Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
icons
Duur
8 dagen, 7 nachten
icons
Vakantie type
Fietsvakantie
Fietsvakantie Friuli - in 8 dagen door noord Italië

Fietsvakantie Friuli, 8 dagen

 

 

Friûl

De regio Friuli in het noordoosten van Italië biedt een veelzijdigheid aan landschappen. Langgerekte zandstranden aan de Adriatische kust, glooiende heuvels bedekt met wijngaarden en immense bergen. Je vindt er de invloeden van de Romeinen terug, maar ook van de buurlanden Oostenrijk en Slovenië. Een nachtje in de Sloveense heuvels is een van de vele hoogtepunten tijdens deze fietsvakantie in Friuli.

  • Glooiende heuvels
  • Overnachting in Slovenië
  • San Daniele en Cividale

fietsvakantie in Italië tot fietsvakantie in Italië

Boek deze vakantie
Prijzen 2024 Prijzen zijn per persoon
7 nachten o.b.v. Logies Ontbijt € 925,-
Toeslag eenpersoonskamer € 240,-
Huurfiets € 120,-
Elektrische huurfiets € 220,-
Fietsvakantie-Friuli-Dag-1

Aankomstdag fietsvakantie Friuli

Begin van de fietsvakantie in Friuli. Vandaag kom je aan in het buitengebied van San Daniele del Friuli. Hier overnacht je in een landelijk gelegen agriturismo. 

San Daniele del Friuli – Palmanova, 59 of 65 km

Je fietst het heuvelstadje San Daniele del Friuli binnen. Wereldberoemd om haar prosciutto crudo. Deze rauwe ham wordt hier al eeuwen op ambachtelijke wijze geproduceerd. Verder naar Castello di Tricano. Een typisch Friulisch kasteel met verdedigingsmuren uit de late middeleeuwen. Het charmante Fagagna is beroemd om haar palio met ezels. Daarna fiets je de vlakte in, door een aaneenrijging van dorpen en gehuchten. In Mortegliano bezoek je bovendien de hoogste klokkentoren van Italië. De fietsdag eindigt tenslotte in het vestingstadje Palmanova. Een oud Venetiaans verdedigingsbolwerk dat over drie prachtige poorten beschikt.

Palmanova – Gradisca d’Isonzo, 44, 54 of 69 km

Door de oude Porta Aquileia fiets je de stad uit en volg je het fietspad richting Grado. Onderweg bezoek je eerst het oude gehucht Strassoldo, waar het lijkt of de tijd er stil heeft gestaan. Vervolgens verder richting Aquileia. Ook wel ‘het tweede Rome’ genoemd. Het is een van de best bewaarde voorbeelden van een Romeinse stad. Met haar schitterende overblijfselen die je ruim 2000 jaar terug in de tijd brengen. De langste route brengt je ook naar de badplaats Grado. Het heeft onder andere een pittoreske haven, een oud centrum met smalle steegjes, vele restaurants en een heerlijk strand aan de Adriatische Zee. Daarna terug het vlakke binnenland in. Waar je talrijke Friuliaanse dorpjes bezoekt. Tot slot een oversteek over de Isonzo rivier waarna je aankomt in Gradisca d’Isonzo. Ooit gebouwd door de Venetianen maar ook de Oostenrijkse invloeden zijn nog duidelijk zichtbaar.

Gradisca d’Isonzo – Šmartno (Slovenië), 41 of 59 km

Vandaag fiets je noordwaarts langs de rand van het Parco Colle di Medea. Je komt allereerst langs verstilde plaatsjes als Corona en Capriva. Na Mossa fiets je vervolgens het Collio wijngebied in. Glooiende heuvels met op de toppen rijen cipressen  – een haast typisch Toscaans landschap. Je passeert er ook vele wijnboeren waar je kunt proeven van uitstekende DOC wijnen. De lange route brengt je tevens naar de eeuwenoude grensplaats Gorizia, gelegen aan de Isonzo. In het centrum van deze stad kun je veel gebouwen bewonderen uit de tijd van het Habsburgse Rijk. Vervolgens klim je weer de heuvels in. Na Sovenza steek je de grens met Slovenië over. Je fietst door het wijngebied van Brda. ’s Avonds verblijf je in het dorp Šmartno. Dit pittoreske plaatsje doet denken dat je in Italië bent. Het ligt bovenop een heuvel en je kunt er de hele regio overzien.

Šmartno – Cividale del Friuli, 49 of 59 km

Nog even kun je genieten van het prachtige heuvellandschap dat Slovenië je biedt. Na de grensovergang fiets je eerst naar Cormòns. De belangrijkste stad in het Collio wijngebied. Rocca Bernarda is bovendien één van de oudste wijndomeinen van Friuli maar ook één van de hoeders van de haast uitgestorven picolit-druif. Je bezoekt daarna Abbazia di Rosazzo. Vanwaar je het hele omringende landschap kunt bewonderen dat zich uitstrekt van Slovenië tot de Golf van Triëst. Bij binnenkomst in Cividale del Friuli krijg je tot slot een prachtig uitzicht op de duivelsbrug voorgeschoteld. Een stadje met een rijke geschiedenis, waarvan Julius Caesar de stichter was. 

Cividale del Friuli – Nimis, 47 km

Na het verlaten van Cividale steek je over de bedding van een riviertje. Verder over fietspaden en af en toe een grindweg. Vervolgens door een vlak landschap, met zo nu en dan een verstild Friuliaanse dorpje. Verder richting de stad Udine, ook wel Klein Venetië genoemd. Samen met de Oostenrijke en Sloveense invloed is Udine een prettige mix van onder andere de Italiaanse, Balkan en Habsburgse cultuur. Je maakt ook een rondrit door deze levendige stad, langs monumentale gebouwen en sfeervolle pleinen vol met gezellige terrassen. Vergeet niet een ijsje te proeven bij Oggi Gelato van ijsmaker Carmelo. Zijn Pioggia di Modica (regen uit het Siciliaanse Modica) is een topper! Na alles gezien te hebben fiets je daarna de stad weer uit. Door een natuurrijk gebied, langs rivier de Torre. Tot slot eindigt de tocht in het dorp Nimis. Je overnacht in een fijn agriturismo met uitstekende restaurants op loopafstand.  

Nimis – San Daniele del Friuli, 42 of 70 km

Na Tarcento bezoek je op deze laatste fietsdag Artegna. Hier kun je de resten van het Castello Savorgnan bewonderen. Gemona del Friuli is een stadje van middeleeuwse oorsprong, welke na de aardbeving van 1976 weer grotendeels hersteld is. Je fietst vervolgens noordwaarts langs de Tagliamento. Een opmerkelijke rivier met brede grindbedden. Het geheel ommuurde Venzone is een gehucht dat in 2017 bovendien werd uitgeroepen tot mooiste borgo van Italië. In dit plaatsje waan je je ook echt even in de middeleeuwen. Verder zuidwaarts langs de rand van de Monte San Simeone. Onderweg kom je tevens langs het monument van Ottavio Bottecchia. De eerste Italiaan die de Tour won en die hier op merkwaardige wijze het leven liet. Na een duik in het heldere water van Lago di Cavazzo fiets je uiteindelijk terug naar het agriturismo in het buitengebied van San Daniele del Friuli.

Einde van de fietsvakantie in Friuli

Vandaag is de laatste dag van de fietsvakantie Friuli. Na het ontbijt eindigt het arrangement. Wanneer je nog vragen hebt over deze fietsreis neem dan gerust contact met ons op.

Wij zijn aangesloten bij de ANVR, SGR en het Calamiteitenfonds.

De fietsvakantie in Friuli kan iedere dag worden gestart in de periode van 1 maart t/m 31 oktober.

  • 7 x overnachting o.b.v. een tweepersoonskamer met eigen douche en toilet
  • 7 x ontbijt
  • Bagagevervoer: Maximaal 1 koffer of reistas (20 kg) per persoon.
  • Nederlandstalige routebeschrijving, kaartmateriaal en achtergrondinformatie
  • Heen- en terugreis
  • Lunches, diners en dranken
  • Fietshuur: trekking huurfiets € 120,- of elektrische huurfiets € 220,- (exclusief fietsverzekering)
  • Eventuele toeristenbelasting (van € 0,50 tot € 2,50,- p.p.p.n. ter plekke te betalen)
  • Eventuele transfers en/of entreegelden
  • Reserveringskosten € 25,-
  • Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen)
  • Bijdrage SGR € 5,- p.p. per boeking
  • Reisverzekering en/of annuleringsverzekering
  • Je kunt opgehaald worden vanaf Airport Treviso of Airport Marco Polo naar het eerste adres. De prijs per rit bedraagt totaal € 200,- voor 2 personen / € 230,- voor 3 tot en met 8 personen
  • De prijs voor deze fietsvakantie is berekend o.b.v. 2 personen en verblijf op een tweepersoonskamer
  • Indien je alleen (1 persoon) reist, geldt er naast de éénpersoonskamertoeslag ook een extra toeslag voor het vervoer van de bagage. Neem contact met ons op voor de hoogte van deze extra toeslag
  • Gratis parkeren bij het eerste overnachtingsadres
  • Comfort: overnachting in agriturismo’s, een B&B en prima hotels. Kamers met eigen douche en toilet. Het overnachtingsadres in Gradisca D’Isonzo beschikt over een eigen restaurant. Bij de overige adressen zijn er restaurants op loopafstand. Het overnachtingsadres in Gradisca D’Isonzo beschikt tevens over een zwembad
  • Verlenging is iedere dag mogelijk. Tips:
    – Een extra overnachting bij het begin- en eindadres in San Daniele del Friuli, inclusief rondrit van 30 of 52 km. Prijs is op aanvraag
    – Verlenging te Palmanova. Vanaf hier kun je met de trein naar de stad Trieste (reisduur ca. 50 min.)
    – Een extra overnachting is ook mogelijk in Udine, de hoofdstad van Friuli. De fietsdag van Cividale naar Nimis wordt hiermee opgesplitst: Cividale – Udine, 26 of 45 km. De volgende fietsdag Udine – Nimis, 22, 34 of 51 km. De kosten voor overnachting in Udine op aanvraag
  • Wijnproeverij mogelijk in Nimis ad € 15,- per persoon
  • Je fietst het meest over geasfalteerde wegen, maar ook over grindwegen en onverharde paden. Wij raden je aan om de fiets te voorzien van goede antilekbanden
  • Wij adviseren om een fietshelm te dragen. Bij enkele reizen is een fietshelm inbegrepen. Dit staat dan vermeld onder het tabblad huurfietsen van de desbetreffende reis. Een eigen fietshelm meebrengen heeft de voorkeur.
  • Wil je de tocht met de eigen wielrenfiets afleggen? Dat kan! Je krijgt dan aangepaste GPX-tracks mee die op bepaalde punten afwijken van de routebeschrijving. Let op, wij verhuren geen wielrenfietsen
  • Ook bij deze fietsvakantie in Friuli zijn de routes beschikbaar voor de fietsnavigatie. De fietsroutes worden als GPX-tracks naar je verzonden per e-mail. Tip: gebruik je de GPX tracks op je mobiele telefoon? Neem dan een powerbank mee!
  • Indien er zwembaden aanwezig zijn: normaliter zijn de zwembaden open van medio mei tot medio september. Dit is mede afhankelijk van de weersomstandigheden.
  • Het is mogelijk een reis- en/of annuleringsverzekering af te sluiten bij Onderweegs in Italië. Wij werken samen met a.s.r.
Lichtgewicht trekking huurfiets

Tijdens de fietsvakantie Friuli huren wij een lichtgewicht trekking fiets van een lokale fietsverhuurder. De fiets wordt gebracht en opgehaald door de verhuurder. De geleverde fiets kan afwijken van de foto qua merk / type.

Basisprijs: € 120,- per fiets/per 6 fietsdagen. Verlenging: € 20,- per fiets/per dag.

Inclusief:

 

  • Versnellingen: Shimano 21 of 27 versnellingen
  • Fietscomputer
  • Ortlieb achtertas
  • Stuurtas met kaarthouder
  • Fietspomp
  • Reparatiesetje
  • Fietssleutelsetje
  • Reserve binnenband
  • Kabelslot
  • Helm
  • Telefoonhouder
  • Bidonhouder (geen bidon)

Elektrische huurfiets

Tijdens de fietsvakantie Friuli huren wij een elektrische fiets van een lokale fietsverhuurder. De elektrische fiets wordt gebracht en opgehaald door de verhuurder. De geleverde elektrische fiets kan afwijken van de foto qua merk / type. Dit model is beschikbaar in een unisex model (lage instap) of een mannenmodel. Voorkeur mag door worden gegeven in het boekingsformulier.

Basisprijs: € 220,- per fiets/per 6 fietsdagen. Verlenging: € 35,- per fiets/per dag.

Inclusief:

 

  • Yamaha motor / 500wh 36v accu
  • Fietscomputer
  • Achtertas
  • Stuurtas met kaarthouder
  • Fietspomp
  • Reparatiesetje
  • Fietssleutelsetje
  • Reserve binnenband
  • Kabelslot
  • Helm
  • Telefoonhouder
  • Bidonhouder (geen bidon)

De huurfietsen die je via Onderweegs in Italië huurt zijn niet verzekerd tegen schade en/of diefstal. Ook een eigen reisverzekering voorziet vaak niet in de dekking van de huurfietsen. Je bent persoonlijk aansprakelijk voor diefstal en/of beschadigd gehuurd materiaal. 

Wij adviseren om de huurfietsen via Onderweegs in Italië te verzekeren à € 1,77 per fiets, per dag. Daarnaast gelden eenmalige poliskosten à € 3,50. Er wordt dan een reisverzekering afgesloten inclusief basisdekking + extra dekkingen voor bagage en extra sportuitrusting. De fiets is dan tot € 2.500,- gedekt. Er geldt een eigen risico van € 100,-. Wij werken samen met a.s.r. verzekeringen.

Deze reisverzekering t.b.v. de huurfietsen is eenvoudig toe te voegen in het boekingsformulier.

 

Niveau tijdens de fietsvakantie Friuli

Tijdens de fietsvakantie in Friuli fiets je door een vlak landschap en een heuvellandschap met zo nu en dan pittige hellingen. Op dag 3 en dag 6 fiets je vlak. Daarnaast kun je bijna iedere dag kiezen uit een korte en lange afstand. Voor deze fietstocht dien je te beschikken over klimervaring en ook een goede fietsconditie.

 

korte route middellange route lange route
afstand niveau afstand niveau afstand niveau
Dag 2 65 km 1,5 71 km 2
Dag 3 44 km 1 54 km 1 69 km 1
Dag 4  41 km 2,5 59 km 2,5
Dag 5 49 km 2,5 59 km 2,5
Dag 6  47 km 1
Dag 7 41 km 2 69 km 2,5

Lees meer over het niveau van onze fietsvakanties in Italië.

Auto

Afstand Utrecht – San Daniele del Friuli: 1250 km
Afstand Brussel – San Daniele del Friuli: 1200 km
Meer informatie op: www.google.nl/maps


Trein

www.nsinternational.nl
www.bahn.de
www.trenitalia.it


Vliegtuig

www.google.com/flights


Rechtstreekse vluchten naar Trieste (TRS) (= dichtsbijzijnde luchthaven), vanaf:

 

Vanaf de luchthaven kun je vervolgens per taxi naar het beginadres afreizen. De afstand is circa 70 km. De prijs voor deze transfer is op aanvraag.


Rechtstreekse vluchten naar Venetië Treviso (TSF), vanaf o.a.:

 

Vanaf de luchthaven kun je vervolgens per taxi naar het beginadres afreizen. De afstand is circa 115 km. De prijs voor deze transfer is op aanvraag.


Rechtstreekse vluchten naar Venetië Marco Polo (VCE), vanaf o.a.:

 

Vanaf de luchthaven kun je vervolgens per taxi naar het beginadres afreizen. De afstand is circa 120 km. De prijs voor deze transfer is op aanvraag.

Fietsvakantie in Friuli – Toon, Henriette, Marianne en John juni 2024

Beste Onderweegs Team,

In het kort was het wederom een geweldige vakantie in Italië met de ondersteuning en organisatie van Onderweegs. De accommodaties waren stuk voor stuk goed, de vriendelijkheid, hospitality en hulpvaardigheid waren top. Ook de fietsroutes waren mooi en duidelijk aangegeven.
Een kleine kanttekening over de eerste 2 fietsdagen, veel lange en rechte stukken langs drukke wegen. Vanaf dag 3 was het perfect.

Nogmaals bedankt voor de goede organisatie, we hebben weer een geweldige vakantie gehad.

Wellicht weer tot een volgende keer.

Groetjes
Toon, Henriette, Marianne en John

 


 

Fietsvakantie in Friuli – Paul en Resi juni 2024

Wij willen jullie weer hartelijk danken voor de mooie vakantie in Friuli. Dit was alweer de vierde reis die wij bij jullie hebben geboekt en elke keer genieten wij ervan.

De streek Friuli vonden wij erg afwisselend en mooi. De locaties om te overnachten waren weer goed en positief verassend. Jullie lunch tips zijn leuk! Wij hadden het geluk dat wij prachtig fietsweer hadden.

Volgend jaar gaan wij weer.

Groet Mariska en Nico

 


 

Fietsvakantie in Friuli – Paul en Resi juni 2024

Beste team, beste Dyonne,

We hebben genoten van de fietsvakantie in Friuli. De fietsen waren helemaal perfect, evenals Paolo, de verhuurder, vol servicebereidheid, die overigens verder helemaal niet nodig bleek. De fietsen waren kwalitatief een stuk beter dan de fietsen die we vorig jaar hadden in Piemonte. De routes waren, zoals we van jullie al verwachtten, harstikke leuk en prima uitgezet. Friuli en ook het uitstapje naar Slovenie waren leuk. Goed om ook eens een ander stukje Italië te zien. Het eten was overal superlekker en dat voor prijzen waar je in Nederland niet om hoeft te komen. Ook in chique gelegenheden zeer betaalbaar. Al met al een groot succes al moeten we zeggen dat Piemonte nog mooier was, maar ook uitdagender om te fietsen.

Arrivederci,

Paul en Resi

 


 

Fietsvakantie in Friuli – Colette en Bart augustus 2023

Beste Onderweegs,

Graag willen wij onze ervaringen delen met jullie. Met spanning vertrokken en vol verwachting (spanning, omdat het voor Colette de eerste fietsvakantie was en verwachting omdat we er beiden naar uitkeken). Gekozen voor de fietstrip in Friuli, omdat het nog een redelijk rustig toerisme kent én omdat de route qua zwaarte te doen was (2 en halve fiets). Wél bij de boeking meteen twee E-bikes inclusief gepakt.

• Startplaats San Daniele del Friuli: Verblijfplaats is geweldig met zwembad.
• Fietsen op tijd geleverd, aardige man (had helaas zelf beetje moeite met slot en accu demonstreren, 4 nieuwe binnenbanden mee gaf enigszins te denken). Fietsen hebben het zeer goed gedaan (wij ook natuurlijk met trappen) op standje automatisch qua ondersteuning is erg comfortabel (géén lekke banden). Fijne tassen (stuur en één achterop).
• Tip: Er zitten géén bidonhouders / bidons op / bij de fietsen. Bij warm weer – en sowieso – toch wel erg prettig om bidonhouders te hebben.
• Alle routes waren zeer goed te volgen via de gedownloade routes en mijn Garmin. OsmAnd had ik als back-up op mijn telefoon, maar niet gebruikt, dus geen echte ervaring mee.
• Routes waren over het algemeen mooi en rustig (complimenten). Maar de tweede dag naar Grado wel veel op fietspad langs de “snelweg” tot Aquilela (was het minste stuk, vonden wij). Zal wel niet anders gekund hebben…
• Op het weer hebben jullie geen invloed, wij hebben in ieder geval enorm geboft. Net na de enorme storm rond Udine begonnen aan de trip (stormschade was als een oorlogsgebied goed te zien tijdens de eerste fietsdag) met mindere weersverwachtingen. Maar wij hebben alle dagen op de laatste na (twee buitjes) onder een genotvol zonnetje kunnen peddelen.

Kortom zeer tevreden en de complimenten aan jullie.

Groetjes, Colette en Bart

 


 

Fietsvakantie in Friuli – Margot en Erik juli 2023

Beste mensen van Onderweegs in Italië,

Wij hebben weer erg leuke ervaringen opgedaan tijdens onze fietsreis in Friuli. We zijn zeer tevreden met de manier waarop de fietsreis is uitgezet en met de gekozen accommodaties. Dit is wat ons betreft echt een unieke eigenschap van jullie fietsreizen! Daarom raden we anderen die op fietsreis in Italië gaan, altijd jullie reisbureau aan. Verder hebben we dus een fijne fietsreis gehad, ondanks dat er door het noodweer van de dagen ervoor soms bomen of water op de fietsroute lag. Zie bijgevoegde foto’s! Bij de plek waar het water op de route lag, konden we er niet omheen. Maar gelukkig was het net ondiep genoeg om er snel met de fiets doorheen te crossen. Bij de boom die over het pad lag, was het wel mogelijk er met de fiets omheen te gaan. We hebben nog wel meer bomen/takken op weggetjes gezien. Vaak waren de Italianen ook bezig om alles weg te halen.

Al met al weer een fijne week!
Graag tot een volgende keer.

Vriendelijke groeten,
Margot en Erik

 

 


 

Fietsvakantie in Friuli – Wilko en Marian juli 2023

Wij hebben een geweldige fietsweek in Friuli gehad. Alles was top geregeld. De GPX-routes waren perfect. Door dorpjes, rondje om de kerk, andere bezienswaardigheden en door afwisselend landschap. Steeds eindigend voor de deur van de overnachtingsplek. Veel variatie in logies, stuk voor stuk met prima bed en sanitair. Meest gefietst over autoluwe wegen en goed begaanbare Strade Bianchi (onverharde paden). De koffers altijd op tijd op de volgende locatie. Wij kwamen op een nacht in het noodweer terecht wat noord-Italië deze zomer zo zwaar trof. Fantastisch dat Onderweegs binnen een half uur regelde dat wij met het koffertransport ook zelf, en onze fietsen, mee naar het volgend adres konden rijden. Top!
We hebben nog geen vakantieplannen voor volgend jaar, maar een fietsweek met Onderweegs in Italië komt zeker op het lijstje.

 

 


 

Fietsvakantie in Friuli – Arjan en Klaske juli 2023

Dag,
Hierbij onze reactie op de fietsvakantie.

Wij hebben de 8 daagse (6 fietsdagen) Friuli tour gedaan met onze eigen e-bikes. We hebben het geweldig getroffen met het weer en steeds droog gefietst (op een buitje na). We hebben elke dag de lange route gefietst met de GPS routes. Die waren prima en zeer nauwkeurig. Het was goed mogelijk om stops te plannen met de gegeven informatie. Dit was onze eerste trip met e-bikes en ging perfect maar zonder accu zijn een aantal hellingen pittig. Met name de lus naar het kasteel op dag een en de hellingen rond Goriza zijn bijna 3 fietsjes als classificatie. De loop helling op dag na Smartno en het wijn estate is erg steil met de fiets.

Maar die omgeving is prachtig en elke dag had je het gevoel toch in een andere omgeving te rijden met als rode draad de Italiaanse kerkjes en Domo’s :).
De overnachtingen waren uitstekend en afwisselend en echt goed gekozen. Afstanden wat ons betreft prima over rustige wegen en paden. Omgeving zeer afwisselend en mooi. We hebben een keuze gemaakt wat we wilden doen of zien en dat paste prima in de tijd, kortom we hebben ons uitstekend vermaakt en deze tour doet ons naar meer smaken met onze e-bikes en letterlijk naar het heerlijke Italiaanse eten.

Met vriendelijke groet,
Arjan en Klaske

 

 


 

Fietsvakantie in Friuli – Dine en René juli 2023

Beste Dyonne,

Wij hebben een ontzettende leuke vakantie gehad met prachtige routes en in een schitterende omgeving. In de routebeschrijvingen zaten een paar kleine foutjes, maar die waren met Google Maps eenvoudig op te lossen. De door jullie gekozen hotels waren uitstekend. De enige die wij wat tegen vonden vallen qua ontvangst en kamer was het eerste en uiteraard het laatste hotel. Het enige minpunt waren de fietsen. Wij hebben geen uitleg gehad hoe de elektrische fietsen werkten. Dit was voor ons de eerste keer wij gebruik hebben gemaakt van elektrische fietsen. Ik weet niet of wij de lengtes hebben opgegeven bij de aanvraag van de reis, maar ik ben bijna 20 cm langer dan mijn vrouw en beiden hadden we model S.

Bedankt voor de schitterende reis.

Met vriendelijke groet,

Dine en René

 


 

Fietsvakantie in Friuli – Erik en Carolien juli 2023

Hallo Dyonne / team Onderweegs,

Graag deel ik onze ervaringen die wij tijdens jullie Friuli fietsvakantie hebben opgedaan!

Dit was onze 2e fietsreis met Onderweegs (vorig jaar hebben we de 8-daagse trektocht in Piemonte gedaan), en ook dit jaar was het weer een hele mooie vakantie.
De onderkomens waren leuk, of luxe, of mooi, of heel prettig; iedere keer weer iets anders dus. Dat hebben we zeer gewaardeerd. Op alle plekken werden we gastvrij en vriendelijk ontvangen, en ook iedere keer was onze bagage al aangekomen voor half 2 (vanwege de warmte zijn we iedere dag vroeg vertrokken), en konden we – op 1 uitzondering na – ook meteen de kamer al op om ons op te frissen. De routes waren – net als vorig jaar over het algemeen goed te doen (behoudens enkele steile geitenpaadjes 🙂 en was de navigatie met de opgestuurde GPX bestanden weer feilloos. Complimenten daarvoor!

Wij houden niet van massa toerisme, en met die voorkeur ben je bij jullie fietsreizen op de goede plek! Alle routes gingen door rustige gebieden, verlaten of verstilde dorpjes, en vaak te midden van mooie natuur. De Friuli trektocht bevatte wat meer onverharde weggetjes (vergeleken met onze reis van vorig jaar) en dat beviel ons zeer goed; het is wel uitdagender, maar we genieten erg van de rust en stilte die je tijdens zulke kleine paden ervaart.

Als ik dan toch iets moet noemen dat we graag anders zouden zien, heeft dat eigenlijk alleen te maken met de warmte (vorig jaar hadden we een hittegolf in Piemonte met temperaturen tot 36 graden, en dit jaar zat daar niet ver vanaf met temperaturen tussen 32 en 34 graden). In het 1e verblijf (waar we dus 2 overnachtingen hadden; bij aankomst en vertrek) waren de kamers niet voorzien van airconditioning. Er stond wel een ventilator waar we het de 1e nacht enigszins mee konden uithouden, en gelukkig (voor ons) brak er bij de laatste overnachting een onweer uit in de avond, waarna het flink was afgekoeld.

Tevens hebben we besloten dat we in de toekomst nog graag met Onderweegs op vakantie willen, maar dan niet meer in juli of augustus.
Voor volgend jaar denken we bijv. aan begin juni.

Bijgesloten een paar foto’s die we tijdens de reis hebben genomen.

Met vriendelijke groet,

Erik en Carolien

 

 


 

Fietsvakantie in Friuli – Margret, Arjen, Rina en Henk juli 2023

Hallo Dyonne,

We hebben een super week gehad in Italië. De wijnproeverij was erg gemoedelijk. En erg handig dat het bij de overnachtingsaccommodatie was. Goed geregeld. We hebben nog wat meegenomen naar huis, dus het was maar goed dat dit bij de een na laatste accommodatie was, zodat de taxi het maar 1x hoefde te vervoeren.

De fietsen waren ook goed. We hebben nog wel een tip. We hadden de indruk dat we wel een maatje groter zouden kunnen gebruiken. De mannen hadden een maat M (48) en de dames S (43). Verder was alles prima geregeld! Leuke accommodaties, mooie routes en heel veel gezien! Wij zullen zeker nog een keer bij jullie boeken.

Groet
Margret

 


 

Fietsvakantie in Friuli – Mark en Dorinne juli 2023

Onze derde fietsvakantie met jullie dit jaar. Een boeketje Friuli – op een andere manier- ook weer een prachtige en afwisselende tocht! We hebben weer genoten. Groetjes, Mark en Dorinne.

 

 


 

Fietsvakantie in Friuli – Esther en Maurice juli 2023

Dag Laurens en anderen,

We hebben een erg leuke fietsreis in Friuli achter de rug. Mooie tocht met veel afwisseling, veel mooie fietspaden en merendeels goede overnachtingen. De GPX-bestanden werkten prima op onze Garmin. Het zonnige weer heeft zeker bijgedragen, net zoals het lekkere eten en de heerlijke witte wijn uit de regio. Tot slot: een dik compliment voor fietsenmaker Paolo. We kregen nog voor aankomst in Udine een berichtje van hem over plaats en tijdstip van fietsoverdracht en hij reageerde erg snel op vragen. Hij heeft in zijn fietswinkel nog wat reparaties uitgevoerd (met lekkere koffie voor ons). Kortom een memorabele vakantie voor ons. Dank voor jullie organisatie!

Met groet en dank,
Esther en Maurice

 


 

Fietsvakantie in Friuli – Remco en Patricia juli 2023

Hallo Dennis,

Dank nog voor jullie aandacht hiervoor. De vakantie is prima verlopen, alles was goed georganiseerd!

Met vriendelijke groet, Remco en Patricia

 


 

Fietsvakantie in Friuli – Kees en Danielle juli 2023

Dag Dyonne,

De reis is uitstekend bevallen! Mooie, afwisselende route, mooie plaatsen om te overnachten, goede hotels, zeer vriendelijke en behulpzame hoteliers. Voor herhaling vatbaar! Groetjes, Kees en Danielle

 

 


 

Fietsvakantie in Friuli – Geke en Jörgen juni 2023

Best team Onderweegs,

Zoals altijd hebben we weer genoten van een weekje fietsen in Italie. Alleen zat het weer de laatste 3 dagen flink tegen. Nog niet eerder meegemaakt. De route was weer helemaal leuk, heel gevarieerd. Locaties in Cividale, Smartno and Gradisca waren het echt top. Smartno was sowieso boven verwachting, want in de streek waren de kersenfeesten, dus het wat heel druk, beter met de fiets als met de auto. Toen was het ook nog lekker weer, tot de volgende morgen. Het is toch altijd genieten hoe al die leuke dorpjes weer gevonden zijn. Volgende keer klimmen we toch graag weer wat meer, dus dat kiezen we dan weer uit. En als we na zo’n dag in een zwembad kunnen ploffen, dubbel feest.

Groet, Geke en Jörgen

 


 

Fietsvakantie in Friuli – Ardwil en Anka juni 2023

Dyonne,

De reis is goed verlopen en was (weer) geweldig. Wat wij vooral leuk vonden was de afwisseling. Heuvels, vlak, zee, wijngaarden, bos…..alles zat er wel in. Wij hebben al jullie reizen in Toscane ‘gehad’, waar (heel mooi) een thema werd uitgewerkt. Hier was dat verrassend anders en veel afwisselender. Een zeer interessant gebied, met een mengelmoesje van Germaanse, Romaanse en Sloveense invloeden. Wat op mij vooral indruk maakte is de enorme strijd die daar gevoerd is in WO1. Vooral het gedenkmonument even voorbij Gorizia was zéér indrukwekkend.

De lengte van de bedden is voor mij (2.03m) altijd weer spannend in Italië. Op het startadres na, viel dat reuze mee. De hotels waren top!

De eigenaren van het startadres zijn schatten van mensen. Lekke band: gastheer komt helpen. Bagage zoek? Gastheer gaat bellen en geeft je bier. Leuke gesprekken over de regio, geschiedenis, het dialect en natuurlijk…..de Italiaanse politiek. Prima plek om de auto achter te laten.

Wij zijn content!!!

Groet! Ardwil & Anka

 

 


 

Fietsvakantie in Friuli – Klaas en Alja mei 2023

Beste Dyonne,

Het was weer fantastisch! We hebben zeker erg genoten en alles was naar wens. Het is een zeer afwisselende tocht, zowel qua hoogte en laagtes als qua overnachtingsadressen. Fantastische Italiaanse bedden. Het ontbijt was overal van topniveau. De mensen uiterst vriendelijk en hulpvaardig. Culturele en gastronomische hoogtepunten. (De prijzen in de horeca zijn in vergelijking met Nederland heel netjes.) De fietspaden waren goed te doen. Met smalle bandjes soms wat lastig op het grind. De beschrijving was weer zeer accuraat en de achtergrond informatie lezenswaardig. Het enige wat we misten was een overzichtskaart van de totale route. We hadden de hele week prachtig weer, dat heeft natuurlijk ook een rol gespeeld bij ons plezier in deze tocht. Jullie erg bedankt voor deze mooie tocht. Laat Laurens er nog maar een paar uitzetten.

Groet, Klaas en Alja.

 


 

Fietsvakantie in Friuli – Ria, Berto, Lisette en Nico mei 2023

Goedemorgen team Onderweegs,

Friuli is een prachtig gebied wat nog niet zo toeristisch is. Men kan er nog voor relatief lage prijzen van eten en drinken genieten. De accommodaties zijn met zorg uitgekozen en zijn allemaal perfect. Aardig personeel en allemaal in een prachtige omgeving.
De tocht door het wijngaarden gebied naar het uitstapje in Slovenië was fantastisch wat een uitgestrekt gebied met vergezichten en wat een rust. De tips die door Onderweegs waren uitgekozen zijn top. Leuk om de bijbehorende uitleg/historie ‘s morgens door te nemen zodat je op de hoogte bent van de interessante plekken. We kunnen iedereen die van (pittig) fietsten en van prachtige natuur houdt deze tocht aanbevelen.

Een paar tips:
1 – Gebruik de geschreven route en GPS samen. De geschreven route bevat waardevolle tips en het GPS systeem reageert soms wat traag in gedetailleerde routes.
2 – Neem extra powerbanks mee voor de telefoon want de GPS gebruikt veel vermogen.

Groet,
Nico & Lisette – Berto & Ria

 

 


 

Fietsvakantie in Friuli – Connie en Nico mei 2023

Goedenavond,

We hebben een fantastische vakantie gehad met prachtig weer, veel cultuur en supermooie routes. Wij hebben zelf gekozen voor een extra overnachting in Grado, Cividale en Udine en hebben daar geen moment spijt van gehad. Grado lijkt ons als tussenstop zelfs aan te raden, omdat het een prachtig stadje is om een tijdje doorheen te wandelen en dus iets meer tijd aan te kunnen besteden, hetzelfde geldt voor Udine. Ook het begin- en eindadres was voor ons echt helemaal top (heerlijk zwembad en superlieve mensen). Ook wilden we graag melden dat alle adressen perfect schoon waren. We hebben enorm genoten en willen jullie graag bedanken voor de perfecte organisatie.

Groeten, Connie en Nico

 


 

Fietsvakantie in Friuli – Ronald en Ans mei 2023

Beste Dyonne,

Wij hebben het prima naar onze zin gehad en het weer hielp ook mee! Prima te doen, ook met onze fietsen zonder motor. Zoals altijd zijn de tochten (ook in GPX) met veel aandacht uitgezet en de overnachtingsadressen altijd bijzonder. Bedankt weer voor de goede zorgen en voorbereiding!

Groet, Ronald en Ans

 

 


 

Fietsvakantie in Friuli – Leo, Janneke, Henk, Anna en Nienke mei 2023

Beste Laurens,

Eergisteren weer teruggekomen van een heerlijke fietsvakantie. Natuurlijk hadden we dikke mazzel met het weer, waardoor we nog meer konden genieten van de omgeving. Al met al een fantastische week gehad; complimenten voor het uitzoeken van de centraal gelegen hotels met allervriendelijkst personeel. Juist de kleinschaligheid sprak ons erg aan. Voor een volgende trip denken we er aan om middenin een extra hotelnacht te boeken, zodat je even lekker kunt bijkomen en de stad wat beter kunt verkennen. Die mogelijkheid gaven jullie ook al aan.

Namens mijn 4 medereizigers: hartelijke dank en wellicht tot ziens. Groet, Leo.

 


 

Fietsvakantie in Friuli – Henk en Ineke april 2023

Hoi Dyonne, hieronder ons verslagje.

Prachtig landschap. Routes op Garmin goed te volgen op sommige hick-ups na. Leuke klimmen en landelijke weggetjes. Genoten van historie, bezienswaardigheden en mooie natuur. Fietsen waren na het afstellen van zadels ok. Sportievere lichtere modellen zouden het nog beter maken. Of keuze bieden zoals je bij elke verhuur keuze hebt. Lichtere sportievere fietsen maakt de soms pittige klimmetjes makkelijker. Maar zeker ook van het steile klimmetje 24% naar de Abdij genoten.

 

 


 

Fietsvakantie in Friuli  – september 2022 – foto’s ingezonden door Ed, Carla, George en Tina

 

 


 

Fietsvakantie in Friuli  – september 2022

Voor het eerst in meer dan 15 jaar had de meteo niet het beste met ons voor. Na de bloedhete zomermaanden moest het er eens van komen. Het was soms geduldig wachten tot de zon zich door het wolkendek wroette maar voor de rest was het weer één groot fietsfeest. Het was de derde keer dat we door Friuli fietsten en het viel ons toch wel op hoeveel moeite Onderweegs gedaan heeft om een mooi parcours uit te vlooien. Behalve in de steden, uiteraard, hebben we zelden op gekende wegen gereden.

Palmanova is op de eerste dag al een verrassing. Een vrij onbekend stadje met oprecht vriendelijke mensen. Je merkt meteen dat er van massatoerisme nog geen sprake is.

Behalve in Grado, de volgende dag. Daar heeft de hoogbouw in 10 jaar tijd wel zijn verwoestend werk gedaan. Maar eenmaal de brug weer over is het opnieuw genieten van de rust. Aquileia is zonder twijfel een hoogtepunt voor wie erfgoed koestert. Op de glazen vloer in de basilica loop je over duizelingwekkend mooie mozaïeken. In de crypte zijn fresco’s te zien van een ontroerende schoonheid. En alsof dit nog niet genoeg is, komt met een audiogids de havenstad van meer dan 1000 jaar oud weer tot leven.

De volgende dag verandert het landschap alweer. De heuvels komen met de kilometer dichter om uiteindelijk in Smartno te eindigen. Het uitzicht is magnifiek en het verblijf legendarisch. De Manuel in het restaurant komt recht van de set Fawlty Towers Slovenië “Your wish is my command”. Hilarisch.

Cividale is de volgende pleisterplaats. Veel gezelliger dan Udine. Mauro en zijn vrouwtje tonen wat je doet met een eeuwenoud pand, midden in de stad, als je passie, geduld en (naar we vermoeden) een beetje veel centen hebt. Op alles is gelet.

Het is niet de eerste keer dat we in bewondering staan voor de geniale mix van onderkomens die Onderweegs voor ons in petto heeft.

Nu eens een mooie maar saaie hotelkamer, dan weer een B&B vol passie ingericht, dan weer een wijnboer met wat kamers of een agriturismo op een onwaarschijnlijk leuke maar meestal afgelegen plek. Elke dag vraag je je af : wat staat er ons deze keer te wachten?

Udine viel tegen. Dat ligt niet aan de stad. Het was de eerste schooldag, nou ja, het eerste uur van een nieuw schooljaar. Het pubergeweld had er al snel genoeg van en ging dus maar meteen in het verderf. Alle terrassen vol joelende jeugd. Hoe zorgeloos kan het leven wel zijn ? Het was ook de dag na het weekend van de smaak. Honderden tentjes moesten worden opgeborgen en als klap op de vuurpijl had het bekende ijssalon geen zin om open te gaan.

De natuur langs de rivier op weg naar Nimis verzoende ons gelukkig met de valse start van de dag. De wijnboer had spijtig genoeg geen tijd. Het was de eerste dag van de wijnoogst en iedereen was zenuwachtig. De weersvoorspellingen waren ronduit slecht en dat baarde hen zorgen. Om die arme man wat te troosten, beloofden we terug te keren om wat van zijn uitstekende wijn te kopen. Hij geloofde er niks van maar toen we later op het erf reden vond hij het wel fijn. Een magnum fles van zijn Riserva was ons deel. Mooi toch?

Van de mooie rit naar Casa Rossa konden we maar half genieten. Plensbuien verstoorden de pret. Toch kon niks onze tevredenheid en geluk onderuit halen. De warme contacten met Alberta, Alessandra, Mauro, Julia en niet te vergeten onze fijne reisgenoten Karel en Lia koesteren we voor altijd.

Tot Onderweegs in Italië

Jef en Linda uit Hooglede

 

 


 

Fietsvakantie in Friuli  – juli/augustus 2022 – foto’s ingezonden door René en Adriënne
Galerij niet gevonden.

 


 

Fietsvakantie in Friuli – juli 2022

Beste Dana/team onderweegs,

Wij hebben genoten van onze vakantie in Friuli.

Wij hebben alle dagen de langste route gefietst. De accommodaties vonden wij super leuk. Heel persoonlijk en goed gelegen. De diversiteit maakte het ook erg leuk. Bij elke accommodatie was de stalling van de fietsen ook prima geregeld. De routebeschrijving was prima. Verder hebben wij gebruik gemaakt van de GPS bestanden. Qua fietsen vonden wij dag 1 en dag 2 qua omgeving niet super. Daarentegen waren dag 3 tot en met dag 6 wel heel leuk, uitdagend en afwisselend fietsen.

De tweede dag hebben we onze lunch genoten bij Al Grainaio (jullie tip). Wat een ontzettend aardige eigenaar is dat en wat kan je er lekker eten. Weten jullie dat hij met eigen verbouwd graan bier brouwt. Op het moment dat wij er waren had hij niets meer gebotteld liggen, anders hadden we wel een paar flesjes meegenomen. Van dit bier maken ze o.a. hun bieramisu (een heel lekker toetje). Deze osteria/trattoria verdient wat ons betreft een dubbele tip! Maar we hebben ook super lekker gegeten in Smartno. Zeer smaakvol en ontzettend pittoresk om te zitten. Op maandag zijn er veel trattoria’s gesloten. Bij ons was dat dag 4 (route Smartno – Cividale). Wij hadden ons gefocust op lunchen bij trattoria Al Natisone, omdat hier in jullie beschrijving stond dat deze op dinsdag en woensdag is gesloten. Maar overdag op maandag zijn zij ook dicht (openen pas om 17.00 uur).

We hebben een heel goed gevoel overgehouden van jullie reisorganisatie. Als we volgend jaar weer gaan fietsen, dan kloppen we zeker weer bij jullie aan.

Groet,

Anke

 

 


 

Fietsvakantie in Friuli – foto’s gemaakt door Henk en Thea – juni 2022

 

 


 

Fietsvakantie in Friuli – mei 2022

Beste Laurens,

Ondertussen wat langer thuis, maar ik ben het nog steeds helemaal eens met mijn eerste reactie.

De fietsen waren prima. Alles tiptop verzorgd. Zelfs reservebanden, onderdelen en uitgebreid gereedschap. Ik zie de meeste fietsers niet snel een ketting of afgebroken pedaal vervangen, maar toch. De fietsleverancier ook zeer vriendelijk en behulpzaam alles uitleggen. Zo nodig zou hij onderweg te hulp komen. We merkten onderweg de 5e dag dat we in een achterband een canvasbreuk hadden. Waarschijnlijk door een grote steen op 1 van de grindwegen, maar die hield het tot het einde.

De routes zijn perfect. Wij zijn ondanks onze leeftijd redelijk tot goed getraind, rijden beide ook regelmatig op de racefiets. Wij vonden de routes prima te doen. We wisten van onze vorige fietsreis in Piemonte dat je af en toe even een stukje moet lopen als het echt te stijl wordt.

De stadjes en locaties waar we sliepen waren bijzonder mooi en interessant. En de keuzes voor verblijf/overnachting zijn van hoge kwaliteit. Heel verschillend maar allemaal goed tot erg goed. Ook de uitstap naar Slovenië is een schot in de roos en extra leuk om daar een dag te zijn en te fietsen. In Gradisca d’Isonzo zijn weinig restaurants/eetgelegenheden. Maar het restaurant in het hotel is een aanrader (maar niet goedkoop). De eigenaresse van Casa Rossa ai Colli en anderen daar waren ook zeer behulpzaam en aardig. De locatie en ligging super. Vooral ook de combinatie met het geweldige restaurant. Jammer dat het toen we er de laatste nacht sliepen gesloten was. (nu nog alleen eind van de week open).

De taxi was ook precies op tijd. Aardige man en ondanks dat hij slecht Engels sprak verliep de communicatie, het app-verkeer en afspraak maken voor de laatste dag soepel.

Nogmaals alles helemaal goed.

Judith en Ruud

 

Galerij niet gevonden.

 


 

Fietsvakantie in Friuli – foto’s gemaakt door Laurens Onderweegs tijdens het uitzetten van deze fietstocht – oktober 2021

    Een vraag over deze vakantie?