Fietsvakantie Sicilië, 8 dagen – Barocco siciliano – Zuid Italië

Niveau fietsreis: fietsvakantie tot fietsvakantie sicilië

Barocco siciliano – Schitterende natuur en rijk aan culturele schatten

Laat u meenemen langs adembenemende landschappen en proef de onvergetelijke gastronomische specialiteiten. De fietsroutes gaan door gevarieerde landschappen, langs prachtige stranden en door UNESCO werelderfgoed. Ontdek de baroksteden Noto, Palazzolo Acreide, Modica en Scicli. U begint en eindigt in de levendige cultuurstad Siracusa.

Ook bij deze fietsvakantie op Sicilië zijn GPS bestanden beschikbaar.

Prijzen 2021 – fietsvakantie Sicilië  Prijzen zijn per persoon
7 nachten o.b.v. 7 x Logies Ontbijt  € 755,-
Toeslag hoogseizoen: (voor reisdagen in juli en augustus) op aanvraag
Toeslag eenpersoonskamer € 225,-
Huurfiets vanaf € 100,-
Elektrische fiets € 170,-

Wij werken op Sicilië samen met een lokale organisatie die deze fietsvakantie uitvoert. Bij hulp of problemen onderweg kunt u zich wenden tot deze organisatie of tot Onderweegs in Italië. In samenwerking met onze partner streven wij naar kwalitatief goede accommodaties en mooie fietsroutes.

programma

Dag 1

Begin van uw fietsvakantie op Sicilië

Uw fietsvakantie begint en eindigt in het levendige Siracusa. Deze plaats staat, evenals vele andere barokke steden die u bezoekt tijdens deze fietstocht, op de UNESCO werelderfgoedlijst. Ontdek ook de schoonheid van de wijk Ortigia, het oudste deel van de stad. Dit eiland is door 3 bruggen met het vaste land verbonden. In haar hoogtijdagen woonden in Siracusa wel een half miljoen mensen en was de stad net zo belangrijk als Athene en Cartagho. Bezoek tevens het Teatro Greco, één van de grootste en best bewaard gebleven Griekse amfitheaters.

Dag 2

Siracusa – Palazzolo Acreide, 46 of 66 km

De gezellige drukte van Siracusa achter je latend begint uw fietsvakantie op Sicilië. U fietst eerst geleidelijk aan omhoog door een prachtig landschap. Deze rustige landwegen brengen u langs sinaasappelbomen, citroenbomen en olijfgaarden. Wanneer het helder weer is vangt u een glimp op van de Etna. Onderweg heeft u tevens de mogelijkheid om de tocht langer te maken. Deze langere route voert u door een soms pittig maar spectaculair gebied met prachtige vergezichten en diepe ravijnen. Hierbij bezoekt u ook het plaatsje Ferla, één van de mooiere Siciliaanse dorpjes.

Dag 3

Palazzolo Acreide – Modica, 48 of 64 km

Nadat u heeft genoten van de barokke rijkdom en historische overblijfselen van het oude Palazzolo Acreide, begint u uw dag met een tocht door het gebied van de Monti Iblei. Eerst ziet u de spectaculaire schoonheid van een droog, wild gebied welke afgewisseld wordt met groene velden en gestapelde kalkstenen muurtjes. U bezoekt de oude stad Ragusa. Daarna fietst u omhoog richting Modica welke tussen twee diepe kloven is gelegen. Onderverdeeld in een hogere stad, Modica Alta, en een lager gedeelte, Modica Bassa. Wanneer u vanaf de benedenstad het absolute pronkstuk van Modica, de Duomo San Giorgio, wilt bezichtigen dient u enkele honderden traptreden te overwinnen.

Dag 4

Modica – Pozzallo, 34 of 47 km

Voordat u Modica verlaat dient u eerst een bezoek te brengen aan de ‘oudste chocolatier’ van Sicilië, Antica Dolceria Bonajuto aan de Corso Umberto. Hier proeft u van de populaire chocolade van Modica, de ‘ciucculatti mudicanu’. Ruwe brokken chocola, waarin vele smaken zijn verwerkt zoals pistache, jasmijn, sinaasappel en rode peper. Daarna fietst u naar Scicli, een ware parel van elegantie in het ruige Siciliaanse gebied. Het is schilderachtig gelegen in een nauw dal tussen steile rotswanden. Ook Scicli staat op de UNESCO werelderfgoedlijst. Door de Siciliaanse schrijver Elio Vittorino omschreven als ‘misschien wel de mooiste stad ter wereld’. Geniet tevens van haar onvergetelijke gastronomische delicatessen. Vervolgens fietst u naar beneden richting de kust. U bereikt uiteindelijk de gezellige haven- en badplaats Pozzallo.

Dag 5

Pozzallo – Marzamemi, 57 km

Gedurende deze fietsdag komt u door een nagenoeg vlak gebied. Eerst komt u langs de longarini en cuba moerassen, dat onderdeel uitmaakt van een natuurreservaat. Hier kunt u genieten van de trekvogels zoals de flamingo en de reiger. Vervolgens fietst u zuidwaarts, en ziet u L’Isola delle Correnti liggen. Het eiland van de stromingen, en tevens het zuidelijkste puntje van Sicilië. U ziet hier een fascinerende mix van zowel de golven van de Mediterrane als die van de Ionische zee. Uiteindelijk komt u aan in een charmant en kleurrijk vissersplaatsje: Marzamemi. Ooit een belangrijk tonijnvangstcentrum, waar u in een betoverende sfeer kunt genieten van heerlijke visgerechten. U overnacht buiten de plaats in een landelijk gelegen agriturismo.

Dag 6

Marzamemi – Noto, 38 km

Eerst fietst u noordwaarts langs de kust het natuurreservaat van Vendicari binnen. Op het strand van dit natuurreservaat leggen schildpadden nog ongestoord hun eieren. In deze baai met beschermde wateren wemelt het van de kleurrijke vissen. Na een bezoek aan Teatro Romano, met prachtige mozaïeke vloeren, klimt u vervolgens richting Noto, ‘hoofdstad van de Siciliaanse barok’. Na de aardbeving in 1693 is de stad herbouwd in tufsteen, dat door de zon uiteindelijk goudgeel is verkleurd. Noto heeft daardoor een rijkdom aan architectuur, brede straten, vele piazza’s en piazettas, ideaal voor de passeggiata.

Dag 7

Noto – Siracusa, 39 of 59 km

Vandaag heeft u tevens twee opties. U fietst direct langs de kustlijn of u gaat eerst door het binnenland richting de Cavagrande del Cassibile. Een lange klim in een bergachtig gebied doorsneden door diepe valleien. Na een mooie afdaling volgt u de kust verder noordwaarts richting Siracusa. Ooit was deze charmante plaats de hoofdstad van de Magna Graecia. Tegenwoordig is het beroemd om de overgang tussen de moderne stad en de buitengewone overblijfselen van het klassieke Griekse en Romeinse tijdperk. Ook het Neapolis Archeologische Park is fantastisch! U zult versteld staan van de oude charme van het Griekse Theater, het Oor van Dionysus en het Romeinse amfitheater.

Dag 8

Einde van uw fietsvakantie op Sicilië

Vandaag is de laatste dag van uw fietsvakantie. Na het ontbijt eindigt uw arrangement. Indien u verder nog vragen heeft over deze fietsreis neemt u dan gerust contact met ons op.

 

reisinformatie

Deze fietsreis op Sicilië kan iedere dag worden gestart in de periode van 16 januari tot 27 november.

Inbegrepen
 • 7 x overnachting op een tweepersoonskamer met eigen douche en toilet
 • 7 x ontbijt
 • Bagagevervoer
 • Nederlandstalige routebeschrijving, kaartmateriaal en achtergrondinformatie
 • Technische ondersteuning en telefonische hulp (Engels, Duits)

 

Niet inbegrepen
 • Heen- en terugreis
 • Lunches, overige diners en dranken
 • Fietshuur; gewone fiets, € 100,-, hybride fiets € 110,-, elektrische fiets € 170,-
 • Verlenging fiets: hybride fiets € 15,- per dag, e-bike € 25,- per dag
 • Helm: € 10,- per stuk
 • Overige transfers, eventuele entreegelden
 • Transfers van en naar luchthaven Catania – Siracusa: € 35,- p.p. per rit. Ter plekke te betalen.
 • Eventuele toeristenbelasting. Van € 0,50 tot € 2,50,- p.p.p.n. Ter plekke te betalen.
 • Reserveringskosten € 20,-
 • Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen)
 • Bijdrage SGR € 5,- p.p. per boeking. Zie ook tabblad ‘algemene info
 • Reisverzekering en/of annuleringsverzekering

 

Bijzonderheden
 • Vooraf ontvangt u van ons uw reisbescheiden, met o.a. de adressenlijst, vouchers, nederlandstalige routebeschrijving met kaarten en overige aanvullende informatie. De originele Engelstalige routebeschrijving met kaarten ontvangt u van onze agent ter plaatse
 • Comfort: 7 nachten in 3/4* hotels, zwembad op dag 5 te Marzamemi
 • Mogelijkheid om onderweg strandjes te bezoeken en in de zee te zwemmen op de dagen 4 t/m 7
 • Toeslag hoogseizoen: Aankomst tussen 1 juli en 31 augustus € 120,- p.p. Aankomst in juni:  dan is de toeslag afhankelijk van het aantal dagen dat in juli valt. Bij aankomst eind juni is de hoogseizoen toeslag op aanvraag.
 • Verlenging in alle plaatsen mogelijk. Tips: Pozzallo (voor strandbezoek) en Siracusa (onder meer archeologisch park)
 • Verlenging te Siracusa: Op basis van een tweepersoonskamer inclusief ontbijt € 65,- p.p.
 • De routes zijn ook beschikbaar op GPS
 • Op uw route kan het druk zijn rondom met name de grotere steden Noto en Siracusa
 • Tevens de mogelijkheid om een reis- en annuleringsverzekering af te sluiten bij Onderweegs in Italië. Dit in samenwerking met Europeesche Verzekeringen
 • Vraag naar de mogelijkheden voor een wielrentocht (uitsluitend op GPS)

 

kaart

Fietsvakantie Sicilië - kaart
Fietsvakantie-op-Sicilie-Siracusa,-noto,-Modica

 

niveau

Tijdens deze fietsvakantie in Sicilië fietst u door een heuvel- en soms bergachtig landschap. Langs de kust is het landschap licht heuvelachtig tot vlak. Op de eerste fietsdag (= dag 2) moet u weliswaar de meeste hoogtemeters overbruggen, maar zonder extreme stijgingspercentages. Bij de lange routes op dag 2 en dag 7 soms pittig klimwerk.

korte route lange route
afstand niveau afstand niveau
Dag 2 44 km 2,5 64 km 3
Dag 3 54 km 2 64 km 2,5
Dag 4 36 km 1,5 48 km 2
Dag 5 57 km 1,5
Dag 6 35 km 2
Dag 7 38 km 1,5 55 km 2,5

Klik hier voor meer informatie over het niveau van onze fietsvakanties in Italië.

 

vervoersopties

Vliegtuig

https://www.google.com/flights?hl=nl


Rechtstreekse vluchten naar Catania- Fontanarossa (CTA) vanaf o.a.:

Vanaf luchthaven Catania kunt u ook opgehaald worden met een transfer. Zie tabblad reisinformatie > bijzonderheden.


Openbaar vervoer van luchthaven Catania naar Siracusa

Vanaf luchthaven Catania is er een goede busverbinding. Deze rijdt elk uur van luchthaven Catania naar Siracusa. Buiten het winterseizoen rijdt deze bus ook meerdere keren per uur. Vervolgens kunt u vanaf de bushalte in Siracusa lopend naar uw hotel. Afhankelijk van het hotel varieert dit tussen de 5 en 20 minuten lopen. Er staan ook taxi’s voor u klaar.

Kijkt u op de volgende site voor de actuele bus tijden. Hierbij vult u bij Partenza in: Aeroporto Catania, en bij Arrivo: Siracusa. De busmaatschappij heet ‘Interbus’.

http://www.interbus.it/

 

huurfietsen

Tijdens deze fietsvakantie op Sicilië kunt u kiezen tussen een gewone, hybride fiets en een elektrische fiets.

Huurfietsen fietsvakantie Sicilië (1)

Normale huurfiets – dames en herenmodellen

Basisprijs € 100,- per 6 dagen. Verlenging: € 15,- per fiets/per dag.

 • 24 of 27 versnellingen Shimano Deore
 • Fietscomputer (1 per stel)
 • Achtertas van Ortlieb
 • Stuurtas van Ortlieb inclusief kaarthouder (1 per stel)
 • Fietspomp (1 per stel)
 • Reparatiesetje
 • Kabelslot

Huurfietsen fietsvakantie Sicilië (2)

Hybride huurfiets (sportief) – unisex frame

Basisprijs: € 110,- per 6 dagen. Verlenging € 15,- per fiets/per dag.

 • 24 of 27 versnellingen Shimano Deore
 • Fietscomputer (1 per stel)
 • Achtertas van Ortlieb
 • Stuurtas van Ortlieb met kaarthouder (1 per stel)
 • Fietspomp (1 per stel)
 • Reparatiesetje
 • Kabelslot

Huurfietsen fietsvakantie Sicili

Elektrische huurfiets

Basisprijs: € 170,- per 6 dagen. Verlenging € 25,- per fiets/per dag.

 • Shimano Steps motor
 • Batterij 418 wh
 • Fietscomputer (1 per stel)
 • Bandenplaksetje
 • Achtertas van Ortlieb
 • Stuurtas van Ortlieb met kaarthouder (1 per stel)
 • Fietspomp (1 per stel)
 • Bagagedrager

 

reiservaringen

Fietsvakantie Sicilië – ingezonden door Yolanda en Roos 
Dag 1

Om 18.00 uur kwam Davide van de lokale organisatie de fietsen brengen en uitleg geven over de aankomende fietsdagen. Hij gaf uitgebreid uitleg met behulp van plattegrondjes van de plaatsen. Ook adviseerde hij ons over de routekeuze. We hebben de fietsen uitgeprobeerd, en alles was piekfijn in orde! De fietsen en attributen waren compleet. We kregen er helemaal zin in!

Dag 2

Om 7.15 uur ging de wekker. We wilden vroeg vertrekken, aangezien het warm zou worden (zo’n 32 graden). We hebben een heerlijk ontbijt genuttigd in het hotel en zijn toen vertrokken. Het fietsavontuur kon beginnen! We hebben water gehaald bij een tappunt in Syracuse, lunch gehaald bij de lokale bakker en rond 8.45 uur vertrokken we écht vanaf het startpunt. Wat een tocht… Het eerste stuk ging super; tot Solarino. Daarna was het veel klimmen en met de warmte best een klus.

Hoe lekker is het als je na de flinke klim weer 6 km lang naar beneden gaat. Alsof je een motortje op je fiets hebt zitten. Dit hadden we verdiend! Wat waren we blij met de routebeschrijving. Elk punt was super goed uitgelegd, waardoor we het hotel meteen vonden.

We werden in het hotel ontvangen met een heerlijke kop koffie en een glas ijskoud water. De gastvrouw was ietwat lovend dat we in deze hitte hadden gefietst… Wij waren voorlopig de laatste fietsers deze zomer. In september zouden de eerste weer starten. Het hotel was een soort groot, barok Engels landhuis. ‘s Avonds zijn we wandelend het plaatsje in gegaan om lekker te eten.

Dag 3

Om 7.30 uur stipt zaten we aan de ontbijttafel om lekker te ontbijten. Er waren allerlei zoetigheden, en yoghurt, fruit, cappuccino etc, heel lekker. We begonnen de tocht heerlijk met een flinke afdaling, daar hebben we even goed van genoten. Na ongeveer 12 km kwamen we in Giarrantana. Hier hebben we heerlijk een ijskoffietje genomen. We vervolgden de tocht en het was super mooi. We gingen langs allerlei velden. Velden met koeien, uienbollen velden, graanvelden, prachtige natuur. Ook kwamen we langs een mooi meer. Soms wat stijgen, soms wat dalen, het was heel goed te doen.

Toen kwamen we bij een dorpje Ragusa Ibla. Dit was echt een Italiaans dorpje zoals we het in gedachte hadden. We hebben de fiets neergezet en wat door de straatjes gewandeld. Ragusa Ibla lag in de bergen, wat mooie plaatjes opleverde. We vervolgden de tocht verder naar Modica. Er was nog even een flinke klim en toen waren we in het stadje Modica in het hotel. Dit was het eindpunt van dag 3.’s Avonds zijn we het stadje in geweest en naar het oude deel geklommen. Hier hebben we onze eerste Aperol Spritz, Arancini en chocolade van Modica genuttigd. We hebben lekker buiten gegeten en wel 3 bruidjes gezien.

Dag 4

We begonnen de dag op tijd, om 7.00 uur aan het ontbijt. Heerlijk ontbijtje met yoghurt, allerlei noten en zaden, broodjes, fruit, heerlijk. Daarna de fiets op.We hadden weer een hele mooie tocht. Veel langs de kust en langs graanvelden, olijfbomen, hele mooie bloemen, hele kleine dorpjes, etc. Klimmen en dalen goed te doen en we genoten ook van de tussenstops. Eerst kwamen we aan in Scili, toen (een beetje met een omweg, de weg was even lastiger) in Donnalucata. Hier hebben we een lekker gelatinia genomen (amandel/ijskoffie). Toen gingen we langs de kust rijden (Playa grande, Sampieri, Cava d’Aliga en de eindbestemming Pozzallo). Tijdens het fietsen wordt er veel getoeterd en naar ons gelachen. Ze denken natuurlijk ook… wat een gekkies zo in de hitte (30 graden).

We waren al vroeg in Pozzallo, ongeveer 13.00 uur. Daarna hebben we lekker gewandeld op het strand, en hier nog wat gerelaxt.Na het eten hoorden we veel geluid. We zijn er op af gegaan en er was heel toevallig van de lokale dansschool een buitenuitvoering op het strand, heel leuk. Heel mooi met het de kabbelende zee op de achtergrond. Daarna nog even wat gedronken in een strandtent, en toen terug naar het hotel.

Dag 5

Rond 7.30 zaten we aan het ontbijtje. Toen op de fiets, een hele mooie kustroute. Je zag allemaal mooie pieren, zwemmende mensen en rustige strandjes. We kwamen eerst in Pachino. Hier hebben we een ‘granita’ genomen. Dit doen ze hier op hun brood als jam. Er waren allemaal mooie bloemen en tomatenkwekerijen langs de weg. We gingen daarna door naar het Zuidelijkste puntje van Sicilië, Isola delle Corenti. Dit was een heel mooi punt om even wat te drinken, en weer op te laden om door te gaan.

We zijn toen naar Portopalo geweest; hier hebben we een super lekker ijsje genomen. Daarna door richting Marzamemi; een heel leuk, schattig, toeristisch plaatsje. We kwamen aan bij het Agriturismo. Hier was een heerlijk zwembad, dus daar zijn we natuurlijk even ingedoken. Toen avond gegeten in Marzamemi. Helaas konden we hier echt niet meer fietsend naar toe (te ver en geen verlichting op de weg), dus moesten we een taxi nemen.We hebben de mooie straatjes van Marzamemi bekeken en heerlijk aan de zee gegeten.

Dag 6

Ik ben jarig! Wat bijzondere plek om jarig te zijn, zo op Sicilië (: We konden pas laat ontbijten dus daardoor waren we wat later gestart. De eerste stop was bij een natuurreservaat. We hebben hier heel mooi gewandeld, maar we waren wel verdwaald. De route stond niet goed aangegeven en hierdoor hadden we zeker 10 km gewandeld.Toen de fiets weer op. Het was een hele mooie dag. Onderweg kwamen we allerlei vogels tegen en hebben we flamingo’s gespot.

Tussendoor kwamen we niet langs dorpjes, dus waren we blij dat we genoeg water bij ons hadden. Het was ook wel veel klimmen vandaag, wat in combinatie met de warmte, best pittig was. We hadden een fout gemaakt met de route, waardoor we 6 km (met flinke heuvels) verkeerd waren gefietst. Ondertussen hadden we geen water meer, en leek het nog warmer te worden. We hebben in overleg met Davide besloten om de route te stoppen en zijn baas heeft ons (met gekoeld water!!!!) opgehaald. Wat een service was dat!

Bij het hotel  werden we warm ontvangen en hier hebben we ons even lekker opgefrist. Nadat we weer waren opgeladen zijn we het plaatsje Noto in gewandeld.Wat een leuk plaatsje; hele leuke sfeer en mooie oude, grote gebouwen. Zo gaaf! Het was natuurlijk zondag dus in alle kerken waar we kwamen was er een dienst bezig. Toen een lekker tentje uit gekozen en heerlijk gegeten! De ober kwam zelfs nog met een stukje taart van het huis met een kaarsje erin. Daarna met een hele volle buik terug gelopen naar het hotel. Wat een topdag.

Dag 7

We begonnen om 7.30 uur aan een heerlijk ontbijtje. We zijn eerst even naar de supermarkt geweest en zijn toen gaan fietsen. Het was weer mooi langs de kust.De eerste stop was bij een ijsjeszaak; Cuba. Toen lekker doorgefietst, en kwamen we al snel aan in Syracuse. We hadden er 40 km opzitten. We herkenden de bakker weer!! Daar een heerlijk colaatje gedronken met zo’n goede amandelkoek.

Vervolgens zijn we doorgereden naar het hotel; even opgefrist en toen het stadje in. We gingen lekker dwalen door het oude centrum waardoor we bij allemaal leuke restaurantjes, winkeltjes etc. kwamen. Ook nog even de basiliek in geweest. Heel mooi, oud, barok. Toen neergeploft bij een restaurantje, het was lopend echt een stuk warmer dan op de fiets. Lekker een biertje genomen met bruscetta en toen weer terug naar het hotel. ‘s Avonds lazen we de dag verslagen nog eens door, keken de foto’s en dronken we een heerlijk limoncello’tje op de gave fietstocht die wij hadden gemaakt!

Met vriendelijke groet,

Yolande en Roos


Fietsvakantie Sicilië – foto’s van Henk en Marijke – mei 2019

Fietsvakantie Sicilië – reisverslag van Eddy en Jacqueline – april 2019

Nog even vermelden dat de samenwerking met jullie lokale partner dik in orde was. Hebben fietstas bij gevraagd en kregen die onmiddellijk, ook transfer heen en terug op tijd en in orde. Als het goed is mag het ook gezegd worden. Enkel dus 1e dag problemen met de batterij maar voor de rest geen problemen. Ook hotels allemaal in orde, natuurlijk is het ene beter dan het andere. In alle hotels zeer vriendelijk personeel, behalve het hotel in Modica. Mevrouw aan de receptie zeer kortaf en ook aan het ontbijt niet vriendelijk, wel lekker ontbijt maar uitgerekend op dat moment moest koffie machine schoongemaakt worden, beetje raar. Wij hebben dus een goede reis gehad alleen zouden we volgende keer toch later in het jaar boeken. April is toch nog net iets te fris denk ik om te fietsen, voor recreanten zoals wij.


Fietsvakantie Sicilië – fotoverslag ingezonden door Pieter en Tanja – september 2018

Fietsvakantie Sicilië – foto’s van Laurens Onderweegs – januari 2018