Fietsvakantie Molise, 9 dagen- Zuid Italië

 • Bestemming:
 • Duur: 9 dagen
 • Prijs: € 750

Niveau fietsreis: niveau fietsvakantie

Een onontdekte parel

De onbekende streek Molise ligt ingeklemd tussen de bergen van Abruzzen en de vlakte van Puglia. In deze kleinste Italiaanse regio maakt u prachtige fietstochten door een heuvelachtig landschap met een ongerepte natuur. U fietst over rustige wegen langs slaperige dorpjes, romaanse kerken en Romeinse overblijfselen.

Ook bij deze fietsvakantie in Molise zijn GPS bestanden beschikbaar.

Prijzen 2021  Prijzen zijn per persoon
8 nachten o.b.v. 6 x Half Pension, 2 x Logies Ontbijt  € 750,-
Toeslag eenpersoonskamer  € 95,-
Huurfiets of electrische MTB € 80,- / 180,-

programma

Dag 1

Begin van uw fietsvakantie in Molise

Aankomst in het middeleeuwse plaatsje Ripabottoni, een schilderachtig dorp waar de tijd nog stil staat. U overnacht in een 17e eeuws herenhuis met onder andere smaakvol ingerichte kamers en een grote tuin met olijf- en fruitbomen. Het is zeker de moeite waard om ook het plaatsje te bezoeken, met zijn nauwe straatjes en historische gebouwen.

Dag 2

Rondrit Ripabottoni, 54 km

Vanuit Ripabottoni daalt u eerst af richting het Biferno-dal. U komt vervolgens door het oude plaatsje Petrella Tifernina, met in het historische centrum de Romaanse kerk San Giorgio Martire. Onderweg is er ook een chiesa te bewonderen, de landelijk gelegen Santa Maria della Strada. Na een bezoek aan het afgelegen dorpje Campolieto fietst u uiteindelijk terug naar Ripabottoni.

Dag 3

Ripabottoni – Guardialfiera, 38 km

’s Morgens fietst u eerst richting het ‘adelaarsnest’ Morrone del Sannio, waar u van een mooi panoramisch uitzicht kunt genieten. In het historisch centrum van Casacalenda is ook een antieke poort en een 16e eeuws Palazzo te bewonderen. U daalt daarna af richting de rivier de Biferno, om vervolgens een slotklim te maken naar Guardialfiera. Hier bevindt zich uw B&B.

Dag 4

Guardialfiera – Montenero di Bisaccia, 65 km 

Vandaag kunnen wij eventueel een transfer voor u verzorgen naar een hoger gelegen punt, op circa 5 km van Guardialfiera. Via een aantal typische Molise-dorpjes zoals het oude plaatsje Castelmauro fietst u daarna richting de kust en komt u uiteindelijk aan in Montenero di Bissaccia. Een paar kilometer buiten deze stad ligt uw agriturismo dat over een uitstekende keuken beschikt én een heerlijke veranda waarop u lekker kunt uitrusten.

Dag 5

Rondrit Montenero di Bisaccia, 48 km

Vandaag kunt u kiezen voor een rondrit of een dagje aan het strand dat 10 km verderop gelegen is. De rondrit gaat via een enkel plaatsje door een landelijk gebied. In het tweede gedeelte van de fietstocht heeft u bovendien mooie uitzichten op de Adriatische Zee. Ook kunt u er later (na circa 40 km) alsnog voor kiezen om het strand te bezoeken.

Dag 6

Montenero di Bisaccia – Larino, 41 km

U fietst eerst richting de kerk Santa Maria, liggend aan de rand van Montenero. Daarna volgt u de weg richting Palata door het golvende landschap. Vervolgens fiets u via Montecilfone richting uw overnachtingsadres in Larino. Hier kunt u uiteindelijk een duik te kunnen nemen in het zwembad. Larino is tevens een plaats met een rijke historie. Hier kunt u onder andere een kathedraal en een Romeins amphitheater bewonderen. Ook bevindt zich in het Palazzo Ducale een archeologisch museum.

Dag 7

Rondrit Larino, 42 km

Vandaag begint u met een afdaling richting het lager gelegen Basso Molise. U komt allereerst door Ururi, welke sinds de vijftiende eeuw een Albanees dorp is na een invasie van het Ottomaanse Rijk. Daarna doorkruist u een leeg gebied en komt u later aan in Rotello, een plaatsje met een rijke geschiedenis. Wilt u liever een rustdag? Het is ook mogelijk om vanuit Larino per bus of trein de kustplaats Termoli te bezoeken.

Dag 8

Larino – Ripabottoni, 49 km

Op deze laatste fietsdag fietst u eerst omhoog door een bosrijke omgeving. Vervolgens richting het eenzaam gelegen Montorio Nei Frentani. Daarna fietst u via de plaatsen Montelongo en Bonefro, dat tevens over een van oorsprong Longobardisch kasteel beschikt, over een panoramische weg tot slot terug naar uw B&B in Ripabottoni.

Dag 9

Einde van uw fietsvakantie in Molise

Vandaag is de laatste dag van uw fietsvakantie. Na het ontbijt eindigt uw arrangement. Wanneer u nog vragen heeft over deze fietsreis neemt u dan gerust contact met ons op.

* Optie verlenging

Verleng uw fietsvakantie in Molise met een extra fietstocht, een wandeltocht of een leuke workshop pasta koken!

U kunt uw fietsvakantie verlengen in Ripabottoni. U kunt kiezen voor een extra rondtocht van 33 of 59 km. Ook kunt u verschillende wandelroutes doen, durende van 1 tot 4 uur. Tevens bieden wij de optie om een echte Italiaanse workshop pasta koken te volgen in een leuk familie gerund restaurant. Signora Maria zal u begeleiden om 2 verschillende soorten pasta te leren bereiden en naderhand volgt er een heerlijke 4-gangen lunch. Meer informatie over deze activiteiten kunt u vinden op het tabblad ‘optie verlenging‘.

 

reisinformatie

Deze fietsvakantie in Molise kan iedere dag worden gestart in de periode van 1 maart t/m 6 juli en van 24 augustus t/m 31 oktober.

Inbegrepen
 • 8 x overnachting o.b.v. een tweepersoonskamer met eigen douche en toilet
 • 8 x ontbijt
 • 6 x diner
 • Bagagevervoer: 1 grote reistas of koffer per persoon
 • Nederlandstalige routebeschrijving, kaartmateriaal en achtergrondinformatie

 

Niet inbegrepen
 • Heen- en terugreis
 • Lunches, overige diners en dranken
 • Fietshuur: lichtgewicht trekking huurfiets € 80,-. Zie tabblad ‘huurfietsen
 • Elektrische MTB fiets te huur € 180,-. Neem contact met ons op voor meer info
 • Optionele transfer van en naar station Ripabottoni op de eerste en laatste dag: € 40,-
 • Eventuele toeristenbelasting. Van € 0,50 tot € 2,50,- p.p.p.n. Ter plekke te betalen.
 • Reserveringskosten € 20,-
 • Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen)
 • Bijdrage SGR € 5,- p.p. per boeking. Zie ook tabblad ‘algemene info
 • Reisverzekering en/of annuleringsverzekering

 

Bijzonderheden
 • De prijs voor deze fietsvakantie is berekend o.b.v. 2 personen en verblijf op een tweepersoonskamer
 • Parkeren: gratis in de buurt van uw eerste overnachtingsadres in Ripabottoni
 • Verlenging iedere dag mogelijk
 • Verlenging in Ripabottoni: € 85,- o.b.v. een tweepersoonskamer inclusief ontbijt
 • Beste fietsperiode is in het voorjaar en het najaar; in de zomer kan het heet zijn
 • Zwembaden in Guardialfiera en Larino zijn open vanaf eind mei (onder voorbehoud)
 • Het is mogelijk om de reis in te korten tot 6, 7 of 8 dagen middels het laten vervallen van één of meerdere rondritten. Neemt u hiervoor contact met ons op
 • Wij kunnen een overnachting voor u regelen in Pescara
 • Comfort: overnachting in sfeervolle B&B’s en agriturismo’s. Kamers met eigen douche en toilet. Drie van de vier adressen hebben een eigen keuken/restaurant. In Larino zijn er restaurants op loopafstand
 • Ook bij deze fietsvakantie in Molise zijn de routes beschikbaar voor uw fietsnavigatie. De fietsroutes worden, op aanvraag, als GPX-track naar u verzonden per e-mail
 • Tevens de mogelijkheid om een reis- en annuleringsverzekering af te sluiten bij Onderweegs in Italië. Dit in samenwerking met Europeesche Verzekeringen

* Optie verlenging

Een wandeltocht of workshop pasta koken zou een leuke toevoeging kunnen zijn aan uw fietsvakantie in Molise!
Wandelen

De oude tratturo is een van de belangrijkste kenmerken van het landschap in Molise. Deze tratturi zijn de bergpaden die traditioneel twee keer per jaar door herders werden gebruikt om hun kuddes te verplaatsen van de bergen naar de vlaktes en weer terug, de zogenaamde Transhumance.

U kunt kiezen uit verschillende wandelroutes, van een 1 uur durende route tot een 4 uur durende route. De kortere wandelingen beginnen en eindigen in Ripabottoni. Wij verzorgen een plattegrond en routebeschrijving. De langere wandelingen beginnen slechts 300 meter van Ripabottoni. Hier vindt u het pad dat loopt naar het kleine dorpje Bonefro, te vinden op ongeveer 17 km afstand. In Bonefro staat er een lekkere lunch voor u klaar. De transfer terug naar Ripabottoni wordt door ons geregeld. De prijs voor deze wandeltocht bedraagt € 25,00 per persoon. Inclusief lunch met wijn en de transfer van Bonefro naar Ripabottoni.

Workshop pasta koken

In een leuk familie gerund restaurant en onder begeleiding van Signora Maria gaan we twee soorten pasta bereiden. Daarna kunt u genieten van een 4-gangen lunch inclusief uw eigen gemaakte pasta en wijn.
De prijs voor deze 5 uur durende workshop bedraagt € 35,- per persoon.

 

kaart

Fietsvakantie Molise - kaart
Fietsvakantie in Molise

 

niveau

Tijdens de fietsvakantie in Molise fietst u over geasfalteerde wegen door een voornamelijk heuvelachtig, maar ook middelhoog bergachtig gebied. Waar u te maken krijgt met korte pittige hellingen en lange, doorgaans geen steile hellingen. U dient te beschikken over een goede fietsconditie en ruime klimervaring.

 

 

route
afstand niveau hoogtemeters
Dag 2 54 km 3 1060
Dag 3 39 km 2,5 515
Dag 4 63 of 68 km 2,5 970 of 1270
Dag 5 48 km 2,5 780
Dag 6 41 km 3 860
Dag 7 42 km 2,5 745
Dag 8 49 km 3 1065

Klik hier voor meer informatie over het niveau van onze fietsvakanties in Italië.

 

vervoersopties

Auto

Afstand Utrecht – Ripabottoni: 1769 km.
Afstand Brussel – Ripabottoni: 1636 km.
Meer informatie op: www.google.nl/maps


Trein

www.nsinternational.nl
www.bahn.de
www.trenitalia.it

Wij adviseren u om een transfer te nemen van en naar treinstation Ripabottoni-Sant’Elia. De afstand is circa 8 km.


Vliegtuig

www.google.com/flights


Rechtstreekse vluchten naar Pescara (PSR) (= dichtstbijzijnde luchthaven), vanaf o.a.:

Om de 15 minuten vertrekt er vervolgens een bus vanaf luchthaven Pescara naar het centrum van Pescara. Deze bus stopt ook bij het centraal station. Bij een late aankomst kunnen wij ook een hotel voor u regelen op loopafstand van het treinstation. De reistijd per trein van Pescara naar Ripabottoni bedraagt tussen de 2 en 3 uur, afhankelijk van de vertrektijd. Actuele treininformatie: www.trenitalia.it 

Wij adviseren u om daarna een transfer te nemen van en naar treinstation Ripabottoni-Sant’Elia. De afstand is circa 8 km.

 

huurfietsen

Tijdens de fietsvakantie in Molise huurt u een lichtgewicht trekking fiets. Deze is geschikt voor dames/heren met een lichaamslengte van 160 cm tot 190 cm. De fiets heeft 27 versnellingen en is voorzien van hoogwaardige Shimano Deore-componenten. Uitgerust met een fietstas, fietscomputer, fietspomp, slot met kabel, bandenplak setje en een reserve binnenband.  Basisprijs per fiets: € 80,- voor 7 fietsdagen. Verlenging: € 10,- per fiets/per dag.

U kunt tevens een elektrische MTB fiets huren. Prijs € 180,- voor 6 fietsdagen. Neem contact met ons op voor meer info.

reiservaringen

Fietsvakantie in Molise – april 2017 – Huub en Marianne

Fietsvakantie in Molise – Juni 2016

Beste “Onderweegs in Italië”-team,

Voor het derde jaar op rij hebben we dankzij jullie een heel mooie fietsvakantie in Italië beleefd.

Dit jaar hadden we gekozen voor Molise en dan mag je het woordje fietsvakantie wel heel letterlijk nemen. Dit is echt een rondrit voor de liefhebbers van de fiets.
De uitgestippelde ritten voerden ons over afwisselende wegen, langs kleine dorpjes en mooie uitzichtpunten om uiteindelijk te belanden in een overnachtingsplaats met een “personal touch”.

Voor ons is dit één van de redenen waarom we voor jullie organisatie kiezen.
Het lijkt alsof jullie eerst met ons overlegd hebben welk type B&B of agriturismo het best bij ons past. De eigenaars staan stuk voor stuk garant voor net dat ietsje meer.
Een fris flesje water of liever een wit wijntje? Geen probleem.
Liever vooraan op het zonnige terras of toch maar in de schaduw van de tuin? Geen probleem.
Vroeg in bed of samen in de lokale bar naar de wedstrijd Italië – België? Geen probleem.
Willen we deze namiddag een wijndegustatie inlassen en morgenvroeg een dorpswandeling met gids? Geen probleem.
En altijd met de glimlach. Deze mensen zijn het beste medicijn tegen de verzuring.

Routes

Het uitgestippelde parcours in Molise gaf ons de mogelijkheid om zowel voor- als achteruit te blikken. “Kijk eens om, een half uurtje terug kwamen we ginder de berg af gereden” of “Zie je dat dorpje op de heuvel daar? Dat is onze eerste bestemming voor morgen.” De hellingen zijn soms vrij lang maar nergens gemeen steil, behalve dan het binnenrijden van Civitacampomarano.
We mochten dus best wel wat op de pedalen duwen maar als we het een beetje doseerden bleef het aangenaam fietsen. Naar goede gewoonte was de routebeschrijving nauwkeurig en makkelijk te volgen.

Zoals al gemeld in vorige beschouwingen: je kan de borden “verboden voor fietsers” best negeren. Die hebben betrekking op de staat van het wegdek. Of zoals ons iemand wist te vertellen: de verkeersregels gelden enkel voor de anderen. Dat vraagt wel de nodige aandacht – vooral in de afdalingen dan – maar het blijft wel zeer goed doenbaar, ook al door de afwezigheid van druk verkeer.
Op vele plaatsen hadden ze ook al hele stukken nieuwe asfalt aangebracht. Toch blijft het dweilen met de kraan open in Molise. De ondergrond is er niet echt rotsvast en zorgt dus regelmatig voor aardverschuivingen.

Geniet van de rondreis in Molise. Het is echt de moeite waard.

Geniet ook van de organisatie van het team en de mensen ter plaatse. Zij verdienen het stuk voor stuk.

Kathleen en Luc


Reactie en foto’s via Whatsapp ontvangen tijdens fietsvakantie in Molise 

“Groetjes uit Molise, fantastische route en super lekker eten, top!

Ciao Nicolle en Eric”


Fietsvakantie in Molise 

Het was de reis er heen waard. Dubbel en dwars. Het verschil in sfeer merk je pas wanneer je na de rondreis door Molise weer in Umbrië en Toscane komt. Molise is zoals het komt, nog niet aangeharkt en klaargestoomd voor het massatoerisme. Mooie en minder mooie plaatsjes, maar altijd wel met een barretje waar de lokale (oudere) mannen elkaar hun verhalen vertellen en de omgeving becommentariëren. De vrouwen zie je niet. Zoals een van de gastheren op de trip zei ”Zuid-Italië is het Saoedi Arabië van Europa”.

Iemand heeft geschreven dat deze tocht niet geschikt is om met de “koersfiets” te rijden. Onze ervaring met onze racefietsen is anders: op en neer, geen meter vlak en soms fantastische afdalingen voor 60 km per uur, óók voor een racefiets geschikt. Oké, het wegdek in de Molise zal nooit uitverkoren worden voor het WK skeeleren, weg slibbende kleilagen en gebrek aan (provinciaal) onderhoudsgeld maken dat de wegen soms scheuren vertonen waar je even op moet letten. Soms is de weg zelfs afgesloten voor fietsers, maar niet voor auto’s. Niets van aantrekken, geen Carabinieri, geen Policia Stradala dan wel Municipale die daar een opmerking over maakt laat staan je staande houdt.

De herbergen waren zoals gewoonlijk bij Onderweegs weer fantastisch: mooi gelegen, de meest hartelijke ontvangst en met fantastische koks! En tussendoor, uitstekende (!) routebeschrijving door Onderweegs, mooie landschappen en vergezichten én zoals gezegd prachtige authentieke dorpjes voor de koffie stops.

Molise: gewoon een keer doen!

Paulien & Bregt, Amsterdam


Fietsvakantie in Molise

Voor het tweede jaar op rij kozen we een bestemming uit de TIP lijst van Onderweegs in Italië. Het was nogmaals een voltreffer! De organisatie staat op een eenzaam hoog niveau. Prachtige route, correcte beschrijving, juiste GPS, steengoede B&B’s. Een opperbeste vakantie hebben we gehad waar we nog lang van zullen nagenieten!

Het was zonder meer de lastigste tocht die we ooit maakten. Wie echter afgeschrikt wordt door ons commentaar, raden we aan toch voor Molise te kiezen maar dan met technologische bijstand. Het is veel beter om te kiezen voor de schoonheid van Molise mét hulp dan er weg te blijven omdat het te lastig is. We reden er heen met de auto. We konden aldus ook de eigen fietsen meenemen (een koersfiets is hier niet aan te raden!) Voor de weg er naar toe moet niemand schrik hebben. De autoweg van Parma tot Termoli is op een paar stroken na, waar ze nu mee bezig zijn, helemaal vernieuwd en rustig. Wij, Nederlanders en Vlamingen, kunnen daar alleen maar van dromen.

Aangezien niemand van onze voorgangers in detail getreden is bij hun verslag, ga ik wat dieper in op wat we hebben meegemaakt.

De ontvangst bij de eerste Art & Breakfast die we aandoen, is warm en hartelijk! Prachtige dame die wat te vertellen heeft, zo blijkt onder het eten. Al haar liefde stopt ze in de kunst en haar tuin en uiteraard ook haar gasten. Ook al piept er af en toe wat heimwee om het hoekje. We hadden de tassen nog niet uitgepakt of daar steekt een oud vrouwtje de straat over: Je suis de Liège et vous? Stomverbaasd staan we. Uit Luik. Het antwoord zal een rode draad worden op onze tocht.

Dag 1 – rondrit Ripabottoni

De route start met een heerlijke afdaling waar al meteen duidelijk wordt dat de waarschuwingen best niet in de wind te slaan zijn. Af en toe zie je de sporen van de verloren strijd tegen de natuur. Scheuren in het soms pas vernieuwde wegdek die tot ver in de akkers zichtbaar is. Heel af en toe is de weg zelfs … weg. Het klimmetje naar Castellino del Biferno is het opwarmertje van de dag. Wat daarna komt is ongelooflijk mooi maar niet van de poes. Voor wie het klimmen niet gewoon is, moet nu oppassen dat hier de ganse vakantie niet naar de knoppen gaat. Hou je snelheidsmeter NIET in de gaten en zoek een ritme waarbij je nog kunt praten tegen je reisgenoot. Dan is het goed en word je met de dag beter.

Dag 2 – Ripabottoni – Lupara

We nemen afscheid voor een paar dagen en zetten koers naar Lupara. De ganse dag ontrolt zich het ene prachtige zicht na het andere. In Morrone valt het op dat de historische gebouwen allemaal mooi gerestaureerd zijn. Stond er op het marktplein geen autobus van het nieuwere type, we waanden ons terug geflitst naar begin vorige eeuw.
Casacalenda is het volgende mooie dorp. We vliegen een bar binnen met een terras met zicht op de vallei, de ene postkaart na de andere maar niet gefotoshopt hier! Bij de bakker halen we 6 broodjes op met hesp, 1,5 l water en we drinken nog 2 koffies. € 6,80 zegt de baas. En of we Luik een beetje kennen? Want daar heeft zijn broer een gelateria. Waar?

De afdaling is spectaculair. Je ziet kilometers ver. 3 rijvakken en geen auto, geen fiets, geen mens te zien. Het wegdek is goed zichtbaar voor je uit … Als de snelheidsmeter de 80 km/uur overschrijdt, knijp ik de billen en de remmen toch maar voorzichtig dicht. Lang duurt de euforie niet want meteen gaat de weg de hoogte in voor een wondermooie maar lastige klim tot in Lupara.

Aankomst Lupara

Boven wachten 2 bars op een piazza zonder verkeersborden en zonder stoepranden. Er komen 4 wegen in stervorm aan. Plavuizen van honderden jaren oud. Net als in de spaghettiwesterns. Een deuntje van Ennio Morricone komt spontaan bij me op. De saloons zijn nu bars geworden, recht tegenover elkaar. De kinderen dragen zonder uitzondering allemaal een truitje van hun favoriete voetbalster. Ze lopen met ons mee naar de boerderij van Lorenzo.

Hij zwaait ons toe genietend van de korte tussenpauze tussen het binnenhalen van de graanoogst en de druivenpluk. Binnen de 15’ zitten we, genietend van alweer een bier, te luisteren naar zijn verhaal. De onmetelijke liefde voor de natuur. Samen met zijn zoon is hij één van de weinige olijfolie sommeliers. Hij vertelt over de smaken van olijfolie als een wijnkenner over de wijn. Heerlijk om naar te luisteren. We proeven dan ook ALLES wat hij te bieden heeft. Zijn groenten, marmelades, zijn eigen kaas, zijn eigen gerookt vlees, zijn appel peren. Niet te doen. We krijgen een kilootje van die vruchten mee en die zullen we, zo blijkt, heel goed kunnen gebruiken.

Dag 3 – Lupara – Montenero di Bisaccia

We nemen afscheid van Lorenzo en zijn allebei ontroerd. Nog nooit eerder meegemaakt. We kennen die man geeneens 24 u. We beloven elkaar te zien in Utrecht volgend jaar in de maand mei met de beurs.
Vergeet niet om eten te kopen in Castelbottaccio (het eerste dorpje). Op onze vorige tochten in Italië konden we steeds lekker eten kopen in elke bar. Hier kennen ze dat niet en moet je naar de “alimentari” om brood, drank of wat dan ook aan te kopen. Neem altijd wat energierepen mee voor onderweg. Wij hebben het een paar keren moeten stellen met een hot-dog wegens te laat aan eten denken.

Dan wacht Civitacampomarano, alweer een postkaart. Helaas moet ik hier voor de enige keer voet aan de grond zetten. Mijn Garmin had 17% getoond en dat was er voor 150 meter net te veel aan. Op het marktplein worden we aangesproken: Ah, des belges! Een krasse 70+ begroet ons. Ik vraag hem of hij die helling op kon en hij antwoordt me “natuurlijk”. Hij doet die vrijwel dagelijks. Hij heeft bij zijn pensionering in de metaalnijverheid van Luik alles achtergelaten voor de zon van Molise en zijn familie die van hier afkomstig is. Op de vraag of we met hem meerijden tot in Castelmauro om wat te praten bedanken we feestelijk. Blijven oefenen, roept hij ons nog na.

In Castelmauro was de spanning te snijden. In het weekend was er het feest van de Madonna della salute. Alles en iedereen was koortsachtig de laatste hand aan het leggen aan de verlichting, de kraampjes, de sanitaire inrichting. In de kerk was de madonna al “stapklaar” van haar sokkel gehaald. In Montenero wacht ons alweer een verrassing van formaat.

Dag 4 – Montenero di bisaccia rondrit

Nicola, de eigenaar van de agriturismo, wees ons een kamer toe met zicht op de ganse vallei. Na een heerlijk avondmaal zoeken we de rust op van het balkon. Vuurwerk in Castelmauro en op zee. Een sterrenhemel die we al jaren niet meer gezien hebben. Een lekker glas wijn. Het was alleen jammer dat we toch moesten slapen gaan. Gelukkig hadden we ’s anderendaags nog een avond om te genieten.

’s Morgens moet je proviand vragen aan Nicola, want het duurt 25 km eer je ook maar 1 nederzetting tegenkomt. Na goed 36 km doemt de zee aan de einder op. Als kinderen van de zee kunnen we het niet laten en verlaten het parcours voor een duik richting kust. Een andere wereld ontplooit zich voor onze ogen. Het mondaine kusttoerisme met zijn voor- en nadelen.

Dan begaan we de blunder van onze toer. We zien een bordje “lungomare” en denken dat dit een mooie strook kust is zoals Cadzand of Knokke. Helaas! Het gaat van kwaad naar erger tot we niks anders kunnen dan de kustweg volgen voor 17 km. De snelheid is er beperkt tot 80 km/uur, maar aangezien geen politie er kan stationeren, razen de auto’s je voorbij aan een veelvoud. Wie dit onzalig idee bekruipt om Termoli te bezoeken doet er best aan terug te keren tot het punt waar je het parcours verlaat. Het badplaatsje van Petacciato Terme is klein, mooi, leuk, netjes en goedkoop. We waren het er over eens dat wie graag een snipperdag wil nemen daar geen spijt van zal hebben.

Dag 5 – Montenero – Larino

Amper Montenero uit (niet vergeten eten te kopen) is het landschap weer betoverend. Aan km 28 moet je rechtsaf slaan en dan stoppen we, met verstomming geslagen. De aanblik van het landschap daar is zo overweldigend dat ik het zo voor me zie terwijl ik dit typ. We nemen de tijd om het te ondergaan. We dalen heel langzaam af om ten volle van alles te kunnen genieten en nemen er een heerlijk biertje van de tap bovenop in Montecilfone. Op het terras vragen 2 jonge gasten waar we met de fiets naar toe rijden. Als we Larino antwoorden zeggen ze in koor: PAZZO (gek!). De beklimming is aanvankelijk niet van het mooiste, maar gaat over in een Nationaal Park. Tussen het groen van het bos komen we aan op de top en meteen ook bij de B&B waar we 2 x overnachten.

De dochter des huizes verwelkomt ons in wat we gerust een kunstgalerij kunnen noemen. Handgemaakte meubelen, schilderijen, zilver … We geloven onze eigen ogen amper. Bij een lekker bier op het terras met alweer een wauw-uitzicht hebben we een gesprek met Barbara. De jonge vrouw is een echte spraakwaterval en vertelt honderduit over haar dromen, leven en werk. Bijna vergeten we een duik te nemen in het zwembad dat ons uitnodigt weer helemaal fit voor de dag te komen.

Dag 6 – Larino rondrit

Amper zijn we de weg op of naast ons vat de berm vuur. Er staat wat wind en in geen tijd laaien de vlammen hoog op. Ik spurt naar de bar wat verderop en vraag om de brandweer te bellen. Met een langzame haast komen ze kijken. “Ah ja, ’t brandt” Ik vraag: “Is dat niet gevaarlijk voor die huizen?” zij: “Nog niet”. We wisten dat het er niet goed uit zag, maar vervolgen onze weg naar Ururi, het vreemdste dorp van deze toer. Alles, maar dan ook alles staat in 2 talen. Italiaans en Albanees. Terwijl we geamuseerd een paar aankondigingen bekijken aan het gemeentehuis, komt een heer in maatpak ons begroeten. Hij vraagt van waar we afkomstig zijn en heet ons van harte welkom in zijn gemeente. De burgemeester. Komt dat tegen.

Rotello

Op naar Rotello! Net hebben we de bedenking gemaakt dat het een wonder is dat we nog geen fietspech hadden of mijn vrouw rijdt lek. Geen probleem, na 20’ zijn we weer op weg. Na Ururi is ook Rotello een rare ervaring. Het imposante kasteel is prachtig gerestaureerd, maar het marktplein is totaal in puin. We moeten eventjes te voet om uit te komen op de hoofdstraat. Geen mens, geen kat te zien. De ganse straat staat te koop. De vele gesloten winkeltjes zijn de stille getuigen van wat ooit een bruisende samenleving moet geweest zijn. Een filmregisseur kan zonder extra kosten meteen een film draaien over het begin van de vorige eeuw. We zijn wat in de war en draaien de grote weg op naar Larino.

Larino

Je kunt kilometers ver zien en ook hier zijn hele stukken weg de dieperik in gestort. Aan de voet van de klim naar Larino rijdt mijn vrouw nogmaals lek. We vragen een boer of we mogen schuilen in zijn schuur want net op dit moment barst er een kort maar hevig onweer los. Tot overmaat van ramp blijkt de lijm in mijn reparatieset hard te zijn geworden. De boer neemt de vilten doek van zijn autootje en brengt ons naar een “gommista” (bandencentrale) die hij kent. Die laat meteen zijn werk vallen om ons te helpen. De baas zegt ons dat de herstelling gratis is en ook de boer wil onder geen beding iets van ons aannemen. “Beledig ons niet aub” zegt hij nog op strenge toon. Amaai.

We komen ook voorbij aan de berm en zoals verwacht is alles zwart geblakerd tot net aan de huizen. ’s Avonds in het restaurant herkent de dame van de bar ons en vertrouwt ons toe: “We hebben dan nog de brandweer moeten bellen, anders waren die huizen opgebrand”.

Dag 7 – Larino – Ripabottoni

Het oude centrum van Larino is mooi maar niet onvergetelijk en we krijgen een totaal ander landschap. We klimmen in het groen en de vallende beukennootjes tikken op mijn fietshelm alsof ik niet weet dat de herfst op komst is. Het is een minder lastige rit vandaag en daar genieten we toch wel van. In Bonefro komen we voor het eerst een bar tegen waar verse broodjes worden klaargemaakt. Bar 17. Het is er druk. Het centrum staat vol prachtige palazzi die getuigen van een rijk verleden. Meer dan de helft wordt momenteel gerestaureerd en dat belooft voor de toekomst. Ondertussen zijn ze al de huisvesting van advocaten, tandartsen en architecten.

We maken ons op voor de laatste klim van deze toer. Boven, vlak onder de windmolens met ultiem zicht op Ripabottoni beneden, vraagt mijn fiets of hij een paar dagen vrij kan krijgen. Ik kan mijn trouwe dienaar dit vriendelijk verzoek niet weigeren en zeg JA!

Tot onderweegs in Italië …

Linda en Jef uit Hooglede