Fietsvakantie Puglia, 8 dagen – De hiel van de laars – Zuid Italië

Niveau fietsreis: niveau fietsvakantie

De hiel van de laars

Een gemakkelijke fietstocht door het lieflijke landschap van Puglia: langs wijngaarden, olijfboomgaarden, witte dorpen en de niet-te-missen trulli. De kusten worden gekenmerkt door lange, zandige stranden, duinen en beschermende natuurreservaten. U bezoekt de de unieke barokstad Lecce, en fietst door de prachtige en zonovergoten Salentostreek. Naar het zuidelijkste puntje van de hak, waar u kunt genieten van prachtige kusten en historische plaatsen.

Ook bij deze fietsvakantie in Puglia zijn GPS tracks beschikbaar.

Prijzen 2022  Prijzen zijn per persoon
Standaard tour: 7 nachten o.b.v. 7 x Logies Ontbijt  € 825,-
Toeslag eenpersoonskamer  € 210,-
Huur hybride fiets € 100,-
Huur elektrische fiets € 190,-

 

Wij werken in Puglia samen met een lokale organisatie die deze fietsvakantie ook uitvoert. Bij hulp of problemen onderweg kunt u zich wenden tot deze organisatie of tot Onderweegs in Italië. In samenwerking met onze partner streven wij naar kwalitatief goede accommodaties en tevens mooie fietsroutes.

programma


Dag 1

Begin van uw fietsvakantie in Puglia

Allereerst aankomst in Matera. Een historische stad die bovendien bekend staat om zijn Sassi en UNESCO werelderfgoed sinds 1993. Tevens was Matera uitgeroepen tot culturele hoofdstad van 2019. Kenmerkend zijn onder andere de smalle straatjes en pleintjes, grotwoningen en over de honderd grotkerken. De Sassi-wijk bestaat uit twee districten en wordt daarnaast al sinds de prehistorie bewoond.

TIP: Boek ook een rondleiding met gids door deze prachtige wijk!


Dag 2

Matera – Alberobello, 69 km

Vandaag fietst u eerst door de oude steden Gioia del Colle en Noci. Vervolgens richting Alberobello, hoofdstad van de trulli, en evenals Matera een UNESCO werelderfgoed. De oude stadskern bestaat uit een zee van trulli. Witgepleisterd huisjes met daarop een spits dak van platte stenen. Wandel daarna door dit sprookjesachtige stadje en geniet ’s avonds ook van de cucina tipica in één van de vele restaurantjes.

Dag 3

Alberobello – Ostuni, 45 km

Deze tocht door de Itria vallei voert u ten eerste langs de karakteristieke Locorotondo en Cisternino. Daarna bereikt u Ostuni, één van de mooiste heuveltopstadjes van Puglia! Deze “witte stad” is bovendien een echt architectonisch juweeltje. Bewonder de Grieks aandoende witte huisjes met de platte daken. ‘s Avonds overnacht u ook in deze prachtige stad in een 4-sterren hotel. Dineer bij één van de heerlijke lokale restaurants.

Dag 4

Ostuni – Avetrana, 55 km

U fietst verder naar het zuiden over stille plattelandswegen richting de charmante stad Francavilla Fontana. Vervolgens richting Oria, beroemd om het 13e eeuwse kasteel en ook het indrukwekkende historische centrum. Daarna fietst u verder door het platteland richting een Masseria, een typisch verbouwde boerderij. Tevens uw verblijf voor vandaag.

Dag 5

Avetrana – Gallipoli, 60 km

Vandaag fietst u door Porto Selvaggio maar ook langs de Ionische kust richting Gallipoli. Gallipoli is namelijk afgeleid van het Griekse woord Kalepolis wat ‘mooie stad’ betekent. ‘s Avonds overnacht u ten slotte in deze prachtige stad. Uw hotel is bovendien gelegen in de buurt van de kust.

Dag 6

Gallipoli – Otranto, 71 km

Fietsend naar Otranto, zal de route u naar de wildste en ook meest rotsachtige kustlijn van Zuid-Italië brengen. De zon en de sfeer is er uniek! Dit is namelijk het gebied waar vele eeuwen geleden Turken en Grieken aan land kwamen. Otranto heeft ook een prachtig centrum met omringende stadsmuren en een kasteel. Een meesterwerk is de buitengewoon prachtige mozaïekvloer in de romaanse kathedraal.

Dag 7

Otranto – Lecce, 45 km

Deze laatste fietstocht brengt u naar Lecce, de barok stad. Bewonder de prachtige gevels van gebouwen en kerken. Probeer ook eens een puccia (lokaal brood gevuld met salami of groenten) of een pasticciotto (heerlijk gebak). En geniet van winkelen en wandelen in het centrum van deze prachtige stad.

Dag 8

Einde van uw fietsvakantie in Puglia

Vandaag is de laatste dag van uw fietsvakantie. Na het ontbijt eindigt uw arrangement. Indien u nog vragen heeft over deze fietsreis neemt u dan gerust contact met ons op.


reisinformatie

Deze fietsvakantie in Puglia kan iedere dag worden gestart. Reisperiode van 1 maart tot 31 juli en 1 september tot 31 oktober. In juli is deze reis duurder: circa 15 – 25 % hoger t.o.v. de standaard prijzen. Deze maand behoort namelijk niet tot de reguliere reisperiode wegens de mogelijk hoge temperaturen.

Inbegrepen
 • 7 x overnachting op een standaard tweepersoonskamer met eigen douche en toilet in prima 3-sterren locaties
 • 7 x ontbijt
 • Bagagevervoer
 • Technische ondersteuning en telefonische hulp
 • Routebeschrijving (Engelstalig, plus een Nederlandse vertaling), kaartmateriaal en achtergrondinformatie

 

Niet inbegrepen
 • Heen- en terugreis
 • Lunches, overige diners en dranken
 • Fietshuur; hybride fiets € 100,-, e-bike en wielrenfiets € 190,-, full carbon wielrenfiets € 230,- per 6 fietsdagen.
 • Verlenging fiets; hybride fiets € 15,- per dag, e-bike en wielrenfiets € 30,- per dag en full carbon wielrenfiets € 40,- per dag.
 • Huur fietshelm € 5,-
 • Transfers van en naar:
  • Luchthaven Bari – Matera € 80,- (2 pers.)
  • Lecce – luchthaven Bari € 180,- (2 pers.)
  • Luchthaven Brindisi – Matera € 180,- (2 pers.)
  • Lecce – luchthaven Brindisi € 70,- (2 pers.)
 • Rondleiding met gids door de Sassi-wijk in Matera op de dag van aankomst. Duur 2,5 uur en € 40,- p.p. Matera was bovendien culturele hoofdstad van 2019!
 • Eventuele entreegelden
 • Eventuele toeristenbelasting. Van € 0,50 tot € 2,50,- p.p.p.n. Ter plekke te betalen.
 • Reserveringskosten € 20,-
 • Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen)
 • Bijdrage SGR € 5,- p.p. per boeking. Zie ook tabblad ‘algemene info
 • Reisverzekering en/of annuleringsverzekering

 

Bijzonderheden
 • Minimumdeelname 2 personen
 • Prijzen in juli en augustus liggen 15-25% hoger t.o.v. de standaardprijzen. Neemt u voor de exacte toeslag contact met ons op.
 • Vooraf ontvangt u van ons uw reisbescheiden. Deze bevatten onder andere de hotellijst, vouchers, Nederlandstalige routebeschrijving en overige aanvullende informatie. De originele Engelstalige routebeschrijving met kaarten ontvangt u van onze lokale partner ter plaatse.
 • Deze fietsvakantie wordt tevens aangeboden als 9-daagse fietsreis. Hierbij verblijft u een extra nacht in de kustplaats Leuca. U fietst vanuit Gallipoli richting Leuca (45 km). De volgende dag vanuit Leuca vervolgens richting Otranto (45 km). Op basis van een tweepersoonskamer inclusief ontbijt € 90,- p.p..
 • U kunt bij ons ook een extra overnachting boeken in Matera. Op basis van een tweepersoonskamer inclusief ontbijt € 65,- p.p.
 • U kunt bij ons tevens een extra overnachting in Lecce boeken. Op basis van een tweepersoonskamer inclusief ontbijt € 65,- p.p.
 • In Gallipoli, Leuca en Otranto ligt het strand op loopafstand.
 • Overdekt parkeren in Matera, circa € 10,- per dag.
 • Ook bij deze fietsvakantie in Puglia zijn de routes beschikbaar voor uw fietsnavigatie. De fietsroutes worden, op aanvraag, als GPX-track naar u verzonden per e-mail.
 • Tevens de mogelijkheid om een reis- en annuleringsverzekering af te sluiten bij Onderweegs in Italië, in samenwerking met Europeesche Verzekeringen.

 

kaart


Fietsvakantie Apulië - kaart
Puglia hiel van de laars fietsvakantie

 

niveau

 

Hoogteprofiel Puglia - Hiel van de laars

Klik hier voor meer informatie over het niveau van onze fietsvakanties in Italië.

 

vervoersopties

Auto

Afstand Utrecht – Matera: 1946 km.
Afstand Brussel – Matera: 1813 km.

https://www.google.nl/maps


Trein

https://www.nsinternational.nl/

https://www.bahn.de/

https://www.trenitalia.it/

Vanaf treinstation Bari Centrale rijdt er regelmatig een trein van de Italiaanse spoorwegonderneming Ferrovie Appulo Lucane naar de Piazza Matteotti in Matera.

Kijk voor meer info ook op https://ferrovieappulolucane.it/.

Er rijden geen treinen op zondag tussen Matera en Bari. Uitsluitend enkele bussen, d.d. maart 2018:
Van Bari naar Matera:
Vertrek om 09.55 – 12.50 – 19.05 (vanaf Via R. Bovio)
Van Matera naar Bari:

Vertrek om 10.25 – 13.00 – 16.15 – 18.40 – 21.00 (vanaf Matera Centrale)


Vliegtuig

https://www.google.com/flights?hl=nl


Rechtstreekse vluchten naar Bari (BRI), vanaf o.a.:

Rechtstreekse vluchten vanaf Brindisi (BDS), vanaf o.a.:

Transfers
 • Luchthaven Bari – Matera € 80,- (2 pers.)
 • Lecce – luchthaven Bari € 180,- (2 pers.)
 • Luchthaven Brindisi – Matera € 180,- (2 pers.)
 • Lecce – luchthaven Brindisi € 70,- (2 pers.)

Openbaar vervoer van en naar luchthaven Bari

Optie 1: Er vertrekt ongeveer om de drie kwartier een bus – lijn 16 – vanaf luchthaven Bari naar Bari Stazione Centrale (centraal station). Duur circa 30 minuten. Kosten: ca. € 5,- p.p. Zie ook;  www.autoservizitempesta.it/orari.php.

U kunt ook met de trein van luchthaven Bari naar Bari centraal. Duur circa 20 minuten. Zie ook; www.ferrovienordbarese.it/times/.

Vanaf Bari centraal neemt u vervolgens de trein naar Matera. Duur circa 2 uur. Zie ook; https://ferrovieappulolucane.it/.

Voor de terugreis kunt u ook vanaf het treinstation in Lecce de trein nemen naar Bari centraal. Duur circa 1 uur en 20 minuten. Zie ook; www.trenitalia.com.

Optie 2: Vanaf Bari Palese rijdt er ook 5 x per dag een shuttle bus naar Matera. Pugliairbus is een shuttle service van de busmaatschappij SITA. Duur circa 2 uur. Zie ook; http://www.aeroportidipuglia.it/bus-pugliairbus-.

Openbaar vervoer van Lecce naar luchthaven Brindisi

Vanaf het station van Lecce neemt u eerst de trein naar het station van Brindisi. Duur circa 20 minuten. Zie ook; http://www.trenitalia.com/.

Vanaf het station in Brindisi neemt u vervolgens de bus naar de luchthaven van Brindisi. Duur circa 15 minuten. Zie ook; http://www.stpbrindisi.it/index.php/servizi/bus-aeroporto-stazione-fs-costa-morena.

 

huurfietsen

In Puglia/Basilicata huurt u een van goede kwaliteit trekkingfiets van een fietsverhuurder in Matera. U kunt kiezen uit de maten small, medium en large. Zoals voor alle tochten geld ook hier dat u simpele reparaties zoals het plakken of het verwisselen van een band zelf kunt oplossen. Voor professionele hulp kunt u bellen met de fietsverhuurder in Matera, waarvan u ook het telefoonnummer meekrijgt. Aan deze hulp zijn kosten verbonden die voor uw eigen rekening zijn, indien het uw eigen fiets betreft.

In het geval dat u een fiets huurt, biedt de fietsverhuurder u in uiterste noodzaak deskundige hulp. Aan het eind van de fietsvakantie kunt u de huurfiets achterlaten bij het adres in Lecce.

Huurfiets hybride - Puglia Basilicata

Hybride huurfiets

Basisprijs € 100,- per 6 dagen. Verlenging: € 15,- per fiets/per dag.

Specificaties

 • Versnellingen: Shimano 27 speed deore
 • Fietscomputer
 • Bandenplaksetje
 • Stuurtas en achtertas
 • Bidonhouder + Bidon
 • Reserve binnenband
 • Licht: LED (voor en achter)
 • Bagagedrager


Elektrische huurfiets - Puglia Basilicata

Elektrische huurfiets

Basisprijs: € 190,- per 6 dagen. Verlenging € 30,- per fiets/per dag.

Specificaties

 • Versnellingen: Shimano 7 speed Nexus
 • Bosch motor 250 Watt
 • Batterij 36 Volt/ minimaal 400 Wh
 • Fietscomputer
 • Bandenplaksetje
 • Stuurtas en achtertas
 • Reserve binnenband
 • Licht: Axa (voor en achter)
 • Bagagedrager


Huurfiets wielrenfiets - Puglia Basilicata

Wielrenfiets Scott Speedster 60

Basisprijs: € 190,- per 6 dagen. Verlenging € 30,- per fiets/per dag.

Specificaties

 • Frame maat: 54 cm
 • Frame: 6061 aluminium
 • Voorvork: alloy blades and 11/8in steerer
 • Derailleur voor: Shimano Tourney
 • Derailleur achter: Shimano Tourney
 • Banden: Schwalbe racepac 23 mm
 • Gewicht: 10.36 kg


Huurfiets wielrenfiets - Puglia Basilicata (2)

Wielrenfiets Merida Scultura Lite 900

Specificaties

 • Frame maat: 50 cm – 56 cm
 • Frame: Scultura lite
 • Voorvork: road carbon full
 • Derailleur voor: Shimano Claris D
 • Derailleur achter: Shimano Claris SS
 • Banden: Maxxis Rouler 23 mm
 • Gewicht: 9.71 kg

Huurfiets full carbon wielrenfiets - Puglia Basilicata

Full carbon wielrenfiets BH Fusion Disc 105

Basisprijs: € 230,- per 6 dagen. Verlenging € 40,- per fiets/per dag.

Specificaties

 • Frame maat: XL (> 182 cm tot 198 cm)
 • Frame: fusion disc full carbon
 • Voorvork: fusion disc full carbon 1.5″
 • Shift levers: Shimano 105
 • Derailleur voor en achter: Shimano 105
 • Crankstel: FSA omega 50/34
 • Casette:Shimano 105 11/32
 • Remmen voor en achter: Shimano Disc Flat Mount
 • Banden: Hutchinson Nitro 2 700×28

Huurfiets full carbon wielrenfiets - Puglia Basilicata (2)

Full carbon wielrenfiets BH Quartz 105

Specificaties

 • Frame maat: SM (> 160 cm tot 174 cm)
 • Frame: Quartz Full Carbon
 • Voorvork: Quartz Full Carbon 1.5″
 • Shift levers: Shimano 105
 • Derailleur voor en achter: Shimano 105
 • Crankstel: FSA gossamer 386
 • Cassette: Shimano 105 11/32
 • Remmen voor en achter: Shimano 105
 • Banden: Hutchinson Nitro 2 700×28

Gravel road bike - Puglia Basilicata

Gravel road bike

Basisprijs: € 190,- per 6 dagen. Verlenging € 30,- per fiets/per dag.

Specificaties

 • Frame: Gravel X Alloy 7005 Hydroforming
 • Voorvork: Gravel X Full Carbon 1.5”
 • Derailleur voor en achter: Shimano 105
 • Crankstel: FSA Omega 50/34
 • Cassette: Shimano 105 11/32
 • Remmen voor en achter: Shimano 105
 • Banden: Hutchinson Black Mamba 700×34

reiservaringen

Fietsvakantie Puglia – de hiel van de laars – foto’s ingestuurd door Peter en Loes – september/oktober 2021

Fietsvakantie Puglia – de hiel van de laars – juli 2021

Wij hebben deze zomer gefietst in Puglia. Dit was onze 5e fietstocht in Italië die georganiseerd is door Onderweegs. Wij vonden de eerste 3 dagen van de tocht soms wat saai, doordat het landschap hetzelfde was en je geregeld lange wegen moest afleggen. De routes langs de kusten (dag 4, 5 en 6) waren echter prachtig. Azuurblauwe zee, prachtige baaitjes en mooie vergezichten. Wij zijn heel blij dat we extra dag naar Santa Maria de Leuca bij hebben geboekt omdat, naar ons de idee, dit de mooiste route was.

Wat in deze tocht opviel, waren de leuke stadjes waar we overnachtten. Mattera, Oberobello, Ostuni, Lecche, allemaal prachtige plaatsen waar je leuk kan eten en rond kan lopen. We hadden dit jaar gelukkig geen hulp nodig bij materiaalpech en het ophalen van de luchthaven, de fietsverhuur en het ophalen van de bagage verliep ook nu weer heel soepel.

Bedankt weer voor de nieuwe ervaringen,

Ed en Connie


Fietsvakantie Puglia – de hiel van de laars – oktober 2020

Beste Dennis, Laurens en Lara,

Wat hebben wij een fantastische reis gehad. Deze reis was tot in detail goed verzorgd. De accommodaties perfect, de fietsroutes perfect en ook perfecte fietsen. Ondanks onze twijfels i.v.m. COVID19 zijn we erg blij dat we toch gegaan zijn. Het was overal heel rustig en dat gaf ons een heel veilig gevoel. Het is voor ons ook zeker voor herhaling vatbaar om met jullie organisatie een volgende reis te boeken.

Met vriendelijke groet,

Marja en Martin


Fietsvakantie Puglia – de hiel van de laars – augustus/september 2020

Beste mensen van Onderweegs,

We hebben een heerlijke vakantie gehad in Puglia. De wegen waren goed te fietsen. Door de warmte en de harde wind tegen langs de kust was het soms toch ook een beetje pittig. Hartelijk dank voor de perfecte organisatie!

Hans en Eveline


Fietsvakantie Puglia – de hiel van de laars – juli 2020

Beste Laurens, Dennis en Lara,

Wij hebben ontzettend genoten tijdens onze fietsvakantie in Puglia. We zijn door veel prachtige dorpjes en stadjes gefietst met ontzettend aardige mensen. Daarnaast veel leuke terrasjes en restaurantjes waar je heerlijk kunt eten! Door de wind uit het noorden was de temperatuur ook prima! Soms verrassende klimmetjes, maar daarop volgt dan gelukkig ook weer een afdaling. Automobilisten houden overigens goed rekening fietsers! Een aanrader dus voor iedereen die graag fietsend met deze prachtige regio kennis wilt maken!

Groeten,

Gérard en Esther


Fietsvakantie in Italië – Puglia de hiel van de laars – juni 2019 – ingezonden door Willy en Rita

Puglia was voor ons een ware ontdekking. Fantastisch voor wie ook ongekende culturele pareltjes weet te appreciëren. Een extra overnachting in Matera, Gallipoli en Lecce zijn een must om al het moois in de steden te ontdekken. In Matera kregen we een boeiende rondleiding door de gids van Ferula – de fietsverhuurdienst – en ze gaf ons ook talrijke tips voor andere bezienswaardigheden. Via de plaatselijke toeristische dienst konden we in Lecce met een enthousiaste gids verborgen pareltjes ontdekken. De bewoners zijn heel gastvrij en zijn steeds in de weer om je met raad en de nodige gebarentaal te helpen. Vaak spreken ze enkel Italiaans, als je bijvoorbeeld de weg naar een door Trotter aanbevolen restaurantje zoekt. Een gewiekste Italiaan was zelfs zo vriendelijk om met de fiets voor te rijden, om zo ook een fooi voor een biertje te krijgen!

We logeerden in typisch Pugliaanse locaties

Vooral de gastvrijheid van de sympathieke Manuela in de B&B en ook de overnachting in de tussen de olijfgaarden gelegen Masseria in Avetrana zijn een uitschieter. Met bovendien een zwembad en een heerlijk diner vergezeld van een uitgelezen wijn uit eigen wijngaard. Later op de avond zochten we restaurantjes op welke waren aanbevolen door ‘Mijn Puglia’-reisgids of de ANWB reisgids. Met een typische cucina de la mama waar we overheerlijke gerechten voorgeschoteld kregen.

De wegbeschrijving is ook tot in de puntjes en accuraat uitgeschreven. De elektrische fietsen waren daarnaast ook prima. Dat je na een pauze telkens de kilometerstand op nul moet zetten als je uit een stadje vertrekt, is ook een pluspunt. Fietspaden zijn in Puglia onbestaand en de meeste wegen zijn in slechte staat. Gelukkig is er weinig verkeer. Een beetje jammer dat we niet via Santa Maria di Leuca in het uiterste zuiden naar Otranto gereden zijn.

Kortom: De organisatie van Onderweegs in Italië verdient een pluim.  ‘De hiel van Italië’ per fiets is een echte aanrader.

Willy en Rita


Fietsvakantie Puglia – mei 2019 – ingezonden door Silvy

Fietsreis in Italië – Puglia de hiel van de laars – mei 2019 – ingezonden door Wim

Fietsvakantie Italië – Puglia de hiel van de laars – april 2019 – ingezonden door Ludo en Marleen

Fietsvakantie de hiel van de laars – juni 2018

Weer terug van onze fietsvakantie naar Puglia, de hiel van de laars. Leuk om deze regio te ontdekken. Mooie kusten en historische steden. De overnachtingsadressen waren leuk en ook goed gekozen, nabij centro historico. Mooie dakterrassen bij de hotels met bovendien fraaie uitzichten. De fietsroutes waren afwisselend van onder andere natuur, de binnenlanden en de oostkust en ook de prachtige westkust bij Otranto en Gallipoli. De steden Matera en Lecce zijn juweeltjes vanwege de historie. Al met al een mooie herinnering, dank voor de organisatie!

Herman en Judith


Fietsvakantie de hiel van de laars – mei 2018

Wij hebben een super vakantie gehad! Prachtige route, maar ook met zorg uitgezochte accommodaties. Bedankt voor de perfecte services en goed georganiseerde reis! 👍👍 Richard en Ans


Fietsvakantie Puglia – de hiel van de laars – april 2018

Wij hebben een schitterende vakantie gehad. Voor ons ideaal om te ontstressen. We hadden ook enorm veel geluk met het weer. En verder nog niet veel toerisme, zalig.

Geniet gerust met ons mee!

Dirk en Ann


Fietsvakantie de hiel van de laars – april 2018

Hier enkele fotootjes van onze fietsreis door de hak van de Italiaanse laars van 4 – 11 april. Het zijn mooie herinneringen aan een toffe reis!

Puglia is ook echt een aanrader in de lente. Het hele land staat dan in bloei!

Mijn man fietste alles op eigen kracht. Ik ben niet zo sportief en fietste daarom met een elektrische fiets. De fiets was ook super. Ik heb me echt niet vermoeid en kon toch genieten van de prachtige natuur.

Met vriendelijke groeten,

Christine en Fernand