Fietsvakantie Sicilië, 8 dagen – voor wielrenners – Zuid Italië

Niveau fietsreis: niveau fietsvakantie

Sicilië met wielrenfiets / koersfiets

U ontdekt tijdens deze fietsvakantie op Sicilië de zuidoostelijke kustlijn, het Iblei-gebergte en de provincie Val di Noto. Gedurende de tocht bezoekt u ook prachtige plaatsen zoals Caltagirone, beroemd om het handgemaakte keramiek. Palazzolo Acreide, Modica, Scicli, Ragusa Ibla, Noto en Siracusa. UNESCO werelderfgoed. Langs de kust vindt u het vogel-en natuurreservaat “Oasi di Vendicari”, de vissersplaats Marzamemi, Capo Passero en het eiland van de Correnti.

Ook bij deze fietsvakantie op Sicilië voor wielrenners zijn GPS bestanden beschikbaar.

Prijzen 2021  Prijzen zijn per persoon
7 nachten o.b.v. 7 x Logies Ontbijt  € 850,-
Toeslag hoogseizoen: (voor reisdagen in juli en augustus) op aanvraag
Toeslag eenpersoonskamer € 200,-
Wielrenfiets / koersfiets € 130,-

 

Wij werken op Sicilië samen met een lokale organisatie die deze fietsvakantie ook uitvoert. Bij hulp of problemen onderweg kunt u zich in eerste instantie wenden tot deze organisatie en daarnaast ook tot Onderweegs in Italië. In samenwerking met onze lokale partner streven wij naar kwalitatief goede accommodaties en tevens mooie fietsroutes.

programma

Dag 1

Begin van uw fietsvakantie op Sicilië voor wielrenners.

Allereerst komt u vandaag aan in Caltagirone. Nagenoeg alle gebouwen in het historische centrum van dit Siciliaanse stadje zijn versierd met majolica-tegeltjes. Ook vindt u hier veel beelden of andere kleurrijke details van keramiek. Van onze lokale partner ontvangt u vandaag ook de huurfietsen en aanvullende reisbescheiden.

Dag 2

Rondrit vanuit Caltagirone, 96 km

U begint met een rondrit vanuit Caltagirone. Hier is de productie van aardewerk al sinds prehistorische tijden de belangrijkste industrie van deze stad. Een trap leidt u vervolgens naar de kerk van Santa Maria del Monte. Elk van de 142 treden is versierd met majolicategels. U fietst daarna verder over wegen met weinig verkeer. Vervolgens heeft u de mogelijkheid om de Romaanse Villa del Casale te bezoeken. De villa aan de Piazza Armerina is versierd met wat nu de best bewaarde en grootste collectie Romeinse mozaïeken ter wereld is. Na dit bezoek keert u uiteindelijk weer terug naar Caltagirone.

Dag 3

Caltagirone – Palazzolo Acreide, 71 of 92 km

De fietstocht van vandaag is gevarieerd en interessant met zowel historie als natuurschoon. Als eerste stopt u in Vizzini, een kleine plaats waar enkele boeken van de schrijver Giovanni Verga zich afspelen. Daarna fietst u naar een plateau met diepe indrukwekkende kloven. Ook wel de “cave” genoemd. Vervolgens fietst u door het natuurreservaat Valle dell’Anapo. Dit reservaat strekt zich grotendeels uit over onder andere de dorpen Ferla, Cassaro en Palazzolo Acreide. Deze tocht wordt gekenmerkt door de afwisselende hoogteverschillen. Ten slotte overnacht u in Palazzolo Acreide. Deze stad maakt deel uit van het lint met de mooiste dorpen in Italië.

Dag 4

Palazzolo Acreide – Modica, 62 km

Nadat u het historische centrum van Palazzo Acreide heeft bezocht fietst u door het prachtige gebied van de Iblei kloof. Een uniek landschap, waar ruige en wilde natuur zich afwisselen met aangename groene landschappen. Karakteristiek zijn de typische stenen muren. Later geeft deze korte tocht u de mogelijkheid om de stad Ragusa te bezoeken. De stad bestaat uit twee delen. Ragusa Ibla, het oude deel, en het nieuwere Ragusa Superiore of Alta genoemd. Dat hogerop op een vlakker deel werd gebouwd. Ragusa Ibla barst onder meer van de barokke gebouwen, nauwe steegjes en (binnen)pleintjes. U overnacht ten slotte in Modica. Ook deze stad is zeer de moeite waard. Het absolute pronkstuk is de kathedraal Duomo San Giorgo. De dom staat in de bovenstad, Modica Alta.

Dag 5

Modica – Noto, 107 km

U fietst bergafwaarts door de mooie Iblei kloof en komt dan aan in Scicli. De schilderachtige en bijzondere ligging van Scicli, in een nauw dal tussen steile rotswanden, maakt het tot een aantrekkelijke plaats om te bezoeken. Daarna fietst u verder naar de zuidkust tot u aankomt bij het eiland van de Correnti. Welke de waterscheiding tussen de Mediterrane en de Ionische zee aangeeft. Vervolgens naar Portopalo di Capo Passero, de meest zuidelijk gelegen plaats op Sicilië. U fietst verder naar de oude vissersplaats Marzamemi, ooit een belangrijk tonijnvangcentrum en het natuurreservaat van Vendicari. De prachtige, ongerepte kust waar u zeldzame vogels kunt spotten. Tot slot rijdt u naar de beroemde barokke stad Noto, alwaar u overnacht.

Dag 6

Noto – Siracusa, 65 km

Eerst fietst u bergopwaarts richting San Corrado en arriveert in Noto Antica, op de Monte Alveria. Hier ziet u de restanten van het oude Noto van voor de aardbeving in 1693. Vervolgens vanaf Noto Antica richting een mooi uitzichtpunt. De rivier Cassibile heeft in het bergachtige gebied een onverwachte smalle en ook diepe vallei uitgesleten. In het natuurreservaat Cava Grande del Cassible ziet u de 12 km lange kloof. Uiteindelijk keert u terug naar de weg en gaat u verder noordwaarts richting Siracusa.

Dag 7

Rondrit vanuit Siracusa, 61 km

Door de graanhandel en scheepvaart was Siracusa ook een van de belangrijkste steden in het Middellandse Zeegebied. Bezoek het tevens fascinerende eiland Ortigia, het historische en culturele centrum van de stad. Het oude centrum van Siracusa fascineert enorm met meer dan 3000 jaar aan historie en archeologisch bewijs van alle grote beschavingen van de Mediterrane. Vandaag fietst u middels een heerlijke klim naar Sortino. Onderweg een prachtig uitzicht over de vlakte van Catania, en op de Etna. Een prachtige afdaling brengt u naar Solarino. Vervolgens fietst u terug naar Siracusa.

Dag 8

Einde van uw fietsvakantie op Sicilië voor wielrenners

Vandaag is de laatste dag van uw fietsvakantie. Na het ontbijt eindigt uw arrangement dan ook. Indien u nog vragen heeft over deze fietsreis neemt u dan gerust contact met ons op.

reisinformatie

Deze fietsvakantie op Sicilië voor wielrenners kan bovendien iedere dag worden gestart in de periode van 30 januari tot 6 november.

Inbegrepen
 • 7 x overnachting op een tweepersoonskamer met eigen douche en toilet
 • 7 x ontbijt
 • Bagagevervoer
 • Engelstalige routebeschrijving, kaartmateriaal en achtergrondinformatie
 • Technische ondersteuning en ook telefonische hulp

 

Niet inbegrepen
 • Heen- en terugreis
 • Lunches, overige diners en dranken
 • Fietshuur; racefiets/koersfiets € 130,-
 • Verlenging fiets: racefiets/koersfiets € 25,- per dag
 • Helm: € 10,-
 • Overige transfers en eventuele entreegelden
 • Transfer van luchthaven Catania naar Caltagirone: € 45,- p.p.
 • Transfer van Siracusa naar luchthaven Catania: € 35,- p.p. Indien u eigen fietsen meeneemt, geldt er een toeslag van 10 euro per fiets per transfer
 • Transfer inclusief eigen fietsen: Toeslag € 10,- per fiets per transfer
 • Indien u de reis alleen wilt doen: toeslag € 300,- i.v.m. bagagevervoer
 • Toeslag Half Pension: € 190,- p.p.
 • Eventuele toeristenbelasting. Van € 0,50 tot € 2,50,- p.p.p.n. Ter plekke te betalen.
 • Reserveringskosten € 20,-
 • Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen)
 • Bijdrage SGR € 5,- p.p. per boeking. Zie ook tabblad ‘algemene info
 • Reisverzekering en/of annuleringsverzekering

 

Bijzonderheden
 • Vooraf ontvangt u van ons uw reisbescheiden. Deze bevatten de hotellijst, vouchers en overige aanvullende informatie. De originele Engelstalige routebeschrijving met kaarten ontvangt u daarnaast ter plekke van onze lokale partner.
 • Comfort: 7 nachten in 3/4* hotels. Luxe B&B in Caltarigone.
 • Mogelijkheid om in de zee te zwemmen op dag 5 en 6.
 • Toeslag hoogseizoen: Aankomst tussen 1 juli en 31 augustus € 110,- p.p. Aankomst in juni:  dan is de toeslag afhankelijk van het aantal dagen dat in juli valt. Bij aankomst eind juni is de hoogseizoen toeslag op aanvraag.
 • Verlenging te Caltagirone: Op basis van een tweepersoonskamer inclusief ontbijt € 55,- p.p.
 • Verlenging te Siracusa: Op basis van een tweepersoonskamer inclusief ontbijt € 65,- p.p.
 • Voor deze fietsvakantie zijn ook GPX routes beschikbaar.
 • Tevens de mogelijkheid om een reis- en annuleringsverzekering af te sluiten bij Onderweegs in Italië. Dit in samenwerking met Europeesche Verzekeringen.

kaart

Fietsvakantie Sicilië - kaart
Fietsvakantie-Sicilie-wielrenfiets-of-koerfiets

niveau

U fietst door een zo nu en dan pittig heuvellandschap, met korte maar ook lange klimmen. Langs de kust is het landschap licht heuvelachtig tot vlak. 

Klik hier voor meer informatie over het niveau van onze fietsvakanties in Italië.

vervoersopties

Vliegtuig

https://www.google.com/flights?hl=nl


Rechtstreekse vluchten naar Catania- Fontanarossa (CTA) vanaf o.a.:

Vanaf luchthaven Catania kunt u opgehaald worden. Zie ook tabblad reisinformatie > bijzonderheden.


Openbaar vervoer van luchthaven Catania naar Siracusa

Vanaf luchthaven Catania is er een goede busverbinding. Deze rijdt elk uur van luchthaven Catania naar Siracusa. Buiten het winterseizoen rijdt deze bus ook meerdere keren per uur. Vervolgens kunt u vanaf de bushalte in Siracusa lopend naar uw hotel. Afhankelijk van het hotel varieert dit tussen de 5 en 20 minuten lopen. Er staan eventueel ook taxi’s voor u klaar.

Kijkt u op de volgende site voor de actuele bus tijden. Hierbij vult u bij Partenza in: Aeroporto Catania, en bij Arrivo: Siracusa. De busmaatschappij heet ‘Interbus’.

http://www.interbus.it/

 

huurfietsen

Tijdens deze fietsvakantie op Sicilië voor wielrenners huurt u een Drossiger wielrenfiets.

Wielrenfiets fietsvakantie Sicilië

Wielrenfiets Drossiger

Basisprijs: € 130,- per 6 dagen. Verlenging € 25,- per fiets/per dag.

Specificaties

 • Frame maat: 46 tot 61 cm
 • Frame: aluminium
 • Voorvork: carbon
 • Derailleur voor: Shimano 105 / Ultegra
 • Derailleur achter: Shimano 105 /  Ultegra
 • Banden: Schwalbe / Continental
 • Gewicht: 7,5 kg

De fietsverhuurder kan eventueel ook SPD of Keo Look pedalen voor u monteren. Dit dient u dan even bij de boeking te vermelden.

reiservaringen

Fietsvakantie Sicilië voor wielrenners – foto’s ingezonden door Marianne – oktober 2018

Fietsvakantie Sicilië voor wielrenners – foto’s gemaakt door Laurens Onderweegs – januari 2018