Fietsvakantie Romagna en Ferrara, 13 dagen – Noord Italië

Niveau fietsreis: niveau fietsvakantie

Vivere in libertà
De streek la Romagna, het kleine zusje van Emilia, is authentiek en verrassend tegelijk. Het is een oud gebied, met van oorsprong Romeinse steden die met elkaar zijn verbonden door de Via Aemilia. Deze eenvoudige 13-daagse fietstocht voert u door het zonnige landschap van Ravenna en over de glooiende uitlopers van de Apennijnen. U maakt tijdens deze fietsvakantie uitgebreid kennis met de levendige renaissance stad Ferrara en haar omgeving.

Ook bij deze fietsvakantie in Romagna en Ferrara zijn GPS bestanden beschikbaar.

Prijzen 2021  Prijzen zijn per persoon
12 nachten o.b.v. 8 x Logies Ontbijt, 4 x Half Pension  € 1.045,-
Toeslag eenpersoonskamer  € 295,-
Huurfiets € 120,-
Elektrische fiets  € 275,-

programma

Dag 1

Begin van uw fietsvakantie in Romagna en Ferrara

Aankomst bij uw landelijk gelegen agriturismo. Panoramisch gelegen in het heuvelachtige landschap achter Faenza. Vervolgens kunt u een verfrissende duik nemen in het zwembad van dit persoonlijke overnachtingsadres. Nadat u bent bijgekomen van de heenreis wordt er ’s avonds een heerlijk diner voor u bereidt.

Dag 2

Rondrit Brisighella, 47 of 60 km

Uw fietsvakantie begint met een mooie tocht over glooiend terrein richting Brisighella. Een middeleeuws plaatsje dat tevens bekend staat om haar uitstekende DOC-olijfolie. De grote ronde leidt u eerst via een klim met prachtige vergezichten naar Riolo Terme, de “stad van het geneeskrachtige water”. Vervolgens daalt u af richting de keramiekstad Faenza. Een heerlijke plaats, met een prachtig centraal gelegen plein, de Piazza del Popolo. Daarna terug naar de heuvels. Middels een pittig klimmetje fiets u weer naar uw agriturismo. Tot slot is het ’s avonds wederom genieten van het heerlijke Romaanse eten.

Dag 3

Faenza – Bertinoro, 32 of 50 km

Vandaag fietst u eerst door de heuvels en over het vlakke land naar Forlì. Deze stad ligt, evenals de meest belangrijke steden in Emilia Romagna, aan de oude Romeinse weg Via Aemilia. Hier kunt u kiezen voor de korte route. U reist dan per trein richting het nabijgelegen Forlimpopoli. Dit is tevens de stad van Pellegrino Artusi, dé stichter van de Italiaanse keuken. Wanneer u voor de lange fietstocht kiest zult u onderweg enig klimwerk tegenkomen. Dit loont zich met mooie uitzichten en een bezoek aan het kasteelplaatsje Meldola, met haar eeuwenoude Ponte dei Veneziani. Voordat uw fietsdag eindigt kunt u in Fratta Terme nog even een pauze nemen in het centrale park met haar oude waterbronnen.

Overnachting in het wijnplaatsje Bertinoro. Waar haar Albana-wijn volgens de Romeinse keizerin Galla Placidia “in goud gedronken zou moeten worden” (berti in oro…).

Dag 4

Bertinoro – Mensa, 44 of 59 km

Allereerst brengt u een bezoek aan enkele eeuwenoude romaanse kerkjes, waaronder de befaamde chiesa di Polenta. Een afdaling brengt u vervolgens richting de voet van de Appenijnen, naar de levendige stad Cesena. In het oude centrum kunt u goed bewaard gebleven stadsmuren bewonderen maar ook het 15e eeuwse Malatestakasteel. Daarnaast vindt u in Cesena de wereldberoemde Biblioteca Maletestiana, waar kostbare handschriften te bewonderen zijn. Een extra rondrit brengt u naar de Abdij van Santa Maria del Monte. Hier ligt de grootste verzameling ex voto’s van Europa opgeslagen. Na Cesena fietst u als laatste door een natuurgebied langs de Savio-rivier. Hier heeft u de mogelijkheid om een bezoek te brengen aan de Pieve di Santo Stefano.

Dag 5

Mensa – Ravenna, 49 km

Via landelijke wegen fiets u vandaag eerst door de pianura romagnola. Waarbij u een bezoek brengt aan een reeks van authentieke dorpjes en vele plattelandskerkjes. Geniet tijdens een lunch van de uitstekende streekgerechten die de befaamde keuken van Romagna u te bieden heeft. Uiteindelijk komt u aan in de historische stad Ravenna. Deze dolce morta bezit een schat aan schitterende gebouwen zoals basilieken, doopkapellen en mausolea, voornamelijk uit de gotische en Byzantijnse tijd. Spectaculair zijn ook de mozaïeken waarmee ze van binnen zijn bekleed. Maak een rondgang door de stad en laat de pracht van deze kleurige steentjes op u inwerken.

Tot slot een overnachting in het oude centrum van Ravenna in een leuk kleinschalig hotel. Het hotel ligt tevens direct naast de San Giovanni Battista kerk.

Dag 6

Ravenna – Comacchio, 60 km 

De dag start met een tocht langs de kust, door het natuurrijke Pineta di San Vitale. Ook fietst u langs badplaatsen met brede stranden. In Sant’Alberto maakt u vervolgens met een pontje de oversteek naar het vogelrijke meer Valli di Comacchio. Dit is gelegen in de Po-delta. Dit uitgestrekte natuurgebied staat bovendien vermeld op de wereld erfgoedlijst van UNESCO. Ten slotte fiets u richting het stadje Comacchio. Dit stadje heeft nog de oude structuur van een lagune dorp. Het is bovendien op dertien eilandjes gebouwd die door bruggen met elkaar zijn verbonden.

Dag 7

Comacchio – Ferrara, 66 km

Door het volledig onbewoonde en bijna surrealistische achterland van Comacchio, de Valle del Mezzano, fietst u in de ochtend eerst richting Ostellato. Slingerende wegen brengen u vervolgens voorbij Castello di Verginese richting het gehucht Runco. Hier kunt u onder andere een bezoek brengen aan de Delizia del Belriguardo. Een imposant gebouw uit de Italiaanse Renaissance. Daarna fietst u door typische plaatsjes als Voghiera en Voghenza. Uiteindelijk komt u aan in de ommuurde UNESCO stad Ferrara. Deze levendige stad beschikt over een grote artistieke erfenis uit de Middeleeuwen en de Renaissance.

Dag 8

Ferrara: rondrit Copparo, 61 of 72 km

Na het plaatsje Francolino fietst u eerst over een fietspad langs de rivier de Po. Bij het plaatsje Ro is een oude molen aan de rivier te bezichtigen. De fietstocht leidt u vervolgens naar de Romaanse plattelandskerk Pieve di San Venanzio. Na een bezoek aan de levendige stad Copparo volgt u daarna de weg langs de Po di Volano. En tot slot vandaag een bijzondere rit over de stadswallen van Ferrara.

Dag 9

Ferrara: rondrit Cento, 59 km

Vandaag begint de tocht met een treinreis richting San Pietro in Casale. Na het schilderachtige Pieve di Cento komt u al snel aan in de stad Cento. Hier kunt u onder andere de 14e eeuwse Rocca bezichtigen. Vlakke wegen en dijkweggetjes leiden u vervolgens naar Finale Emilia en Bondeno. Later volgt u een fietspad langs de Canale Burana. Uiteindelijk fietst u weer terug richting Ferrara.

Dag 10

Ferrara – San Biagio, 50 of 62 km

U fietst de oude stad uit, richting het zuiden. Ten eerste volgt u de loop van de oude Po di Primaro, een kabbelend riviertje dat ooit de hoofdtak was van de rivier de Po. U komt door rustige gehuchtjes en langs Romaanse kerkjes. Voor de lange fietstocht kunt u vervolgens kiezen voor een extra lus naar Portomaggiore.  Dit was bovendien vroeger een actieve rivierhaven dat op de grens lag van het vasteland naar de moerassige Padusa vallei. Voordat u Argenta binnen fietst brengt u eerst een bezoek aan één van de oudste kerkjes van Emilia Romagna, de Pieve di San Giorgio uit de 6 eeuw. Ten slotte verder richting het dorpje San Biagio.

U overnacht vandaag in een authentiek B&B.

Dag 11

San Biagio – Bagnacavallo, 51 km

Vandaag een tocht door de Bassa Romagna, doorkruist door de rivier de Reno. Een vlak en rustig gebied, over kronkelige wegen. Onderweg komt u hier en daar een gehucht met een enkel barretje en restaurantje tegen. Een goed moment om dan ook even een pauze te nemen. Na een heerlijke gelato in Alfonsine volgt u eerst de rivier de Senio. Vervolgens fietst u langs vele velden met fruitbomen. Om uiteindelijk aan te komen in Bagnacavallo. Dit charmante plaatsje heeft bovendien een goed bewaard gebleven historisch centrum met talrijke paleizen uit de 17e en 18e eeuw.

Hier overnacht u in een prachtig 13e eeuws klooster.

Dag 12

Bagnacavallo – Faenza, 49 of 71 km

Na het verlaten van Bagnacavallo bezoekt u allereerst de oude plattelandskerk S.Pietro in Sylvis. Over landelijke wegen fietst u vervolgens naar Lugo. Lugo beschikt over onder andere een Pavaglione-plein maar ook het 13e eeuwse kasteel Rocca Estense. Vervolgens komt u aan in het pittoreske Bagnara di Romagna met een goed bewaard gebleven middeleeuws ‘castrum’. Verder fietsend richting Imola met een gezellig oud centrum. U fietst langs het racecircuit van Imola, richting Faenza. Ten slotte fietst u weer omhoog naar uw beginadres. Hier schuift u ’s avonds aan voor het diner. Kortom een heerlijke afsluiting van uw fietsvakantie!

Dag 13

Einde van uw fietsvakantie in Romagna en Ferrara

Vandaag is de laatste dag van uw fietsvakantie Romagna en Ferrara. Na het ontbijt eindigt uw arrangement. Wanneer u nog vragen heeft over deze fietsreis neemt u dan gerust contact met ons op.

 

reisinformatie

Deze fietsvakantie in Romagna en Ferrara kan iedere dag worden gestart in de periode van 1 maart t/m 31 oktober.

Inbegrepen
 • 12 x overnachting o.b.v. een tweepersoonskamer met eigen douche en toilet
 • 12 x ontbijt
 • 4 x diner: dag 1, 2, 4 en 12
 • Bagagevervoer: 1 grote reistas of koffer per persoon
 • Nederlandstalige routebeschrijving, kaartmateriaal en achtergrondinformatie

 

Niet inbegrepen
 • Heen- en terugreis
 • Lunches, dranken en overige diners
 • Fietshuur: lichtgewicht fiets € 120,- of elektrische fiets € 275,-
 • Transfer van en naar treinstation in Faenza: € 15,- per rit (2 personen)
 • Overige transfers en eventuele entreegelden
 • Eventuele toeristenbelasting. Van € 0,50 tot € 2,50,- p.p.p.n. Ter plekke te betalen.
 • Reserveringskosten € 20,-
 • Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen)
 • Bijdrage SGR € 5,- p.p. per boeking. Zie ook tabblad ‘algemene info
 • Reisverzekering en/of annuleringsverzekering

 

Bijzonderheden
 • De prijs voor deze fietsvakantie is berekend o.b.v. 2 personen en verblijf op een tweepersoonskamer
 • Gratis parkeren bij uw eerste overnachtingsadres
 • Verlenging iedere dag mogelijk
 • Tip: verleng in cultuurstad Ravenna. U kunt van hieruit ook het strand bezoek per bus of fiets. Verlenging o.b.v. LO € 50,- per persoon. (€ 20,- toeslag 1-pers.kamer)
 • Vanuit Ferrara is Bologna ook eenvoudig te bezoeken per trein (reisduur circa 30 minuten). Verlenging op basis van LO € 55,- per persoon.
 • De meeste wegen en fietspaden zijn geasfalteerd. Een enkele keer ook over een onverharde grind- of landweg
 • Comfort: overnachting in kleinschalige agriturismo’s, B&B’s, een hotel en een klooster. Kamers met eigen douche en toilet. Op vier dagen heeft u tevens een zwembad ter beschikking
 • Restaurants zijn op loopafstand aanwezig
 • Tip: Alleen een late vlucht mogelijk naar Bologna Airport? Boek een extra nacht in Bologna en bezoek het prachtige historische centrum. De volgende dag reist u dan in alle rust naar het beginadres.
 • Ook bij deze fietsvakantie in Romagna zijn de routes beschikbaar voor uw fietsnavigatie. De fietsroutes worden, op aanvraag, als GPX-track naar u verzonden per e-mail
 • Tevens de mogelijkheid om een reis- en annuleringsverzekering af te sluiten bij Onderweegs in Italië. Dit in samenwerking met Europeesche Verzekeringen

 

kaart

Fietsvakantie Emilia-Romagna - kaart

Fietsvakantie Italie - Romagna en Ferrara Emilia

 

niveau

Tijdens de fietsvakantie in Romagna en Ferrara fietst u door een meest vlak, maar ook heuvelachtig gebied. Op dag 2, 3, 4 en 12 bevatten de lange tochten ook enkele pittige klimmetjes. Uw begin- en eindadres ligt op een heuvel.

korte route

lange route

afstand niveau afstand niveau
Dag 2 47 km 2 60 km 2,5
Dag 3 32 km 2 52 km 2,5
Dag 4 44 km 1 59 km 2
Dag 5 49 km 1
Dag 6 60 km 1
Dag 7 68 km 1
Dag 8 59 km
Dag 9 61 km 1 72 km 1
Dag 10 50 km 1 62 km 1
Dag 11 51 km 1
Dag 12 49 km 2 71 km 2

 

Klik hier voor meer informatie over het niveau van onze fietsvakanties in Italië.

 

vervoersopties

Auto

Afstand Utrecht – Faenza: 1320 km
Afstand Brussel – Faenza: 1190 km
Meer informatie op

www.google.nl/maps


Trein

www.nsinternational.nl
www.bahn.de
www.trenitalia.it


Vliegtuig

www.google.com/flights


Rechtstreekse vluchten naar Bologna (BLQ), vanaf o.a.:

Vanaf Bologna Airport rijdt er om het kwartier een bus naar het centraal station. Vervolgens neemt u de trein naar Faenza. Reisduur circa 40 minuten.

Vanaf treinstation Faenza kunt u ten slotte worden opgehaald. € 15,- per twee personen (zie ‘reisperiode/bijzonderheden’).

Tip: Alleen een late vlucht mogelijk naar Bologna Airport? Boek een extra nacht in Bologna en bezoek het prachtige historische centrum. De volgende dag reist u dan in alle rust naar het beginadres.

 

huurfietsen

Tijdens de fietsvakantie in Romagna en Ferrara huurt u een lichtgewicht huurfiets of een elektrische huurfiets.

De fietsen zijn eigendom van Onderweegs in Italië. De eigenaar van het beginadres heeft geen uitgebreide kennis van fietsen. U krijgt een schoongemaakte fiets. U dient vervolgens zelf het stuur en de zadel in de gewenste stand te zetten.

Lichtgewicht huurfiets

Basisprijs: € 120,- per fiets/per 10 fietsdagen. Verlenging: € 15,- per fiets/per dag.

Deze fiets is geschikt voor dames/heren met een lengte tussen de 160 cm en 190 cm.

Inclusief:

 • Versnellingen: Shimano 27 speed deore / LX
 • Schwalbe Marathon Plus anti-lek banden
 • Fietscomputer
 • Ortlieb achtertas
 • Stuurtas met kaarthouder
 • Fietspomp
 • Fietssleutelsetje
 • Plaksetje
 • Reserve remblokjes
 • Kabelslot

 

Elektrische huurfiets

Basisprijs: € 275,- per fiets/per 10 fietsdagen. Verlenging: € 30,- per fiets/per dag.

Deze elektrische fiets is van Duitse makelij. Maat: 50 cm (Lengte 160 cm tot 185 cm). Er zijn maximaal 4 elektrische fietsen (damesmodel) te huur bij deze fietsvakantie.

Inclusief:

 • Fietscomputer
 • Ortlieb achtertas
 • Stuurtas met kaarthouder
 • Fietspomp
 • Fietssleutelsetje
 • Plaksetje
 • Kabelslot
 • Bosch motor +36V/400wh

reiservaringen

Fietsvakantie Romagna en Ferrara – juli 2018

Beste Laurens en Dennis,

Het was weer een mooie route (fietsvakantie Romagna en Ferrara). Onze dank hiervoor.

Kortom, alles weer top geregeld.

Groeten Maartje en Björn


Fietsvakantie Romagna en Ferrara – juni 2018

🔆😃 Wij hadden een fantastische fietsvakantie met Onderweegs in Italië. 👍🏻 Leuke en diverse slaapadressen evenals prachtige vergezichten!

Herman en Betty