Fietsvakantie Sicilië – Lu Mari e La Terra – Zuid Italië

Niveau fietsreis: fietsvakantie tot fietsvakantie sicilië

Griekse tempels en het ruige binnenland

U maakt kennis met de Tyrreense kust en prachtige binnenlanden. Een landschap met olijfbomen, wijngaarden en geschiedenis in overvloed. U fietst langs de archeologische parken Segesta en Selinunte, met haar Griekse tempels. Vanaf Trapani volgt u de kust, langs zoutpannen en talrijke oude windmolens. U bezoekt het hooggelegen Erice en de kustplaats Marsala, de stad van de wijn én Garibaldi, U komt tevens door Marzara del Vallo, een stad met sterke Arabische invloeden. Hierna volgen prachtige fietsroutes door een authentiek en ruig landschap. U eindigt in Monreale, waar u kunt genieten van één van de mooiste kathedralen van de wereld.

Ook bij deze fietsvakantie op Sicilië zijn GPS bestanden beschikbaar.

Prijzen 2021 – fietsvakantie Sicilië  Prijzen zijn per persoon
7 nachten o.b.v. 7 x Logies Ontbijt  € 770,-
Toeslag hoogseizoen: (voor reisdagen in juli en augustus) € 100,-
Toeslag Half Pension (excl. dranken) € 200,-
Toeslag eenpersoonskamer € 220,-
Huurfiets vanaf € 100,-
Elektrische fiets € 170,-
Fietsvakantie Sicilie Cinema Paradiso
Gratis dvd voor de eerste 5 boekingen!

Wij geven bij de eerste 5 boekingen een gratis dvd weg van de Oscar winnende film Cinema Paradiso! Gefilmd in Palazzo Adriano, waar u ook bij de lange fietstocht op dag 4 door heen komt.


Dit is geen Onderweegs in Italië reis.
Wij werken op Sicilië samen met een lokale organisatie die deze fietsvakantie ook uitvoert. Bij hulp of problemen onderweg kunt u zich in eerste instantie wenden tot deze organisatie en daarnaast ook tot Onderweegs in Italië. In samenwerking met onze partner streven wij naar kwalitatief goede accommodaties en tevens mooie fietsroutes.

programma

Dag 1

Begin van uw fietsvakantie op Sicilië

Uw fietsvakantie begint met aankomst in Castellammare del Golfo. Een pittoreske havenstadje. Hier gaat de geschiedenis al met al terug tot het klassieke antieke tijdperk. Het was bovendien de haven van de steden Segesta en Erice. Één van de belangrijkste monumenten is het Arabisch-Normandische kasteel, waar nu ook het Mediterraans museum in is gehuisvest. Op de dag van aankomst worden ook de huurfietsen en de aanvullende reisinformatie aan u overhandigt door onze lokale partner.

Dag 2

Castellammare – Trapani, 56 km

Uw eerste fietsdag begint met een tocht waarbij u meteen het Siciliaanse achterland leert verkennen. Olijfbomen en wijngaarden zijn er in overvloed. Na 20 kilometer door het afwisselende landschap bereikt u vervolgens de archeologische vindplaats Segesta. Een oude stad meer dan 2500 jaar geleden gesticht door de Elymiërs. Er is onder andere een Griekse tempel en een Romeins theater te bewonderen. Daarna door een desolaat landschap met verstilde dorpjes. Geniet in een bar bijvoorbeeld van een heerlijke Siciliaanse cannolo, of een rijk gevulde arancino. U komt ten slotte aan in de levendige havenplaats Trapani, ook wel bekend in Sicilië als de stad van het zout.

Optie verlenging Enrice: Wanneer u bent aangekomen in Trapani kunt u er voor kiezen om het magische Erice te bezoeken. Een oud middeleeuws dorp welke is gelegen op de gelijknamige heuvel, 750 meter boven de zeespiegel. Het dorp kan onder andere worden bereikt per kabelbaan of per fiets. Boven kunt u vervolgens genieten van een prachtig uitzicht dat zich uitstrekt tot aan de Egadische eilanden. Nadat u het dorp bezocht heeft fiets u dan bergafwaarts richting uw overnachtingsadres.

Dag 3

Trapani – Marsala, 43 km

De route van vandaag is volledig vlak aangezien u langs de prachtige kustlijn richting Marsala fietst. Windmolens, zoutpannen en hopen van vers geëxtraheerd zout vormen daarnaast de achtergrond voor een niet te evenaren landschap. U heeft onderweg tevens de mogelijkheid om het eiland Mothia te bezoeken. De oude bakermat van de Fenicisch-Punische beschaving. Deze kunt u ook bereiken per motorboot vanaf de lagune. U eindigt vandaag in Marsala, een stad die bovendien niet alleen beroemd is om zijn wijn. Op 11 mei 1860 landde Giuseppe Garibaldi hier namelijk met zijn Duizend Roodhemden hier op het meest westelijke puntje van Sicilië. Hij wordt dan ook wel de Vader des Vaderlands en grondlegger van de Italiaanse eenwording genoemd.

Dag 4

Marsala – Selinunte, 68 km

De fietsreis gaat verder langs de betoverende Tyrreense kustlijn. U bezoekt eerst Mazara del Vallo, gelegen aan het begin van de rivier Mazaro die de stad in tweeën verdeelt. De Arabische invloeden zijn hier ook nog duidelijk merkbaar. Na het verlaten van Mazara, fietst u daarna over een weg die parallel loopt aan de kust. Vervolgens over een heuvelachtige weg in de richting van Campobello di Mazara. Ook passeert u Cave di Cusa. Hier werden de kalkstenen gehaald om de tempels van Selinunte te bouwen. Slechts 13 kilometer verderop kunt u deze archeologische vindplaats ook vinden. U heeft bovendien de mogelijkheid om de oude Griekse stad te bezoeken. Deze stad brengt u namelijk enkele duizenden jaren terug in de tijd. Of kies voor ontspanning en ga heerlijk zwemmen op de stranden van Selinunte.

Dag 5

Selinunte – Sambuca di Sicilia, 52 km

Vandaag fiets u het binnenland in. Door de Valle del Belice, waar ooit een verwoestende aardbeving heeft plaatsgevonden. De sporen zijn nog steeds zichtbaar: vervallen kerken maar ook verlaten dorpskernen. Verder fietsend door een gebied met prachtige vergezichten, en tevens een bezoek aan San Margherita. Hier vindt u een museum gewijd aan Giuseppe Tomasi di Lampedusa. De schrijver van de roman Il Gattopardo (De Tijgerkat). Vervolgens richting Sambuca, één van de Borghi piu belli D’Italia. Een stadje waar de centrale Corso Umberto steeds verder omhoog loopt. Verder langs een typisch Siciliaans theater en prachtige oude kerken. Tot slot komt u aan op de Belvedère, waar u een adembenemend uitzicht heeft over de Valle di Sosio.

Dag 6

Sambuca di Sicilia – Corleone, 47 of 74 km

Vanaf Sambuca daalt u tijdens deze tocht eerst de vallei in. Onderweg heeft u ook de mogelijkheid om het adelaarsnest Giuliana te bezoeken, met haar 12e eeuwse kasteel. Hierna kunt u kiezen tussen een korte en een lange route. De lange route brengt u verder naar Palazzo Adriano. Dit is bovendien hét decor van de winnende Oscar film Cinema Paradiso. De plaats is onveranderd en de sfeer hetzelfde. Het pittoreske museum is ook zeker een bezoek waard, waar de mevrouw u graag het zaaltje laat zien dat gewijd is aan de filmopnames. Om daarna weer verder te fietsen over een heerlijke weg, richting Corleone. Dit stadje is lange tijd in het nieuws geweest omdat hier verscheidene capi van de maffia geboren zijn. In het Museo Civico kunt u tevens veel te weten komen over het verleden van deze organisatie.

Dag 7

Corleone – Monreale, 60 km

Breng ‘s ochtends eerst een bezoek aan het gehucht Ficuzza.  In het begin van de 19e eeuw liet Ferdinand III van Bourbon hier het Palazzo Reale bouwen. Onderweg naar Piana degli Albanesi heeft u vervolgens een mooi uitzicht op deze stad. In Hora e Arbëreshëvet wordt nog veel Albanees dialect gesproken. Vandaar dat de wegwijzers ook in twee namen worden vermeld. Een heerlijke afdaling brengt u uiteindelijk naar Monreale. Dit stadje domineert de Conca d’Oro, het Gouden Bekken. Zo genoemd vanwege de kleur van de sinaasappels en citroenen die hier sinds de oudheid werden verbouwd. De kathedraal met al haar mozaïeken is werkelijk prachtig en wordt bovendien gezien als een van de mooiste van de wereld!

Dag 8

Einde van uw fietsvakantie op Sicilië

Vandaag is de laatste dag van uw fietsvakantie. Na het ontbijt eindigt uw arrangement. Indien u nog vragen heeft over deze fietsreis neemt u dan gerust contact met ons op.

 

reisinformatie

Deze fietsreis op Sicilië kan iedere dag worden gestart in de periode van 16 januari t/m 27 november. Deze reis is op aanvraag, dus wacht op onze definitieve bevestiging voordat u vluchten boekt.

Inbegrepen
 • 7 x overnachting op een tweepersoonskamer met eigen douche en toilet
 • 7 x ontbijt
 • Bagagevervoer
 • Nederlandstalig routebeschrijving, kaartmateriaal en achtergrondinformatie
 • Technische ondersteuning en ook telefonische hulp (Engels, Duits)

 

Niet inbegrepen
 • Heen- en terugreis
 • Lunches, overige diners en dranken
 • Fietshuur; gewone fiets, € 100,-, hybride fiets € 120,-
 • Verlenging fiets: hybride fiets € 15,- per dag
 • Helm: € 10,- per stuk
 • Transfers:
  – Luchthaven Palermo naar Castellamare del Golfo: € 35,- p.p. o.b.v. 2 personen / per rit. Ter plekke te betalen.
  – Monreale naar luchthaven Palermo: € 30,- p.p. o.b.v. 2 personen / per rit. Ter plekke te betalen.
  – Luchthaven Trapani naar Castellamare del Golfo: € 40,- p.p. o.b.v. 2 personen / per rit. Ter plekke te betalen.
  – Monreale naar luchthaven Trapani: € 60,- p.p. o.b.v. 2 personen / per rit. Ter plekke te betalen.
 • Eventuele entreegelden
 • Eventuele toeristenbelasting. Van € 0,50 tot € 2,50,- p.p.p.n. Ter plekke te betalen.
 • Reserveringskosten € 20,-
 • Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen)
 • Bijdrage SGR € 5,- p.p. per boeking. Zie ook tabblad ‘algemene info
 • Reisverzekering en/of annuleringsverzekering

 

Bijzonderheden
 • Vooraf ontvangt u van ons uw reisbescheiden. Deze bevatten de hotellijst, vouchers, Nederlandstalige routebeschrijving met kaarten en overige aanvullende informatie. Een Engelstalige routebeschrijving met kaarten ontvangt u daarnaast ter plekke van onze lokale partner.
 • Comfort: 7 nachten in 3/4* hotels. In Castellamare del Golfo, Trapani, Marsala, Corleone en Monreale overnacht u in de stad. In Selinunte en in Sambuca di Sicilia overnacht u in een landelijk gelegen overnachtingsadres. Wanneer dit overnachtingsadres in Sambuca geen kamer meer vrij heeft, overnacht u in een B&B gelegen in het stadje.
 • Toeslag hoogseizoen: in juli en augustus € 100,- p.p.
 • Verlenging in alle plaatsen mogelijk. Tips voor een verlenging zijn onder andere:
  – Castellamare del Golfo en Trapani voor een strandbezoek. Vanuit Trapani kunt u per boot naar het eiland Favignana. Een extra rit is ook mogelijk vanuit Castellamare del Golfo (heen en terug naar Scopello en het Zingalo-natuurreservaat, 29 km). Vanuit Trapani de rondrit Erice, 27 of 39 km. Dan slaat u Erice over op de fietsdag naar Marsala. Zie ook de reis Sicilia Bedda.
  – In Selinunte kunt u daarnaast verlengen om het Archeologisch park uitgebreid te gaan bezoeken. Sambuca di Sicilia is tevens een interessante oude plaats.
  – Verlenging in Palermo – ligt vlak bij Monreale – is eventueel ook mogelijk.
 • De landelijk gelegen overnachtingsadressen in Selinunte en Sambuca di Sicilia en het overnachtingsadres in Corleone hebben een zwembad. Strandbezoek is mogelijk in Castellamare del Golfo en Trapani.
 • Voor deze fietsvakantie zijn ook GPX routes beschikbaar.
 • Tevens de mogelijkheid om een reis- en annuleringsverzekering af te sluiten bij Onderweegs in Italië. Dit in samenwerking met Europeesche Verzekeringen.

 

kaart

Fietsvakantie Sicilië - kaart
Fietsvakantie-Sicilië-west-Italië-corleone

 

niveau

Tijdens deze fietsvakantie op Sicilië fietst u door een heuvel- en soms bergachtig landschap. Langs de kust is het landschap daarentegen overwegend vlak.

korte route

lange route

afstand niveau afstand niveau hoogtemeters
Dag 2 57 km 2 630
Dag 3 43 km 1 62 km 1 150 of 190
Dag 4 67 km 1,5 300
Dag 5 55 km 2,5 840
Dag 6 49 km 2,5 77 km 3 990 of 1340
Dag 7 59 km 2,5 1100

 

Klik hier voor meer informatie over het niveau van onze fietsvakanties in Italië.

 

vervoersopties

Vliegtuig

www.google.com/flights

Rechtstreekse vluchten naar Palermo (PMO) (= dichtstbijzijnde luchthaven), vanaf o.a.:

Vanaf luchthaven Palermo kunnen wij ook een transfer voor u verzorgen. Zie ook: reisinformatie > bijzonderheden.

 

Openbaar vervoer

Per bus kunt u vanaf luchthaven Palermo naar Castellamare del Golfo afreizen.

Vanaf de luchthaven Palermo Punta Raisi – Falcone e Borselino. Duur circa 1.15 uur tot 1.30 uur. Zie ook:

https://www.busradar.it/pullman/aeroporto-di-palermo-falcone-e-borsellino-pmo/castellammare-del-golfo/

 

huurfietsen

Tijdens uw fietsvakantie op Sicilië kunt u kiezen tussen een gewone en een hybride huurfiets.

Huurfietsen fietsvakantie Sicilië (1)

Normale huurfiets – dames en herenmodellen

Basisprijs € 100,- per 6 dagen. Verlenging: € 15,- per fiets/per dag.

 • 24 of 27 versnellingen Shimano Deore
 • Fietscomputer (1 per stel)
 • Achtertas van Ortlieb
 • Stuurtas van Ortlieb inclusief kaarthouder (1 per stel)
 • Fietspomp (1 per stel)
 • Reparatiesetje
 • Kabelslot

Huurfietsen fietsvakantie Sicilië (2)

Hybride huurfiets (sportief) – unisex frame

Basisprijs: € 120,- per 6 dagen. Verlenging € 15,- per fiets/per dag.

 • 24 of 27 versnellingen Shimano Deore
 • Fietscomputer (1 per stel)
 • Achtertas van Ortlieb
 • Stuurtas van Ortlieb met kaarthouder (1 per stel)
 • Fietspomp (1 per stel)
 • Reparatiesetje
 • Kabelslot

Huurfietsen fietsvakantie Sicili

Elektrische huurfiets

Basisprijs: € 170,- per 6 dagen. Verlenging € 25,- per fiets/per dag.

 • Shimano Steps motor
 • Batterij 418 wh
 • Fietscomputer (1 per stel)
 • Bandenplaksetje
 • Achtertas van Ortlieb
 • Stuurtas van Ortlieb met kaarthouder (1 per stel)
 • Fietspomp (1 per stel)
 • Bagagedrager

reiservaringen

Fietsvakantie Sicilië – mei 2019

Wij zijn 55+ en fietsen in het weekend 40/60 km. Voor ons was deze tocht goed te doen, intensief maar niet te vermoeiend. De fietstocht ging langs allerlei bezienswaardigheden die je gezien moet hebben als je op Sicilië bent. Je fietst 3 dagen vlak en daarnaast 3 dagen in de bergen. Tijdens het fietsen had ik meer last van de wind dan van het klimmen. Het is wel vaak langs een grote weg fietsen en de wegen zijn soms erg slecht, maar dat is zoals het is op Sicilië.

De hotels zijn eenvoudig maar héél schoon en sfeervol. Behalve in Trapani, van dat hotel was ik daarentegen niet zo’n fan. Vergeet ook niet langs Erice te gaan. We hebben een wijn tour gedaan bij de familie Pellegrino voor slechts € 10,- inclusief 4 drankjes. We kwamen er langs gefietst maar zijn eerst naar ons geweldige hotel gefietst in het centrum van Marsala. Van daaruit was het nog 1 km terug wandelen. Reserveren noodzakelijk maar kon bij ons ook op de dag zelf. In Corleone zijn we naar het anti-maffia museum geweest, dat vind ik ook een aanrader.

Onderweegs in Italië vind ik een hele fijne organisatie. Altijd even vriendelijk en proberen mee te denken om de vakantie voor ons zo aangenaam mogelijk te maken.

Succes er mee!

Groetjes Myriam


Fietsvakantie Sicilië – foto’s gemaakt in januari door Laurens Onderweegs