Fietsvakantie Romagna en Ferrara, 12 dagen – Noord Italië

Niveau fietsreis: niveau fietsvakantie

Vivere in libertà
De streek la Romagna, het kleine zusje van Emilia, is authentiek en verrassend tegelijk. Het is een oud gebied, met van oorsprong Romeinse steden die met elkaar zijn verbonden door de Via Aemilia. Deze eenvoudige 12-daagse fietstocht voert u door het zonnige landschap van Ravenna en over de glooiende uitlopers van de Apennijnen. U maakt tijdens deze fietsvakantie uitgebreid kennis met de levendige renaissance stad Ferrara en haar omgeving.

Ook bij deze fietsvakantie in Romagna en Ferrara zijn GPS bestanden beschikbaar.

Prijzen 2020  Prijzen zijn per persoon
11 nachten o.b.v. 7 x Logies Ontbijt, 4 x Half Pension  € 995,-
Toeslag eenpersoonskamer  € 265,-
Huurfiets € 110,-
Elektrische fiets  € 250,-

programma

Dag 1

Begin van uw fietsvakantie in Romagna en Ferrara

Aankomst bij uw landelijk gelegen agriturismo. Panoramisch gelegen in het heuvelachtige landschap achter Faenza. Vervolgens kunt u een verfrissende duik nemen in het zwembad van dit persoonlijke overnachtingsadres. Nadat u bent bijgekomen van de heenreis wordt er ‘s avonds een heerlijk diner voor u bereidt.

Dag 2

Rondrit Brisighella, 47 of 60 km

Uw fietsvakantie begint met een mooie tocht over glooiend terrein richting Brisighella. Een middeleeuws plaatsje dat tevens bekend staat om haar uitstekende DOC-olijfolie. De grote ronde leidt u eerst via een klim met prachtige vergezichten naar Riolo Terme, de “stad van het geneeskrachtige water”. Vervolgens daalt u af richting de keramiekstad Faenza. Een heerlijke plaats, met een prachtig centraal gelegen plein, de Piazza del Popolo. Vervolgens terug naar de heuvels. En middels een pittig klimmetje fiets u weer naar uw agriturismo. Tot slot is het ‘s avonds wederom genieten van het heerlijke Romaanse eten.

Dag 3

Faenza – Bertinoro, 32 of 50 km

Vandaag fietst u eerst door de heuvels en over het vlakke land naar Forlì. Deze stad ligt, evenals de meest belangrijke steden in Emilia Romagna, aan de oude Romeinse weg Via Aemilia. Hier kunt u kiezen voor de korte route. U reist dan per trein richting het nabijgelegen Forlimpopoli. Dit is tevens de stad van Pellegrino Artusi, dé stichter van de Italiaanse keuken. Wanneer u voor de lange fietstocht kiest zult u onderweg enig klimwerk tegenkomen. Dit loont zich met mooie uitzichten maar ook een bezoek aan het kasteelplaatsje Meldola, met haar eeuwenoude Ponte dei Veneziani. Voordat uw fietsdag eindigt kunt u in Fratta Terme nog even een pauze nemen in het centrale park met haar oude waterbronnen.

Overnachting in het wijnplaatsje Bertinoro, waar haar Albana-wijn volgens de Romeinse keizerin Galla Placidia “in goud gedronken zou moeten worden” (berti in oro…).

Dag 4

Bertinoro – Mensa, 44 of 59 km

Allereerst brengt u een bezoek aan enkele eeuwenoude romaanse kerkjes, waaronder de befaamde chiesa di Polenta. Een afdaling brengt u vervolgens richting de voet van de Appenijnen, naar de levendige stad Cesena. In het oude centrum kunt u goed bewaard gebleven stadsmuren bewonderen maar ook het 15e eeuwse Malatestakasteel. Daarnaast vindt u in Cesena de wereldberoemde Biblioteca Maletestiana, waar kostbare handschriften te bewonderen zijn. Een extra rondrit brengt u naar de Abdij van Santa Maria del Monte, waar de grootste verzameling ex voto’s van Europa opgeslagen liggen. Na Cesena fietst u verder door een natuurgebied langs de Savio-rivier, en kunt u er voor kiezen om een bezoek te brengen aan de Pieve di Santo Stefano.

 

 

juni 2019 – nieuw zwembad bij agriturismo te Mensa!

Fietsvakantie Romagna zwembad

Dag 5

Mensa – Ravenna, 49 km

Via landelijke wegen fiets u vandaag eerst door de pianura romagnola en bezoekt u een reeks van de authenieke dorpjes en vele plattelandskerkjes. Geniet tijdens een lunch van de uitstekende streekgerechten die de befaamde keuken van Romagna u te bieden heeft. Uiteindelijk komt u aan in de historische stad Ravenna. Deze dolce morta bezit een schat aan schitterende gebouwen zoals basilieken, doopkapellen en mausolea, voornamelijk uit de gotische en Byzantijnse tijd. Spectaculair zijn ook de mozaïeken waarmee ze van binnen zijn bekleed. Maak een rondgang door de stad en laat de pracht van deze kleurige steentjes op u inwerken.

Overnachting in het oude centrum van Ravenna.

Dag 6

Ravenna – Comacchio, 60 km 

De dag begint met een tocht langs de kust, namelijk door het natuurrijke Pineta di San Vitale. Maar ook langs badplaatsen met brede stranden. In Sant’Alberto maakt u vervolgens met een pontje de oversteek naar het vogelrijke meer Valli di Comacchio, gelegen in de Po-delta. Dit uitgestrekte natuurgebied staat bovendien vermeld op de wereld erfgoedlijst van UNESCO. Ten slotte fiets u richting het stadje Comacchio. Dit stadje heeft nog de oude structuur van een lagune dorp. Bovendien is het op dertien eilandjes gebouwd die door bruggen met elkaar zijn verbonden.

Dag 7

Comacchio – Ferrara, 66 km

Door het vlakke land van Ferrara fiets u vandaag eerst richting Ostellato. Slingerende wegen brengen u vervolgens voorbij Castello di Verginese en richting het gehucht Runco. Hier kunt u onder andere een bezoek brengen aan de Delizia del Belriguardo. Een imposant gebouw uit de Italiaanse Renaissance. Daarna fietst u door typische plaatsjes als Voghiera en Voghenza, om uiteindelijk aan te komen in de ommuurde UNESCO stad Ferrara. Deze levendige plaats beschikt over een grote artistieke erfenis uit de Middeleeuwen maar ook de Renaissance.

 

Dag 8

Ferrara: rustdag of rondrit Copparo, 61 of 72 km

Allereerst over een fietspad richting Francolino. Vervolgens langs de rivier de Po, naar de plaats Ro. Hier is aan de rivier onder andere een oude molen te bezichtigen. De fietstocht leidt u verder naar de Romaanse plattelandskerk Pieve di San Venanzio. Na een bezoek aan de levendige stad Copparo volgt u daarna de weg langs de Po di Volano. En tot slot vandaag een bijzondere rit over de stadswallen van Ferrara.

Dag 9

Ferrara: rustdag of rondrit Cento, 59 km

Pak vandaag eerst de trein richting San Pietro in Casale. Na het schilderachtige Pieve di Cento komt u al snel aan in de stad Cento. Hier kunt u bovendien de 14e eeuwse Rocca bezichtigen. Vlakke wegen en dijkweggetjes leiden u vervolgens naar Finale Emilia en Bondeno. Later volgt u een fietspad langs de Canale Burana. Uiteindelijk fietst u weer terug richting Ferrara.

Dag 10

Ferrara – Villanova, 56 of 89 km

U vertrekt richting het zuiden, ten eerste langs de Po di Primaro. Daarna komt u door rustige gehuchtjes en langs Romaanse kerkjes. Voor de korte fietstocht pakt u vervolgens in Argenta de trein naar Alfonsine. Uw overnachtingsplaats van vandaag, Villanova di Bagnacavallo, beschikt ook over een openlucht ecomuseum.

U overnachting in een B&B.

Dag 11

Villanova – Faenza, 61 km

Nadat het paard van keizer Tiberius er door bronwater werd genezen, is de naam van ‘Bagna’ (baden) ‘cavallo’ (paard) ontstaan: een charmante plaats met een goed bewaard gebleven oud centrum. Deze laatste aangename fietstocht door de Bassa Romagna leidt u eerst langs het klooster S.Francesco en de oude plattelandskerk S.Pietro in Sylvis. Over landelijke wegen fietst u vervolgens naar Lugo, met haar Pavaglione-plein maar ook het 13e eeuwse kasteel Rocca Estense. Later via onder andere het pittoreske Bagnara di Romagna, Solarolo en Faenza fietst u weer terug naar uw beginadres. Hier kunt u ‘s avonds ook weer aanschuiven voor het diner. Kortom een heerlijke afsluiting van uw fietsvakantie!

Dag 12

Einde van uw fietsvakantie in Romagna en Ferrara

Vandaag is de laatste dag van uw fietsvakantie. Na het ontbijt eindigt uw arrangement. Wanneer u nog vragen heeft over deze fietsreis neemt u dan gerust contact met ons op.

 

reisinformatie

Deze fietsvakantie in Romagna en Ferrara kan iedere dag worden gestart in de periode van 1 maart t/m 31 oktober.

Inbegrepen
 • 11 x overnachting o.b.v. een tweepersoonskamer met eigen douche en toilet
 • 11 x ontbijt
 • 4 x diner: dag 1, 2, 4 en 11
 • Bagagevervoer: 1 grote reistas of koffer per persoon
 • Nederlandstalige routebeschrijving, kaartmateriaal en achtergrondinformatie

 

Niet inbegrepen
 • Heen- en terugreis
 • Lunches, dranken en overige diners
 • Fietshuur: lichtgewicht fiets € 110,- of elektrische fiets € 250,-
 • Reisverzekering en/of annuleringsverzekering
 • Reserveringskosten € 15,-
 • Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen)
 • Overige transfers en eventuele entreegelden
 • Transfer van en naar treinstation in Faenza: € 15,- per rit (2 personen)
 • Eventuele toeristenbelasting (ter plekke te betalen)

 

Bijzonderheden
 • De prijs voor deze fietsvakantie is berekend o.b.v. 2 personen en verblijf op een tweepersoonskamer
 • Gratis parkeren bij uw eerste overnachtingsadres
 • Verlenging iedere dag mogelijk
 • Tip: verleng in cultuurstad Ravenna. U kunt van hieruit ook het strand bezoek per bus of fiets. Verlenging o.b.v. LO € 50,- per persoon. (€ 20,- toeslag 1-pers.kamer)
 • Vanuit Ferrara is Bologna ook eenvoudig te bezoeken per trein (reisduur circa 30 minuten). Verlenging op basis van LO € 55,- per persoon.
 • De meeste wegen en fietspaden zijn geasfalteerd. Een enkele keer ook over een onverharde grind- of landweg
 • Comfort: overnachting in kleinschalige agriturismo’s en B&B; in het centrum gelegen hotels. Kamers met eigen douche en toilet. Op vier dagen heeft u bovendien een zwembad ter beschikking
 • Restaurants zijn op loopafstand aanwezig
 • Tip: Alleen een late vlucht mogelijk naar Bologna Airport? Boek een extra nacht in Bologna en bezoek het prachtige historische centrum. De volgende dag reist u dan in alle rust naar het beginadres.
 • Ook bij deze fietsvakantie in Romagna zijn de routes beschikbaar voor uw fietsnavigatie. De fietsroutes worden, op aanvraag, als GPX-track naar u verzonden per e-mail
 • Tevens de mogelijkheid om een reis- en annuleringsverzekering af te sluiten bij Onderweegs in Italië. Dit in samenwerking met Europeesche Verzekeringen

 

kaart

Fietsvakantie Emilia-Romagna - kaart

Fietsvakantie Romagna Italie Ferrara Comacchio

 

niveau

Tijdens de fietsvakantie Romagna en Ferrara fietst u door een meest vlak, maar ook heuvelachtig gebied. Op dag 2, 3, 4 en 11 bevatten de lange tochten ook enkele pittige klimmetjes. Uw agriturismo ligt bovendien op een heuvel.

 

korte route lange route
afstand niveau afstand niveau
Dag 2 48 km 2 60 km 2,5
Dag 3 32 km 2 50 km 2,5
Dag 4 44 km 1 59 km 2
Dag 5 49 km 1
Dag 6 60 km 1
Dag 7 66 km 1
Dag 8 61 km 1 72 km 1
Dag 9 59 km 1
Dag 10 56 km 1,5 89 km 2
Dag 11 50 km 1,5

Klik hier voor meer informatie over het niveau van onze fietsvakanties in Italië.

 

vervoersopties

Auto

Afstand Utrecht – Faenza: 1320 km
Afstand Brussel – Faenza: 1190 km
Meer informatie op

www.google.nl/maps


Trein

www.nsinternational.nl
www.bahn.de
www.trenitalia.it


Vliegtuig

www.google.com/flights


Rechtstreekse vluchten naar Bologna (BLQ), vanaf o.a.:

Vanaf Bologna Airport rijdt er om het kwartier een bus naar het centraal station. Vervolgens neemt u de trein naar Faenza. Reisduur circa 40 minuten.

Vanaf treinstation Faenza kunt u uiteindelijk worden opgehaald. € 15,- per twee personen (zie ‘reisperiode/bijzonderheden’).

Tip: Alleen een late vlucht mogelijk naar Bologna Airport? Boek een extra nacht in Bologna en bezoek het prachtige historische centrum. De volgende dag reist u dan in alle rust naar het beginadres.

 

huurfietsen

In Romagna en Ferrara huurt u een lichtgewicht huurfiets of een elektrische huurfiets.

De fietsen zijn eigendom van Onderweegs in Italië. De eigenaar van het beginadres heeft geen uitgebreide kennis van fietsen. U krijgt een schoongemaakte fiets. U dient vervolgens zelf het stuur en de zadel in de gewenste stand te zetten.

Lichtgewicht huurfiets

Basisprijs: € 110,- per fiets/per 10 fietsdagen. Verlenging: € 15,- per fiets/per dag.

Deze fiets is geschikt voor dames/heren met een lengte tussen de 160 cm en 190 cm.

Inclusief:

 • Versnellingen: Shimano 27 speed deore / LX
 • Schwalbe Marathon Plus anti-lek banden
 • Fietscomputer
 • Ortlieb achtertas
 • Stuurtas met kaarthouder
 • Fietspomp
 • Fietssleutelsetje
 • Plaksetje
 • Reserve remblokjes
 • Kabelslot

 

Elektrische huurfiets

Basisprijs: € 250,- per fiets/per 10 fietsdagen. Verlenging: € 25,- per fiets/per dag.

Deze elektrische fiets is van Duitse makelij. Maat: 50 cm (Lengte 160 cm tot 185 cm). Er zijn maximaal 4 elektrische fietsen (damesmodel) te huur bij deze fietsvakantie.

Inclusief:

 • Fietscomputer
 • Ortlieb achtertas
 • Stuurtas met kaarthouder
 • Fietspomp
 • Fietssleutelsetje
 • Plaksetje
 • Kabelslot
 • Bosch motor +36V/400wh

reiservaringen

Fietsvakantie Romagna en Ferrara – juli 2018

Beste Laurens en Dennis,

Het was weer een mooie route (12 dagen Emilia Romagna Ferrara). Onze dank hiervoor.

Kortom, alles weer top geregeld.

Groeten Maartje en Björn


Fietsvakantie Romagna en Ferrara – juni 2018

🔆😃 Wij hadden een fantastische fietsvakantie met Onderweegs in Italië 👍🏻 leuke en diverse slaapadressen evenals prachtige vergezichten!

Herman en Betty