Fietsvakantie Sicilië, 8 dagen – Zuid Italië

Niveau fietsreis: fietsvakantie tot fietsvakantie sicilië

Schitterende natuur en rijk aan culturele schatten

Laat u meenemen langs adembenemende landschappen en proef de onvergetelijke gastronomische specialiteiten. De fietsroutes gaan door gevarieerde landschappen, langs prachtige stranden en door UNESCO werelderfgoed. Ontdek de baroksteden Noto, Palazzolo Acreide, Modica en Scicli. U begint en eindigt in de levendige cultuurstad Siracusa.

Ook bij deze fietsvakantie op Sicilië zijn GPS bestanden beschikbaar.

Prijzen 2019 – fietsvakantie Sicilië  Prijzen zijn per persoon
7 nachten o.b.v. 7 x Logies Ontbijt  € 745,-
Toeslag hoogseizoen: (voor reisdagen in juli en augustus) op aanvraag
Toeslag eenpersoonskamer € 225,-
Huurfiets vanaf € 90,-
Elektrische fiets € 150,-

Wij werken op Sicilië samen met een lokale organisatie die deze fietsvakantie uitvoert. Bij hulp of problemen onderweg kunt u zich wenden tot deze organisatie of tot Onderweegs in Italië. In samenwerking met onze partner streven wij naar kwalitatief goede accommodaties en mooie fietsroutes.

programma

Dag 1

Begin van uw fietsvakantie op Sicilië

Uw fietsvakantie begint en eindigt in het levendige Siracusa. Deze plaats staat, evenals vele andere barokke steden die u bezoekt tijdens deze fietstocht, op de UNESCO werelderfgoedlijst. Ontdek ook de schoonheid van de wijk Ortigia, het oudste deel van de stad. Dit eiland is door 3 bruggen met het vaste land verbonden. In haar hoogtijdagen woonden in Siracusa wel een half miljoen mensen en was de stad net zo belangrijk als Athene en Cartagho. Bezoek tevens het Teatro Greco, één van de grootste en best bewaard gebleven Griekse amfitheaters.

Dag 2

Siracusa – Palazzolo Acreide, 46 of 66 km

De gezellige drukte van Siracusa achter je latend begint uw fietsvakantie op Sicilië. U fietst eerst geleidelijk aan omhoog door een prachtig landschap. Deze rustige landwegen brengen u langs sinaasappelbomen, citroenbomen en olijfgaarden. Wanneer het helder weer is vangt u een glimp op van de Etna. Onderweg heeft u tevens de mogelijkheid om de tocht langer te maken. Deze langere route voert u door een soms pittig maar spectaculair gebied met prachtige vergezichten en diepe ravijnen. Hierbij bezoekt u ook het plaatsje Ferla, één van de mooiere Siciliaanse dorpjes.

Dag 3

Palazzolo Acreide – Modica, 48 of 64 km

Nadat u heeft genoten van de barokke rijkdom en historische overblijfselen van het oude Palazzolo Acreide, begint u uw dag met een tocht door het gebied van de Monti Iblei. Eerst ziet u de spectaculaire schoonheid van een droog, wild gebied welke afgewisseld wordt met groene velden en gestapelde kalkstenen muurtjes. U bezoekt de oude stad Ragusa. Daarna fietst u omhoog richting Modica welke tussen twee diepe kloven is gelegen. Onderverdeeld in een hogere stad, Modica Alta, en een lager gedeelte, Modica Bassa. Wanneer u vanaf de benedenstad het absolute pronkstuk van Modica, de Duomo San Giorgio, wilt bezichtigen dient u enkele honderden traptreden te overwinnen.

Dag 4

Modica – Pozzallo, 34 of 47 km

Voordat u Modica verlaat dient u eerst een bezoek te brengen aan de ‘oudste chocolatier’ van Sicilië, Antica Dolceria Bonajuto aan de Corso Umberto. Hier proeft u van de populaire chocolade van Modica, de ‘ciucculatti mudicanu’. Ruwe brokken chocola, waarin vele smaken zijn verwerkt zoals pistache, jasmijn, sinaasappel en rode peper. Daarna fietst u naar Scicli, een ware parel van elegantie in het ruige Siciliaanse gebied. Het is schilderachtig gelegen in een nauw dal tussen steile rotswanden. Ook Scicli staat op de UNESCO werelderfgoedlijst. Door de Siciliaanse schrijver Elio Vittorino omschreven als ‘misschien wel de mooiste stad ter wereld’. Geniet tevens van haar onvergetelijke gastronomische delicatessen. Vervolgens fietst u naar beneden richting de kust. U bereikt uiteindelijk de gezellige haven- en badplaats Pozzallo.

Dag 5

Pozzallo – Marzamemi, 57 km

Gedurende deze fietsdag komt u door een nagenoeg vlak gebied. Eerst komt u langs de longarini en cuba moerassen, dat onderdeel uitmaakt van een natuurreservaat. Hier kunt u genieten van de trekvogels zoals de flamingo en de reiger. Vervolgens fietst u zuidwaarts, en ziet u L’Isola delle Correnti liggen. Het eiland van de stromingen, en tevens het zuidelijkste puntje van Sicilië. U ziet hier een fascinerende mix van zowel de golven van de Mediterrane als die van de Ionische zee. Uiteindelijk komt u aan in een charmant en kleurrijk vissersplaatsje: Marzamemi. Ooit een belangrijk tonijnvangstcentrum, waar u in een betoverende sfeer kunt genieten van heerlijke visgerechten. U overnacht buiten de plaats in een landelijk gelegen agriturismo.

Dag 6

Marzamemi – Noto, 38 km

Eerst fietst u noordwaarts langs de kust het natuurreservaat van Vendicari binnen. Op het strand van dit natuurreservaat leggen schildpadden nog ongestoord hun eieren. In deze baai met beschermde wateren wemelt het van de kleurrijke vissen. Na een bezoek aan Teatro Romano, met prachtige mozaïeke vloeren, klimt u vervolgens richting Noto, ‘hoofdstad van de Siciliaanse barok’. Na de aardbeving in 1693 is de stad herbouwd in tufsteen, dat door de zon uiteindelijk goudgeel is verkleurd. Noto heeft daardoor een rijkdom aan architectuur, brede straten, vele piazza’s en piazettas, ideaal voor de passeggiata.

Dag 7

Noto – Siracusa, 39 of 59 km

Vandaag heeft u tevens twee opties. U fietst direct langs de kustlijn of u gaat eerst door het binnenland richting de Cavagrande del Cassibile. Een lange klim in een bergachtig gebied doorsneden door diepe valleien. Na een mooie afdaling volgt u de kust verder noordwaarts richting Siracusa. Ooit was deze charmante plaats de hoofdstad van de Magna Graecia. Tegenwoordig is het beroemd om de overgang tussen de moderne stad en de buitengewone overblijfselen van het klassieke Griekse en Romeinse tijdperk. Ook het Neapolis Archeologische Park is fantastisch! U zult versteld staan van de oude charme van het Griekse Theater, het Oor van Dionysus en het Romeinse amfitheater.

Dag 8

Einde van uw fietsvakantie op Sicilië

Vandaag is de laatste dag van uw fietsvakantie. Na het ontbijt eindigt uw arrangement. Indien u verder nog vragen heeft over deze fietsreis neemt u dan gerust contact met ons op.

 

reisinformatie

Deze fietsreis op Sicilië kan iedere dag worden gestart in de periode van februari t/m november.

Inbegrepen
 • 7 x overnachting op een tweepersoonskamer met eigen douche en toilet
 • 7 x ontbijt
 • Bagagevervoer
 • Nederlandstalige routebeschrijving, kaartmateriaal en achtergrondinformatie
 • Technische ondersteuning en telefonische hulp (Engels, Duits)

 

Niet inbegrepen
 • Heen- en terugreis
 • Lunches, overige diners en dranken
 • Fietshuur; gewone fiets, € 90,-, hybride fiets € 100,-, elektrische fiets € 150,-
 • Verlenging fiets: hybride fiets € 15,- per dag, e-bike € 25,- per dag
 • Helm: € 10,- per stuk
 • Reisverzekering en/of annuleringsverzekering
 • Reserveringskosten € 15,-
 • Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen)
 • Overige transfers, eventuele entreegelden
 • Transfers van en naar luchthaven Catania – Siracusa: € 35,- p.p. per rit (ter plekke te betalen)
 • Eventuele toeristenbelasting (ter plekke te betalen)

 

Bijzonderheden
 • Vooraf ontvangt u van ons uw reisbescheiden, met o.a. de adressenlijst, vouchers, nederlandstalige routebeschrijving met kaarten en overige aanvullende informatie. De originele Engelstalige routebeschrijving met kaarten ontvangt u van onze agent ter plaatse
 • Comfort: 7 nachten in 3/4* hotels, zwembad op dag 5 te Marzamemi
 • Mogelijkheid om onderweg strandjes te bezoeken en in de zee te zwemmen op de dagen 4 t/m 7
 • Toeslag hoogseizoen: Aankomst tussen 1 juli en 31 augustus € 120,- p.p. Aankomst in juni:  dan is de toeslag afhankelijk van het aantal dagen dat in juli valt. Bij aankomst eind juni is de hoogseizoen toeslag op aanvraag.
 • Verlenging in alle plaatsen mogelijk. Tips: Pozzallo (voor strandbezoek) en Siracusa (onder meer archeologisch park)
 • Verlenging te Siracusa: Op basis van een tweepersoonskamer inclusief ontbijt € 65,- p.p.
 • De routes zijn ook beschikbaar op GPS
 • Op uw route kan het druk zijn rondom met name de grotere steden Noto en Siracusa
 • Tevens de mogelijkheid om een reis- en annuleringsverzekering af te sluiten bij Onderweegs in Italië. Dit in samenwerking met Europeesche Verzekeringen
 • Vraag naar de mogelijkheden voor een wielrentocht (uitsluitend op GPS)

 

kaart

Fietsvakantie Sicilië - kaart fietsroutes
Fietsvakantie-op-Sicilie-Siracusa,-noto,-Modica

 

niveau

U fietst door een heuvel- en soms bergachtig landschap, en langs de kust waar het licht heuvelachtig tot vlak is. Op de eerste fietsdag (= dag 2) moet u weliswaar de meeste hoogtemeters overbruggen, maar zonder extreme stijgingspercentages. Bij de lange routes op dag 2 en dag 7 soms pittig klimwerk.

korte route lange route
afstand niveau afstand niveau
Dag 2 44 km 2,5  64 km 3
Dag 3 54 km 2 64 km 2,5
Dag 4 36 km 1,5  48 km 2
Dag 5 57 km 1,5
Dag 6 35 km 2
Dag 7 38 km 1,5 55 km 2,5

Klik hier voor meer informatie over het niveau van onze fietsvakanties in Italië.

 

vervoersopties

Vliegtuig

www.skyscanner.nl


Rechtstreekse vluchten naar Catania- Fontanarossa (CTA) vanaf o.a.:

Vanaf luchthaven Catania kunt u ook opgehaald worden met een transfer. Zie tabblad reisinformatie > bijzonderheden.


Openbaar vervoer van luchthaven Catania naar Siracusa

Vanaf luchthaven Catania is er een goede busverbinding. Deze rijdt elk uur van luchthaven Catania naar Siracusa. Buiten het winterseizoen rijdt deze bus ook meerdere keren per uur. Vervolgens kunt u vanaf de bushalte in Siracusa lopend naar uw hotel. Afhankelijk van het hotel varieert dit tussen de 5 en 20 minuten lopen. Er staan ook taxi’s voor u klaar.

Kijkt u op de volgende site voor de actuele bus tijden. Hierbij vult u bij Partenza in: Aeroporto Catania, en bij Arrivo: Siracusa. De busmaatschappij heet ‘Interbus’.

http://www.interbus.it/

 

huurfietsen

Op Sicilië kunt u kiezen tussen een gewone, hybride fiets en een elektrische fiets.

Huurfietsen fietsvakantie Sicilië (1)

Normale huurfiets – dames en herenmodellen

Basisprijs € 90,- per 6 dagen. Verlenging: € 15,- per fiets/per dag.

 • 24 of 27 versnellingen Shimano Deore
 • Fietscomputer (1 per stel)
 • Achtertas van Ortlieb
 • Stuurtas van Ortlieb inclusief kaarthouder (1 per stel)
 • Fietspomp (1 per stel)
 • Reparatiesetje
 • Kabelslot

Huurfietsen fietsvakantie Sicilië (2)

Hybride huurfiets (sportief) – unisex frame

Basisprijs: € 100,- per 6 dagen. Verlenging € 15,- per fiets/per dag.

 • 24 of 27 versnellingen Shimano Deore
 • Fietscomputer (1 per stel)
 • Achtertas van Ortlieb
 • Stuurtas van Ortlieb met kaarthouder (1 per stel)
 • Fietspomp (1 per stel)
 • Reparatiesetje
 • Kabelslot

Huurfietsen fietsvakantie Sicili

Elektrische huurfiets

Basisprijs: € 150,- per 6 dagen. Verlenging € 25,- per fiets/per dag.

 • Shimano Steps motor
 • Batterij 418 wh
 • Fietscomputer (1 per stel)
 • Bandenplaksetje
 • Achtertas van Ortlieb
 • Stuurtas van Ortlieb met kaarthouder (1 per stel)
 • Fietspomp (1 per stel)
 • Bagagedrager

 

reiservaringen

Foto’s van Henk en Marijke – fietsvakantie Sicilië – Mei 2019

Foto en reisverslag van de fietsvakantie op Sicilië van Eddy en Jacqueline – april 2019

Nog even vermelden dat de samenwerking met jullie lokale partner dik in orde was. Hebben fietstas bij gevraagd en kregen die onmiddellijk, ook transfer heen en terug op tijd en in orde. Als het goed is mag het ook gezegd worden. Enkel dus 1e dag problemen met de batterij maar voor de rest geen problemen. Ook hotels allemaal in orde, natuurlijk is het ene beter dan het andere. In alle hotels zeer vriendelijk personeel, behalve het hotel in Modica. Mevrouw aan de receptie zeer kortaf en ook aan het ontbijt niet vriendelijk, wel lekker ontbijt maar uitgerekend op dat moment moest koffie machine schoongemaakt worden, beetje raar. Wij hebben dus een goede reis gehad alleen zouden we volgende keer toch later in het jaar boeken. April is toch nog net iets te fris denk ik om te fietsen, voor recreanten zoals wij.


Fotoverslag ingezonden door Pieter en Tanja – september 2018

Foto’s van Laurens Onderweegs – januari 2018