Fietsvakantie Puglia, 8 dagen – De hiel van de laars – Zuid Italië

Niveau fietsreis: niveau fietsvakantie

De hiel van de laars

Een gemakkelijke fietstocht door het lieflijke landschap van Puglia: langs wijngaarden, olijfboomgaarden, witte dorpen en de niet-te-missen trulli. De kusten worden gekenmerkt door lange, zandige stranden, duinen en beschermende natuurreservaten. U bezoekt de de unieke barokstad Lecce, en fietst door de prachtige en zonovergoten Salentostreek. Naar het zuidelijkste puntje van de hak, waar u kunt genieten van prachtige kusten en historische plaatsen.

Ook bij deze fietsvakantie in Puglia zijn ook GPS tracks beschikbaar.

Prijzen 2019  Prijzen zijn per persoon
Standaard tour: 7 nachten o.b.v. 7 x Logies Ontbijt  € 750,-
Toeslag eenpersoonskamer  € 195,-
Huur hybride fiets € 90,-
Huur elektrische fiets € 180,-

 

Wij werken in Puglia samen met een lokale organisatie die deze fietsvakantie uitvoert. Bij hulp of problemen onderweg kunt u zich wenden tot deze organisatie of tot Onderweegs in Italië. In samenwerking met onze partner streven wij naar kwalitatief goede accommodaties en mooie fietsroutes.

programma

Dag 1

Begin van uw fietsvakantie in Puglia

Aankomst in Matera, een historische stad die bekend staat om zijn Sassi, UNESCO werelderfgoed sinds 1993. Tevens is Matera uitgeroepen tot culturele hoofdstad van 2019. Kenmerkend zijn de smalle straatjes en pleintjes, grotwoningen en over de honderd grotkerken. De Sassi-wijk bestaat uit twee districten en wordt al sinds de prehistorie bewoond. Tevens de mogelijkheid voor een rondleiding met gids door deze wijk.

Dag 2

Matera – Alberobello, 69 km

U komt door de oude steden Gioia del Colle en Noci. Verder richting Alberobello, hoofdstad van de trulli en evenals Matera een UNESCO werelderfgoed. De oude stadskern bestaat uit een zee van trulli: witgepleisterd huisjes met daarop een spits dak van platte stenen. Wandel daarna door dit sprookjesachtige stadje en geniet ‘s avonds van de cucina tipica in één van de vele restaurantjes.

Dag 3

Alberobello – Ostuni, 45 km

Een tocht door de Itria vallei voert u langs de karakteristieke Locorotondo en Cisternino. Uiteindelijk bereikt u Ostuni, één van de mooiste heuveltopstadjes van Puglia. Deze “witte stad” is een architectonisch juweeltje, met zijn Grieks aandoende witte huisjes met platte daken.

Dag 4

Ostuni – Avetrana, 55 km

U fietst naar het zuiden over stille plattelandswegen richting de charmante stad Francavilla Fontana. Door richting Oria, beroemd om het 13e eeuwse kasteel en het indrukwekkende historische centrum. Vervolg u tocht door het platteland richting een Masseria, een typisch verbouwde boerderij en tevens uw verblijf voor vandaag.

Dag 5

Avetrana – Gallipoli, 60 km

Vandaag zult u door Porto Selvaggio en langs de Ionische kust naar Gallipoli fietsen. Gallipoli is afgeleid van het Griekse woord Kalepolis wat ‘mooie stad’ betekent. ‘s Avonds overnacht u in deze prachtige stad in een hotel in de buurt van de kust.

Dag 6

Gallipoli – Otranto, 71 km

Fietsend naar Otranto, zal de route u naar de wildste en meest rotsachtige kustlijn van Zuid-Italië brengen. De zon en de sfeer is er uniek, in een gebied waar vele eeuwen geleden Turken en Grieken aan land kwamen. Otranto heeft een prachtig centrum met omringende stadsmuren en een kasteel. Een meesterwerk is de buitengewoon prachtige mozaïekvloer in de romaanse kathedraal.

Dag 7

Otranto – Lecce, 45 km

Deze laatste fietstocht brengt u naar Lecce, de barok stad met een prachtige gevel van gebouwen en kerken. Probeer een puccia (lokaal brood gevuld met salami of groenten) of een pasticciotto (heerlijk gebak), en geniet van winkelen en wandelen in het centrum van deze prachtige stad.

Dag 8

Einde van uw fietsvakantie in Puglia

Vandaag is de laatste dag van uw fietsvakantie. Na het ontbijt eindigt uw arrangement. Indien u nog vragen heeft over deze fietsreis neemt u dan gerust contact met ons op.

reisinformatie

Deze fietsvakantie in Puglia kan iedere dag worden gestart in de periode van 1 maart t/m 31 oktober. Periode van 1 juli t/m 31 augustus is duurder: ca. 15 – 25 % hoger t.o.v. de standaard prijzen. Deze periode behoort niet tot de normale reisperiode wegens de mogelijk hoge temperaturen. Let op deze reis is in 2019 niet te boeken in de periode van 5 tot en met 20 augustus. Neem hiervoor eerst contact met ons op.

Inbegrepen
 • 7 x overnachting op een standaard tweepersoonskamer met eigen douche en toilet in prima 3-sterren locaties
 • 7 x ontbijt
 • Bagagevervoer
 • Technische ondersteuning en telefonische hulp
 • Routebeschrijving (Engelstalig, plus een Nederlandse vertaling), kaartmateriaal en achtergrondinformatie

 

Niet inbegrepen
 • Heen- en terugreis
 • Lunches, overige diners en dranken
 • Fietshuur; hybride fiets € 90,-, e-bike en wielrenfiets € 180,-, full carbon wielrenfiets € 220,- per 6 fietsdagen.
 • Verlenging fiets; hybride fiets € 15,- per dag, e-bike en wielrenfiets € 25,- per dag en full carbon wielrenfiets € 45,- per dag.
 • Huur fietshelm € 5,-
 • Transfers van en naar:
  • Vliegveld Bari – Matera € 80,- (2 pers.)
  • Lecce – vliegveld Bari € 180,- (2 pers.)
  • Vliegveld Brindisi – Matera € 150,- (2 pers.)
  • Lecce – vliegveld Brindisi € 70,- (2 pers.)
 • Rondleiding met gids door de Sassi-wijk in Matera op de dag van aankomst; € 35,- p.p. Matera is culturele hoofdstad van 2019!
 • Reisverzekering en/of annuleringsverzekering
 • Reserveringskosten € 15,-
 • Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen)
 • Evt. entreegelden
 • Eventuele toeristenbelasting (ter plekke te betalen)

 

Bijzonderheden
 • Minimumdeelname 2 personen
 • Prijzen in juli en augustus liggen 15-25% hoger t.o.v. de standaardprijzen. Neemt u voor de exacte hoogte van de toeslag contact met ons op
 • Vooraf ontvangt u van ons uw reisbescheiden, met o.a. de adressenlijst, vouchers, Nederlandstalige routebeschrijving en overige aanvullende informatie. De originele Engelstalige routebeschrijving met kaarten ontvangt u van onze agent ter plaatse
 • Deze fietsvakantie wordt tevens aangeboden als 9-daagse fietsreis. Hierbij verblijft u een extra nacht in de kustplaats Leuca. U fietst vanuit Gallipoli richting Leuca (45 km), en de volgende dag vanuit Leuca richting Otranto (45 km). Op basis van een tweepersoonskamer inclusief ontbijt € 90,- p.p..
 • U kunt bij ons ook een extra overnachting boeken in Matera. Op basis van een tweepersoonskamer inclusief ontbijt € 55,- p.p (eenpersoonskamer € 80,-).
 • U kunt bij ons tevens een extra overnachting in Lecce boeken. Op basis van een tweepersoonskamer inclusief ontbijt € 55,- p.p. (eenpersoonskamer € 75,-).
 • In Gallipoli, Leuca en Otranto ligt het strand op loopafstand
 • Overdekt parkeren in Matera, ca. € 10,- per dag
 • Tevens de mogelijkheid om een reis- en annuleringsverzekering af te sluiten bij Onderweegs in Italië, in samenwerking met Europeesche Verzekeringen

 

kaart

Fietsvakantie Italie - kaart Puglia
Puglia hiel van de laars fietsvakantie

 

niveau

 

Hoogteprofiel Puglia - Hiel van de laars

Klik hier voor meer informatie over het niveau van onze fietsvakanties in Italië.

 

vervoersopties

Auto

Afstand Utrecht – Matera: 1946 km.
Afstand Brussel – Matera: 1813 km.

Via de Adriatische kust: U verlaat de autobaan A14 t.h.v. Bari, en volgt de SS96 richting Altamura en Matera.Via de Thyreense kust: U verlaat de autobaan A3 t.h.v. de uitrit Sicignano degli Alburni, Potenza. U rijdt richting Potenza, over de Raccordo Autostradale Sicignano-Potenza. Voorbij Potenza gaat de weg over in de SS407 (vanaf hier heet het de Basentana). Deze gaat richting de Ionische Zee. Vervolgens neemt u de afslag richting Matera (SS7racc.)


Trein

www.bahn.de
www.trenitalia.com

Vanaf treinstation Bari Centrale rijdt er regelmatig een trein van de Italiaanse spoorwegonderneming Ferrovie Appulo Lucane naar de Piazza Matteotti in Matera.

Kijk voor meer info op https://ferrovieappulolucane.it/.

Er rijden geen treinen op zondag tussen Matera en Bari. Uitsluitend enkele bussen, d.d. maart 2018:
Van Bari naar Matera:
Vertrek om 09.55 – 12.50 – 19.05 (vanaf Via R. Bovio)
Van Matera naar Bari:

Vertrek om 10.25 – 13.00 – 16.15 – 18.40 – 21.00 (vanaf Matera Centrale)


Vliegtuig

www.skyscanner.nl


Rechtstreekse vluchten naar Bari (BRI), vanaf o.a.:

Rechtstreekse vluchten vanaf Brindisi (BDS), vanaf o.a.:

Transfers
 • Vliegveld Bari – Matera € 80,- (2 pers.)
 • Lecce – vliegveld Bari € 180,- (2 pers.)
 • Vliegveld Brindisi – Matera € 150,- (2 pers.)
 • Lecce – vliegveld Brindisi € 70,- (2 pers.)

Openbaar vervoer van en naar vliegveld Bari

Optie 1: Er vertrekt ongeveer om de drie kwartier een bus – lijn 16 – vanaf vliegveld Bari naar Bari Stazione Centrale (centraal station). Duur circa 30 minuten. Kosten: ca. € 5,- p.p. Zie ook;  www.autoservizitempesta.it/orari.php.

U kunt ook met de trein van vliegveld Bari naar Bari centraal, duur circa 20 minuten. Zie ook; www.ferrovienordbarese.it/times/.

Vanaf Bari centraal neemt u de trein naar Matera, duur circa 2 uur. Zie ook; https://ferrovieappulolucane.it/.

Voor de terugreis kunt u vanaf het treinstation in Lecce de trein nemen naar Bari centraal, duur circa 1 uur en 20 minuten. Zie ook; www.trenitalia.com.

Optie 2: Vanaf Bari Palese rijdt er 5 x per dag een shuttle bus naar Matera. Pugliairbus is een shuttle service van de busmaatschappij SITA. Duur circa 2 uur. Zie ook; http://www.aeroportidipuglia.it/bus-pugliairbus-.

Openbaar vervoer van Lecce naar vliegveld Brindisi

Vanaf het station van Lecce neemt u de trein naar het station van Brindisi, duur circa 20 minuten. Zie ook; http://www.trenitalia.com/.

Vanaf het station in Brindisi neemt u de bus naar het vliegveld van Brindisi, duur circa 15 minuten. Zie ook; http://www.stpbrindisi.it/index.php/servizi/bus-aeroporto-stazione-fs-costa-morena.

 

huurfietsen

In Puglia/Basilicata huurt u een van goede kwaliteit trekkingfiets van een fietsverhuurder in Matera. U kunt kiezen uit de maten small, medium en large. Zoals voor alle tochten geld ook hier dat u simpele reparaties zoals het plakken of het verwisselen van een band zelf kunt oplossen. Voor professionele hulp kunt u bellen met de fietsverhuurder in Matera, waarvan u het telefoonnummer meekrijgt. Aan deze hulp zijn kosten verbonden die voor uw eigen rekening zijn, indien het uw eigen fiets betreft.

In het geval dat u een fiets huurt, biedt de fietsverhuurder u in uiterste noodzaak deskundige hulp. Aan het eind van de fietsvakantie kunt u de huurfiets achterlaten bij het adres in Lecce.

Huurfiets hybride - Puglia Basilicata
Hybride huurfiets

Basisprijs € 90,- per 6 dagen. Verlenging: € 15,- per fiets/per dag.

Specificaties

 • Versnellingen: Shimano 27 speed deore
 • Fietscomputer
 • Bandenplaksetje
 • Stuurtas en achtertas
 • Bidonhouder + Bidon
 • Reserve binnenband
 • Licht: LED (voor en achter)
 • Bagagedrager

Elektrische huurfiets - Puglia Basilicata
Elektrische huurfiets

Basisprijs: € 180,- per 6 dagen. Verlenging € 25,- per fiets/per dag.

Specificaties

 • Versnellingen: Shimano 7 speed Nexus
 • Bosch motor 250 Watt
 • Batterij 36 Volt/ minimaal 400 Wh
 • Fietscomputer
 • Bandenplaksetje
 • Stuurtas en achtertas
 • Reserve binnenband
 • Licht: Axa (voor en achter)
 • Bagagedrager

Huurfiets wielrenfiets - Puglia Basilicata
Wielrenfiets Scott Speedster 60

Basisprijs: € 180,- per 6 dagen. Verlenging € 25,- per fiets/per dag.

Specificaties

 • Frame maat: 54 cm
 • Frame: 6061 aluminium
 • Voorvork: alloy blades and 11/8in steerer
 • Derailleur voor: Shimano Tourney
 • Derailleur achter: Shimano Tourney
 • Banden: Schwalbe racepac 23 mm
 • Gewicht: 10.36 kg

Huurfiets wielrenfiets - Puglia Basilicata (2)
Wielrenfiets Merida Scultura Lite 900

Specificaties

 • Frame maat: 50 cm – 56 cm
 • Frame: Scultura lite
 • Voorvork: road carbon full
 • Derailleur voor: Shimano Claris D
 • Derailleur achter: Shimano Claris SS
 • Banden: Maxxis Rouler 23 mm
 • Gewicht: 9.71 kg

Huurfiets full carbon wielrenfiets - Puglia Basilicata
Full carbon wielrenfiets BH Fusion Disc 105

Basisprijs: € 220,- per 6 dagen. Verlenging € 45,- per fiets/per dag.

Specificaties

 • Frame maat: XL (> 182 cm tot 198 cm)
 • Frame: fusion disc full carbon
 • Voorvork: fusion disc full carbon 1.5″
 • Shift levers: Shimano 105
 • Derailleur voor en achter: Shimano 105
 • Crankstel: FSA omega 50/34
 • Casette:Shimano 105 11/32
 • Remmen voor en achter: Shimano Disc Flat Mount
 • Banden: Hutchinson Nitro 2 700×28

Huurfiets full carbon wielrenfiets - Puglia Basilicata (2)
Full carbon wielrenfiets BH Quartz 105

Specificaties

 • Frame maat: SM (> 160 cm tot 174 cm)
 • Frame: Quartz Full Carbon
 • Voorvork: Quartz Full Carbon 1.5″
 • Shift levers: Shimano 105
 • Derailleur voor en achter: Shimano 105
 • Crankstel: FSA gossamer 386
 • Cassette: Shimano 105 11/32
 • Remmen voor en achter: Shimano 105
 • Banden: Hutchinson Nitro 2 700×28

Gravel road bike - Puglia Basilicata
Gravel road bike

Basisprijs: € 180,- per 6 dagen. Verlenging € 25,- per fiets/per dag.

Specificaties

 • Frame: Gravel X Alloy 7005 Hydroforming
 • Voorvork: Gravel X Full Carbon 1.5”
 • Derailleur voor en achter: Shimano 105
 • Crankstel: FSA Omega 50/34
 • Cassette: Shimano 105 11/32
 • Remmen voor en achter: Shimano 105
 • Banden: Hutchinson Black Mamba 700×34

video(3-op-reis)

reiservaringen

Fietsvakantie in Italië – Puglia de hiel van de laars – mei 2019 – ingezonden door Silvy

Fietsvakantie in Italië – Puglia de hiel van de laars – mei 2019 – ingezonden door Wim

Fietsvakantie in Italië – Puglia de hiel van de laars – april 2019 – ingezonden door Ludo en Marleen

Fietsvakantie de hiel van de laars – juni 2018

Weer terug van onze fietsvakantie naar Puglia, de hiel van de laars. Leuk om deze regio te ontdekken. Mooie kusten en historische steden. De overnachtingsadressen waren leuk en goed gekozen, nabij centro historico. Mooie dakterrassen bij de hotels met fraaie uitzichten. De fietsroutes waren afwisselend van natuur, de binnenlanden en de oostkust en de prachtige westkust bij Otranto en Gallipoli. De steden Matera en Lecce zijn juweeltjes vanwege de historie. Al met al een mooie herinnering, dank voor de organisatie!

Herman en Judith


Fietsvakantie de hiel van de laars – mei 2018

Wij hebben een super vakantie gehad! Prachtige route, met zorg uitgezochte accommodaties. Bedankt voor de perfecte services en goed georganiseerde reis! 👍👍 Richard en Ans


Fietsvakantie Puglia – de hiel van de laars – april 2018

Wij hebben een schitterende vakantie gehad. Voor ons ideaal om te ontstressen. We hadden enorm veel geluk met het weer, nog niet veel toerisme, zalig.

Geniet gerust met ons mee,

Dirk en Ann


Fietsvakantie de hiel van de laars – april 2018

Hier enkele fotootjes van onze fietsreis door de hak van de Italiaanse laars van 4 – 11 april. Het zijn mooie herinneringen aan een toffe reis!

Puglia is echt een aanrader in de lente: het hele land staat in bloei!

Mijn man fietste alles op eigen kracht, maar ik ben niet zo sportief en fietste met een elektrische fiets. De fiets was super, ik heb me echt niet vermoeid en kon toch genieten van de prachtige natuur.

Met vriendelijke groeten,

Christine en Fernand


Fietsvakantie de hiel van de laars – oktober 2017 

Hallo Laurens, bijgaand een aantal foto’s van de vakantie in Puglia van 13 t/m 20 oktober.

Wij hebben weer volop genoten. Mooie plaatsen, mooie omgeving en weer heerlijk fietsweer.

Margot en Alphons


Fietsvakantie de hiel van de laars – september 2017 – foto’s zijn ingezonden door Agäthe en Paul

Fietsvakantie in Puglia met 8 personen (groepsreis)

Beste,

Uit naam van onze hele groep, wil ik Onderweegs in Italië van harte bedanken. Voor de organisatie van onze zeer geslaagde fietsvakantie in Puglia tijdens de maand mei. De perfecte organisatie, de professionele begeleiding door de partnerorganisatie van Onderweegs en de uitmuntende logies. In het prachtige decor van Puglia maakten ze van onze fietsvakantie een onvergetelijke belevenis!

Hiervoor onze hartelijke dank!

Met vriendelijke groet,

Lieve


Fietsvakantie – de hiel van de laars – mei 2015
Ons lenteuitje fietsen in Puglia

Wij vlogen naar Bari met de Transavia, heerlijk vertrekken vanuit Schiphol en niet zoals voorheen vanuit Brussel met de Ryanair. Tijdstip van aankomst was aangenaam en de temperatuur was heerlijk 28 graden. Pietro bracht ons vervolgens in een met airco uitgeruste Fiat duco naar Matera. Richting ons eerste onderkomen wat vroeger een heus klooster was. Met de naam wat erg veel op limoncello leek maar waar ik nu even niet op kan komen. Prachtig hotel met een subliem terras uitzicht op de Sassi. Onze kamer was ruim en bood uitzicht over prachtig vallei.

Matera

Prachtige stad Matera. Een mooie avondwandeling volgde op zoek naar een eettent met weer een fraai uitzicht over de Sassi. Het ontbijt was helaas karig te noemen maar wel voldoende. Serene rust heerste maar dat kwam omdat wij de enige gasten waren. We hebben op het pleintje eerst koffie gedronken alvorens wij onze fietsen gingen halen. Oranje fietsen deze keer maar met alles erop en eraan, nou ja zonder ondersteuning dan, wel met 27 versnellingen.

De eerste rit

De eerste rit was een rondrit van 39 km. Op zich best te doen maar het werd ons toch bijna fataal omdat het zo ontzettend warm was, 32 graden! We hebben Michele gebeld om ons terug naar het hotel te brengen en dat deed hij.

Het warme weer bleef aanhouden en we besloten de volgende dag niet op de fiets naar Alberobello te gaan. We konden met de bus mee die onze bagage naar het volgende hotel zou vervoeren. De fietsen uiteraard ook mee in de bus. Heerlijk hoog en droog in de bus konden we piano piano helemaal recupereren van de schrik van de vorige dag. Uitzicht vanuit de bus was evengoed fantastisch, veldjes met rode klaproosjes gele paarse margrietjes.

Het was smullen geblazen op naar Alberobello onze volgende bestemming en een Trulli dorp. Alle lof overigens voor de rijkunst van onze buschauffeur geheel on-Mediterraans eigenlijk. Alberobello dat is zo’n beetje Volendam èn Madurodam samen!

Trulli

We sliepen in een trullo-appartement, heel schattig maar wel donker en bepaald niet koel trouwens. Ondanks dat de temperatuur inmiddels gedaald is tot 26 graden met wat wind erbij. Een trullo is een stenen bouwwerk met weinig of geen raam om de zon buiten te houden. De rondrit in de Trulli streek was leuk, we zagen zelfs een trullo hondenhok. Maar bij nader inzien was het een buitenbarbecue.

Puglia is gewoon prachtig, de volgende stad waar we naar toe fietsten was Ostuni. Och een plaatje gewoon deze witte stad.
Inmiddels zaten we aan de kust en de laatste stad was Otranto, een badplaats. Met als afsluiting een schitterende rondrit met straffe wind die je eerst in de rug had en daarna paltegen had. De routes die Onderweegs uitgezocht heeft zijn fantastisch!Zeker de moeite waard om Puglia opnieuw te bezoeken!

Het eten

Het eten was ook voortreffelijk! Het was soms even zoeken naar een geschikte tent om te lunchen onderweg maar elke keer weer kwamen wij terecht in eetgelegenheden waar ze ons overheerlijke streekgerechten serveerden! Aankomen doe je gewoon niet bij zo’n leuke actieve fietsvakantie!

Dennis, we hebben het goed gedaan deze geweldige fietsvakantie bij jullie geboekt te hebben.

Groeten, Lanny ook namens mijn mede reisgenootjes Tineke en Yvonne (eigenlijk ook van Loes die helaas op het laatst niet meekon).