Fietsvakantie Veneto, 8 dagen – Noord Italië

 • Bestemming:
 • Duur: 8 dagen
 • Prijs: € 725

Niveau fietsreis: niveau fietsvakantie tot niveau fietsvakantie

Il cuore del Veneto

Fietsen door het hart van Veneto, langs prachtige landhuizen en authentieke kasteelplaatsjes. Tijdens deze fietsvakantie bezoekt u de twee indrukwekkende steden Padova en Vicenza, waar prachtige bouwwerken en kunstschatten te bewonderen zijn. Geniet van de natuurschoon en van de lieflijke Colli Euganei, die als beboste piramiden oprijzen uit de vlakte. Verleng voor een bezoek aan Venetië.

Voor deze fietsvakantie in Veneto zijn GPS tracks beschikbaar.

Prijzen 2019  Prijzen zijn per persoon
7 nachten o.b.v. 2 x Half Pension, 3 x Logies Ontbijt, 2 x Logies  € 725,-
Toeslag eenpersoonskamer  € 155,-
Huurfiets € 70,-
Elektrische fiets € 160,-
Optie: extra dag met rondrit vanuit Piombino Dese o.b.v. Logies Ontbijt * € 55,-

programma

Dag 1

Begin van uw fietsvakantie Veneto 

Aankomst in Piombino Dese. Dit dorp ligt in een vlak gebied, 20 km ten westen van Treviso. U overnacht op de eerste dag van uw fietsvakantie in een agriturismo. Het huis is sinds 1933 in het bezit van de familie Scquizzato. Het heeft een ruime tuin en een privé parkeerplaats. In het dorp is de 16e eeuwse Villa Cornaro te bewonderen. ‘s Avonds diner.

Dag 2

Piombino Dese – Padova, 64 km

U fietst over rustige wegen richting het van oorsprong middeleeuwse Noale. Dit kasteelplaatsje heeft gezellige terrasjes en staat bekend om zijn jaarlijkse Palio. Door het Venetiaanse en Padovaanse landschap, langs kanalen en vele villa’s waaronder de indrukwekkende Villa Pisani. Daarna leidt de fietstocht u verder langs de Canale Piovego, het gezellige centrum van Padova binnen. Hier valt onder meer de 13e eeuwse “Il Santo” te bezichtigen, een romaanse-gotische Basiliek met enorme koepels dat onderdak biedt aan het lichaam van de heilige Antonius.

Dag 3

Padova – Este, 52 of 58 km

U fietst al snel Padova uit, en volgt een tijdlang de fiume Bacchioglione. Via het levendige plaatsje Conselve komt u tijdens deze fietstocht aan in Monselice, dat beheerst wordt door de ruïne van een kasteel van Frederik II. Al snel volgt Arqua Petrarca, waar dichter en prozaschrijver Petrarca in 1374 stierf. Hier staat zijn huis en graftombe. Vervolgens daalt u af door de Euganeïsche heuvels, resten van uitgedoofde vulkanen. Daarna naar Este, een levendig en gezellig plaatsje met vele terrassen en restaurants. Het is de bakermat van de machtige heersersfamilie D’Este. Het 14e eeuwse kasteel beschikt over enorme, van kantelen en torens voorziene muren. Overnachting in een 16e eeuwse villa met prachtige tuin van waar u uitkijkt op de kasteelmuren.

Dag 4

Rondrit Este, 23 of 56 km 

Over vlakke wegen fietst u naar Montagnana. Dit plaatsje is gelegen binnen een schitterende 14e eeuwse ommuring. Het heeft een omtrek van bijna 2 kilometer en wordt bekroond door stoere kantelen en versterkt door in totaal 24 torens. Voor de korte tocht neemt u de trein terug naar Este. Wanneer u voor de lange tocht kiest, fietst u langs het idyllische gehuchtje Altaura. Na een bezoek te hebben gebracht aan de prachtige abdij Abbazia di Carceri, keert u terug naar Este.

Dag 5

Este – Vicenza, 66 km

In de ochtend volgt u een riviertje, gelegen langs de rand van de Euganeïsche heuvels. Vervolgens bezoekt u de 13e eeuwse Castello di Valbona. In Noventa Vicentina domineert de 16e eeuwse Villa Barbarigo het centrale plein. Daarna fietst u door een heuvelig gebied, richting het pittoreske Costozza. Voordat u het oude centrum van Vicenza bereikt fietst u langs de wereldberoemde Villa La Rotonda. Deze is in de 16e eeuw gebouwd door Andrea Palladio. Deze bouwmeester heeft “città di Palladio” Vicenza volgebouwd met de mooiste creaties van zijn dromen. Bijzonder is zijn laatste werk, het Teatro Olimpico – gelegen in het centrum van Vicenza. Misschien wel het mooiste en meest harmonische overdekte theater ter wereld.

Dag 6

Vicenza – Marostica, 58 of 66 km

Eerst bezoekt u Thiene, een levendige kasteelplaats. Vanaf Zugliano kunt u kiezen voor een heuvelachtige fietstocht, waarbij u onder meer een aantal interessante villa’s bezoekt. Vervolgens fietst u over het platteland, door gehuchten en over glooiende heuvels richting Marostica. Het centrale plein beschikt over een enorm schaakbord. Hier wordt ieder jaar in de tweede week van september de “Partita e scacchi” gehouden, een levend schaakspel. Het middeleeuwse centrum is geheel ommuurd en ligt ingesloten tussen twee kastelen, het Castello Superiore en het Castello Inferiore.

Dag 7

Marostica – Piombino Dese, 61 km

Al snel komt u in Bassano di Grappa. Middels de befaamde overdekte brug over de Brenta komt u het levendige centrum binnen. Het wordt gekenmerkt door oude arcaden en gebouwen die de invloed verraden van de Renaissance en de Venetiaanse barok. Daarna door de heuvels fietst u naar Asolo, een fraai plaatsje gelegen tegen de Colli Asolani. U fietst de vlakte weer in, over rustige wegen. Voordat u terugkeert in Piombino Dese bezoekt u het aantrekkelijke Castelfranco Veneto. Dit is de geboorteplaats van de schilder Giorgione. Binnen de vierkante ommuring en een gracht bevindt zich het gezellige oude centrum.

Dag 8

Einde van uw fietsvakantie in Veneto

Vandaag is de laatste dag van uw fietsvakantie. Na het ontbijt eindigt uw arrangement. Indien u nog vragen heeft over deze fietsreis neemt u dan gerust contact met ons op.

* Optie verlenging

Rondrit Treviso – vanuit Piombino Dese, 45 km

Treviso kent een lange geschiedenis waar u in de straten van de oude binnenstad nog veel van terug kunt zien. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan het pittoreske Piazza dei Signori. Hier vindt u de belangrijkste gebouwen van Treviso: het negentiende-eeuwse Palazzo della Prefettura, de Torre Civica (die u al van ver buiten Treviso ziet opdoemen) en het Palazzo dei Trecento. Verder is Treviso ook bekend als het oorspronkelijke productiegebied van de Prosecco-wijn. En is het de stad waar het populaire Italiaanse dessert Tiramisu is ontdekt. De stad is goed voorzien van cafés en restaurants voor het proeven van de lokale gerechten en de mousserende Prosecco.

* Optie verlenging

Deze fietsvakantie is ideaal voor een bezoek aan Venetië. Vanuit Padova bent u met de trein in circa 25 minuten in het hartje van Venetië. U kunt ook verlengen bij het begin/eindadres in Piombino Dese; vanaf hier duurt de treinreis naar Venetië circa 35 minuten.

 

reisinformatie

Deze fietsvakantie in Italië kan iedere dag worden gestart in de periode van 1 maart t/m 31 oktober.

Inbegrepen
 • 7 x overnachting op een tweepersoonskamer met eigen douche en toilet
 • 5 x ontbijt
 • 2 x diner; dag 1 en 7
 • Bagagevervoer
 • Nederlandstalige routebeschrijving, kaartmateriaal en achtergrondinformatie

 

Niet inbegrepen
 • Heen- en terugreis
 • Lunches, overige diners en dranken
 • Fietshuur; hybride trekkingfiets € 70,-, e-bike € 160,-
 • Verlenging fiets: hybride fiets € 15,- per dag, e-bike € 25,- per dag
 • Eventuele transfers
 • Reisverzekering en/of annuleringsverzekering
 • Reserveringskosten € 15,-
 • Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen)
 • Eventuele toeristenbelasting (ter plekke te betalen)

 

Bijzonderheden
 • Minimumdeelname 2 personen
 • Gratis parkeren bij het eerste adres, op privé-terrein
 • Verlenging iedere dag mogelijk
 • Comfort: op de dagen 1 en 7 verblijft u in een agriturismo. Prima accommodaties in Padova, Vicenza en Marostica. In Este verblijft u in een appartement van een villa – zonder ontbijt (let op: overnachting in villa geldt voor boekingen vanaf 1 maart 2019)
 • Aankomst per trein? Uw begin- en eindadres ligt op 600mt van het station. U kunt ook worden opgehaald op de eerste dag en gebracht op de laatste dag (€ 5,- per rit)
 • Nieuw in 2019: rondrit vanuit Piombino Dese van 45 km met bezoek aan Treviso. Verlenging inclusief rondrit op basis van Logies Ontbijt € 55,00 per persoon.
 • Wilt u Venetië bezoeken? Verlenging in Padova: reistijd met de trein ca. 25 minuten, verlenging voor twee personen op basis van Logies Ontbijt: € 110,00. Verlenging in Piombino Dese: reistijd met de trein ca. 35 minuten, verlenging voor twee personen op basis van Logies Ontbijt: € 90,00; Half Pension € 140,00
 • Verlenging in Vicenza: € 70,- p.p. op basis van Logies Ontbijt
 • U fietst meestal over asfaltwegen, maar zo nu en dan ook over grindwegen. Wij raden u aan om uw fiets te voorzien van anti-lekbanden
 • De routes zijn beschikbaar op GPS
 • Tevens de mogelijkheid om een reis- en annuleringsverzekering af te sluiten bij Onderweegs in Italië. Dit in samenwerking met Europeesche Verzekeringen

 

kaart

Fietvakantie Italie - kaart Veneto
Fietsvakantie Veneto - fietsen rond Venetie kaart

 

niveau

Een goede basisconditie en enige ervaring met klimmen is gewenst. Soms een pittige klim

Dag 2 vlak
Dag 3 vlak of vlak en heuvelachtig
Dag 4 vlak
Dag 5 heuvelachtig
Dag 6 heuvelachtig
Dag 7 heuvelachtig

 

korte route lange route
afstand niveau afstand niveau
Dag 2 64 km 1
Dag 3 52 km 1 58 km 2
Dag 4 23 km 1 56 km 1
Dag 5 66 km 2
Dag 6 58 km 2 66 km 2,5
Dag 7 61 km 2

 

Klik hier voor meer informatie over het niveau.

 

vervoersopties

Auto

Afstand Utrecht-Piombino Dese: 1192 km
Afstand Brussel-Piombino Dese: 1164 km

Info op www.nl.map24.com


Trein

www.bahn.de
www.trenitalia.it


Vliegtuig

www.skyscanner.nl


Rechtstreekse vluchten naar Venetië Treviso (TSF) (= dichtsbijzijnde vliegveld), vanaf o.a.:

Vervolgens neemt u de bus naar het centraal station van Treviso. Duur 15-20 minuten. Klik hier voor meer informatie over de tijden van deze shuttlebus: www.trevisoairport.it/en/transport/train.html.

Vanaf het centraal station van Treviso kunt u dan de trein nemen naar Piombino Dese. Duur: 45 minuten. Meer informatie hierover kunt u vinden op: www.trenitalia.com

Het eerste overnachtingsadres bevindt zich op 600 meter afstand van het treinstation van Piombino Dese. Wij kunnen eventueel een taxi voor u regelen.


Rechtstreekse vluchten naar Venetië Marco Polo (VCE), vanaf o.a.:

Vervolgens neemt u de bus naar het Venezia Mestre station. Duur 20-25 minuten. Klik hier voor meer informatie over de tijden van deze shuttlebus: www.veniceairport.it/en/transport/train.html.

Vanaf het Venezia Mestre station kunt u dan de trein nemen naar Piombino Dese. Duur: 30 minuten. Meer informatie hierover kunt u vinden op: www.trenitalia.com

Het eerste overnachtingsadres bevindt zich op 600 meter afstand van het treinstation van Piombino Dese. Wij kunnen eventueel een taxi voor u regelen.

 

huurfietsen

In Veneto huurt u een lichtgewicht hybride huurfiets of een elektrische huurfiets.

De fietsen zijn eigendom van Onderweegs in Italië. De eigenaar van het beginadres heeft geen uitgebreide kennis van fietsen. U dient zelf het stuur en de zadel in de gewenste stand te zetten. Versleten remblokjes dient u zelf te kunnen vervangen. Instructies hierover krijgt u van ons.

 

Hybride huurfiets

Basisprijs: € 70,- per fiets/per 6 fietsdagen. Verlenging: € 15,- per fiets/per dag.

Deze fiets is geschikt voor mensen met een lengte tussen de 1.60mt en 1.95mt.

Inclusief:

 • Versnellingen: Shimano 27 speed deore / LX
 • Schwalbe Marathon Plus anti-lek banden
 • Fietscomputer
 • Ortlieb achtertas
 • Stuurtas met kaarthouder
 • Fietspomp
 • Fietssleutelsetje
 • Plaksetje
 • Reserveremblokjes
 • Kabelslot

 

Elektrische huurfiets

Basisprijs: € 160,- per fiets/per 6 fietsdagen. Verlenging: € 25,- per fiets/per dag.

Deze elektrische fiets is van Duitse makelij. Maat: 50cm (Lengte circa 1,60mt t/m 1,85mt). Er zijn maximaal 2 elektrische fietsen te huur bij deze fietsvakantie.

Inclusief:

 • Fietscomputer
 • Ortlieb achtertas
 • Stuurtas met kaarthouder
 • Fietspomp
 • Fietssleutelsetje
 • Plaksetje
 • Kabelslot
 • Bosch motor +36V/400wh

 

reiservaringen

Fietsvakantie in Veneto – 30 juli t/m 6 augustus 2019

Hi, hier een berichtje van Henk en Annette.

We hebben de afgelopen week in de Veneto streek gefietst. Henk met zijn racefiets ( ging prima) en ik op mijn elektrische fiets. Ik heb 2x een klein stukje omhoog moeten lopen, daar was mijn fiets te zwaar en de power te laag.

We vonden de reis super, tuurlijk zijn er soms wat mindere stukken maar daar staan zoveel mooie stukken tegenover. Alles is echt vlekkeloos verlopen. De route ging met de gps super en de bagage stond steeds alweer klaar. We zouden zelf geen twee dagen in Este zijn gebleven en de kwaliteit van het hotel (Onderweegs in Italië: reserveadres) daar was eigenlijk geen vergelijk, al was die meneer van het hotel ontzettend aardig.

We zijn verliefd geworden op het B&B in Bassano di Grappa wat een vreselijk mooie plek. Hartelijk bedankt voor deze fantastische reis!


Fietsvakantie Veneto – september 2018 

Beste Laurens, Dennis en Lara,

Afgelopen september hebben wij aansluitend twee fietsvakanties gemaakt via Onderweegs in Italië. Het was de eerste keer dat we dat via Onderweegs in Italië hebben gedaan. Eerst een week de standplaats fietsvakantie in Volta Mantovana en vervolgens de rondreis door de Veneto.

Het tweede deel van onze fietsvakantie was een rondreis door de Veneto, il cuore del Veneto. De fietstocht hebben wij uitgebreid met twee dagen: één extra overnachting in Padova en één in Vicenza.

Piombino Dese

In een gezellig en stijlvol agriturismo in Piombino Dese werden we zeer gastvrij ontvangen door de trotse eigenaresse. Naast een groot enthousiasme voor het eigen bedrijf van haar en haar man kon ze ook veel en enthousiast vertellen over de streek met al zijn bezienswaardigheden. Bovendien kan ze heerlijk koken met veel aandacht voor de natuurlijke producten van de streek. Genieten dus.

De volgende ochtend vertrokken we voor een tocht van 9 dagen door de Veneto. Wat een prachtig gebied. En wat heeft Laurens daar mooie tochten uitgezet. Het is een feestje om daar te fietsen, voor een belangrijk deel vlak, maar ook de gedeeltes die heuvelachtig zijn, zijn heel goed te fietsen voor niet elektrische fietsers zoals wij.

Padova

De eerste dag naar Padova gaf al een aardig voorproefje van al het moois dat nog zou gaan komen. Stille weggetjes, rustig fietsend langs riviertjes en kanalen en door het boerenland reden we deze bijzondere stad binnen. Een dagje extra in Padova is echt een aanrader. Een hele gezellige en mooie stad, waar veel te zien is. Het hotel was uitstekend en perfect gelegen op loopafstand van het centrum en alle bezienswaardigheden.

Este

De dag erna leidde de route naar Este. Wij hadden de heuvelachtige variant gekozen. Een prachtige route door een mooi natuur gebied via Arqua Petrarca.

Este is een klein stadje met een leuk historisch centrum. Het hotel was eenvoudig en wat gedateerd, maar had een ruime kamer met een klein balkonnetje. De eigenaar van het hotel is ook voorzitter van de plaatselijke fietsclub en liet ons vol trots zijn eigen fietsen zien. De volgende dag de rondtocht naar Montagnana met een prachtig oud centrum. De heenweg was langs wat drukkere wegen, maar het tweede gedeelte was weer een heerlijk, landelijke route door allerlei boerendorpjes met authentieke gebouwen. De door Onderweegs aanbevolen restaurants Al Portone en La Strie waren beiden voortreffelijk.

Vicenza

Bij het vertrek uit Este was er uiteraard een fotomomentje met de hoteleigenaar compleet met fiets petje van zijn fietsclub. Daarmee getooid volgen wij de route naar Vicenza beginnend met een stuk heerlijk peddelen op de dijk langs de rivier. Lekker ontspannen fietsend door het boerenland. Daarna verandert het landschap naar groen heuvelland met mooie vergezichten. Schitterend! Langs één van de beroemdste villa’s van de fameuze architect Palladio fiets je eenvoudig via een fietspad Vicenza binnen. De stad die tot in al zijn hoeken de sfeer van Palladio uitademt. Ook hier hadden we een extra nachtje geboekt in wederom een heerlijk en zeer centraal gelegen hotel, drie minuten lopen van het centrale plein. Vicenza is zeer de moeite waard: een gezellige, levendige stad met één van de oudste theaters en veel van en over Palladio.

Marostica

De tocht naar Maróstica leidde door een prachtig heuvelgebied met afwisselend, akkerbouw, wijnbouw, bos en kleine dorpjes: Italië op zijn best. Maróstica zelf was een ontdekking op zich. Wat een sfeer en wat een bijzondere traditie van het levende schaakspel! In het centrum weer een heerlijk hotel en een uitstekende restaurant tip.

De volgende dag betekende alweer de laatste dag van onze rondtocht. En, vervallend in herhalingen, ook nu weer een prachtige tocht door een mooi heuvelgebied. Het welkom in Piombino Dese was hartverwarmend en zowel de eigenaar als de eigenaresse waren zeer belangstellend naar onze ervaringen in ‘hun Veneto’.

Laurens, wat heb je een mooie fietstocht samengesteld, door een prachtige streek. Een streek die gelukkig nog niet ontdekt is door het grote toerisme en daardoor nog de Italiaanse authentieke sfeer uitstraalt.  De hotels waren, hoewel wisselend in luxe, allemaal even goed, met goede bedden, een centrale ligging en een goede overnachtingsplek voor de fietsen. Maar bovenal de uitstekende beschrijving van de routes en de gps tracks beiden tot op de meter nauwkeurig maken het fietsen met Onderweegs tot een feestje.

Heel veel dank voor de organisatie van een prachtige vakantie en graag tot een volgende keer.

Emile en Ingrid


Fotoverslag fietsvakantie Veneto – september 2018 – ingezonden door Jos en Maria

Fietsvakantie Veneto – juni 2018 – Jacques en Henriëtte 
Wie kent mijn gat in een andere stad?

Een wat vreemde titel voor een fietsreisverslag, maar aan het eind van dit verhaal zal duidelijk worden waarom hiervoor gekozen is. Afgelopen winter besloten mijn man Jacques en ik om een fietsvakantie te bespreken bij Onderweegs in Italië. We waren enthousiast gemaakt door vrienden, die al meerdere keren zo’n fietsvakantie hadden gemaakt. Omdat het voor ons de eerste keer was en we niet gewend waren lange fietstochten te maken, kozen we voor een fietsreis in de Veneto. Niet al te moeilijk en hoofdzakelijk vlak terrein. Ook de culturele hoogtepunten, m.n. de villa’s van Palladio, spraken ons erg aan.

Nadat we geboekt hadden, heb ik aan onze vrienden gevraagd hoe zij gekleed gaan tijdens het fietsen. Zij dragen als geoefende fietsers een helm, een fietsbroek en speciale schoenen. Omdat enige ijdelheid mij niet vreemd is, koos ik ervoor de fietsbroek en schoenen achterwege te laten en alleen een fietshelm aan te schaffen.

Op woensdag 30 mei kwamen we aan in Piombino Dese, waar we hartelijk begroet werden door de eigenaresse van het agriturismo. Zij gaf ons de fietsen, die we gehuurd hadden bij Onderweegs, zodat we de eerste inspectie konden doen. De volgende morgen verruilden we onze Morgan voor de fiets en vertrokken naar Padova.

De eerste dag is het even wennen aan het reizen met een routebeschrijving. Af en toe zagen we een aanwijzing over het hoofd of was er een wegomlegging zodat we verkeerd reden. Maar uiteindelijk kom je toch weer op de juiste route terecht. We hebben geluncht in de, door Onderweegs aanbevolen, Mulini di Sopra. Een aanrader! De geplande 64 km werden voor ons die dag ongeveer 75 km. Maar als je dan eind van de middag bezweet, moe en met zadelpijn in een mooi hotel aankomt en een warme douche neemt, vergeet je de kleine ongemakken.

Padova

De volgende dag was voor ons een ‘rustdag’ omdat we vooraf een extra dag geboekt hadden om e.a. in Padova te bezichtigen. De stad is zeer de moeite waard en wij vonden het jammer om daar niet een extra dag voor uit te trekken. Hetzelfde hebben we gedaan in Vicenza.

Het volgende traject was van Padova naar Este, een afstand van ruim 50 km. Over mooie dijkjes en paden, geleerd van de foutjes van de eerste fietsdag, reden we naar Este. We hebben gekozen voor de kortere versie met weinig tot geen hellingen omdat ik toch weer behoorlijk veel last had van zadelpijn. Onderweg heb ik dan ook besloten toch maar een speciale fietsbroek te kopen, want de pijn deed afbreuk aan het plezier van het fietsen. Maar als je een fietsbroek wilt kopen, blijkt dat toch nog lastig te zijn vanwege gesloten winkels of helemaal geen speciaalzaak in de dorpen. Bij aankomst in het hotel in Este bleek één van de hoteleigenaren een fietsliefhebber te zijn. Hij heeft adressen van speciaalzaken opgezocht op de route naar Vicenza. We zijn twee nachten in dit hotel gebleven en hebben zondag de rondrit Este-Montagnana gefietst. Een tocht van 56 km.

Villa Pisani van Andrea Palladio in Montagnana

Maandag 4 juni fietsten we naar Vicenza. Prachtig warm weer, net als de dagen daarvoor. Ik hoopte onderweg een fietsbroek te kunnen kopen, omdat ik steeds schever op m’n zadel ging zitten om minder pijn te hebben. Maar jammergenoeg waren we steeds op de verkeerde momenten bij een fietszaak (aangegeven in de routebeschrijving), n.l. onder lunchtijd en dan is alles dicht in Italië.
Bij binnenkomst in Vicenza fietsten we langs de beroemde Villa Rotonda, één van de beroemdste werken van Palladio. De routebeschrijving geeft goede achtergrond informatie over allerlei culturele hoogtepunten op de route, wat we erg fijn vonden. Het hotel in Vicenza is een modern en zeer prettig hotel midden in het compacte centrum van de stad. We werden eerst naar het centrale plein Piazza delle Biare geleid, waar we onszelf op een ijsje trakteerden alvorens naar het hotel te fietsen.

De extra dag in Vicenza hebben we besteed aan het verkennen van het centrum en de zoektocht naar een speciaalzaak waar ik een fietsbroek kon kopen. Dat is gelukt en Jacques heeft er ook maar een gekocht omdat hij ook niet helemaal vrij was van zadelpijn. Vicenza vond ik een geweldige stad met mooie cultuur, leuke terrassen, gezellige restaurants en mooie winkels. Ik heb het meest genoten van Teatro Olimpico. Wat een geweldig gebouw en een nog mooier interieur!

Woensdag 6 juni kon ik eindelijk op de fiets stappen met de fietsbroek aan. Dat was toch wel even een verschil. Met een big smile op ons gezicht fietsten we naar Marostica. We hebben de route van 58 km genomen omdat we geen zin hadden in de verschillende klimmetjes die in de langere route zitten. Marostica is een prachtig oud vestingstadje met een gezellige Piazza. Een mooi plekje voor een kopje koffie, een aperitief en een diner.

Piazza Castello Marostica

Onze laatste fietstocht ging van Marostica naar Piombino Dese, via de historische plaatsen Bassano del Grappa, Asolo en Castelfranco. Een mooie fietstocht met een aantal ‘pittige’ klimmetjes erin. We hebben deze klimmetjes steeds lopend gedaan, met de fiets aan de hand, want dat kostte ons minder energie dan dit fietsend te doen.

Villa van Andrea Palladio in Piombino Dese

We kijken met heel veel plezier terug op onze eerste fietsvakantie in het buitenland. Het was een geweldige ervaring. Wat ik heb geleerd, is dat ik m’n ijdelheid opzij moet zetten en bij een volgende fietsvakantie (die er zeker gaat komen) vanaf de eerste dag m’n fietsbroek zal dragen, want tenslotte is het zo dat………”Wie kent mijn gat in een andere stad?”

Jacques en Henriëtte


Fietsvakantie Veneto – Augustus 2016 – fotoverslag ontvangen van Margriet en Henk

Fietsvakantie Veneto – Juli 2016 – reisverslag ontvangen van Peter en Hilde

Na een lange rit, waarbij onze auto het liet afweten in Zwitserland, komen we aan op ons eerste adresje: een familiale agriturismo waar ‘la mamma’ de plak zwaait. Ze vraagt of we een rondleiding willen en een beetje uitleg over haar grote trots maar wij verlangen zo naar ons bedje omdat we 16 uur wakker zijn. Ze begrijpt dit helemaal en dus knorren we nog eventjes enkele uurtjes voor ze ons een lekker, overvloedig avondmaal voorzet. Na het eten wandelen we nog even rond in het kleine, rustige dorpje. We kijken uit naar morgen……..wij zijn er klaar voor !

Eerste fietsdag

De eerste dag drukt ons meteen met onze neus op de feiten: de fietspaden en wegen zijn hier even slecht als in België. Gelukkig maakt het zonnetje en de mooie streek waar we doorfietsen veel goed. We verwonderen er ons over dat er in elk dorpje ook zoveel mooie gebouwen staan, er zijn heel veel dorpjes die zo uit een film lijken te komen. Aan het einde van de tocht heeft mijn fiets een platte band. Gelukkig kunnen we even de schaduw opzoeken en de band wisselen. Voor een handige man als de mijne een fluitje van een cent, tot blijkt dat de pomp de geest heeft gegeven.

Gelukkig is er een hulpvaardige Italiaan die snel naar huis rijdt en zijn voetpomp even uitleent. Hij vraagt zich wel af wat ons bezielt om tochten te maken bij zo’n warm weer 😉 Al snel daarna komen we aan in de prachtige stad Padua. Een heel mooi centraal plein met daarrond weer knappe historische gebouwen. Het hotel blijkt ook een meevaller te zijn.

Este

Na een lekker ontbijt vertrekken we richting Este, hopend dat die stad even mooi zal zijn als Padua. Tijdens het begin van de rit ‘prutsen’ we een beetje. De GPS wil soms niet mee en dus staan we meer stil dan we rijden en àls we rijden komen we even later weer bij een punt aan waar we al geweest zijn. Ook het ‘fietspaden zoeken’ ligt ons niet zo. De Italianen kunnen toch nog enkele bijscholingscursussen gebruiken bij onze Nederlandse buren: een fietspad eindigt hier soms gewoon met een drempel van 20 cm of ineens moet je voor 100 meter naar de overkant van de straat. Ik ben nog niet in vakantiemodus blijkbaar want ik vloek wat af ;-))

Gelukkig weet mijn wederhelft hoe hij ermee moet omgaan: geef me een gelato (of 2) en we zien het fietsleven weer door een roze bril. Da’s overigens een constante deze week: de gelateria’s zijn onweerstaanbaar voor mij. Tijdens ons bezoek aan zo’n gelateria raadt de bazin ons aan om naar een nabijgelegen dorpje te fietsen, het zou er heel erg mooi zijn. Dat laten we ons geen twee keer zeggen, een tiental kilometers kunnen er nog wel bij. Het dorpje Mira ontgoochelt ons echter, Onderweegs moet zijn routes niet opnieuw schrijven wat ons betreft. Het einde van de tocht is nog even pittig, te pittig voor mij want ik moet even van de fiets…..misschien minder gelato eten? Gelukkig is Este ook een mooi stadje, na een lekkere douche gaan we op verkenning.

Wifi

Het ontbijt valt me de volgende ochtend tegen: veel voorverpakte zoetigheid en voor een fruitliefhebber zoals ik toch even slikken. Ik stort me dan maar op mijn tablet om een lekker restaurantje te zoeken voor vanavond. De Wifi-code geven is nogal hilarisch: de eigenaar spreekt alleen Italiaans en hij wil ons met handen en voeten duidelijk maken wat de code is. Wij krijgen er kop noch staart aan.

Dan besluit hij om het op een briefje te schrijven: 10VolteRP. Ik typ het in maar de code blijkt niet te kloppen. Ik vraag hem dan om de code zelf in te tikken. Het blijkt gewoon 10 keer een kleine ‘r’ te zijn. Dat staat ook in het Italiaans op het briefje blijkbaar (10 keer R piccolo). Tegen de tijd dat de we code hebben is het alweer tijd om te vertrekken. Hilarisch! De baas van Leon d’Oro blijkt een fietsliefhebber te zijn, hij heeft een mountainbikeploeg met 100 leden en in zijn jonge jaren (sorry man) is hij erg verdienstelijk geweest op twee wielen. Hij stelt voor om voor ons een tocht uit te tekenen, hij wil zelfs meerijden als begeleider maar wij houden het liever bij de tocht die voor ons is uitgetekend.

Fotoverslag ontvangen van Peter en Hilde

Onderweg zie ik ineens een interessante straatnaam: Via Love. Een perfecte plaats om kussend op de foto te gaan. Onderweg ook nu weer machtig mooie gebouwen, bij eentje moeten we even verpozen tussen de lekker ruikende rozen. Naast een gebouw ligt ook een fontein heel aanlokkelijk te wezen maar de tuinman houdt ons scherp in de gaten dus we blijven braafjes buiten de muren. Tijdens de tocht zien we ook een enorme, zwarte slang. We zien ze eerst aan als een stuk plastic dat over de weg waait maar als we dichter komen, blijkt het een slang te zijn van wel meer dan 1 meter. Spijtig genoeg ambieerde ze geen modellencarrière, tegen de tijd dat we het fototoestel hadden, was ze al in het hoge gras gekronkeld.

’s Avonds proberen we nog een restaurantje uit dat ook door Onderweegs werd aanbevolen: Le Strie. Ze staan op nummer 1 op Tripadvisor en wat ons betreft is dat terecht: lekker eten en vriendelijke bediening. Een leuke afsluiter in een toffe stad.

Vicenza

Vol goede moed beginnen we aan onze tocht naar Vicenza. We fietsen lang naast het water op goede wegen. Het blijkt het begin van een leuke tocht waar je rond 40 km even op de pedalen moet gaan staan want dan zijn er even wat pittigere stukken. Gelukkig is het vandaag wat meer bewolkt, de temperatuur geeft 31° in de schaduw en da’s al fietsend wel aangenaam. Onderweg staat dan ook nog eens een fontein waar we ons hoofd even kunnen verfrissen en voor we het weten zijn we alweer bij de volgende stad. We komen de stad binnen langs een ‘fietsring’. Prettig fietsen omdat je hier alleen rekening moet houden met de overige fietsers.

Het hotel ligt rustig maar toch vlakbij het centrum, opnieuw een heel mooie stad. We weten niet welke stad we de mooiste vonden tot nog toe……elke stad had eigen troeven maar er is één constante: er staan heel mooie gebouwen die knap zijn gerestaureerd en onderhouden. Ze worden ook écht gebruikt. Wat bij ons ondenkbaar is, is hier heel gewoon: een horecazaak in een knap, oud gebouw.

Route Vicenza – Marostica

Het ontbijt in hotel Santa Corona was het lekkerst van onze ganse reis. Voorzien van de nodige vitamines beginnen we aan onze voorlaatste tocht. Het gaat snel, de vakantie vliegt voorbij. Ik begin met een klein hartje aan de tocht: het hoogtekaartje boezemt me wat angst in. En inderdaad, tussen de 35 en 45 km moeten er enkele pittige stukken overwonnen worden. Maar je wordt dan ook beloond met mooie vergezichten. Ook de laatste 5 km zijn best pittig maar als de eindstreep in zicht is dan kan er net dat beetje meer.

Bij onze aankomst in Marostica was het een drukte van jewelste: er was immers een Summerfestival op het centrale plein die avond. We aten ook nu weer bij een restaurant dat in onze reisbeschrijving van Onderweegs stond: Osteria Madonnetta. Een restaurantje waar veel Italianen eten met een interieur dat herinnert aan ‘de bomma’. Terwijl we gaan slapen, kunnen we nog even genieten van het festival dat in volle gang is maar lang hebben we er geen last van; we zijn moe en dromenland is zo verleidelijk.

Marostica

Voor het eerst deze reis kunnen we buiten ontbijten. We maken er dankbaar gebruik van. Net nadat we zijn vertrokken uit het zonnige Marostica vallen de eerste regendruppels. Wij maken er ons niet druk om, het is nog lekker warm en de regen is net genoeg om ons te verfrissen maar niet overvloedig genoeg om doornat te worden. In Bassano is het markt en ook nu wil onze GPS blijkbaar nog even in dit dorpje blijven rondhangen ipv verder op pad te gaan. We zien hier hun eigen Ponte Vecchio (volledig in hout) waar een pianist het beste van zichzelf geeft. De klim naar het (mooie) dorpje Asolo mag er zijn, net als je denkt dat je boven bent gaat het achter de bocht toch nog terug omhoog. Boven wacht ons een romantisch tafereel: een pasgehuwd paartje komt er foto’s nemen in de toren waar wij ons tienuurtje nemen.

Castelfranco

In Castelfranco willen we iets eten maar ook nu merken we dat het niet zo evident is om geen Italiaans te spreken. We bestellen rustig een voorgerechtje. Nadat we dit hebben opgegeten hebben we nog wel plaats voor een gerechtje. Blijkt dat we te laat zijn: de keuken is 5 minuten geleden gesloten en deze Italianen zijn precies. Dus fietsen we verder met een niet volledig gestilde honger. Gelukkig zijn er nog wel gelateria’s open. Zo komen we weer aan waar we begonnen zijn: in het rustige Piombino Dese. De gastvrouw begroet ons hartelijk.

Bij het avondmaal praten we bij met anderen die de tocht hebben afgelegd en we delen onze ervaringen met een koppel enthousiaste Nederlanders die de volgende dag aan de trip beginnen. Wij onthouden dat we héél veel mooie gebouwen zagen in schilderachtige dorpjes en dat de steden Padua, Vicenza en Este zeer de moeite waard zijn om te bezoeken.


Fietsvakantie in Veneto – juli 2015

Foto’s en review ontvangen via WhatsApp van Annie, Pieter, Peter en Ria.

“Heerlijk gefietst soms nogal warm.
Electrische fiets was een uitkomst voor ons dames.
Mooie cultuur, echt prachtig.
Lekker gegeten, lekker gedronken.
Nog een gratis wijnproeverij gehad.
Allerlei mensen ontmoet en allemaal aardige behulpzame Italianen.
Heel veel dank en wie weet tot volgend jaar of later.”


Fietsvakantie Veneto – juni 2015
Beste Laurens en Dennis,
Weer terug van onze fietsvakantie in Veneto, waar we weer volop van genoten hebben. Of het toeval is of niet maar de weergoden zijn ons altijd goed gezind geweest tijdens onze fietsvakantie. Op de laatste middag na, waar we overvallen werden door een flinke maar korte onweersbui. Het landschap was afwisselend en wat ons opgevallen is, zijn de vele kastelen en onbewoonde villa’s. We hebben echter de villa in Piombino Dese wel kunnen bezichtigen. De steden Padova en Vicenza zijn zeker de moeite waard om daar nog een extra dag te verblijven. Het agriturismo, de hotels en het bed en breakfast waren prima. Ook de gastvrijheid en behulpzaamheid hebben we ook weer als prettig ervaren. Er waren enkele onduidelijkheden tijdens de route beschrijving maar deze hebben we per mail al naar jullie gestuurd. (Onderweegs in Italië: Deze zijn inmiddels nagekeken en aangepast).
Dank voor de prima georganiseerde reis.
Hartelijke groeten,
Bart en Rita

Fietsvakantie Veneto – Mei 2015

Beste,

Wij zijn zéér tevreden terug van onze fietsvakantie in Veneto. In deze tijd van het jaar is het prachtig fietsen tussen de jasmijn struiken, en alle zoete andere geuren.

Proficiat aan alle medewerkers. Een uitstekende fietstocht. En zoals gewoonlijk, alles tot in de puntjes geregeld, AANRADER!

Coby & Frank


Gemaakt door Laurens Onderweegs tijdens het uitzetten van deze fietsvakantie