Fietsvakantie Twente, 8 dagen

Niveau fietsreis: niveau fietsvakantie tot niveau fietsvakantie

Verrassend mooi Twente

Unieke fietsvakantie door onze achtertuin: Twente! U ontdekt in een week tijd alle mooie plekjes van deze prachtige regio. Onze routes leiden u over rustige weggetjes en vele fietspaden door het mooie Twentse landschap. U fietst ‘terug in de tijd’, met oude watermolens, indrukwekkende landhuizen, nostalgische dorpjes, dichte bossen en uitgestrekte heidevelden.

Ook bij deze fietsvakantie in Twente zijn GPS bestanden beschikbaar. Wij adviseren u deze te gebruiken.

Reisdata: 8 juni t/m 31 oktober

Prijzen 2020 Prijzen zijn per persoon
7 nachten o.b.v. 7 x Half Pension € 895,-
Toeslag eenpersoonskamer € 190,-
Huurfiets € 80,-
Elektrische huurfiets € 150,-
Fietsvakantie in Twente
Gratis bij elke boeking

Wij geven bij elke boeking 1 ingetekende fietskaart mee.

programma

Dag 1

Begin van uw fietsvakantie Twente

Aankomst in het buitengebied van Oldenzaal waar u allereerst overnacht in een landelijk gelegen hotel.

Dag 2

Oldenzaal – Ootmarsum: 52 of 65 km

Oldenzaal wordt ook wel Glimlach van Twente genoemd, mede vanwege haar prachtige omgeving. Hier begint u bij de indrukwekkende 12e eeuwse Plechelmusbasiliek. Eerst voert de tocht naar het hoogste punt van Twente, de Tankenberg. Vervolgens fietst u over de Paasberg, richting het landgoed Singraven. Hier staat aan de rivier de Dinkel een mooie Havezathe en tevens een oude watermolen. Daarna fietst u een stukje over de grens met Duitsland, en bezoekt u het verstilde buurtschap Breklenkamp. U komt onder andere langs vennen, uitgestrekte heidevelden en door heerlijke bossen. De lange tocht brengt u naar het Duitse plaatsje Lage. Tot slot fietst u verder richting het oude Ootmarsum. In dit kunststadje ervaart u de echte Twentse sfeer, met haar vele historische panden.

Dag 3

Ootmarsum – Almelo: 53 of 63 km

De omgeving van Ootmarsum is lieflijk en kleinschalig. Hier liggen in de bossen tientallen grafheuvels uit de oude Steentijd. U fietst door het prachtige natuurgebied Het Springendal. Bij de oude watermolen van Bels kunt u vervolgens even genieten van een heerlijk kopje koffie. Of u kiest voor een heerlijke Twentse beschuit met aardbeien bij de Manderveense Aardbei. Verder langs slingerende beekjes en door oude boeren gehuchten. U fietst bovendien naar één van de oudste bomen van Nederland, de Kroezeboom. Na het sprookjesachtige ‘t Stift fietst u verder in westelijke richting. Om uiteindelijk in het oude stadshart van Almelo aan te komen, ooit het bloeiende centrum van de Twentse textielindustrie. Hier zijn nog talloze panden bewaard gebleven die herinneren aan de oude tijd van weleer.

Dag 4

Almelo – Hellendoorn: 53, 63 of 70 km

Na Huize Almelo fietst u eerst langs het water de Loolee en vervolgens de stad uit. Daarna richting ‘Vjenne’, het langgerekte dorp Vriezenveen, waarbij de boerderijen met haar karakteristieke gevels in een kwartslag naast elkaar staan. In Den Ham kunt u even uitrusten op het eeuwenoude plein de Brink, met haar muziektent en de 16e eeuwse kerk. U fietst over het prachtige landgoed Eerde, met haar statige kasteel, brede lanen en karakteristieke boerenerven. De langste tocht brengt u naar het oude stadje Ommen, gelegen aan de rivier de Vecht. U bezoekt Huize het Laer en u fietst langs de Regge, een rivier met mooie grote lussen. Door een groene omgeving komt u ten slotte in Hellendoorn aan.

Dag 5

Hellendoorn – Delden: 53 of 65 km

U begint de dag met een rit door het natuurgebied De Sallandse Heuvelrug. Middels fietspaden langs schaapskooien, weidse uitzichten over heidevelden en door bossen. Na Holten fietst u door een fraaie natuurgebied met een kudde heideschapen – gehoed door een herder, om zo het natuurgebied te onderhouden. U komt vervolgens door Markelo, één van de oudste dorpen van Twente, met opvallend glooiende essen en vijf heuvels. Daarna bezoekt u het agrarische buurtschap Stokkum, waarvan een groot deel een beschermd dorpsgezicht heeft. Verder door een mooi boeren landschap. Voordat u het historische stadje Delden binnen fietst, eerst even een bezoek aan het Landgoed Twickel, met haar oude kasteel en historische boerderijen.

Dag 6

Delden – Enschede: 53, 63 of 71 km

Deze tocht leidt u eerst door een typisch Twents coulissen landschap met onder andere houtwallen en heidevelden. Gelegen in een natuurrijke omgeving komt u langs indrukwekkende kastelen. Huis Diepenheim is een Havezathe vlak bij het gelijknamige dorp en is bovendien de oudste havezate van de omgeving. Diepenheim zelf is het kleinste stadje van Twente. Dit ‘Stedeke’ ligt lieflijk aan de Regge en is tevens een centrum voor beeldende kunst. U fietst verder richting het oosten en bezoekt de prachtige natuurgebieden Haaksbergerveen en het Witte Veen. Even de grens over, naar de Haarmuhle, om uit te rusten in de Biergarten. Ten slotte noordwaarts, naar de levendige stad Enschede.

Dag 7

Enschede – Oldenzaal: 51, 63 of 70 km

U fietst eerst door Roombeek, de wijk die zo zwaar werd getroffen door de vuurwerkramp. In Twekkelo, het groene gebied tussen Enschede en Hengelo, komt u daarna langs vele zouthuisjes. Ook bezoekt u de Lonneker Molen, en fietst u door het idyllische dal van de rivier de Dinkel. Na een bezoek aan het oude centrum van Losser komt u langs het historisch Arboretum Poort Bulten waar u meer dan 2500 bomen en struiken kunt bewonderen. Verder richting natuurgebied Het Lutterzand. Hier slingert de Dinkel prachtig door het landschap, met zijn steile oevers, omgevallen bomen en mooie heides. Uiteindelijk weer richting Oldenzaal, om tot slot op de Groote Markt nog even na te genieten van deze prachtige fietsreis!

Dag 8

Einde van uw fietsvakantie in Twente

Vandaag is de laatste dag van uw fietsvakantie. Na het ontbijt eindigt uw arrangement. Wanneer u nog vragen heeft over deze fietsreis neemt u dan gerust contact met ons op.

 

reisinformatie

Deze fietsvakantie in Twente kan iedere dag worden gestart in de periode van 8 juni t/m 31 oktober.

Inbegrepen
 • 7 x overnachting o.b.v. een tweepersoonskamer met eigen douche en toilet
 • 7 x ontbijt
 • 7 x diner
 • 6 x lunchpakket (elke fietsdag)
 • bagagevervoer: 1 grote reistas of koffer per persoon
 • Nederlandstalige routebeschrijving, ingetekende fietskaart en achtergrondinformatie
 • Reisbescheiden liggen voor u klaar bij het beginadres te Oldenzaal

 

Niet inbegrepen
 • Heen- en terugreis
 • Overige maaltijden en dranken
 • Overige transfers
 • Huurfiets € 80,- of elektrische huurfiets € 150,-. Zie tabblad ‘huurfietsen
 • Reisverzekering en/of annuleringsverzekering
 • Reserveringskosten € 15,-
 • Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen)
 • Eventuele toeristenbelasting (ter plekke te betalen)

 

Bijzonderheden
 • De prijs van deze fietsvakantie is gebaseerd o.b.v. 2 personen en verblijf op een 2-persoonskamer
 • Gratis parkeren bij het eerste overnachtingsadres
 • Verlenging iedere dag mogelijk; onder meer vanuit de adressen in Oldenzaal en Ootmarsum zijn mooie wandeltochten mogelijk
 • Comfort: overnachting in eenvoudige en goede hotels. In Almelo en Enschede is het diner niet bij het adres zelf, maar reserveren wij een restaurant voor u op loopafstand
 • Let op: onze tochten wijken regelmatig af van de bestaande knooppunten. Daarom kunt u de tocht niet uitsluitend via knooppunten volgen. U krijgt van ons een uitgebreide routebeschrijving en een beknopte routebeschrijving mee. Ook ontvangt u achtergrondinformatie en een ingetekende fietskaart
 • Op aanvraag kunt u van ons de GPX-tracks per e-mail ontvangen. Deze zijn te gebruiken op uw fietsnavigatie of app op uw telefoon (waarbij u uw telefoon op het stuur van uw fiets plaatst)
 • Wij raden niet aan om deze tocht te doen op een racefiets / koersfiets
 • U heeft de mogelijkheid om een reis- en annuleringsverzekering af te sluiten bij Onderweegs in Italië. Dit in samenwerking met Europeesche Verzekeringen

 

kaart

Nederland - fietsvakantie twente

Fietsvakantie Twente

 

niveau

U fietst door een vlak en licht heuvelachtig gebied.

Klik hier voor meer informatie over het niveau van onze fietsvakanties in Italië.

 

huurfietsen

Tijdens de fietsvakantie door Twente kunt u een normale fiets huren en een E-bike. De huurfietsen zijn geschikt voor dames/heren met een lengte tussen de 160 cm en 195 cm.

De normale fietsen huren wij voor u in. De E-bikes zijn eigendom van Onderweegs in Italië. U dient zelf het stuur en de zadel in de gewenste stand te zetten.


Huurfiets

Basisprijs: € 80,- per fiets/per 6 fietsdagen. Verlenging: € 15,- per fiets/per dag.

Inclusief:

 • Fietscomputer
 • Ortlieb achtertas
 • Stuurtas met kaarthouder
 • Fietspomp
 • Fietssleutelsetje
 • Plaksetje

Elektrische huurfiets

Basisprijs: € 150,- per fiets/per 6 fietsdagen. Verlenging: € 25,- per fiets/per dag.

Deze elektrische fiets is van Duitse makelij. Maat: 50 / 55 cm (Lengte circa 160 cm t/m 190 cm). Er zijn maximaal 6 elektrische fietsen (model met lage instap) te huur bij deze fietsvakantie.

Inclusief:

 • Fietscomputer
 • Ortlieb achtertas
 • Stuurtas met kaarthouder
 • Fietspomp
 • Fietssleutelsetje
 • Plaksetje
 • Bosch Performance motor /500wh

 

reiservaringen

Fietsvakantie Twente – Jan, Mary, Margrieth en Jan – september 2020

Beste Laurens,

Geweldig, geweldig. Wat heb je weer wat moois georganiseerd!

Wat een gastvrijheid…..TOP!

En wat hebben we geweldige culinaire hoogstandjes voorgeschoteld gekregen. Het restaurant in Almelo heeft ons behoorlijk verwend.

Je heb GEWELDIGE MENSEN gevonden voor onze vakantie. THANKS!

Jan & Mary en Margrieth & Jan


Fietsvakantie Twente – Johan en Marjan – juli/augustus 2020

Ervaar Italië ook in Twente

Nu een fietstocht in Italië vanwege de corona perikelen niet vanzelfsprekend is, heeft Laurens Onderweegs gedacht: wat in Italië kan, kan ook in Twente, de thuisbasis van ‘Onderweegs in Italië’.
Dat is uitstekend uitgewerkt en heeft onze verwachtingen ruimschoots overtroffen.

De afgelopen 3 jaar hebben we verschillende rondritten in Italië gemaakt.
En wat blijkt: alles wat we op onze eerdere tochten in Italië gewend waren, hebben we ook in Twente ervaren.

De route door Twente was ook nu een meerdaagse trektocht. En het was weer prachtig. Grotendeels ging de tocht over fietspaden, met mooie en afwisselende landschappen en onverwachte bezienswaardigheden. Elke dag was er weer een goede routebeschrijving (ook op GPX) met toeristische informatie.

De verdere organisatie was ook perfect. De overnachtingen waren goed tot en met een verblijf in een (gelukkig) voormalige gevangenis.
De ontvangsten daar waren altijd hartelijk. In de ochtend kon je de bagage weer achterlaten en later trof je die aan bij de volgende overnachting.

Anders dan in Italië kreeg je bij elk vertrek vanuit een overnachting een lunch mee; die was altijd verrassend, genoeg en goed.

Het avondeten was altijd inbegrepen. Ook daarin zijn we nooit teleurgesteld. We keken er naar uit.

Wij hebben elke dag de lange tocht gereden. Daarmee was de dag goed gevuld. Tijd was er om onderweg te genieten van het landschap, een kop koffie of rustmoment.

Kortom: Twente heeft ons zeer en positief verrast.
Wie Twente op de fiets wil zien, voelen en ervaren moet deze meerdaagse rondtocht doen.

Dat heeft ‘Onderweegs in Italië’ heel goed tot stand gebracht. Chapeau!

Johan en Marjan


Fietsvakantie Twente – Richard en Martine – juli 2020

Beste Dennis (en team),

Wij hebben een prima fietsweek in Twente gehad ondanks het mindere weer. Leuke routes die lang niet altijd over bestaande fietspaden gingen en waarbij onze gravel bikes goed van pas kwamen (met gewone racefietsen was dit zeker in de regen een grote uitdaging geworden).

Jullie service is geweldig: van bagagevervoer tot lunchpakketten en diner/overnachtingen was het allemaal prima geregeld. Wij hopen een soortgelijke reiservaring met jullie op te doen in Italië wanneer dat weer mogelijk zal zijn.

Hartelijke groet,

Richard en Martine


Fietsvakantie Twente – Theo en Bep – juli 2020

Dag Superteam!

Wat zijn jullie er goed in geslaagd ook deze fietsvakantie zo goed te organiseren!

Wat een prachtige omgeving, leuke routes, duidelijke beschrijving en………heerlijk fietsweer!

De verblijven waren allemaal prima:  een wat beter dan de ander natuurlijk. De porties waren overal groot, de lunchpakketten prima. (Geen plaats meer voor taart).

Kortom, een fietsvakantie zoals we van jullie gewend zijn!

Ga zo door, en hopelijk volgend jaar weer naar Italië!

Vriendelijke vakantiegroet,

Theo en Bep


Fietsvakantie Twente – Adri en Petra – juli 2020

Ha Laurens, Dennis en Lara,

We willen jullie even laten weten dat we genoten hebben van de fietstocht door Twente. Wat een mooi stukje Nederland, iedere dag genieten van de schitterende natuur. Nooit geweten dat Twente zoveel bossen en fietspaden heeft. Alles was weer top geregeld.

Groetjes,

Adri en Petra


Fietsvakantie Twente – Luc, Monique, Stefaan, Anne en Lieve – juli 2020

Beste Laurens, Lara en Dennis,

Eerst en vooral willen we u nogmaals danken voor de mogelijkheid om onze fietsvakantie van Toscane te kunnen verwisselen voor Twente! Jullie energieke inzet heeft ons een zeer aangename vakantie gegeven! Vooraf zagen de weersvoorspellingen er niet goed uit maar eenmaal ter plaatse veranderde het weer en genoten we van enkele zonovergoten fietsdagen.

Onze fietsvakantie is met 1 woord te omschrijven namelijk ‘ontdekking’:

 • Twente is een prachtig natuurgebied met vele natuurparken, grote erve’s en havezate’s, watertjes en vele brugjes.
 • De fietspaden waren uitzonderlijk veilig gescheiden van de weg en steeds proper. Dit kennen we niet in België.
 • De middagpauzes met lunchpakketten was ook een nieuwe ervaring maar werd volop gesmaakt!
 • De gastronomie met een verrassing-diner wekte eerst wat ergernis op (kunnen niet kiezen) maar werd tenslotte ‘met smaak’ geapprecieerd.

We houden een prachtige herinnering over aan Twente en de sympathieke Nederlanders in het algemeen. Fietsen in Nederland is echt een aanrader maar hopelijk kunnen we volgend jaar toch opnieuw naar ons zo geliefde Italië!!!

Jullie zijn een fantastisch team, en wij blijven trouwe klanten.

Groetjes,

Lieve


Fietsvakantie Twente – Monique en Bernd – juli 2020

Beste Dennis, en leden van het team Onderweegs,

Hartelijk dank voor de leuke week die jullie verzorgd hebben voor ons.

De hotels waren stuk voor stuk bijzonder, ofwel vanwege de ligging, het uitzicht, de luxe of de historie. Monique en ik hebben genoten van de fijne kamers en het goede ontbijt. Ook de lunchpakketten waren goed verzorgd en konden op verzoek worden aangepast. Van het hotel in Hellendoorn, kregen we zelfs een broodje zalm mee! De plaatselijke specialiteit krentenwegge ontbrak ook niet.

Het diner was telkens weer een verrassing. En een prettige verrassing mag ik wel zeggen. Afwisselend en erg goed. Het diner in Almelo bij Gastrobar 1910 is het om fietsen zeker waard! Maar ook buiten eten op de veranda bij het hotel in Hellendoorn was super! En Italiaans eten bij Gran Caffé Novi in Enschede was heerlijk.

Maar het ging ons natuurlijk om het fietsen…. Ook daarvan hebben wij genoten; afwisselend niet al te zwaar parcours, goede wegen, leuke plaatsjes. Vooral de rit naar Delden, via Holten (beetje stijgen en dalen was erg leuk), Markelo en Stokkum was heel erg leuk. Ondanks de regen die we op die dag gehad hebben. Onze lunch hebben we die dag in een schuilhut opgegeten. Perfect.

We hebben ondervonden dat jullie de omgeving heel goed kennen. Kortom, wij hebben genoten!

Hartelijke groeten,

Monique Klein Schiphorst


Fietsvakantie Twente – foto’s ontvangen van Gerda, Petra, Kees, Piet en Louis – juli 2020

“We hebben genoten van de fietstochten en de voor ons Hoekschewaarders onbekende natuur in Twente. Het was een prima alternatief voor de geannuleerde vakantie in het buitenland. De afwisseling tussen de hotels van modern naar authentiek is ook elke keer een leuke ervaring.”


Fietsvakantie Twente – foto’s ontvangen van Douwe en Annechien – juli 2020

Fietsvakantie Twente – Linda en Jef – juni 2020

WAW!

Voila, dat is de kortste samenvatting van onze 8-daagse door Twente met de fiets. Tot eind juni 2020 nog onbekende en dus onbeminde regio. Nu een beetje bekend maar absoluut bemind. Je hebt zo van die plaatsen waarvan je meteen weet: hier kom ik zeker terug. Awel, Twente is er zo een.

De Onderweegse precisie van de routebeschrijving met daar boven op het vernuft om logies uit te kiezen zorgde alweer voor een prachtige herinnering. Zij het nu niet Italië maar dichtbij.

We hadden bovendien reisgenoten die hun roots in deze regio hadden. De vertedering waarmee ze praatten over deze streek en alles wat het te bieden heeft was echt aangenaam om te horen. Zowat elke dag, als je het even jammer vond dat je een natuurgebied uitreed, werd er een vers blik open getrokken.  Nog nooit zijn we zo lang en zo veel door natuurgebied gereden met zoveel afwisseling. Ik denk (en hoop ook) dat deze ontdekking het enige positieve is aan gans Covid-19.

Tot de volgende trip!

Linda en Jef, Hooglede


Fietsvakantie Twente – Rika en Jos – juni 2020

Beste Laurens, Lara en Dennis,

Wat een leuke verrassing gisteren op onze hotelkamer. We willen jullie hartelijk danken voor de prachtige fietsvakantie die wij hebben genoten door Twente.

Goed georganiseerd met prachtige routes. Af en toe wel goed opletten hoe je moet rijden. Accommodaties waren overal prima met goed eten.

Met hartelijke groet,

Rika en Jos


Fietsvakantie Twente – Lajos en Hanneke – juni 2020

Dag Laurens,

Leuk om na onze mooie fietsweek ook nog een verrassing van jullie op onze kamer aan te treffen. Dank daarvoor echt leuk zoals jullie het  persoonlijk maken! We stonden vandaag even voor het kantoor naar binnen te gluren maar op zaterdag zijn jullie natuurlijk vrij.
Prachtige routes heb je uitgezet. En heel erg handig die GPX tracks, dat rijdt echt ontspannen! Twente is voor ons om de hoek maar dat het zo mooi is wisten we niet. Het stuk bij Holten/Markelo kennen we wel maar de rest is echt ook prachtig! We hebben weer genoten van het fietsen en de overnachtingen!

Wij zijn echt blij dat we dit alternatief voor Italië gedaan hebben.

Nogmaals dank,

Groet Lajos en Hanneke


Fietsvakantie Twente – Gerrit en Dinie – juni 2020

Beste Lara, Dennis, Laurens,

Wat hebben jullie een prachtige fietsroute uitgezet in het mooie Twente. We hebben heel erg genoten van deze tocht, natuurlijk speelde het weer ook geweldig mee.
Prachtige hotel locaties waar we hebben geslapen en gedineerd. Steeds weer was het spannend wat we konden verwachten van de verrassing menu’s. Soms was het een beetje improviseren vanwege de corona afspraken. We hebben elke dag de langste afstand gefietst. Deze tocht is een geweldige aanrader voor fietsliefhebbers.

We waren van plan om even bij jullie aan te wippen, maar omdat we niet met de tandem door de rhododendronpad konden moesten we een omweg maken waardoor het te laat werd.

Wij wensen jullie samen nog heel veel ideeën voor mooie fietstochten.

Groeten Gerrit en Dinie


Fietsvakantie Twente – Dirk en Kristine – juni 2020

Prachtige foto’s van tijdens en na het fietsen ontvangen van Dirk en Kristine uit België.

‘Bij ons wordt er geen honing langs de straat verkocht, noch eieren of confituur…’ 🙂


Fietsvakantie in Twente gemaakt door Laurens Onderweegs tijdens het uitzetten van deze fietstocht – mei 2020