Fietsvakantie Puglia Basilicata, 8 dagen – UNESCO tour – Zuid Italië

Niveau fietsreis: niveau fietsvakantie

UNESCO tour

Een fietstocht vanaf de Adriatische Zee door het park van de Alta Murgia en langs wereldberoemde UNESCO sites van Puglia en Basilicata. Uw fietsvakantie begint in de havenstad Trani met zijn prachtige kathedraal, en u bezoekt het immense Castel del Monte. U fietst over glooiende heuvels en overnacht in de oude Sassi wijk van Matera. Middels de prachtige Itria vallei fietst u naar Alberobello, bekend vanwege haar vele trulli.

Voor deze fietsvakantie in Puglia Basilicata zijn GPS tracks beschikbaar.

Prijzen 2020  Prijzen zijn per persoon
7 nachten o.b.v. Logies Ontbijt  € 740,-
Toeslag eenpersoonskamer  € 190,-
Huur hybride fiets € 90,-
Huur elektrische fiets € 180,-

 

Wij werken in Puglia samen met een lokale organisatie die deze fietsvakantie uitvoert. Bij hulp of problemen onderweg kunt u zich wenden tot deze organisatie of tot Onderweegs in Italië. In samenwerking met onze partner streven wij naar kwalitatief goede accommodaties en mooie fietsroutes.

programma

Dag 1

Begin van uw fietsvakantie in Puglia Basilicata

U komt aan in Trani, waar u verblijft in een 4-sterren hotel. Neem even de tijd om deze eeuwenoude stad te bezoeken met zijn mooie historische centrum en de, op een unieke locatie en op de zee uitkijkende romaanse kathedraal en de imposante Castello Svevo. In 2002 is de kathedraal door UNESCO uitgeroepen tot “Monument boodschapper van cultuur en vrede”. Wij raden u aan een diner te nemen bij één van de kleine visrestaurants in de oude haven.

Dag 2

Trani – Castel del Monte, 45 km

De fietsreis begint met een bezoek aan het Alta Murgia landschap, niet ver van Castel del Monte. U wordt ontvangen op een landgoed dat is gespecialiseerd in de productie van wijn en olijfolie. Voor het einde van het bezoek klimt u naar het kasteel van Frederick II, een verbazingwekkend en uniek UNESCO monument. Een vlakke tocht met een korte klim naar het kasteel. U overnacht in een landelijk gelegen tenuta.

Dag 3

Castel del Monte – Gravina in Puglia, 47 km

Voorbij prachtige weides met verlaten wegen fietst u door een heuvelachtig landschap waar de tijd lijkt stil te staan. De plaats Gravina in Puglia dateert uit de 8eeuw voor Christus, en heeft door de eeuwen heen verschillende beschavingen doorstaan. Vergeet niet een bezoek te brengen aan haar ondergrondse stad en het historische centrum.

Dag 4

Gravina in Puglia – Matera, 46 km

U vertrekt richting de stad Altamura, beroemd om zijn prachtige kathedraal en bovenal om haar heerlijke brood. Proeft u in een bakkerij van de verse, in houtoven gebakken Focaccia. U vervolgt uw weg door een lieflijk heuvellandschap richting het hoger gelegen Matera. In deze UNESCO site leidt uw fietsroute naar het oudstegedeelte van de stad, de Sassi genaamd. In deze fotogenieke wijken met haar honderden grotwoningen, rotskerken en een wirwar van steegjes en trapjes kunt u er vele uren ronddwalen. U overnacht in dit historische centrum. Tevens is Matera uitgeroepen tot culturele hoofdstad van 2019.

Dag 5

Rondrit Matera, 29 of 58 km

U kunt er voor kiezen om een rustdag te nemen om Matera nog eens goed te bezichtigen. De rondtocht brengt u naar het Lago di San Giuliano, een rustige oase dat elk jaar wordt bezocht door vele watervogels uit Afrika. Over een mooie en verlaten weg fietst u rondom dit meer. Tijdens de terugweg naar Matera brengt u een bezoek aan de grotkerk Crypt of the Original Sin, waar zeer oude fresco’s te bewonderen zijn. Tijdens de lange tocht fietst u door de Bradano Vallei en brengt u een bezoek aan de levendige stad Montescaglioso, met in haar oude centrum de 11e eeuwse Benedictijner abdij.

Dag 6

 Matera – Alberobello, 69 km

Na het ontbijt vertrekt u richting Alberobello. U zult de steden van Gioia del Colle en Noci passeren totdat u uiteindelijk Alberobello bereikt. Hier zult u overnachten in het historische centrum van Alberobello die teruggaat naar het jaar 1600. Dit eeuwenoude centrum is zeker de moeite waard om een kijkje te nemen en is overigens ook onderdeel van de UNESCO werelderfgoedlijst.

Dag 7

Alberobello – Ostuni, 45 km

U fietst via het Selva-bos langs de Adriatische kust richting Ostuni. Ostuni is een befaamd architectonisch juweeltje die meestal wordt aangeduid als ”de witte stad” vanwege haar witte muren en wit geschilderde architectuur. ‘s Avonds overnacht u in deze prachtige stad in een 4-sterren hotel en kunt op eigen gelegenheid dineren bij één van de lokale restaurants.

Dag 8

Einde van uw fietsvakantie in Puglia Basilicata

Vandaag is de laatste dag van uw fietsvakantie. Na het ontbijt eindigt uw arrangement. Indien u nog vragen heeft over deze fietsreis neemt u dan gerust contact met ons op.

 

reisinformatie

Deze fietsvakantie kan op iedere dag worden gestart in de periode van 1 maart t/m 31 oktober. Periode van 01 juli t/m 31 augustus is duurder: ca. 15 – 25% hoger t.o.v. de standaard prijzen zoals vermeld op onze website. Deze periode behoort niet tot de normale reisperiode wegens de mogelijk hoge temperaturen.

Inbegrepen
 • 7 x overnachting in prima 3/4 sterrenhotels en agriturismo, op een tweepersoonskamer met eigen douche en toilet
 • 7 x ontbijt
 • Bagagevervoer
 • Technische ondersteuning en telefonische hulp
 • Routebeschrijving (Engelstalig), kaartmateriaal en achtergrondinformatie

 

Niet inbegrepen
 • Heen- en terugreis
 • Lunches, overige diners en dranken
 • Fietshuur; hybride fiets € 90,-, e-bike en (gravel)wielrenfiets € 180,-, full carbon wielrenfiets € 220,- per 6 fietsdagen.
 • Verlenging fiets: hybride fiets € 15,- per dag, e-bike en wielrenfiets € 25,- per dag.
 • Huur fietshelm € 5,-
 • Transfers
  – vliegveld Bari – Trani: € 80,- (2 pers.)
  – vliegveld Brindisi – Trani: € 150,- (2 pers.)
  – Ostuni – vliegveld Bari € 100,- (2 pers.)
  – Ostuni – vliegveld Brindisi € 80,- (2 pers.)
 • Rondleiding met gids door de Sassi-wijk in Matera (duur 2,5 uur); € 40,- p.p. Matera is culturele hoofdstad van 2019!
 • Reisverzekering en/of annuleringsverzekering
 • Reserveringskosten € 15,-
 • Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen)
 • Eventuele toeristenbelasting (ter plekke te betalen)

 

Bijzonderheden
 • Minimumdeelname 2 personen.
 • Vooraf ontvangt u van ons uw reisbescheiden, met o.a. de adressenlijst, vouchers en overige aanvullende informatie. De Engelstalige routebeschrijving met kaarten ontvangt u van onze agent ter plaatse.
 • U kunt bij ons een extra overnachting boeken in Trani. Op basis van een tweepersoonskamer inclusief ontbijt € 65,- per persoon.
 • U kunt bij ons tevens een extra overnachting in Ostuni boeken. Op basis van een tweepersoonskamer inclusief ontbijt € 65,- per persoon.
 • Tevens de mogelijkheid om een reis- en annuleringsverzekering af te sluiten bij Onderweegs in Italie, in samenwerking met Europeesche Verzekeringen.

 

kaart

Fietsvakantie Apulië - kaart
Fietsvakantie Puglia Unesco reis

 

niveau

Niveau fietsvakantie

 

 

 

 

 

Klik hier voor meer informatie over het niveau van onze fietsvakanties in Italië.

 

vervoersopties

Auto

Afstand Utrecht – Trani: 1883 km.
Afstand Brussel – Trani: 1750 km.
Via de Adriatische kust: u volgt de autobaan A14 richting Bari. Info op www.nl.map24.com.

Wij raden u aan om in Bari uw auto te parkeren. Zie: www.parcheggi.it/mappe/index.php?citta=bari%2C+BA&indirizzo=piazza+aldo+moro&cerca=cerca. Vervolgens met de trein naar Trani. Duur treinreis ca. 35 min. De stad Trani zelf heeft minder goede parkeermogelijkheden.

https://www.google.nl/maps


Trein

U neemt de trein naar Trani.

https://www.nsinternational.nl/

https://www.bahn.de/

https://www.trenitalia.it/


Vliegtuig

https://www.google.com/flights?hl=nl


Rechtstreekse vluchten naar Bari (BRI), vanaf o.a.:

Rechtstreekse vluchten vanaf Brindisi (BDS), vanaf o.a.:

Transfers
 • Vliegveld Bari – Trani: € 80,- (2 pers.)
 • Vliegveld Brindisi – Trani: € 150,- (2 pers.)
 • Ostuni – vliegveld Bari € 120,- (2 pers.)
 • Ostuni – vliegveld Brindisi € 80,- (2 pers.)

Openbaar vervoer van Bari naar Trani

Er vertrekt ongeveer om de drie kwartier een bus – lijn 16 – vanaf vliegveld Bari naar Bari Stazione Centrale (centraal station). Duur circa 30 minuten. Kosten: ca. € 5,- p.p. Zie ook;  www.autoservizitempesta.it/orari.php.

U kunt ook met de trein van vliegveld Bari naar Bari centraal, duur circa 20 minuten. Zie ook; www.ferrovienordbarese.it/times/.

Vanaf Bari centraal neemt u de trein naar Trani, duur circa 40 minuten. Zie ook; www.trenitalia.com.

Openbaar vervoer van Ostuni naar vliegveld Bari of vliegveld Brindisi

Voor de terugreis neemt u in Ostuni de trein naar Bari centraal, duur circa 50 minuten. Zie ook; www.trenitalia.com. Vanaf Bari centraal neemt u de bus of trein naar vliegveld Bari (zie bovenstaande reisinformatie).

Indien u vliegt vanaf vliegveld Brindisi neemt u in Ostuni de trein naar Brindisi centraal, duur circa 20 minuten. Zie ook; www.trenitalia.com. Vanaf Brindisi centraal neemt u de bus naar vliegveld Brindisi, duur circa 15 minuten. Zie ook; http://www.stpbrindisi.it/index.php/servizi/bus-aeroporto-stazione-fs-costa-morena.

 

huurfietsen

In Puglia/Basilicata huurt u een van goede kwaliteit trekkingfiets van een fietsverhuurder in Matera. U kunt kiezen uit de maten small, medium en large. Zoals voor alle tochten geld ook hier dat u simpele reparaties zoals het plakken of het verwisselen van een band zelf kunt oplossen. Voor professionele hulp kunt u bellen met de fietsverhuurder in Matera, waarvan u het telefoonnummer meekrijgt. Aan deze hulp zijn kosten verbonden die voor uw eigen rekening zijn, indien het uw eigen fiets betreft. In het geval dat u een fiets huurt, biedt de fietsverhuurder u in uiterste noodzaak deskundige hulp.

Huurfiets hybride - Puglia Basilicata
Hybride huurfiets

Basisprijs € 90,- per 6 dagen. Verlenging: € 15,- per fiets/per dag.

Specificaties

 • Versnellingen: Shimano 27 speed deore
 • Fietscomputer
 • Bandenplaksetje
 • Stuurtas en achtertas
 • Bidonhouder + Bidon
 • Reserve binnenband
 • Licht: LED (voor en achter)
 • Bagagedrager

Elektrische huurfiets - Puglia Basilicata
Elektrische huurfiets

Basisprijs: € 180,- per 6 dagen. Verlenging € 25,- per fiets/per dag.

Specificaties

 • Versnellingen: Shimano 7 speed Nexus
 • Bosch motor 250 Watt
 • Batterij 36 Volt/ minimaal 400 Wh
 • Fietscomputer
 • Bandenplaksetje
 • Stuurtas en achtertas
 • Reserve binnenband
 • Licht: Axa (voor en achter)
 • Bagagedrager

Huurfiets wielrenfiets - Puglia Basilicata
Wielrenfiets Scott Speedster 60

Basisprijs: € 180,- per 6 dagen. Verlenging € 25,- per fiets/per dag.

Specificaties

 • Frame maat: 54 cm
 • Frame: 6061 aluminium
 • Voorvork: alloy blades and 11/8in steerer
 • Derailleur voor: Shimano Tourney
 • Derailleur achter: Shimano Tourney
 • Banden: Schwalbe racepac 23 mm
 • Gewicht: 10.36 kg

Huurfiets wielrenfiets - Puglia Basilicata (2)
Wielrenfiets Merida Scultura Lite 900

Specificaties

 • Frame maat: 50 cm – 56 cm
 • Frame: Scultura lite
 • Voorvork: road carbon full
 • Derailleur voor: Shimano Claris D
 • Derailleur achter: Shimano Claris SS
 • Banden: Maxxis Rouler 23 mm
 • Gewicht: 9.71 kg

Huurfiets full carbon wielrenfiets - Puglia Basilicata
Full carbon wielrenfiets BH Fusion Disc 105

Basisprijs: € 220,- per 6 dagen. Verlenging € 45,- per fiets/per dag.

Specificaties

 • Frame maat: XL (> 182 cm tot 198 cm)
 • Frame: fusion disc full carbon
 • Voorvork: fusion disc full carbon 1.5″
 • Shift levers: Shimano 105
 • Derailleur voor en achter: Shimano 105
 • Crankstel: FSA omega 50/34
 • Casette:Shimano 105 11/32
 • Remmen voor en achter: Shimano Disc Flat Mount
 • Banden: Hutchinson Nitro 2 700×28

Huurfiets full carbon wielrenfiets - Puglia Basilicata (2)
Full carbon wielrenfiets BH Quartz 105

Specificaties

 • Frame maat: SM (> 160 cm tot 174 cm)
 • Frame: Quartz Full Carbon
 • Voorvork: Quartz Full Carbon 1.5″
 • Shift levers: Shimano 105
 • Derailleur voor en achter: Shimano 105
 • Crankstel: FSA gossamer 386
 • Cassette: Shimano 105 11/32
 • Remmen voor en achter: Shimano 105
 • Banden: Hutchinson Nitro 2 700×28

Gravel road bike - Puglia Basilicata
Gravel road bike

Basisprijs: € 180,- per 6 dagen. Verlenging € 25,- per fiets/per dag.

Specificaties

 • Frame: Gravel X Alloy 7005 Hydroforming
 • Voorvork: Gravel X Full Carbon 1.5”
 • Derailleur voor en achter: Shimano 105
 • Crankstel: FSA Omega 50/34
 • Cassette: Shimano 105 11/32
 • Remmen voor en achter: Shimano 105
 • Banden: Hutchinson Black Mamba 700×34

video(3-op-reis)

reiservaringen

Fotoverslag gemaakt door Hein tijdens de fietsvakantie UNESCO in Puglia Basilicata – mei 2015