Fietsvakantie Sicilië – Lu Mari e La Terra – Zuid Italië

Niveau fietsreis: fietsvakantie tot fietsvakantie sicilië

Griekse tempels en het ruige binnenland

U maakt kennis met de Tyrreense kust en prachtige binnenlanden. Een landschap met olijfbomen, wijngaarden en geschiedenis in overvloed. U fietst langs de archeologische parken Segesta en Selinunte, met haar Griekse tempels. Vanaf Trapani volgt u de kust, langs zoutpannen en talrijke oude windmolens. U bezoekt het hooggelegen Erice en de kustplaats Marsala, de stad van de wijn én Garibaldi, U komt tevens door Marzara del Vallo, een stad met sterke Arabische invloeden. Hierna volgen prachtige fietsroutes door een authentiek en ruig landschap. U eindigt in Monreale, waar u kunt genieten van één van de mooiste kathedralen van de wereld.

Ook bij deze fietsvakantie op Sicilië zijn GPS bestanden beschikbaar.

Prijzen 2020 – fietsvakantie Sicilië  Prijzen zijn per persoon
7 nachten o.b.v. 7 x Logies Ontbijt  € 770,-
Toeslag hoogseizoen: (voor reisdagen in juli en augustus) € 100,-
Toeslag Half Pension (excl. dranken) € 200,-
Toeslag eenpersoonskamer € 220,-
Huurfiets vanaf € 100,-
Elektrische fiets € 170,-
Fietsvakantie Sicilie Cinema Paradiso
Gratis dvd voor de eerste 5 boekingen!

Wij geven bij de eerste 5 boekingen een gratis dvd weg van de oscarwinnende film Cinema Paradiso. Gefilmd in Palazzo Adriano, waar u bij de lange fietstocht op dag 4 door heen komt.


Dit is geen Onderweegs in Italië reis.
 Wij werken op Sicilië samen met een lokale organisatie die deze fietsvakantie uitvoert. Bij hulp of problemen onderweg kunt u zich tot deze organisatie of tot Onderweegs in Italië wenden. In samenwerking met onze partner streven wij naar kwalitatief goede accommodaties en mooie fietsroutes.

programma

Dag 1

Begin van uw fietsvakantie op Sicilië

Aankomst in Castellammare del Golfo, een pittoresk havenstadje. Hier gaat de geschiedenis terug tot het klassieke antieke tijdperk, toen het de haven was van de steden Segesta en Erice. Overdracht van de huurfietsen en de tourinformatie.

Dag 2

Castellammare – Trapani, 57 km

De rit van deze etappe stelt u meteen in staat om het Siciliaanse achterland te verkennen. Olijfbomen en wijngaarden zijn er in overvloed. Na 20 kilometer door het afwisselende landschap bereikt u de archeologische vindplaats Segesta. Een oude stad meer dan 2500 jaar geleden gesticht door de Elymiërs. Er is onder meer een Griekse tempel en een Romeins theater te bewonderen. Verder door een desolaat landschap met verstilde dorpjes. Neem in een bar een heerlijke Siciliaanse cannolo, of een rijk gevulde arancino. U komt uiteindelijk aan in de levendige havenplaats Trapani, bekend in Sicilië als de stad van het zout.

Dag 3

Trapani – Marsala, 43 of 62 km

U kunt ‘s morgens eerst het magische Erice bezoeken, een middeleeuws dorp dat hoog op een heuvel ligt. U gaat naar dit dorp met de kabelbaan. Boven kunt u genieten van een prachtig uitzicht dat zich uitstrekt tot aan de Egadische eilanden. Vervolgens heerlijk afdalen en terug naar Trapani, om aan de vlakke tocht naar Marsala te beginnen. Windmolens, zoutpannen en hopen van vers geëxtraheerd zout vormen de achtergrond voor een niet te evenaren landschap. U heeft onderweg de mogelijkheid om het eiland Mothia te bezoeken, de oude bakermat van de Fenicisch-Punische beschaving. Deze kan bereikt worden per motorboot vanaf de lagune. Ten slotte eindigt u vandaag in Marsala, een stad die niet alleen beroemd is om zijn wijn. Op 11 mei 1860 landde Giuseppe Garibaldi met zijn Duizend Roodhemden hier op het meest westelijke puntje van Sicilië. Hij wordt ook wel de Vader des Vaderlands en grondlegger van de Italiaanse eenwording genoemd.

Dag 4

Marsala – Selinunte, 67 km

De fietsreis gaat verder langs de betoverende Tyrrheense kustlijn. U bezoekt Mazara del Vallo, gelegen aan het begin van de rivier Mazaro die de stad in tweeën verdeelt. De Arabische invloeden zijn hier nog duidelijk merkbaar. Na het verlaten van Mazara, gaat u verder langs een weg die parallel loopt aan de kust. Fietsend op een heuvelachtige weg in de richting van Campobello di Mazara passeert u Cave di Cusa. Hier werden de kalkstenen gehaald om de tempels van Selinunte te bouwen. Slechts 13 kilometer verderop vindt u deze archeologische vindplaats. U heeft de mogelijkheid om de oude Griekse stad te bezoeken die u enkele duizenden jaren terug in de tijd zal brengen.

Dag 5

Selinunte – Sambuca di Sicilia, 55 km

Vandaag het binnenland in, door de Valle del Belice, waar ooit een verwoestende aardbeving heeft plaatsgevonden. De sporen zijn nog steeds zichtbaar: vervallen kerken en verlaten dorpskernen. U fietst door een gebied met prachtige vergezichten, en u bezoekt San Margherita. Hier is een museum gewijdt aan Giuseppe Tomasi di Lampedusa, schrijver van de roman Il Gattopardo (De Tijgerkat). Sambuca is één van de Borghi piu belli D’Italia, een stadje waar de centrale Corso Umberto steeds verder omhoog loopt, langs een typisch Siciliaans theater en prachtige oude kerken. Om uiteindelijk uit te komen op de Belvedère, waar vandaan een adembenemend uitzicht over de Valle di Sosio.

Dag 6

Sambuca di Sicilia – Corleone, 49 of 77 km

Vanaf Sambuca daalt u de vallei in. Onderweg heeft u de mogelijkheid om het adelaarsnest Giuliana te bezoeken, met haar 12e eeuwse kasteel. U kunt hierna kiezen tussen een korte en een lange afstand. De grootste tocht brengt u naar Palazzo Adriano. Dit is hét decor van de winnende Oscar film Cinema Paradiso. De plaats is onveranderd en de sfeer hetzelfde. Het pittorske museum is zeker een bezoek waard, waar de mevrouw u graag het zaaltje laat zien dat gewijd is aan de filmopnames. Om vervolgens weer verder te fietsen over een heerlijke weg, richting Corleone. Dit stadje is lange tijd in het nieuws geweest omdat hier verscheidene capi van de maffia geboren zijn. In het Museo Civico kunt u veel te weten komen over het verleden van deze organisatie.

Dag 7

Corleone – Monreale, 59 km

Bezoek ‘s morgens het gehucht Ficuzza, waar Ferdinand III van Bourbon hier in het begin van de 19e eeuw het Palazzo Reale liet bouwen. Onderweg naar Piana degli Albanesi heeft u een mooi uitzicht op deze stad en op een meer, gelegen in het groen. In Hora e Arbëreshëvet wordt nog veel Albanees dialect gesproken, en zijn de wegwijzers in twee namen vermeld. Een heerlijke afdaling brengt u uiteindelijk naar Monreale. Dit stadje domineert de Conca d’Oro, het Gouden Bekken, zo genoemd vanwege de kleur van de sinaasappels en citroenen die hier sinds de oudheid werden verbouwd. De kathedraal met al haar mozaieken is werkelijk prachtig en wordt gezien als een van de mooiste van de wereld.

Dag 8

Einde van uw fietsvakantie op Sicilië

Vandaag is de laatste dag van uw fietsvakantie. Na het ontbijt eindigt uw arrangement. Indien u nog vragen heeft over deze fietsreis neemt u dan gerust contact met ons op.

 

reisinformatie

Deze fietsreis op Sicilië kan iedere dag worden gestart in de periode van 19 januari t/m 30 november. De reis is op aanvraag, dus wacht op de definitieve bevestiging alvorens u vluchten boekt.

Inbegrepen
 • 7 x overnachting op een tweepersoonskamer met eigen douche en toilet
 • 7 x ontbijt
 • Bagagevervoer
 • Nederlandstalig routebeschrijving, kaartmateriaal en achtergrondinformatie
 • Technische ondersteuning en telefonische hulp (Engels, Duits)

 

Niet inbegrepen
 • Heen- en terugreis
 • Lunches, overige diners en dranken
 • Fietshuur; gewone fiets, € 100,-, hybride fiets € 120,-
 • Verlenging fiets: hybride fiets € 15,- per dag
 • Helm: € 10,- per stuk
 • Reisverzekering en/of annuleringsverzekering
 • Reserveringskosten € 15,-
 • Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen)
 • Overige transfers, eventuele entreegelden
 • Transfer van luchthaven Palermo naar Castellamare del Golfo: € 35,- p.p. op basis van 2 personen / per rit (ter plekke te betalen)
 • Transfer van Monreale naar luchthaven Palermo: € 30,- p.p. op basis van 2 personen / per rit (ter plekke te betalen)
 • Transfer van luchthaven Trapani naar Castellamare del Golfo: € 40,- p.p. op basis van 2 personen / per rit (ter plekke te betalen)
 • Transfer van Monreale naar luchthaven Trapani: € 60,- p.p. op basis van 2 personen / per rit (ter plekke te betalen)
 • Eventuele toeristenbelasting (ter plekke te betalen)

 

Bijzonderheden
 • Vooraf ontvangt u van ons uw reisbescheiden, met o.a. de adressenlijst, vouchers, Nederlandstalige routebeschrijving met kaarten en overige aanvullende informatie. Een Engelstalige routebeschrijving met kaarten ontvangt u van onze agent ter plaatse
 • Comfort: 7 nachten in 3/4* hotels. In Castellamare del Golfo, Trapani, Marsala, Corleone en Monreale overnacht u in de stad. In Selinunte en in Sambuca di Sicilia overnacht u landelijk gelegen. Indien het landelijk adres in Sambuca geen plek heeft, overnacht u in een prima B&B in het stadje zelf
 • Toeslag hoogseizoen: in juli en augustus € 100,- p.p.
 • Verlenging in alle plaatsen mogelijk. Tips: Castellamare del Golfo en Trapani voor strandbezoek. Vanuit Trapani kunt u met de boot naar het eiland Favignana. Extra rit mogelijk vanuit Castellamare del Golfo (heen en terug naar Scopello en het Zingalo-natuurreservaat, 29 km) en vanuit Trapani (rondrit Erice, 27 of 39 km – dan slaat u Erice over op de fietsdag naar Marsala) – zie ook de reis Sicilia Bedda. In Selinunte kunt u verlengen om het Archeologisch park uitgebreid te gaan bezoeken. Sambuca di Sicilia is een interessante oude plaats.
 • Verlenging in Palermo – ligt vlak bij Monreale – kunnen wij voor u regelen
 • De landelijke adressen in Selinunte en Sambuca di Sicilia en het adres in Corleone hebben een zwembad. Strand in Castellamare del Golfo en in Trapani
 • De routes zijn ook beschikbaar op GPS
 • Tevens de mogelijkheid om een reis- en annuleringsverzekering af te sluiten bij Onderweegs in Italië. Dit in samenwerking met Europeesche Verzekeringen

 

kaart

Fietsvakantie Sicilië - kaart
Fietsvakantie-Sicilië-west-Italië-corleone

 

niveau

U fietst door een heuvel- en soms bergachtig landschap, maar langs de kust is het vlak.

 

korte route lange route
afstand niveau afstand niveau hoogtemeters
Dag 2 57 km 2 630
Dag 3 43 km 1 62 km 1 150 of 190
Dag 4 67 km 1,5 300
Dag 5 55 km 2,5 840
Dag 6 49 km 2,5 77 km 3 990 of 1340
Dag 7 59 km 2,5 1100

Klik hier voor meer informatie over het niveau van onze fietsvakanties in Italië.

 

vervoersopties

Vliegtuig

www.google.com/flights

Rechtstreekse vluchten naar Palermo (PMO) (= dichtstbijzijnde luchthaven), vanaf o.a.:

Vanaf luchthaven Palermo kunnen wij een transfer voor u verzorgen. Zie tabblad reisinformatie > bijzonderheden.

 

Openbaar vervoer

Per bus van luchthaven Palermo naar Castellamare del Golfo:

Vanaf de luchthaven Palermo Punta Raisi – Falcone e Borselino. Duur circa 1.15 uur tot 1.30 uur.

https://www.busradar.it/pullman/aeroporto-di-palermo-falcone-e-borsellino-pmo/castellammare-del-golfo/

 

huurfietsen

Op Sicilië kunt u kiezen tussen een gewone en een hybride fiets.

Huurfietsen fietsvakantie Sicilië (1)

Normale huurfiets – dames en herenmodellen

Basisprijs € 100,- per 6 dagen. Verlenging: € 15,- per fiets/per dag.

 • 24 of 27 versnellingen Shimano Deore
 • Fietscomputer (1 per stel)
 • Achtertas van Ortlieb
 • Stuurtas van Ortlieb inclusief kaarthouder (1 per stel)
 • Fietspomp (1 per stel)
 • Reparatiesetje
 • Kabelslot

Huurfietsen fietsvakantie Sicilië (2)

Hybride huurfiets (sportief) – unisex frame

Basisprijs: € 120,- per 6 dagen. Verlenging € 15,- per fiets/per dag.

 • 24 of 27 versnellingen Shimano Deore
 • Fietscomputer (1 per stel)
 • Achtertas van Ortlieb
 • Stuurtas van Ortlieb met kaarthouder (1 per stel)
 • Fietspomp (1 per stel)
 • Reparatiesetje
 • Kabelslot

Huurfietsen fietsvakantie Sicili

Elektrische huurfiets

Basisprijs: € 170,- per 6 dagen. Verlenging € 25,- per fiets/per dag.

 • Shimano Steps motor
 • Batterij 418 wh
 • Fietscomputer (1 per stel)
 • Bandenplaksetje
 • Achtertas van Ortlieb
 • Stuurtas van Ortlieb met kaarthouder (1 per stel)
 • Fietspomp (1 per stel)
 • Bagagedrager

reiservaringen

Fietsvakantie Sicilië – mei 2019

Wij zijn 55+ en fietsen in het weekend 40/60 km. Voor ons was deze tocht goed te doen, intensief maar niet te vermoeiend. De fietstocht ging langs allerlei bezienswaardigheden die je gezien moet hebben als je op Sicilië bent. Je fietst 3 dagen vlak en 3 dagen in de bergen. Tijdens het fietsen had ik meer last van de wind dan van het klimmen. Het is wel vaak langs een grote weg fietsen en de wegen zijn soms erg slecht, maar dat is zo als het is op Sicilië.

De hotels zijn eenvoudig maar héél schoon en sfeervol. Behalve in Tripani, van dat hotel was ik niet zo’n fan. Vergeet niet langs Erice te gaan. We hebben een wijn tour gedaan bij de familie Pellegrino voor €10,- incl 4 drankjes. We kwamen er langs gefietst maar zijn eerst naar ons geweldige hotel gefietst in het centrum van Masala en van daaruit was het 1 km terug wandelen. Reserveren noodzakelijk maar kon bij ons op de dag zelf. In Corleone zijn we naar het anti-maffia museum geweest, dat vind ik ook een aanrader.

Onderweegs in Italië vind ik een hele fijne organisatie, altijd even vriendelijk en proberen mee te denken om de vakantie voor ons zo aangenaam mogelijk te maken

Succes er mee,

Groetjes Myriam


Foto’s gemaakt in januari door Laurens Onderweegs