Fietsvakantie Romagna en Ferrara, 12 dagen – Noord Italië

Niveau fietsreis: niveau fietsvakantie

Vivere in libertà
De streek la Romagna, het kleine zusje van Emilia, is authentiek en verrassend tegelijk. Het is een oud gebied, met van oorsprong Romeinse steden die met elkaar zijn verbonden door de Via Aemilia. Deze eenvoudige 12-daagse fietstocht voert u door het zonnige landschap van Ravenna en over de glooiende uitlopers van de Apennijnen. U maakt tijdens deze fietsvakantie uitgebreid kennis met de levendige renaissance stad Ferrara en haar omgeving.

Voor deze fietsvakantie in Romagna en Ferrara zijn GPS tracks beschikbaar.

Prijzen 2019  Prijzen zijn per persoon
11 nachten o.b.v. 7 x Logies Ontbijt, 4 x Half Pension  € 945,-
Toeslag eenpersoonskamer  € 255,-
Huurfiets € 110,-
Elektrische fiets  € 250,-

programma

Dag 1

Begin van uw fietsvakantie in Romagna en Ferrara

Aankomst bij uw agriturismo, panoramisch gelegen in het heuvelachtige landschap achter Faenza. Het beschikt over een buitenzwembad en een privéparkeerplaats. ‘s Avonds diner in het restaurant.

Dag 2

Rondrit Brisighella, 47 of 60 km

Een mooie fietstocht over glooiend terrein naar Brisighella, een middeleeuws plaatsje dat tevens bekend staat om haar uitstekende DOC-olijfolie. De grote ronde leidt u via een klim met prachtige vergezichten naar Riolo Terme, de “stad van het geneeskrachtige water”. Vervolgens daalt u af naar de keramiekstad Faenza. Een heerlijke plaats, met het centraal gelegen prachtige plein Piazza del Popolo. Middels een pittig klimmetje terug naar uw agriturismo. Inclusief diner.

Dag 3

Faenza – Bertinoro, 32 of 50 km

U fietst door de heuvels en over het vlakke land naar Forlì. Deze stad ligt, evenals de meest belangrijke steden in Emilia Romagna, aan de oude Romeinse weg Via Aemilia. Vanuit deze plaats kunt u kiezen voor de korte route, door met de trein naar het nabijgelegen Forlimpopoli te reizen. Dit is de stad van Pellegrino Artusi, dé stichter van de Italiaanse keuken. De lange fietstocht bevat enig klimwerk. Dit loont zich met mooie uitzichten en een bezoek aan het kasteelplaatsje Meldola. In Fratta Terme kunt u prima pauzeren in het centrale park met haar oude waterbronnen. Overnachting in het wijnplaatsje Bertinoro, waar haar Albana-wijn volgens de Romeinse keizerin Galla Placidia “in goud gedronken zou moeten worden” (berti in oro…).

Dag 4

Bertinoro – Mensa, 44 of 59 km

U begint vandaag met een bezoek aan enkele eeuwenoude romaanse kerkjes, waaronder de befaamde chiesa di Polenta. Daarna een afdaling, deze brengt u richting de voet van de Appenijnen. U ziet de levendige stad Cesena. Het oude centrum beschikt over goed bewaard gebleven stadsmuren en wordt beheerst door het 15e eeuwse Malatestakasteel. Tevens beschikt Cesena over de wereldberoemde Biblioteca Maletestiana, waar kostbare handschriften te bewonderen zijn. Uw fietstocht leidt verder door een natuurgebied langs de Savio-rivier. Overnachting in een agriturismo, inclusief diner.

 

juni 2019 – nieuw zwembad bij agriturismo te Mensa!

Fietsvakantie Romagna zwembad

Dag 5

Mensa – Ravenna, 49 km

Via landelijke wegen door de pianura romagnola bezoekt u een reeks van dorpjes en kerkjes. Geniet in de middag tijdens een lunch van de uitstekende streekgerechten die de befaamde keuken van Romagna u te bieden heeft. Uiteindelijk komt u aan in de historische stad Ravenna. Deze dolce morta bezit een schat aan schitterende gebouwen. Basilieken, doopkapellen en mausolea, voornamelijk uit de gotische en Byzantijnse tijd. Spectaculair zijn de mozaïeken waarmee ze van binnen zijn bekleed. Maak een rondgang door de stad en laat de pracht van deze kleurige steentjes op u inwerken. U overnacht in het oude centrum.

Dag 6

Ravenna – Comacchio, 60 km 

U fietst langs de kust, door het natuurrijke Pineta di San Vitale. Langs badplaatsen met brede stranden. In Sant’Alberto maakt u met een pontje de oversteek naar het vogelrijke meer Valli di Comacchio, gelegen in de Po-delta. Dit uitgestrekte natuurgebied staat vermeld op de wereld erfgoedlijst van Unesco. Het stadje Comacchio zelf heeft nog de oude structuur van een lagunedorp. Het is op dertien eilandjes gebouwd die door bruggen met elkaar zijn verbonden.

Dag 7

Comacchio – Ferrara, 66 km

Door het vlakke land van Ferrara, richting Ostellato. Slingerende wegen brengen u voorbij Castello di Verginese en naar het gehucht Runco. Hier kunt u een bezoek brengen aan de Delizia del Belriguardo, een imposant gebouw uit de Italiaanse renaissance. U fietst door typische plaatsjes als Voghiera en Voghenza, om vervolgens aan te komen in de ommuurde UNESCO stad Ferrara. Deze levendige plaats beschikt over een grote artistieke erfenis uit de Middeleeuwen en renaissance.

 

Dag 8

Ferrara: rustdag of rondrit Copparo, 61 of 72 km

Over een fietspad naar Francolino. Vervolgens langs de rivier de Po, richting de plaats Ro. Hier is aan de rivier een oude molen te bezichtigen. De fietstocht leidt u naar de romaanse plattelandskerk Pieve di San Venanzio. Na de levendige stad Copparo volgt u een weg langs de Po di Volano. Om af te sluiten met een bijzondere rit over de stadswallen van Ferrara.

Dag 9

 

Ferrara: rustdag of rondrit Cento, 59 km

U neemt de trein naar San Pietro in Casale. Na het schilderachtige Pieve di Cento bent u al snel in de stad Cento. Hier kunt u de 14e eeuwse Rocca bezichtigen. Vlakke wegen en dijkweggetjes leiden u naar Finale Emilia en Bondeno. Het laatste deel over een fietspad, langs de Canale Burana.

Dag 10

Ferrara – Villanova, 56 of 89 km

U vertrekt richting het zuiden, langs de Po di Primaro. U komt door rustige gehuchtjes en langs romaanse kerkjes. Voor de korte fietstocht neemt u in Argenta de trein naar Alfonsine. Uw overnachtingsplaats Villanova di Bagnacavallo beschikt over een openlucht ecomuseum. Overnachting in een B&B.

Dag 11

Villanova – Faenza, 61 km

Nadat het paard van keizer Tiberius er door bronwater werd genezen, is de naam van ‘Bagna’ (baden) ‘cavallo’ (paard) ontstaan: een charmante plaats met een goed bewaard gebleven oud centrum. Deze aangename fietstocht door de Bassa Romagna leidt u verder langs het klooster S.Francesco en de oude plattelandskerk S.Pietro in Sylvis. Over landelijke wegen fietst u naar Lugo, met haar Pavaglione-plein en het 13e eeuwse kasteel Rocca Estense. Via het pittoreske Bagnara di Romagna, Solarolo en Faenza fietst u weer terug naar uw beginadres. ’s Avonds diner.

Dag 12

Einde van uw fietsvakantie in Romagna en Ferrara

Vandaag is de laatste dag van uw fietsvakantie. Na het ontbijt eindigt uw arrangement. Indien u nog vragen heeft over deze fietsreis neemt u dan gerust contact met ons op.

 

reisinformatie

Deze fietsvakantie in Romagna en Ferrara kan iedere dag worden gestart in de periode van 1 maart t/m 31 oktober.

Inbegrepen
 • 11 x overnachting op een tweepersoonskamer met eigen douche en toilet
 • 11 x ontbijt
 • 4 x diner; dag 1, 2, 4 en 11
 • Bagagevervoer
 • Nederlandstalige routebeschrijving, kaartmateriaal en achtergrondinformatie

 

Niet inbegrepen
 • Heen- en terugreis
 • Lunches, dranken en overige diners
 • Fietshuur; hybride fiets € 110,-, e-bike € 250,-
 • Verlenging fiets: hybride fiets € 15,- per dag, e-bike € 25,- per dag
 • Reisverzekering en/of annuleringsverzekering
 • Reserveringskosten € 15,-
 • Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen)
 • Overige transfers en eventuele entreegelden
 • Transfer van en naar treinstation in Faenza: € 15,- per rit (2 personen)
 • Eventuele toeristenbelasting (ter plekke te betalen)

 

Bijzonderheden
 • Minimumdeelname 2 personen
 • Parkeren: gratis bij uw eerste overnachtingsadres
 • Verlenging iedere dag mogelijk
 • Verlengen op het begin- en eindadres: € 40,- p.p. op basis van Logies Ontbijt, € 60,- p.p. op basis van Half Pension
 • De cultuurstad Ravenna is een tip om te verlengen. Van hieruit kunt u tevens het strand bezoeken, per bus of per fiets. Verlenging o.b.v. LO € 50,- p.p. (€ 20,- toeslag 1-pers.kamer)
 • Vanuit Ferrara is Bologna eenvoudig te bezoeken met de trein (reisduur een half uur). Verlenging op basis van LO: € 55,- p.p.
 • De meeste wegen en fietspaden zijn geasfalteerd; een enkele keer over een verharde grind- of landweg
 • Comfort: overnachting in kleinschalige agriturismo’s en B&B; in het centrum gelegen hotels. Kamers met eigen douche en toilet. Op vier dagen een zwembad ter beschikking
 • Restaurants op loopafstand aanwezig
 • De routes zijn beschikbaar op GPS
 • Tevens de mogelijkheid om een reis- en annuleringsverzekering af te sluiten bij Onderweegs in Italië. Dit in samenwerking met Europeesche Verzekeringen
 • Wilt u reizen met uw gezin? Neem dan contact op met info@onderweegsinitalie.nl voor een prijsopgave
 • Tip: Alleen een late vlucht mogelijk naar Bologna Airport? Boek een extra nacht in Bologna en bezoek het prachtige historische centrum. De volgende dag reist u in alle rust naar het beginadres.

 

kaart

Fietsvakantie Italie - kaart Emilia - Romagna

Fietsvakantie Romagna Italie Ferrara Comacchio

 

niveau

U fietst door een meest vlak, maar ook heuvelachtig gebied. Op de dagen 2, 3, 4 en 11 bevatten de lange tochten enkele pittige klimmetjes. Uw agriturismo ligt op een heuvel.

korte route lange route
afstand niveau afstand niveau
Dag 2 48 km 2 60 km 2,5
Dag 3 32 km 2 50 km 2,5
Dag 4 44 km 1 59 km 2
Dag 5 49 km 1
Dag 6 60 km 1
Dag 7 66 km 1
Dag 8 61 km 1 72 km 1
Dag 9 59 km 1
Dag 10 56 km 1,5 89 km 2
Dag 11 50 km 1,5

 

Klik hier voor meer informatie over het niveau van onze fietsvakanties in Italië.

 

vervoersopties

Auto

Vanaf de autobaan A14 neemt u de afslag Faenza. Vervolgens rijdt u naar uw beginadres, gelegen in de heuvels ca. 10km achter Faenza. Afstand vanaf Utrecht: 1320 km. Vanaf Brussel: 1190 km. Meer info op www.nl.map24.com


Trein

www.bahn.de
www.trenitalia.com


Vliegtuig

www.skyscanner.nl 


Rechtstreekse vluchten naar Bologna (BLQ), vanaf o.a.:

Vanaf Bologna Airport rijdt er om het kwartier een bus naar het centraal station. Vervolgens neemt u de trein naar Faenza (reisduur ca. 40 min.).

Vanaf treinstation Faenza kunt u opgehaald worden; kosten € 15,- per twee personen (zie ‘reisperiode/bijzonderheden’).

Tip: Alleen een late vlucht mogelijk naar Bologna Airport? Boek een extra nacht in Bologna en bezoek het prachtige historische centrum. De volgende dag reist u in alle rust naar het beginadres.

 

huurfietsen

In Romagna huurt u een lichtgewicht hybride huurfiets of een elektrische huurfiets.

De fietsen zijn eigendom van Onderweegs in Italië. De eigenaar van het beginadres heeft geen uitgebreide kennis van fietsen. U krijgt een schoongemaakte fiets. U dient vervolgens zelf het stuur en de zadel in de gewenste stand te zetten. Versleten remblokjes dient u zelf te kunnen vervangen. Instructies hierover krijgt u van ons.

Hybride huurfiets

Basisprijs: € 110,- per fiets/per 10 fietsdagen. Verlenging: € 15,- per fiets/per dag.

Deze fiets is geschikt voor mensen met een lengte tussen de 1.60mt en 1.90mt.

Inclusief:

 • Versnellingen: Shimano 27 speed deore / LX
 • Schwalbe Marathon Plus anti-lek banden
 • Fietscomputer
 • Ortlieb achtertas
 • Stuurtas met kaarthouder
 • Fietspomp
 • Fietssleutelsetje
 • Plaksetje
 • Reserveremblokjes
 • Kabelslot

 

Elektrische huurfiets

Basisprijs: € 250,- per fiets/per 10 fietsdagen. Verlenging: € 25,- per fiets/per dag.

Deze elektrische fiets is van Duitse makelij. Maat: 50cm (Lengte circa 1,60mt t/m 1,85mt). Er zijn maximaal 4 elektrische fietsen te huur bij deze fietsvakantie.

Inclusief:

 • Fietscomputer
 • Ortlieb achtertas
 • Stuurtas met kaarthouder
 • Fietspomp
 • Fietssleutelsetje
 • Plaksetje
 • Kabelslot
 • Bosch motor +36V/400wh

reiservaringen

Fietsvakantie Romagna en Ferrara – juli 2018

Beste Laurens en Dennis,

het was weer een mooie route (12 dagen Emilia Romagna Ferrara). Onze dank hiervoor.

Alles weer top geregeld.

Groeten Maartje en Björn


Fietsvakantie Romagna en Ferrara – juni 2018

🔆😃 Wij hadden een fantastische fietsvakantie met Onderweegs in Italië 👍🏻 leuke en diverse slaapadressen, prachtige vergezichten!

Herman en Betty


Let op: dit zijn reiservaringen van de 8-daagse Romagna reis. Hier behoren Ferrara en Comacchio niet tot de standaard route.

Fietsvakantie Romagna

Beste Laurens en Dennis,

Wij zijn alweer enkele weken terug van onze fietsvakantie in Romagna.
We hebben weer genoten en alles is weer prima verlopen, altijd zijn we weer verrast door de gastvrijheid van de mensen zowel in de Agriturismi en dit jaar ook in de hotels.

Ook de route is prachtig, het leek wel de Betuwe van Italië. Er waren ook enkele pittige klimmetjes, maar daarna werden we beloond met prachtige vergezichten. Op de route kom je ook door bijzondere dorpjes. We zijn een dag met de trein naar Bologna geweest, zeker een aanrader, prachtige stad.

Dit jaar was de 4e keer dat we via jullie geboekt hebben en nog steeds alle lof hoe de beschrijvingen zijn, de adressen uitgezocht zijn en de bagage zonder problemen weer op de volgende plaats gebracht wordt.

Verder wensen wij jullie nog veel succes met jullie organisatie.

Hartelijke groeten Bart en Rita


Fietsvakantie Romagna 

Hallo Laurens en Dennis,

Wij zijn alweer 1½ week terug van onze mooie vakantie in de streek Romagna. Ook dit jaar hebben wij weer genoten van de mooie fietsroutes en de leuke adressen.

Het was een mooie afwisselende vakantie van stille dorpjes, weide vlaktes, heuvels, zee en steden. De logeer-adressen waren allemaal goed. Met name het eerste, tweede en derde adres vonden wij heel erg goed. De hartelijke ontvangst hier, het heerlijke ontbijt en bij Claudio het heerlijke eten, perfect.

Met Elisabetta hebben we hele interessante gesprekken gehad, waarbij ook plaats was voor de nodige humor. De kamers waren uitstekend en wat hebben wij ‘s morgens genoten van het uitzicht en het overheerlijke ontbijt.

De steden Ravenna en Faenza waren mooi en we zaten lekker dicht in het centrum, waardoor we allebei de steden goed hebben kunnen bezichtigen. In Faenza hebben wij gekozen tijdens de “rustdag” voor de treinreis naar Florence. Dit is een echte aanrader, want reis je door een schitterend landschap en ook Florence zelf was prachtig.

De laatste dag was voor ons de zwaarste, maar zeker de moeite waard. Met aan het eind weer een hartelijk ontvangst bij Elisabetta.

Wellicht dat we volgend jaar weer een andere route zullen fietsen.

Nogmaals bedankt voor deze geweldige reis.

Met vriendelijke groet,

Alphons en Margot


Fietsvakantie Romagna

Hallo Laurens,

Bij deze wil ik mijn waardering uiten over de buitengewoon goede organisatie die mijn echtgenote en ik mochten ervaren gedurende een week, fietsend door de Italiaanse streek Romagna. Reeds voorafgaand aan ons vertrek vanuit Nederland ontvingen wij alle documentatie, keurig verzorgd en toegelicht.

Bij aankomst op het station in Forlì werden wij direct opgehaald om vervolgens op een prachtige locatie in Bertinoro te overnachten. Een hartelijk welkom viel ons daar ten deel. Uitermate lieve, vriendelijke en behulpzame mensen. Dat gold ook voor alle overige plaatsen waar wij de dagen nadien aankwamen en verbleven. Driewerf hulde!

Ook de fietsen waren van prima kwaliteit. Toch niet onbelangrijk. Verbluffend mooi zijn ook de uitgestippelde routes. Op en langs plaatsen waar je anders nooit zou zijn gekomen. Waarlijk genoten van fietspaden die meanderen door het Italiaanse heuvellandschap en wijngebieden. Niet zelden in een serene rust. De reclame die ik hierbij voor “Onderweegs in Italië” wil, nee: moet maken zou onvolledig zijn, als ik onvermeld liet dat ook de accommodaties van hoge kwaliteit waren.

Kortom: een fantastische ervaring die wij een ieder kunnen en zullen aanbevelen. De routebeschrijvingen verdienen welhaast het cijfer tien.

Met waarlijk genoegen en een welgemeende vriendelijke groet vanuit Hoofddorp,

Ed en Carla