Fietsvakantie Puglia Basilicata, 8 dagen – Sassi en Trulli – Zuid Italië

Niveau fietsreis: niveau fietsvakantie

Sassi en Trulli

Een week fietsen in het gebied van de twee prachtige Unesco steden Alberobello en Matera. Vanaf Matera fietst u naar het ‘dal van de trulli’, met duizenden karakteristieke kalkstenen huisjes met kegelvormige daken. Het gebied is begroeid met oeroude olijfbomen, en fruit- en amandelbomen. In het bijzondere landschap van Basilicata verblijft u twee nachten in een uitstekend agriturismo.

Voor deze fietsvakantie in Puglia Basilicata zijn GPS tracks beschikbaar.

Prijzen 2020  Prijzen zijn per persoon
7 nachten o.b.v. Logies Ontbijt  € 710,-
Toeslag eenpersoonskamer  € 190,-
DeLuxe Tour: 7 x overnachting in luxere accommodaties o.b.v. L.O. € 900,-
Toeslag eenpersoonskamer DeLuxe Tour € 260,-
Huur hybride fiets € 90,-
Huur elektrische fiets € 180,-

 

Wij werken in Puglia samen met een lokale organisatie die deze fietsvakantie uitvoert. Bij hulp of problemen onderweg kunt u zich wenden tot deze organisatie of tot Onderweegs in Italië. In samenwerking met onze partner streven wij naar kwalitatief goede accommodaties en mooie fietsroutes.

programma

Dag 1

Begin van uw fietsvakantie in Puglia Basilicata

Aankomst in Matera, een oude plaats dat bekend staat om zijn Sassi – een UNESCO werelderfgoed sinds 1993 – met zijn smalle straatjes en pleintjes, grotwoningen en over de honderd grotkerken. De Sassi-wijk bestaat uit twee districten en wordt al sinds de prehistorie bewoond. Op de dag van aankomst heeft u de keuze voor een rondleiding door deze wijk, waar u tevens overnacht in een hotel.

Dag 2

Matera – Alberobello, 69 km

Na het ontbijt krijgt u de huurfietsen en uw routemateriaal overhandigd. Vervolgens vertrekt u richting de regio Puglia. U komt door de plaatsen Gioia del Colle en Noci. U fietst verder naar de hoofdstad van de ”trulli”, Alberobello, evenals Matera een UNESCO werelderfgoed. Matera is tevens uitgeroepen tot culturele hoofdstad van 2019. U overnacht in het historisch centrum, in een trullo uit 1600.

Dag 3

Rondrit vanuit Alberobello, 40 of 45 km

Vanuit Alberobello heeft u de keuze uit twee rondritten. Bij de eerste rit fietst u in de richting van de Itria vallei, één van de mooiste cultuurlandschappen van Zuid-Italië met duizenden, eeuwenoude olijfbomen. U komt door Cisternino, één van de typische witte dorpen. Via de Itria vallei bereikt u Martina Franca. Deze oude plaats is met zijn Barokke paleizen één van de belangrijkste steden van de regio. Tijdens de tweede rondrit brengt u een bezoek aan de indrukwekkende ondergrondse grotten van Castellana. Het is het grootste grottenstelsel in Italië en ligt in het Murgia gebied. Gevormd tijdens de laatste millennia dankzij de constante lekkage van water door de kalksteen bodem. Sinds 1939 zijn ze toegankelijk voor toeristen. U keert terug naar Alberobello en overnachting in uw trullo.

Dag 4

Alberobello – Valle Rita, 70 km

Verder zuidwaarts door de provincie van Taranto, fietst u over verlaten wegen en door wijngaarden. U komt door het Land van de Ravijnen. Dit is een gebied met diepe afgronden, vaak meer dan 100 meter, die vergelijkbaar zijn met de Canyon. Uw tocht gaat verder door dorpen als Mottola en Palagianello. U overnacht in een landelijk gelegen agriturismo.

Dag 5

Valle Rita – Valle del Bradano, 35 of 50 km

Vandaag heeft u de gelegenheid om eerst Metapontum te bezoeken, een oude Griekse kolonie uit de 7e eeuw v. Chr. met een oude Griekse tempel, gelegen tussen wijngaarden en sinaasappelbomen. In deze rijke en belangrijke stad richtte Pythagoras één van zijn scholen op. Na een bezoek aan dit archeologisch gebied fietst u naar Montescaglioso. Het is een levendige plaats, met een hooggelegen mooi oud centrum. U daalt vervolgens af naar de vallei  van de Bradano rivier, waar u overnacht in een agriturismo. Mogelijkheid tot relaxen in het zwembad.

Dag 6

Rondrit vanuit de Valle del Bradano, 42 of 56 km

Een keuze uit twee ritten. De eerste brengt u via de antieke Via Appia naar Miglionico, gelegen op een heuvel. Hiervandaan heeft u een mooi uitzicht over de vallei. Tijdens de tweede rit fietst u over een mooie, verlaten weg rondom het meer van San Giuliano, een rustige oase dat elk jaar wordt bezocht door vele watervogels uit Afrika. We kunnen u aanbevelen de tijd te nemen om de vogels te bekijken, zoals de reiger, de aalscholver, de ooievaar en de visvalk. Tevens interessant is een bezoek aan de Cripta del Peccato Originale, waar zeer oude wandschilderingen te bewonderen zijn. Terugkeer naar uw agriturismo.

Dag 7

Valle del Bradano – Matera, 25 km

Terug naar Matera via het Park van de Rotskerken. Na 12 km parkeert u voor even de fietsen bij een boerderij om deze canyon al wandelend te bezichtigen. Neemt u een picknick in de grotten van Cristo La Selva, een dorpje in het hart van het park. U vervolgt de weg naar uw hotel in Matera.

Dag 8

Einde van uw fietsvakantie in Puglia Basilicata

Vandaag is de laatste dag van uw fietsvakantie. Na het ontbijt eindigt uw arrangement. Indien u nog vragen heeft over deze fietsreis neemt u dan gerust contact met ons op.

 

reisinformatie

Deze fietsvakantie in Puglia Basilicata kan iedere dag worden gestart in de periode van 1 maart t/m 31 oktober. Periode van 01 juli t/m 31 augustus is duurder: ca. 15 – 25% hoger t.o.v. de standaardprijzen zoals vermeld op onze website. Neem hiervoor eerst contact met ons op. Deze periode behoort niet tot de normale reisperiode wegens de mogelijk hoge temperaturen.

Inbegrepen
 • 7 x overnachting op een tweepersoonskamer met eigen douche en toilet
 • 7 x ontbijt
 • Bagagevervoer
 • Technische ondersteuning en telefonische hulp
 • Routebeschrijving (Engelstalig), kaartmateriaal en achtergrondinformatie

 

Niet inbegrepen
 • Heen- en terugreis
 • Lunches, diners en dranken
 • Fietshuur hybride fiets € 90,-, e-bike en (gravel)wielrenfiets € 180,-, full carbon wielrenfiets € 220,- per 6 fietsdagen
 • Verlenging fiets: hybride fiets € 15,- per dag, e-bike en (gravel)wielrenfiets € 25,- per dag en full carbon wielrenfiets € 45,- per dag
 • Huur fietshelm € 5,-
 • Transfers
  – Vliegveld Bari – Matera € 80,- per rit (2 pers.)
  – Vliegveld Brindisi – Matera € 150,- per rit (2 pers.)
 • Rondleiding met gids door de Sassi-wijk (2,5 uur), op de dag van aankomst; € 40,- p.p. Matera is culturele hoofdstad van 2019!
 • Reisverzekering en/of annuleringsverzekering
 • Reserveringskosten € 15,-
 • Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen)
 • Evt. entreegelden
 • Eventuele toeristenbelasting (ter plekke te betalen)

 

Bijzonderheden
 • Minimumdeelname 2 personen.
 • U kunt bij ons een extra overnachting boeken in Matera. Op basis van een tweepersoonskamer inclusief ontbijt € 55,- p.p (eenpersoonskamer € 80,-). DeLuxe overnachting op basis van een tweepersoonskamer inclusief ontbijt € 90,- p.p. (eenpersoonskamer € 100,-).
 • Bij de DeLuxe tocht overnacht u op dag 2 en 3 buiten de stad Alberobello. Hierdoor zullen de afstanden op de eerste, tweede en derde fietsdag enigszins afwijken. Neemt u contact met ons op indien u hierover meer informatie wenst. 
 • Vooraf ontvangt u van ons uw reisbescheiden, met o.a. de adressenlijst, vouchers en overige aanvullende informatie. De Engelstalige routebeschrijving met kaarten ontvangt u van onze agent ter plaatse.
 • Tevens de mogelijkheid om een reis- en annuleringsverzekering af te sluiten bij Onderweegs in Italië, in samenwerking met Europeesche Verzekeringen.

 

kaart

Fietsvakantie Basilicata - kaart
Fietsvakantie Italie Sassi en Trulli Basilicata Puglia

 

niveau

Fietsvakantie Puglia - Sassi en Trulli niveau

Klik hier voor meer informatie over het niveau van onze fietsvakanties in Italië.

 

 

 

vervoersopties

Auto

Afstand Utrecht – Matera: 1946 km.
Afstand Brussel – Matera: 1813 km.

Via de Adriatische kust: U verlaat de autobaan A14 t.h.v. Bari, en volgt de SS96 richting Altamura en Matera.Via de Thyreense kust: U verlaat de autobaan A3 t.h.v. de uitrit Sicignano degli Alburni, Potenza. U rijdt richting Potenza, over de Raccordo Autostradale Sicignano-Potenza. Voorbij Potenza gaat de weg over in de SS407 (vanaf hier heet het de Basentana). Deze gaat richting de Ionische Zee. Vervolgens neemt u de afslag richting Matera (SS7racc.)

https://www.google.nl/maps


Trein

https://www.nsinternational.nl/

https://www.bahn.de/

https://www.trenitalia.it/

Vanaf treinstation Bari Centrale rijdt er regelmatig een trein van de Italiaanse spoorwegonderneming Ferrovie Appulo Lucane naar de Piazza Matteotti in Matera.

Kijk voor meer info op https://ferrovieappulolucane.it/.

Er rijden geen treinen op zondag tussen Matera en Bari. Uitsluitend enkele bussen, d.d. maart 2018:
Van Bari naar Matera:
Vertrek om 09.55 – 12.50 – 19.05 (vanaf Via R. Bovio)
Van Matera naar Bari:

Vertrek om 10.25 – 13.00 – 16.15 – 18.40 – 21.00 (vanaf Matera Centrale)


Vliegtuig

https://www.google.com/flights?hl=nl


Rechtstreekse vluchten naar Bari (BRI), vanaf o.a.:

Transfers
 • Vliegveld Bari – Matera € 80,- per rit (2 pers.)
 • Vliegveld Brindisi – Matera € 150,- per rit (2 pers.)

Openbaar vervoer van en naar vliegveld Bari

Optie 1: Er vertrekt ongeveer om de drie kwartier een bus – lijn 16 – vanaf vliegveld Bari naar Bari Stazione Centrale (centraal station). Duur circa 30 minuten. Kosten: ca. € 5,- p.p. Zie ook;  www.autoservizitempesta.it/orari.php.

U kunt ook met de trein van vliegveld Bari naar Bari centraal, duur circa 20 minuten. Zie ook; www.ferrovienordbarese.it/times/.

Vanaf Bari centraal neemt u de trein naar Matera, duur circa 2 uur. Zie ook; https://ferrovieappulolucane.it/.

Optie 2: Vanaf Bari Palese rijdt er 5 x per dag een shuttle bus naar Matera. Pugliairbus is een shuttle service van de busmaatschappij SITA. Duur circa 2 uur. Zie ook; http://www.aeroportidipuglia.it/bus-pugliairbus-.

Voor de terugreis neemt u in Matera de trein terug naar Bari Centrale. Er rijdt regelmatig een trein vanaf de Piazza Matteotti in Matera naar Bari, van de Italiaanse spoorwegonderneming Ferrovie Appulo Lucane. Duur circa 2 uur. Zie ook; https://ferrovieappulolucane.it/.

 

huurfietsen

In Puglia/Basilicata huurt u een van goede kwaliteit trekkingfiets van een fietsverhuurder in Matera. U kunt kiezen uit de maten small, medium en large. Zoals voor alle tochten geld ook hier dat u simpele reparaties zoals het plakken of het verwisselen van een band zelf kunt oplossen. Voor professionele hulp kunt u bellen met de fietsverhuurder in Matera, waarvan u het telefoonnummer meekrijgt. Aan deze hulp zijn kosten verbonden die voor uw eigen rekening zijn, indien het uw eigen fiets betreft. In het geval dat u een fiets huurt, biedt de fietsverhuurder u in uiterste noodzaak deskundige hulp.

Huurfiets hybride - Puglia Basilicata
Hybride huurfiets

Basisprijs € 90,- per 6 dagen. Verlenging: € 15,- per fiets/per dag.

Specificaties

 • Versnellingen: Shimano 27 speed deore
 • Fietscomputer
 • Bandenplaksetje
 • Stuurtas en achtertas
 • Bidonhouder + Bidon
 • Reserve binnenband
 • Licht: LED (voor en achter)
 • Bagagedrager

Elektrische huurfiets - Puglia Basilicata
Elektrische huurfiets

Basisprijs: € 180,- per 6 dagen. Verlenging € 25,- per fiets/per dag.

Specificaties

 • Versnellingen: Shimano 7 speed Nexus
 • Bosch motor 250 Watt
 • Batterij 36 Volt/ minimaal 400 Wh
 • Fietscomputer
 • Bandenplaksetje
 • Stuurtas en achtertas
 • Reserve binnenband
 • Licht: Axa (voor en achter)
 • Bagagedrager

Huurfiets wielrenfiets - Puglia Basilicata
Wielrenfiets Scott Speedster 60

Basisprijs: € 180,- per 6 dagen. Verlenging € 25,- per fiets/per dag.

Specificaties

 • Frame maat: 54 cm
 • Frame: 6061 aluminium
 • Voorvork: alloy blades and 11/8in steerer
 • Derailleur voor: Shimano Tourney
 • Derailleur achter: Shimano Tourney
 • Banden: Schwalbe racepac 23 mm
 • Gewicht: 10.36 kg

Huurfiets wielrenfiets - Puglia Basilicata (2)
Wielrenfiets Merida Scultura Lite 900

Specificaties

 • Frame maat: 50 cm – 56 cm
 • Frame: Scultura lite
 • Voorvork: road carbon full
 • Derailleur voor: Shimano Claris D
 • Derailleur achter: Shimano Claris SS
 • Banden: Maxxis Rouler 23 mm
 • Gewicht: 9.71 kg

Huurfiets full carbon wielrenfiets - Puglia Basilicata
Full carbon wielrenfiets BH Fusion Disc 105

Basisprijs: € 220,- per 6 dagen. Verlenging € 45,- per fiets/per dag.

Specificaties

 • Frame maat: XL (> 182 cm tot 198 cm)
 • Frame: fusion disc full carbon
 • Voorvork: fusion disc full carbon 1.5″
 • Shift levers: Shimano 105
 • Derailleur voor en achter: Shimano 105
 • Crankstel: FSA omega 50/34
 • Casette:Shimano 105 11/32
 • Remmen voor en achter: Shimano Disc Flat Mount
 • Banden: Hutchinson Nitro 2 700×28

Huurfiets full carbon wielrenfiets - Puglia Basilicata (2)
Full carbon wielrenfiets BH Quartz 105

Specificaties

 • Frame maat: SM (> 160 cm tot 174 cm)
 • Frame: Quartz Full Carbon
 • Voorvork: Quartz Full Carbon 1.5″
 • Shift levers: Shimano 105
 • Derailleur voor en achter: Shimano 105
 • Crankstel: FSA gossamer 386
 • Cassette: Shimano 105 11/32
 • Remmen voor en achter: Shimano 105
 • Banden: Hutchinson Nitro 2 700×28

Gravel road bike - Puglia Basilicata
Gravel road bike

Basisprijs: € 180,- per 6 dagen. Verlenging € 25,- per fiets/per dag.

Specificaties

 • Frame: Gravel X Alloy 7005 Hydroforming
 • Voorvork: Gravel X Full Carbon 1.5”
 • Derailleur voor en achter: Shimano 105
 • Crankstel: FSA Omega 50/34
 • Cassette: Shimano 105 11/32
 • Remmen voor en achter: Shimano 105
 • Banden: Hutchinson Black Mamba 700×34

video(3-op-reis)

reiservaringen

Fietsvakantie Puglia Basilicata Sassi en Trulli – foto’s ingezonden door Vera en Emmanuel – juni 2017