Fietsvakantie Sicilië, 8 dagen – Barocco siciliano – Zuid Italië

 • Bestemming:
 • Duur: 8 dagen
 • Prijs: € 775

Niveau fietsreis: fietsvakantie tot fietsvakantie sicilië

Barocco siciliano – Schitterende natuur en rijk aan culturele schatten

Laat u meenemen langs adembenemende landschappen en proef de onvergetelijke gastronomische specialiteiten. De fietsroutes gaan door gevarieerde landschappen, langs prachtige stranden en door UNESCO werelderfgoed. Ontdek de baroksteden Noto, Palazzolo Acreide, Modica en Scicli. U begint en eindigt in de levendige cultuurstad Siracusa.

Ook bij deze fietsvakantie op Sicilië zijn GPS bestanden beschikbaar.

Prijzen 2022 – fietsvakantie Sicilië  Prijzen zijn per persoon
7 nachten o.b.v. 7 x Logies Ontbijt  € 775,-
Toeslag hoogseizoen: (voor reisdagen in juli en augustus) € 120,-
Toeslag halfpension (exclusief dranken) € 210,-
Toeslag eenpersoonskamer € 225,-
Huurfiets vanaf € 110,-
Elektrische fiets € 180,-

 

Wij werken op Sicilië samen met een lokale organisatie die deze fietsvakantie uitvoert. Bij hulp of problemen onderweg kunt u zich wenden tot deze organisatie of tot Onderweegs in Italië. In samenwerking met onze partner streven wij naar kwalitatief goede accommodaties en mooie fietsroutes.

programma

Dag 1

Begin van uw fietsvakantie op Sicilië

Uw fietsvakantie begint en eindigt in het levendige Siracusa. Deze plaats staat, evenals vele andere barokke steden die u bezoekt tijdens deze fietstocht, op de UNESCO werelderfgoedlijst. Ontdek ook de schoonheid van de wijk Ortigia, het oudste deel van de stad. Dit eiland is door 3 bruggen met het vaste land verbonden. In haar hoogtijdagen woonden in Siracusa wel een half miljoen mensen en was de stad net zo belangrijk als Athene en Cartagho. Bezoek tevens het Teatro Greco, één van de grootste en best bewaard gebleven Griekse amfitheaters.

Dag 2

Siracusa – Palazzolo Acreide, 46 of 66 km

De gezellige drukte van Siracusa achter je latend begint uw fietsvakantie op Sicilië. U fietst eerst geleidelijk aan omhoog door een prachtig landschap. Deze rustige landwegen brengen u langs sinaasappelbomen, citroenbomen en olijfgaarden. Wanneer het helder weer is vangt u een glimp op van de Etna. Onderweg heeft u tevens de mogelijkheid om de tocht langer te maken. Deze langere route voert u door een soms pittig maar spectaculair gebied met prachtige vergezichten en diepe ravijnen. Hierbij bezoekt u ook het plaatsje Ferla, één van de mooiere Siciliaanse dorpjes.

Dag 3

Palazzolo Acreide – Modica, 48 of 64 km

Nadat u heeft genoten van de barokke rijkdom en historische overblijfselen van het oude Palazzolo Acreide, begint u uw dag met een tocht door het gebied van de Monti Iblei. Eerst ziet u de spectaculaire schoonheid van een droog, wild gebied welke afgewisseld wordt met groene velden en gestapelde kalkstenen muurtjes. U bezoekt de oude stad Ragusa. Daarna fietst u omhoog richting Modica welke tussen twee diepe kloven is gelegen. Onderverdeeld in een hogere stad, Modica Alta, en een lager gedeelte, Modica Bassa. Wanneer u vanaf de benedenstad het absolute pronkstuk van Modica, de Duomo San Giorgio, wilt bezichtigen dient u enkele honderden traptreden te overwinnen.

Dag 4

Modica – Pozzallo, 34 of 47 km

Voordat u Modica verlaat dient u eerst een bezoek te brengen aan de ‘oudste chocolatier’ van Sicilië, Antica Dolceria Bonajuto aan de Corso Umberto. Hier proeft u van de populaire chocolade van Modica, de ‘ciucculatti mudicanu’. Ruwe brokken chocola, waarin vele smaken zijn verwerkt zoals pistache, jasmijn, sinaasappel en rode peper. Daarna fietst u naar Scicli, een ware parel van elegantie in het ruige Siciliaanse gebied. Het is schilderachtig gelegen in een nauw dal tussen steile rotswanden. Ook Scicli staat op de UNESCO werelderfgoedlijst. Door de Siciliaanse schrijver Elio Vittorino omschreven als ‘misschien wel de mooiste stad ter wereld’. Geniet tevens van haar onvergetelijke gastronomische delicatessen. Vervolgens fietst u naar beneden richting de kust. U bereikt uiteindelijk de gezellige haven- en badplaats Pozzallo.

Dag 5

Pozzallo – Marzamemi, 57 km

Gedurende deze fietsdag komt u door een nagenoeg vlak gebied. Eerst komt u langs de longarini en cuba moerassen, dat onderdeel uitmaakt van een natuurreservaat. Hier kunt u genieten van de trekvogels zoals de flamingo en de reiger. Vervolgens fietst u zuidwaarts, en ziet u L’Isola delle Correnti liggen. Het eiland van de stromingen, en tevens het zuidelijkste puntje van Sicilië. U ziet hier een fascinerende mix van zowel de golven van de Mediterrane als die van de Ionische zee. Uiteindelijk komt u aan in een charmant en kleurrijk vissersplaatsje: Marzamemi. Ooit een belangrijk tonijnvangstcentrum, waar u in een betoverende sfeer kunt genieten van heerlijke visgerechten. U overnacht buiten de plaats in een landelijk gelegen agriturismo.

Dag 6

Marzamemi – Noto, 38 km

Eerst fietst u noordwaarts langs de kust het natuurreservaat van Vendicari binnen. Op het strand van dit natuurreservaat leggen schildpadden nog ongestoord hun eieren. In deze baai met beschermde wateren wemelt het van de kleurrijke vissen. Na een bezoek aan Teatro Romano, met prachtige mozaïeke vloeren, klimt u vervolgens richting Noto, ‘hoofdstad van de Siciliaanse barok’. Na de aardbeving in 1693 is de stad herbouwd in tufsteen, dat door de zon uiteindelijk goudgeel is verkleurd. Noto heeft daardoor een rijkdom aan architectuur, brede straten, vele piazza’s en piazettas, ideaal voor de passeggiata.

Dag 7

Noto – Siracusa, 39 of 59 km

Vandaag heeft u tevens twee opties. U fietst direct langs de kustlijn of u gaat eerst door het binnenland richting de Cavagrande del Cassibile. Een lange klim in een bergachtig gebied doorsneden door diepe valleien. Na een mooie afdaling volgt u de kust verder noordwaarts richting Siracusa. Ooit was deze charmante plaats de hoofdstad van de Magna Graecia. Tegenwoordig is het beroemd om de overgang tussen de moderne stad en de buitengewone overblijfselen van het klassieke Griekse en Romeinse tijdperk. Ook het Neapolis Archeologische Park is fantastisch! U zult versteld staan van de oude charme van het Griekse Theater, het Oor van Dionysus en het Romeinse amfitheater.

Dag 8

Einde van uw fietsvakantie op Sicilië

Vandaag is de laatste dag van uw fietsvakantie. Na het ontbijt eindigt uw arrangement. Indien u verder nog vragen heeft over deze fietsreis neemt u dan gerust contact met ons op.

 

reisinformatie

Deze fietsreis op Sicilië kan iedere dag worden gestart in de periode van 22 januari tot 26 november.

Inbegrepen
 • 7 x overnachting op een tweepersoonskamer met eigen douche en toilet
 • 7 x ontbijt
 • Bagagevervoer
 • Nederlandstalige routebeschrijving, kaartmateriaal en achtergrondinformatie
 • Technische ondersteuning en telefonische hulp (Engels, Duits)

 

Niet inbegrepen
 • Heen- en terugreis
 • Lunches, diners en dranken
 • Fietshuur; gewone fiets, € 110,-, hybride fiets € 120,-, elektrische fiets € 180,-
 • Verlenging fiets: hybride fiets € 15,- per dag, e-bike € 25,- per dag
 • Helm: € 10,- per stuk
 • Transfers van en naar luchthaven Catania – Siracusa: € 40,- p.p. per rit. Ter plekke te betalen.
 • Bij aankomst na 22.00 uur geldt een transfer toeslag van € 5,00 per persoon
 • Overige transfers, eventuele entreegelden
 • Eventuele toeristenbelasting. Van € 0,50 tot € 2,50,- p.p.p.n. Ter plekke te betalen.
 • Reserveringskosten € 20,-
 • Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen)
 • Bijdrage SGR € 5,- p.p. per boeking. Zie ook tabblad ‘algemene info
 • Reisverzekering en/of annuleringsverzekering

 

Bijzonderheden
 • Vooraf ontvangt u van ons uw reisbescheiden, met o.a. de adressenlijst, vouchers, Nederlandstalige routebeschrijving met kaarten en overige aanvullende informatie. De originele Engelstalige routebeschrijving met kaarten ontvangt u van onze agent ter plaatse
 • Comfort: 7 nachten in 3/4* hotels, zwembad op dag 5 te Marzamemi
 • Mogelijkheid om onderweg strandjes te bezoeken en in de zee te zwemmen op de dagen 4 t/m 7
 • Toeslag hoogseizoen: Aankomst tussen 1 juli en 31 augustus € 120,- p.p. Aankomst in juni:  dan is de toeslag afhankelijk van het aantal dagen dat in juli valt. Bij aankomst eind juni is de hoogseizoen toeslag op aanvraag.
 • Verlenging in alle plaatsen mogelijk. Tips: Pozzallo (voor strandbezoek) en Siracusa (onder meer archeologisch park)
 • Verlenging te Siracusa: Op basis van een tweepersoonskamer inclusief ontbijt € 70,- p.p.
 • De routes zijn ook beschikbaar op GPS
 • Op uw route kan het druk zijn rondom met name de grotere steden Noto en Siracusa
 • Tevens de mogelijkheid om een reis- en annuleringsverzekering af te sluiten bij Onderweegs in Italië. Dit in samenwerking met Europeesche Verzekeringen
 • Vraag naar de mogelijkheden voor een wielrentocht (uitsluitend op GPS)

 

kaart

Fietsvakantie Sicilië - kaart
Fietsvakantie-op-Sicilie-Siracusa,-noto,-Modica

 

niveau

Tijdens deze fietsvakantie in Sicilië fietst u door een heuvel- en soms bergachtig landschap. Langs de kust is het landschap licht heuvelachtig tot vlak. Op de eerste fietsdag (= dag 2) moet u weliswaar de meeste hoogtemeters overbruggen, maar zonder extreme stijgingspercentages. Bij de lange routes op dag 2 en dag 7 soms pittig klimwerk.

korte route lange route
afstand niveau afstand niveau
Dag 2 44 km 2,5 64 km 3
Dag 3 54 km 2 64 km 2,5
Dag 4 36 km 1,5 48 km 2
Dag 5 57 km 1,5
Dag 6 35 km 2
Dag 7 38 km 1,5 55 km 2,5

Klik hier voor meer informatie over het niveau van onze fietsvakanties in Italië.

 

vervoersopties

Vliegtuig

https://www.google.com/flights?hl=nl


Rechtstreekse vluchten naar Catania- Fontanarossa (CTA) vanaf o.a.:

Vanaf luchthaven Catania kunt u ook opgehaald worden met een transfer. Zie tabblad reisinformatie > bijzonderheden.


Openbaar vervoer van luchthaven Catania naar Siracusa

Vanaf luchthaven Catania is er een goede busverbinding. Deze rijdt elk uur van luchthaven Catania naar Siracusa. Buiten het winterseizoen rijdt deze bus ook meerdere keren per uur. Vervolgens kunt u vanaf de bushalte in Siracusa lopend naar uw hotel. Afhankelijk van het hotel varieert dit tussen de 5 en 20 minuten lopen. Er staan ook taxi’s voor u klaar.

Kijkt u op de volgende site voor de actuele bus tijden. Hierbij vult u bij Partenza in: Aeroporto Catania, en bij Arrivo: Siracusa. De busmaatschappij heet ‘Interbus’.

http://www.interbus.it/

 

huurfietsen

Tijdens deze fietsvakantie op Sicilië kunt u kiezen tussen een gewone, hybride fiets en een elektrische fiets.

Huurfietsen fietsvakantie Sicilië (1)

Normale huurfiets – dames en herenmodellen

Basisprijs € 110,- per 6 dagen. Verlenging: € 15,- per fiets/per dag.

 • 24 of 27 versnellingen Shimano Deore
 • Fietscomputer (1 per stel)
 • Achtertas van Ortlieb
 • Stuurtas van Ortlieb inclusief kaarthouder (1 per stel)
 • Fietspomp (1 per stel)
 • Reparatiesetje
 • Kabelslot

Huurfietsen fietsvakantie Sicilië (2)

Hybride huurfiets (sportief) – unisex frame

Basisprijs: € 120,- per 6 dagen. Verlenging € 15,- per fiets/per dag.

 • 24 of 27 versnellingen Shimano Deore
 • Fietscomputer (1 per stel)
 • Achtertas van Ortlieb
 • Stuurtas van Ortlieb met kaarthouder (1 per stel)
 • Fietspomp (1 per stel)
 • Reparatiesetje
 • Kabelslot

Huurfietsen fietsvakantie Sicili

Elektrische huurfiets

Basisprijs: € 180,- per 6 dagen. Verlenging € 25,- per fiets/per dag.

 • Shimano Steps motor
 • Batterij 418 wh
 • Fietscomputer (1 per stel)
 • Bandenplaksetje
 • Achtertas van Ortlieb
 • Stuurtas van Ortlieb met kaarthouder (1 per stel)
 • Fietspomp (1 per stel)
 • Bagagedrager

 

reiservaringen

Fietsvakantie Sicilië – Hannah en Jeroen

Onze 6 daagse fietsreis beginnen we met een extra dag in Syracuse en een extra dag aan het eind in Catania. Ik ben een beginnende fietsster (1 jaar race fiets ervaring maar met goede hardloop-conditie), mijn man fietst al sinds jaar en dag. Deze combinatie is de reden om deze optie te kiezen.

Dag 0 van de fietsroute

Om 9 u worden we zeer uitgebreid gebriefd door Davide en krijgen nog meer details over de fietsroutes. Davide is een spontane leuke jonge vent die veel bezienswaardigheden toevoegt in zijn verhaal. We schrijven het er allemaal bij op de kaart. Vandaag acclimatisering en door Syracuse struinen, morgen op weg voor het echte werk. We struinen een paar uur door Syracuse en gaan de Dom binnen (Moorse, Griekse èn katholieke invloeden), bezoeken het Romeinse en Griekse theater en de catacomben (met 10000 plekken) lopen dan weer terug. ‘s Avonds eten we chique vlakbij het hotel. Heerlijke Siciliaanse wijn complementeert het diner.

Dag 1 van de fietsroute

We ontbijten om 8 u en gaan dan op weg. Allereerst naar Solarino. Het klimt al aardig en als we na 1,5 u daar aankomen, heb ik een flinke rode kop. We komen een beetje bij op het marktplein, bezoeken het kerkje en vullen de waterflessen bij. We zien een tuin met plantenbakken in de vorm van koppen. Er zit een verhaal achter van een Italiaanse dame die verliefd is op een Moor. Als ze hoort dat hij terug gaat naar zijn vrouw en kinderen, vermoordt zij hem en gebruikt daarna zijn hoofd als plantenbak en laat er basilicum in groeien. Als de buren zien hoe goed de basilicum groeit, wil iedereen zo’n pot. Dan door naar Palazzolo Acreide. Ik zie flink af en op de kruising waar we mogen kiezen voor een extra lus, kies ik eieren voor mijn geld en ben eerlijk: ik trek 15 km extra niet. Het is 30 graden en we hebben al aardig wat lange klimmen gehad. Cadeautje onderweg is de Etna in de verte en de geurige vijgenbomen. We rijden samen naar het hotel Colle Acre, waar we zeer hartelijk worden onthaald door Grazia. We krijgen water en thee. Vandaag 887 hoogtemeters gedaan, mooi en een uitdaging.

Dag 2 van de fietsroute

We klimmen op de fiets en rijden door de vallei naar Ragusa. We kiezen vandaag wèl voor de lange route, vooral ook op aanraden van Davide. In tegenstelling tot gisteren, moeten we de keuze meteen maken, dus no way back. In het mooie bergstadje Ragusa zitten we al op 32 kilometer, dus dat gaat beter. We lopen daar wat rond. Er staat een kerk met een avond zonnewijzer en er is een mooi park. We lopen van kerk naar kerk nadat we thee en een ijsje hebben gescoord. Architectonisch is er veel rijkdom, de Italianen hebben echter nog steeds niet geleerd om achter hun billen op te ruimen en smijten werkelijk alles in de berm van de weg, van al dan niet kapotte bierflesjes tot complete volle vuilniszakken – wat een bende. Langs de weg zien we veel Johannesbroodbomen, geurende vijgenbomen, olijfbomen en yucca’s. We lezen later dat de vrucht van de Johannesbroodboom een constant gewicht heeft en daar zou het woord karaat (keration in het Grieks) vandaan kunnen komen. Een boon weegt 0,2 gr. We rijden door naar Modica, met een hoge en een lage stad. We hebben vandaag meer hoogtemeters gemaakt (903) maar de klimmen waren voor mij toch wat minder lastig. In Modica bezoeken we de de kerken, de beste chocolatier van Sicilië en het panorama.

Dag 3 van de fietsroute

We ontbijten weer rond 8 u en gaan op pad. We fietsen vandaag een relatief korte route maar het is warm. Ook voert de weg ons langs het strand dus dát wordt zwemmen! Als we al een flink stuk op weg zijn, stoppen we bij een strandtent voor thee en bijkomen (tea for two en bijkomen voor één) dan weer verder. De zee is prachtig en de weg is vlakker. Gaten zijn er overal dus dat blijft oppassen. We komen rond 11 u aan in Ragusa.‘s Avonds eten we bij Seasound, een restaurant aangeraden door Ciclofree. Een slechte recensie op Trip advisor: het menu is alleen in het Italiaans en het personeel spreekt geen woord over de grens en is absoluut niet van plan langzaam Italiaans te praten, maar het eten is werkelijk fantastisch. Ik ben blij dat we niet alleen naar Tripadvisor gekeken hebben want dit had ik niet graag willen missen.

Dag 4 van de fietsroute

Na een ontbijt in de tuin van het hotel, gaan we op weg naar het meest chique hotel van deze reis; we zijn benieuwd! De andere hotels waren volgeboekt omdat er twee

trouwerijen blijken te zijn in Marzamemi. Al fietsend rijden we langs een etang ten westen van Granelli, waar we grote kans op (wederom) witte flamingo’s hebben. We rijden langs een paar meertjes en stoppen om de flamingo’s te filmen. Na alweer een mooie tocht komen we aan bij Villa Giulia, een Moorse burcht omgetoverd tot hotel mèt zwembad (Yes!) en grootse tuin. Ik werd even op het verkeerde been gezet: ik dacht dat toen we het plaatsje Marzamemi infietsten, dat ik mijn rit weer voltooid had voor die dag. Niets was minder waar: nog een klimmetje en bijna 8 k te gaan, voordat het hotel in zicht kwam….dat viel zwaar. Douchen, zwemmen en luieren. Daarna gaan we aan de borrel met heerlijke witte Inzolia wijn die door de vader des huizes gemaakt wordt. Erg lekker! Dit is een mooi oord met lekker eten en mooie wijnen, jammer genoeg kunnen we er niet nog een dag aan vastknopen.

Dag 5 van de fietsroute

Er wordt voor onweer en regen gewaarschuwd. We gaan dus zo vroeg mogelijk weg om de kans om droog over te komen, te vergroten. Wat erg leuk is van de fiets beschrijvingen is dat ze je ook langs bezienswaardigheden sturen op je weg naar het volgende adres. Het zijn vaak kleine omwegen met een u-turn, helemaal prima. Zo komen we bij het natuurreservaat Vendicari waar we een wandeling maken tot aan de overblijfselen van een oude tonijnfabriek, met haar typerende schoorsteen, die er uitziet als een schoorsteen van een dakpannenfabriek. We zien een albatros, zilverreigers en meer waadvogels. Nog maar net weer op stoom en de beschrijving stuurt ons alweer van de weg: we komen uit bij Villa del Tellaro. Hier heeft ooit een groots Romeins huis gestaan met veel mozaïek. In het begin van de vorige eeuw ontdekten de bewoners van de boerderij die op de resten van een Romeins huis was gebouwd, enorme mozaïeken in de stal. Er werd veel uitgebeiteld en doorverkocht. Gelukkig is de politie er achter gekomen en heeft er een stokje voor gestoken. Nu een mooi museum. Dan door naar Noto. Onderweg worden we twee keer achterna gezeten door blaffende grommende honden. Ik vind het maar niets en kan alleen maar hopen dat het gezegde van die blaffende honden nog steeds waar blijkt te zijn. Ik ben voor de honden in ieder geval het bewijs dat een luid schreeuwende fietster niet bijt….

Door naar Noto, waar mijn navigatie een mooi eindpunt-deuntje geeft, 1,5 k voor het hotel…maar goed, we komen er. De receptioniste spreekt een paar woorden Engels en verstaat er één. We vragen om een droogrek (standino) en krijgen er, na wat heen en weer gepraat met veel gebaren, pontificaal eentje op onze kamer neergezet. We doorkruisen Noto nadat we een pinsa en een salade gedeeld hebben. Pinsa is een soort pizza maar dan langwerpig, minder ver uitgerold en met maar een beetje vulling erop. Ook is hij maar even gebakken. Aanrader! ‘s Avonds gaan we op aanraden van Tripadvisor naar een wijnbar vlak om de hoek bij het hotel. Dit blijkt een schot in de roos: vader Giuseppe en zoon Federico runnen de zaak met verve. Giuseppe is een sommelier eerste klasse en raadt ons een Nero d’Avola (La Zisa) aan, die werkelijk goddelijk smaakt. We krijgen ook de suggestie wat we er het beste bij kunnen eten. Allemaal erg lekker! Il Brillo Parlante is de naam van de bar en is geïnspireerd op de pratende krekel (Grillo) uit Pinocchio) maar betekent pratende dronkaard……

Dag 6 van de fietsroute

De laatste dag met een klim over (na blijkt achteraf) 16 kilometer. Het uitzicht is erg mooi met het Noto Antico en veel terrassen waar vroeger zeker verbouwd en gewoond is. Het uitzicht is prachtig. We stoppen bij een canyon Cava Grande del Cassibile. Het pad naar beneden is afgesloten door een laag hek. Er staan twee dames naast, die iedereen vertellen dat je wel over het hek mag klimmen (met kratjes is er een provisorisch trapje gemaakt) maar dat alles op eigen risico is. Het hek zit al sinds 7(!) jaar dicht….. je kunt maar een baan hebben….. Ik kom bij met ice tea en een nougat reep. We besluiten om niet zelf naar beneden te lopen. Ten eerste omdat we alleen spiegel gladde fietsschoenen of onze slippers aan kunnen doen en ten tweede omdat uit de beschrijving blijkt dat je voor deze stop 3 u kan uittrekken. Als dat betekent dat dat 1,5 u heen en terug lopen is, denk ik niet dat ik de rest van de fietstocht trek…. Goed, we gaan weer verder en dalen verder af naar de kust. Het is prachtig. Veel amandelbomen en vijgenbomen die je beiden, naast de wilde venkel, ook goed ruikt. Buizerds en een blauwe vogel met rode vleugels vliegen veelvuldig over. Bij de zee stoppen we voor een frisse duik, we drogen op en ondertussen halen we stukken glas van het strand. Door naar Syracuse waar we bij het vertrouwde hotel moe maar (achteraf toch) heel voldaan afstappen. Een in totaal voor ons heerlijke 9 dagen met gelukkig geen bloed, veel zweet (ik heb nog nooit dagelijks meer dan twee liter gedronken en niet naar de wc gehoeven) en een paar tranen omdat ik het dan toch echt even te kwaad had. Een mooie uitdaging die vast herhaald wordt. Super voorbereid en ondersteund door Goede beschrijvingen en extra uitleg van Onderweegs en Cyclofree. Een mooie gedegen combinatie.


Fietsvakantie Sicilië – ingezonden door Yolanda en Roos 
Dag 1

Om 18.00 uur kwam Davide van de lokale organisatie de fietsen brengen en uitleg geven over de aankomende fietsdagen. Hij gaf uitgebreid uitleg met behulp van plattegrondjes van de plaatsen. Ook adviseerde hij ons over de routekeuze. We hebben de fietsen uitgeprobeerd, en alles was piekfijn in orde! De fietsen en attributen waren compleet. We kregen er helemaal zin in!

Dag 2

Om 7.15 uur ging de wekker. We wilden vroeg vertrekken, aangezien het warm zou worden (zo’n 32 graden). We hebben een heerlijk ontbijt genuttigd in het hotel en zijn toen vertrokken. Het fietsavontuur kon beginnen! We hebben water gehaald bij een tappunt in Syracuse, lunch gehaald bij de lokale bakker en rond 8.45 uur vertrokken we écht vanaf het startpunt. Wat een tocht… Het eerste stuk ging super; tot Solarino. Daarna was het veel klimmen en met de warmte best een klus.

Hoe lekker is het als je na de flinke klim weer 6 km lang naar beneden gaat. Alsof je een motortje op je fiets hebt zitten. Dit hadden we verdiend! Wat waren we blij met de routebeschrijving. Elk punt was super goed uitgelegd, waardoor we het hotel meteen vonden.

We werden in het hotel ontvangen met een heerlijke kop koffie en een glas ijskoud water. De gastvrouw was ietwat lovend dat we in deze hitte hadden gefietst… Wij waren voorlopig de laatste fietsers deze zomer. In september zouden de eerste weer starten. Het hotel was een soort groot, barok Engels landhuis. ‘s Avonds zijn we wandelend het plaatsje in gegaan om lekker te eten.

Dag 3

Om 7.30 uur stipt zaten we aan de ontbijttafel om lekker te ontbijten. Er waren allerlei zoetigheden, en yoghurt, fruit, cappuccino etc, heel lekker. We begonnen de tocht heerlijk met een flinke afdaling, daar hebben we even goed van genoten. Na ongeveer 12 km kwamen we in Giarrantana. Hier hebben we heerlijk een ijskoffietje genomen. We vervolgden de tocht en het was super mooi. We gingen langs allerlei velden. Velden met koeien, uienbollen velden, graanvelden, prachtige natuur. Ook kwamen we langs een mooi meer. Soms wat stijgen, soms wat dalen, het was heel goed te doen.

Toen kwamen we bij een dorpje Ragusa Ibla. Dit was echt een Italiaans dorpje zoals we het in gedachte hadden. We hebben de fiets neergezet en wat door de straatjes gewandeld. Ragusa Ibla lag in de bergen, wat mooie plaatjes opleverde. We vervolgden de tocht verder naar Modica. Er was nog even een flinke klim en toen waren we in het stadje Modica in het hotel. Dit was het eindpunt van dag 3.’s Avonds zijn we het stadje in geweest en naar het oude deel geklommen. Hier hebben we onze eerste Aperol Spritz, Arancini en chocolade van Modica genuttigd. We hebben lekker buiten gegeten en wel 3 bruidjes gezien.

Dag 4

We begonnen de dag op tijd, om 7.00 uur aan het ontbijt. Heerlijk ontbijtje met yoghurt, allerlei noten en zaden, broodjes, fruit, heerlijk. Daarna de fiets op. We hadden weer een hele mooie tocht. Veel langs de kust en langs graanvelden, olijfbomen, hele mooie bloemen, hele kleine dorpjes, etc. Klimmen en dalen goed te doen en we genoten ook van de tussenstops. Eerst kwamen we aan in Scili, toen (een beetje met een omweg, de weg was even lastiger) in Donnalucata. Hier hebben we een lekker gelatinia genomen (amandel/ijskoffie). Toen gingen we langs de kust rijden (Playa grande, Sampieri, Cava d’Aliga en de eindbestemming Pozzallo). Tijdens het fietsen wordt er veel getoeterd en naar ons gelachen. Ze denken natuurlijk ook… wat een gekkies zo in de hitte (30 graden).

We waren al vroeg in Pozzallo, ongeveer 13.00 uur. Daarna hebben we lekker gewandeld op het strand, en hier nog wat gerelaxt.Na het eten hoorden we veel geluid. We zijn er op af gegaan en er was heel toevallig van de lokale dansschool een buitenuitvoering op het strand, heel leuk. Heel mooi met het de kabbelende zee op de achtergrond. Daarna nog even wat gedronken in een strandtent, en toen terug naar het hotel.

Dag 5

Rond 7.30 zaten we aan het ontbijtje. Toen op de fiets, een hele mooie kustroute. Je zag allemaal mooie pieren, zwemmende mensen en rustige strandjes. We kwamen eerst in Pachino. Hier hebben we een ‘granita’ genomen. Dit doen ze hier op hun brood als jam. Er waren allemaal mooie bloemen en tomatenkwekerijen langs de weg. We gingen daarna door naar het Zuidelijkste puntje van Sicilië, Isola delle Corenti. Dit was een heel mooi punt om even wat te drinken, en weer op te laden om door te gaan.

We zijn toen naar Portopalo geweest; hier hebben we een super lekker ijsje genomen. Daarna door richting Marzamemi; een heel leuk, schattig, toeristisch plaatsje. We kwamen aan bij het Agriturismo. Hier was een heerlijk zwembad, dus daar zijn we natuurlijk even ingedoken. Toen avond gegeten in Marzamemi. Helaas konden we hier echt niet meer fietsend naar toe (te ver en geen verlichting op de weg), dus moesten we een taxi nemen. We hebben de mooie straatjes van Marzamemi bekeken en heerlijk aan de zee gegeten.

Dag 6

Ik ben jarig! Wat bijzondere plek om jarig te zijn, zo op Sicilië (: We konden pas laat ontbijten dus daardoor waren we wat later gestart. De eerste stop was bij een natuurreservaat. We hebben hier heel mooi gewandeld, maar we waren wel verdwaald. De route stond niet goed aangegeven en hierdoor hadden we zeker 10 km gewandeld.Toen de fiets weer op. Het was een hele mooie dag. Onderweg kwamen we allerlei vogels tegen en hebben we flamingo’s gespot.

Tussendoor kwamen we niet langs dorpjes, dus waren we blij dat we genoeg water bij ons hadden. Het was ook wel veel klimmen vandaag, wat in combinatie met de warmte, best pittig was. We hadden een fout gemaakt met de route, waardoor we 6 km (met flinke heuvels) verkeerd waren gefietst. Ondertussen hadden we geen water meer, en leek het nog warmer te worden. We hebben in overleg met Davide besloten om de route te stoppen en zijn baas heeft ons (met gekoeld water!!!!) opgehaald. Wat een service was dat!

Bij het hotel  werden we warm ontvangen en hier hebben we ons even lekker opgefrist. Nadat we weer waren opgeladen zijn we het plaatsje Noto in gewandeld.Wat een leuk plaatsje; hele leuke sfeer en mooie oude, grote gebouwen. Zo gaaf! Het was natuurlijk zondag dus in alle kerken waar we kwamen was er een dienst bezig. Toen een lekker tentje uit gekozen en heerlijk gegeten! De ober kwam zelfs nog met een stukje taart van het huis met een kaarsje erin. Daarna met een hele volle buik terug gelopen naar het hotel. Wat een topdag.

Dag 7

We begonnen om 7.30 uur aan een heerlijk ontbijtje. We zijn eerst even naar de supermarkt geweest en zijn toen gaan fietsen. Het was weer mooi langs de kust.De eerste stop was bij een ijsjeszaak; Cuba. Toen lekker doorgefietst, en kwamen we al snel aan in Syracuse. We hadden er 40 km opzitten. We herkenden de bakker weer!! Daar een heerlijk colaatje gedronken met zo’n goede amandelkoek.

Vervolgens zijn we doorgereden naar het hotel; even opgefrist en toen het stadje in. We gingen lekker dwalen door het oude centrum waardoor we bij allemaal leuke restaurantjes, winkeltjes etc. kwamen. Ook nog even de basiliek in geweest. Heel mooi, oud, barok. Toen neergeploft bij een restaurantje, het was lopend echt een stuk warmer dan op de fiets. Lekker een biertje genomen met bruscetta en toen weer terug naar het hotel. ’s Avonds lazen we de dag verslagen nog eens door, keken de foto’s en dronken we een heerlijk limoncello’tje op de gave fietstocht die wij hadden gemaakt!

Met vriendelijke groet,

Yolande en Roos


Fietsvakantie Sicilië – foto’s van Henk en Marijke – mei 2019

Fietsvakantie Sicilië – reisverslag van Eddy en Jacqueline – april 2019

Nog even vermelden dat de samenwerking met jullie lokale partner dik in orde was. Hebben fietstas bij gevraagd en kregen die onmiddellijk, ook transfer heen en terug op tijd en in orde. Als het goed is mag het ook gezegd worden. Enkel dus 1e dag problemen met de batterij maar voor de rest geen problemen. Ook hotels allemaal in orde, natuurlijk is het ene beter dan het andere. In alle hotels zeer vriendelijk personeel, behalve het hotel in Modica. Mevrouw aan de receptie zeer kortaf en ook aan het ontbijt niet vriendelijk, wel lekker ontbijt maar uitgerekend op dat moment moest koffie machine schoongemaakt worden, beetje raar. Wij hebben dus een goede reis gehad alleen zouden we volgende keer toch later in het jaar boeken. April is toch nog net iets te fris denk ik om te fietsen, voor recreanten zoals wij.


Fietsvakantie Sicilië – fotoverslag ingezonden door Pieter en Tanja – september 2018

Fietsvakantie Sicilië – foto’s van Laurens Onderweegs – januari 2018