Fietsvakantie Puglia Basilicata, 8 dagen – voor wielrenners – Zuid Italië

Niveau fietsreis: niveau fietsvakantie

Kust naar kust

Deze reis is samengesteld voor wielrenners en voorzien van langere afstanden. Een fietstocht door de laars van Puglia en Basilicata. Uw fietsvakantie begint in de havenstad Trani met zijn prachtige kathedraal. U fietst door het Alta Murgia landschap, perfect voor fietsers: geen verkeer en fantastische landschappen. U zult valleien oversteken, de Apennijnen beklimmen en het Pollino Nationaal Park bereiken, het grootste natuurgebied in Italië. U eindigt deze fietsvakantie in Maratea waar u een adembenemend uitzicht heeft over de Tyrrheense Zee.

Ook voor deze fietsvakantie in Puglia Basilicata voor wielrenners zijn GPS tracks beschikbaar.

Prijzen 2021  Prijzen zijn per persoon
7 nachten o.b.v. Logies Ontbijt  € 980,-
Toeslag eenpersoonskamer  € 210,-
Toeslag half pension  op aanvraag
Huur wielrenfiets € 190,-
Huur full carbon wielrenfiets € 230,-
Huur gravel road bike wielrenfiets € 190,-

 

Wij werken in Puglia samen met een lokale organisatie die deze fietsvakantie ook uitvoert. Bij hulp of problemen onderweg kunt u zich wenden tot deze organisatie of tot Onderweegs in Italië. In samenwerking met onze partner streven wij naar kwalitatief goede accommodaties en bovendien mooie fietsroutes.

programma

Dag 1

Begin van uw fietsvakantie in Puglia Basilicata voor wielrenners

Vandaag komt u allereerst aan in Trani, waar u verblijft in een hotel. Neem ook even de tijd om deze eeuwenoude stad te bezoeken met zijn mooie historische centrum. Daarnaast vindt u hier de, op een unieke locatie en tevens op zee uitkijkende, romaanse kathedraal maar ook imposante Castello Svevo. Bovendien is deze kathedraal in 2002 door UNESCO uitgeroepen tot “Monument boodschapper van cultuur en vrede”. Geniet later op de dag van een diner bij één van de kleine visrestaurants in de oude haven.

Dag 2

Trani – Matera, 115 km

Deze fietsreis begint ten eerste met een bezoek aan het UNESCO erfgoed van Castel del Monte. Een uitstekend voorbeeld van de middeleeuwse architectuur. Vervolgens door het Alta Murgia landschap en de plaats Gravina. Daarna verder fietsend door een lieflijk heuvellandschap richting het hoger gelegen Matera. Matera is tevens uitgeroepen tot culturele hoofdstad van 2019.

In deze UNESCO site leidt uw fietsroute bovendien naar het oudste gedeelte van de stad, de Sassi genaamd. De Sassi zijn huizen gegraven in de rots zelf, die ook kenmerkend zijn voor Basilicata en Puglia. Veel van deze “huizen” zijn daarentegen alleen grotten. De straten in sommige delen van de Sassi bevinden zich ook vaak op de daken van andere huizen. Deze oude stad groeide in de hoogte op een van de hellingen van het ravijn. Het ravijn, dat is ontstaan door een rivier maar nu uit een klein stroompje bestaat, is lokaal bekend als “la Gravina”. U overnacht ten slotte in dit historische centrum van Matera.

Dag 3

Matera – Accettura, 90 km

Vandaag verlaat u Matera en volgt daarna de weg richting het Lago di San Giuliano. Een rustige oase dat ieder jaar wordt bezocht door vele soorten watervogels uit Afrika. Over een mooie en verlaten weg fietst u vervolgens langs dit meer. Eenmaal over de rivier de Bradano houdt u eerst richting Grassano aan. Nadat u door het plaatsje Grassano bent gekomen daalt u af richting het brede dal van de Basento-rivier. Uiteindelijk weer omhoog middels een lange klim naar het eenzame dorpje Garaguso. U fietst onder andere door het regionale park van de Kleine Lucanische Dolomieten en ook langs de Salandrella-rivier.

Dag 4

Accettura – Tursi, 80 km

U fietst eerst via de Agri rivier vallei door de bossen richting het verbazingwekkende landschap van de Calanchi. Dit landschap bestaat uit prachtige vergezichten welke bestaan uit onder andere ontboste en zanderige heuvels. U komt uiteindelijk aan in het hooggelegen Rabatana. Dit oude en deels verlaten gehucht ligt op loopafstand van de stad Tursi. Ten slotte overnacht u in een sfeervol ingericht hotel.

Dag 5

Tursi – Terranova del Pollino, 80 km

Vandaag brengt u eerst een bezoek aan het Santuario di Anglona. Daarna fiets u door de boomgaarden van de Costa Jonica. Vervolgens begint de klim naar het Pollino Nationaal Park. Één van de mooiste en tevens grootste parken in Italië! U overnacht uiteindelijk in Terranova del Pollino.

Dag 6

Terranova del Pollino – Viggianello, 45 km

De fietsroute van vandaag is misschien wel de zwaarste etappe van deze fietsvakantie. Via een aantal lange klimmen fietst u onder andere door bossen, brede valleien en lieflijke dorpjes. Om uiteindelijk aan te komen in San Severino Lucano en Viggianello. Ten slotte overnacht u vandaag in Viggianello.

Dag 7

Viggianello – Maratea, 80 km

Via de Valle del Noce bereikt u op deze laatste fietsdag de kust van de Tyrreense Zee. Een prachtige kustweg leidt u namelijk naar Maratea. Met zijn schilderachtige kust- en berglandschappen wordt deze Italiaanse stad ook wel ‘‘De parel van de Tyrreense” genoemd. U overnacht als laatste in Maratea.

Dag 8

Einde van uw fietsvakantie in Puglia Basilicata voor wielrenners

Vandaag is de laatste dag van uw fietsvakantie. Na het ontbijt eindigt uw arrangement. U wordt opgehaald bij uw hotel en vervolgens naar Bari Airport gebracht. Indien u verder nog vragen heeft over deze fietsreis neemt u dan gerust contact met ons op.

 

reisinformatie

Deze fietsvakantie kan op iedere dag worden gestart in de periode van 1 maart t/m 31 oktober. In de periode van 01 juli t/m 31 augustus geldt er een toeslag. Circa 15 – 25% hoger t.o.v. de standaard prijzen zoals vermeld op onze website. Deze periode behoort namelijk niet tot de reguliere reisperiode wegens de mogelijk hoge temperaturen.

Inbegrepen
 • 7 x overnachting in 3 sterrenhotels op een tweepersoonskamer met eigen douche en toilet
 • 7 x ontbijt
 • Transfer Maratea – luchthaven Bari op dag 8
 • Bagagevervoer
 • Technische ondersteuning en ook telefonische hulp
 • Routebeschrijving (Engelstalig), kaartmateriaal en achtergrondinformatie

 

Niet inbegrepen
 • Heen- en terugreis
 • Lunches, overige diners en dranken
 • Fietshuur; wielrenfiets € 190,-, full carbon wielrenfiets € 230,- en gravel road bike € 190,-
 • Verlenging fiets: wielrenfiets € 30,- per dag, full carbon wielrenfiets € 40,- per dag en gravel road bike € 30,- per dag.
 • Huur fietshelm € 5,-
 • Transfers
  – Luchthaven Bari – Trani: € 80,- (2 pers.)
  – Luchthaven Brindisi – Trani: € 150,- (2 pers.)
 • Rondleiding met gids door de Sassi-wijk in Matera. Duur 2,5 uur,  € 40,- p.p. Matera is bovendien culturele hoofdstad van 2019!
 • Eventuele entreegelden
 • Eventuele toeristenbelasting. Van € 0,50 tot € 2,50,- p.p.p.n. Ter plekke te betalen.
 • Reserveringskosten € 20,-
 • Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen)
 • Bijdrage SGR € 5,- p.p. per boeking. Zie ook tabblad ‘algemene info
 • Reisverzekering en/of annuleringsverzekering

 

Bijzonderheden
 • Minimumdeelname 2 personen.
 • Vooraf ontvangt u eerst van ons uw reisbescheiden. Deze bevatten onder andere de hotellijst, vouchers en overige aanvullende informatie. De Engelstalige routebeschrijving met kaarten ontvangt u vervolgens van onze lokale partner ter plaatse.
 • U kunt bij ons ook een extra overnachting boeken in Trani. Op basis van een tweepersoonskamer inclusief ontbijt € 65,- p.p.
 • U kunt bij ons ook een extra overnachting boeken in Matera. Op basis van een tweepersoonskamer inclusief ontbijt € 65,- p.p
 • Ook bij deze fietsvakantie in Puglia Basilicata voor wielrenners zijn de routes beschikbaar voor uw fietsnavigatie. De fietsroutes worden, op aanvraag, als GPX-track naar u verzonden per e-mail.
 • Tevens de mogelijkheid om een reis- en annuleringsverzekering af te sluiten bij Onderweegs in Italië, in samenwerking met Europeesche Verzekeringen.

kaart

Fietsvakantie Basilicata - kaart
Fietsvakantie wielrenners

 

niveau

Niveau fietsvakantie kust naar kust Puglia Basilicata

Klik hier voor meer informatie over het niveau van onze fietsvakanties in Italië.

 

vervoersopties

Auto

Afstand Utrecht – Trani: 1883 km.
Afstand Brussel – Trani: 1750 km.

Wij raden u aan om uw auto te parkeren in Bari. Zie ook: www.parcheggi.it/mappe/index.php?citta=bari%2C+BA&indirizzo=piazza+aldo+moro&cerca=cerca.

Vervolgens met de trein naar Trani. Duur treinreis circa 35 minuten. De stad Trani zelf heeft namelijk minder goede parkeermogelijkheden.

https://www.google.nl/maps


Trein

Wanneer u per trein af wilt reizen naar Trani kunt u de actuele reistijden vinden op onderstaande pagina’s:

https://www.nsinternational.nl/

https://www.bahn.de/

https://www.trenitalia.it/


Vliegtuig

https://www.google.com/flights?hl=nl


Rechtstreekse vluchten naar Bari (BRI), vanaf o.a.:

Transfers
 • Luchthaven Bari – Trani: € 80,- (2 pers.)
 • Luchthaven Brindisi – Trani: € 150,- (2 pers.)

Openbaar vervoer

Er vertrekt ongeveer om de drie kwartier een bus – lijn 16 – vanaf luchthaven Bari naar Bari Stazione Centrale (centraal station). Duur circa 30 minuten. Kosten: ca. € 5,- p.p. Zie ook;  www.autoservizitempesta.it/orari.php.

U kunt ook met de trein van luchthaven Bari naar Bari centraal afreizen. Duur circa 20 minuten. Zie ook; www.ferrovienordbarese.it/times/.

Vanaf Bari centraal neemt u vervolgens de trein naar Trani. Duur circa 40 minuten. Zie ook; www.trenitalia.com.

De transfer op dag 8 van Maratea naar luchthaven Bari is ook inbegrepen.

 

huurfietsen

Tijdens deze fietsvakantie in Puglia en Basilicata voor wielrenners huurt u een fiets van een fietsverhuurder in Matera. Zoals voor alle tochten geld ook hier dat u simpele reparaties zoals het plakken of het verwisselen van een band zelf kunt oplossen. Voor professionele hulp kunt u bellen met de fietsverhuurder in Matera, waarvan u ook het telefoonnummer meekrijgt. Aan deze hulp zijn kosten verbonden die voor uw eigen rekening zijn, indien het uw eigen fiets betreft. In het geval dat u een fiets huurt, biedt de fietsverhuurder u in uiterste noodzaak deskundige hulp.

Huurfiets hybride - Puglia Basilicata
Hybride huurfiets

Basisprijs € 90,- per 6 dagen. Verlenging: € 15,- per fiets/per dag.

Specificaties

 • Versnellingen: Shimano 27 speed deore
 • Fietscomputer
 • Bandenplaksetje
 • Stuurtas en achtertas
 • Bidonhouder + Bidon
 • Reserve binnenband
 • Licht: LED (voor en achter)
 • Bagagedrager

Elektrische huurfiets - Puglia Basilicata
Elektrische huurfiets

Basisprijs: € 190,- per 6 dagen. Verlenging € 30,- per fiets/per dag.

Specificaties

 • Versnellingen: Shimano 7 speed Nexus
 • Bosch motor 250 Watt
 • Batterij 36 Volt/ minimaal 400 Wh
 • Fietscomputer
 • Bandenplaksetje
 • Stuurtas en achtertas
 • Reserve binnenband
 • Licht: Axa (voor en achter)
 • Bagagedrager

Huurfiets wielrenfiets - Puglia Basilicata
Wielrenfiets Scott Speedster 60

Basisprijs: € 190,- per 6 dagen. Verlenging € 30,- per fiets/per dag.

Specificaties

 • Frame maat: 54 cm
 • Frame: 6061 aluminium
 • Voorvork: alloy blades and 11/8in steerer
 • Derailleur voor: Shimano Tourney
 • Derailleur achter: Shimano Tourney
 • Banden: Schwalbe racepac 23 mm
 • Gewicht: 10.36 kg

Huurfiets wielrenfiets - Puglia Basilicata (2)
Wielrenfiets Merida Scultura Lite 900

Specificaties

 • Frame maat: 50 cm – 56 cm
 • Frame: Scultura lite
 • Voorvork: road carbon full
 • Derailleur voor: Shimano Claris D
 • Derailleur achter: Shimano Claris SS
 • Banden: Maxxis Rouler 23 mm
 • Gewicht: 9.71 kg

Huurfiets full carbon wielrenfiets - Puglia Basilicata
Full carbon wielrenfiets BH Fusion Disc 105

Basisprijs: € 230,- per 6 dagen. Verlenging € 40,- per fiets/per dag.

Specificaties

 • Frame maat: XL (> 182 cm tot 198 cm)
 • Frame: fusion disc full carbon
 • Voorvork: fusion disc full carbon 1.5″
 • Shift levers: Shimano 105
 • Derailleur voor en achter: Shimano 105
 • Crankstel: FSA omega 50/34
 • Casette:Shimano 105 11/32
 • Remmen voor en achter: Shimano Disc Flat Mount
 • Banden: Hutchinson Nitro 2 700×28

Huurfiets full carbon wielrenfiets - Puglia Basilicata (2)
Full carbon wielrenfiets BH Quartz 105

Specificaties

 • Frame maat: SM (> 160 cm tot 174 cm)
 • Frame: Quartz Full Carbon
 • Voorvork: Quartz Full Carbon 1.5″
 • Shift levers: Shimano 105
 • Derailleur voor en achter: Shimano 105
 • Crankstel: FSA gossamer 386
 • Cassette: Shimano 105 11/32
 • Remmen voor en achter: Shimano 105
 • Banden: Hutchinson Nitro 2 700×28

Gravel road bike - Puglia Basilicata
Gravel road bike

Basisprijs: € 190,- per 6 dagen. Verlenging € 30,- per fiets/per dag.

Specificaties

 • Frame: Gravel X Alloy 7005 Hydroforming
 • Voorvork: Gravel X Full Carbon 1.5”
 • Derailleur voor en achter: Shimano 105
 • Crankstel: FSA Omega 50/34
 • Cassette: Shimano 105 11/32
 • Remmen voor en achter: Shimano 105
 • Banden: Hutchinson Black Mamba 700×34

 

video(3-op-reis)

reiservaringen

Fietsvakantie Puglia Basilicata, 8 dagen – voor wielrenners – Zuid Italië

Goedemiddag,

Wij houden een enorm goed gevoel over aan de fietsvakantie. De mooie ritten en de warme mensen die we mochten ontmoeten. Ook dankzij de geselecteerde verblijven maar ook door de mensen die we toevallig zijn tegen gekomen. In de bijlage vinden jullie ter illustratie een paar impressies van onderweg. Zoals mooie landschappen, fietsen tussen de wilde paarden en uiteindelijk de aanblik op zee na 6 dagen fietsen.…

Dankjewel voor het aanbieden van deze reis én ook aan Michele van Ferula Viaggi. We hebben hem nog net ontmoet in Matera want hij herkende zijn fietsen.

Met vriendelijke groeten,

Saskia