Fietsvakantie Puglia Basilicata, 8 dagen – UNESCO tour – Zuid Italië

Niveau fietsreis: niveau fietsvakantie

UNESCO tour

Een fietstocht vanaf de Adriatische Zee door het park van de Alta Murgia en langs wereldberoemde UNESCO sites van Puglia en Basilicata. Uw fietsvakantie begint in de havenstad Trani met zijn prachtige kathedraal, en u bezoekt het immense Castel del Monte. U fietst over glooiende heuvels en overnacht in de oude Sassi wijk van Matera. Middels de prachtige Itria vallei fietst u naar Alberobello, bekend vanwege haar vele trulli.

Ook voor deze fietsvakantie in Puglia Basilicata UNESCO zijn GPS tracks beschikbaar.

Prijzen 2021  Prijzen zijn per persoon
7 nachten o.b.v. Logies Ontbijt  € 740,-
Toeslag eenpersoonskamer  € 190,-
Huur hybride fiets € 90,-
Huur elektrische fiets € 190,-

 

Wij werken in Puglia samen met een lokale organisatie die deze fietsvakantie ook uitvoert. Bij hulp of problemen onderweg kunt u zich in eerste instantie wenden tot deze organisatie en daarnaast ook tot Onderweegs in Italië. In samenwerking met onze partner streven wij naar kwalitatief goede accommodaties en tevens mooie fietsroutes.

programma

Dag 1

Begin van uw fietsvakantie in Puglia Basilicata UNESCO

Vandaag komt u allereerst aan in Trani, waar u verblijft in een hotel. Neem ook even de tijd om deze eeuwenoude stad te bezoeken met zijn mooie historische centrum. Daarnaast vindt u hier de, op een unieke locatie en tevens op zee uitkijkende, romaanse kathedraal maar ook imposante Castello Svevo. Bovendien is deze kathedraal in 2002 door UNESCO uitgeroepen tot “Monument boodschapper van cultuur en vrede”. Geniet later op de dag van een diner bij één van de kleine visrestaurants in de oude haven.

Dag 2

Trani – Castel del Monte, 45 km

Deze fietsreis begint ten eerste met een bezoek aan het Alta Murgia Nationaal Park. Niet ver gelegen van Castel del Monte, tevens UNESCO werelderfgoed. U wordt ontvangen op een landgoed dat is gespecialiseerd in de productie van wijn maar ook olijfolie. Voor het einde van het bezoek klimt u vervolgens naar het kasteel van Frederick II, keizer van het Heilige Roomse Rijk. U overnacht ten slotte in een landelijk gelegen tenuta.

Dag 3

Castel del Monte – Gravina in Puglia, 47 km

Voorbij prachtige weides met verlaten wegen fietst u vandaag eerst door een heuvelachtig landschap waar de tijd lijkt stil te staan. De plaats Gravina in Puglia dateert uit de 8eeuw voor Christus, en heeft door de eeuwen heen dan ook verschillende beschavingen doorstaan. Vergeet ook niet een bezoek te brengen aan haar ondergrondse stad en het historische centrum.

Dag 4

Gravina in Puglia – Matera, 46 km

U vertrekt richting de stad Altamura. Beroemd om zijn prachtige kathedraal en ook om haar heerlijke brood. Proef in een bakkerij bijvoorbeeld de verse, in houtoven gebakken, Focaccia. Daarna vervolgt u uw weg door een lieflijk heuvellandschap richting het hoger gelegen Matera. In deze UNESCO site leidt uw fietsroute naar het oudste gedeelte van de stad, ook wel de Sassi genoemd. In deze fotogenieke wijken met onder andere haar honderden grotwoningen, rotskerken en een wirwar van steegjes en trapjes kunt u vele uren ronddwalen. Ten slotte overnacht u in dit historische centrum. Bovendien is Matera uitgeroepen tot culturele hoofdstad van 2019!

Dag 5

Rondrit Matera, 29 of 58 km

U kunt vandaag kiezen voor een rustdag in Matera om zo deze prachtige stad nog eens goed te bewonderen. Wanneer u kiest voor de rondrit brengt u eerst een bezoek aan het Lago di San Giuliano. Een rustige oase dat ieder jaar wordt bezocht door vele watervogels uit Afrika. Over een mooie en verlaten weg fietst u vervolgens rondom dit meer. Tijdens de terugweg naar Matera brengt u bovendien een bezoek aan de grotkerk Crypt of the Original Sin, waar onder andere zeer oude fresco’s te bewonderen zijn. Tijdens de lange tocht fietst u daarnaast door de Bradano Vallei en brengt u tevens een bezoek aan de levendige stad Montescaglioso. Bezoek hier het oude centrum en ook de 11e eeuwse Benedictijner abdij.

Dag 6

 Matera – Alberobello, 69 km

Na het ontbijt vertrekt u richting Alberobello. U passeert de steden van Gioia del Colle en Noci totdat u uiteindelijk Alberobello bereikt. Hier overnacht u in het historische centrum welke al met al teruggaat naar het jaar 1600. Dit eeuwenoude centrum is daarom ook zeker een bezoekje waard. Bovendien is het ook nog onderdeel van de UNESCO werelderfgoedlijst.

Dag 7

Alberobello – Ostuni, 45 km

Op deze laatste fietsdag eerst via het Selva-bos en daarna langs de Adriatische kust richting Ostuni, een befaamd architectonisch juweeltje. Meestal wordt Ostuni aangeduid als ”de witte stad” vanwege haar witte muren en wit geschilderde architectuur. ’s Avonds overnacht u ook in deze prachtige stad. U verblijft in een 4-sterren hotel waar u op eigen gelegenheid kunt dineren bij één van de lokale restaurants.

Dag 8

Einde van uw fietsvakantie in Puglia Basilicata UNESCO

Vandaag is de laatste dag van uw fietsvakantie. Na het ontbijt eindigt uw arrangement dan ook. Indien u nog vragen heeft over deze fietsreis neemt u dan gerust contact met ons op.

 

reisinformatie

Deze fietsvakantie Puglia Basilicata UNESCO kan bovendien op iedere dag worden gestart in de periode van 1 maart t/m 30 juni en van 1 september t/m 31 oktober. In de periode van 01 juli t/m 31 augustus liggen de prijzen circa 15 – 25% hoger t.o.v. de standaard prijzen. Deze periode behoort namelijk niet tot de reguliere reisperiode wegens de mogelijk hoge temperaturen. Neemt u voor de exacte toeslag contact met ons op.

Inbegrepen
 • 7 x overnachting in prima 3/4 sterrenhotels en agriturismo. Op een tweepersoonskamer met eigen douche en toilet
 • 7 x ontbijt
 • Bagagevervoer
 • Technische ondersteuning en ook telefonische hulp
 • Routebeschrijving (Engelstalig), kaartmateriaal en achtergrondinformatie

 

Niet inbegrepen
 • Heen- en terugreis
 • Lunches, overige diners en ook dranken
 • Fietshuur; hybride fiets € 90,-, e-bike en (gravel)wielrenfiets € 190,-, full carbon wielrenfiets € 230,- per 6 fietsdagen.
 • Verlenging fiets: hybride fiets € 15,- per dag, e-bike € 30,- per dag en wielrenfiets € 40,- per dag.
 • Huur fietshelm € 5,-
 • Transfers
  – Luchthaven Bari – Trani: € 80,- (2 pers.)
  – Luchthaven Brindisi – Trani: € 150,- (2 pers.)
  – Ostuni – luchthaven Bari € 100,- (2 pers.)
  – Ostuni – luchthaven Brindisi € 80,- (2 pers.)
 • Rondleiding met gids door de Sassi-wijk in Matera. Duur 2,5 uur en kosten € 40,- p.p. Matera is bovendien culturele hoofdstad van 2019!
 • Eventuele entreegelden
 • Eventuele toeristenbelasting. Van € 0,50 tot € 2,50,- p.p.p.n. Ter plekke te betalen.
 • Reserveringskosten € 20,-
 • Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen)
 • Bijdrage SGR € 5,- p.p. per boeking. Zie ook tabblad ‘algemene info
 • Reisverzekering en/of annuleringsverzekering

 

Bijzonderheden
 • Minimumdeelname 2 personen.
 • Vooraf ontvangt u van ons uw reisbescheiden. Deze bevatten onder andere de lijst met overnachtingsadressen, vouchers en overige aanvullende informatie. De Engelstalige routebeschrijving met kaarten ontvangt u daarnaast van onze lokale partner, ter plaatse.
 • U kunt bij ons ook een extra overnachting boeken in Trani. Op basis van een tweepersoonskamer inclusief ontbijt € 65,- per persoon.
 • U kunt bij ons tevens een extra overnachting in Ostuni boeken. Op basis van een tweepersoonskamer inclusief ontbijt € 65,- per persoon.
 • Bij deze fietsvakantie Puglia Basilicata UNESCO zijn de routes bovendien beschikbaar voor uw fietsnavigatie. De fietsroutes worden, op aanvraag, als GPX-track naar u verzonden per e-mail.
 • Tevens de mogelijkheid om een reis- en annuleringsverzekering af te sluiten bij Onderweegs in Italie, in samenwerking met Europeesche Verzekeringen.

 

kaart

Fietsvakantie Apulië - kaart
Fietsvakantie Puglia Unesco reis

 

niveau

Niveau fietsvakantie

 

 

 

 

 

Klik hier voor meer informatie over het niveau van onze fietsvakanties in Italië.

 

vervoersopties

Auto

Afstand Utrecht – Trani: 1883 km.
Afstand Brussel – Trani: 1750 km.
Via de Adriatische kust: u volgt de autobaan A14 richting Bari. Zie ook: www.nl.map24.com.

Wij raden u aan om in Bari uw auto te parkeren. Zie ook: www.parcheggi.it/mappe/index.php?citta=bari%2C+BA&indirizzo=piazza+aldo+moro&cerca=cerca.

Vervolgens met de trein naar Trani. Duur treinreis circa 35 minuten. De stad Trani zelf heeft namelijk minder goede parkeermogelijkheden.

https://www.google.nl/maps


Trein

Wanneer u per trein naar Trani afreist kunt op onderstaande pagina’s meer informatie vinden over de actuele reistijden:

https://www.nsinternational.nl/

https://www.bahn.de/

https://www.trenitalia.it/


Vliegtuig

https://www.google.com/flights?hl=nl


Rechtstreekse vluchten naar Bari (BRI), vanaf o.a.:

Rechtstreekse vluchten vanaf Brindisi (BDS), vanaf o.a.:

Transfers
 • Luchthaven Bari – Trani: € 80,- (2 pers.)
 • Luchthaven Brindisi – Trani: € 150,- (2 pers.)
 • Ostuni – luchthaven Bari € 120,- (2 pers.)
 • Ostuni – luchthaven Brindisi € 80,- (2 pers.)

Openbaar vervoer van Bari naar Trani

Er vertrekt ongeveer om de drie kwartier een bus – lijn 16 – vanaf luchthaven Bari naar Bari Stazione Centrale (centraal station). Duur circa 30 minuten. Kosten: ca. € 5,- p.p. Zie ook;  www.autoservizitempesta.it/orari.php.

U kunt ook met de trein van luchthaven Bari naar Bari centraal, duur circa 20 minuten. Zie ook; www.ferrovienordbarese.it/times/.

Vanaf Bari centraal neemt u vervolgens de trein naar Trani. Duur circa 40 minuten. Zie ook; www.trenitalia.com.

Openbaar vervoer van Ostuni naar luchthaven Bari of luchthaven Brindisi

Voor de terugreis neemt u in Ostuni eerst de trein naar Bari centraal. Duur circa 50 minuten. Zie ook; www.trenitalia.com. Vanaf Bari centraal neemt u daarna de bus of trein naar luchthaven Bari (zie bovenstaande reisinformatie).

Indien u vliegt vanaf luchthaven Brindisi neemt u in Ostuni de trein naar Brindisi centraal. Duur circa 20 minuten. Zie ook; www.trenitalia.com.

Vanaf Brindisi centraal neemt u daarna de bus naar luchthaven Brindisi. Duur circa 15 minuten. Zie ook; http://www.stpbrindisi.it/index.php/servizi/bus-aeroporto-stazione-fs-costa-morena.

 

huurfietsen

Tijdens deze fietsvakantie Puglia Basilicata UNESCO huurt u een van goede kwaliteit trekking fiets van een fietsverhuurder in Matera. U kunt kiezen uit de maten small, medium en large. Zoals voor alle tochten geld ook hier dat u simpele reparaties zoals het plakken of het verwisselen van een band zelf kunt oplossen. Voor professionele hulp kunt u bellen met de fietsverhuurder in Matera, waarvan u ook het telefoonnummer meekrijgt. Aan deze hulp zijn kosten verbonden die voor uw eigen rekening zijn, indien het uw eigen fiets betreft. In het geval dat u een fiets huurt, biedt de fietsverhuurder u in uiterste noodzaak deskundige hulp.

Huurfiets hybride - Puglia Basilicata
Hybride huurfiets

Basisprijs € 90,- per 6 dagen. Verlenging: € 15,- per fiets/per dag.

Specificaties

 • Versnellingen: Shimano 27 speed deore
 • Fietscomputer
 • Bandenplaksetje
 • Stuurtas en achtertas
 • Bidonhouder + Bidon
 • Reserve binnenband
 • Licht: LED (voor en achter)
 • Bagagedrager

Elektrische huurfiets - Puglia Basilicata
Elektrische huurfiets

Basisprijs: € 190,- per 6 dagen. Verlenging € 30,- per fiets/per dag.

Specificaties

 • Versnellingen: Shimano 7 speed Nexus
 • Bosch motor 250 Watt
 • Batterij 36 Volt/ minimaal 400 Wh
 • Fietscomputer
 • Bandenplaksetje
 • Stuurtas en achtertas
 • Reserve binnenband
 • Licht: Axa (voor en achter)
 • Bagagedrager

Huurfiets wielrenfiets - Puglia Basilicata
Wielrenfiets Scott Speedster 60

Basisprijs: € 190,- per 6 dagen. Verlenging € 30,- per fiets/per dag.

Specificaties

 • Frame maat: 54 cm
 • Frame: 6061 aluminium
 • Voorvork: alloy blades and 11/8in steerer
 • Derailleur voor: Shimano Tourney
 • Derailleur achter: Shimano Tourney
 • Banden: Schwalbe racepac 23 mm
 • Gewicht: 10.36 kg

Huurfiets wielrenfiets - Puglia Basilicata (2)
Wielrenfiets Merida Scultura Lite 900

Specificaties

 • Frame maat: 50 cm – 56 cm
 • Frame: Scultura lite
 • Voorvork: road carbon full
 • Derailleur voor: Shimano Claris D
 • Derailleur achter: Shimano Claris SS
 • Banden: Maxxis Rouler 23 mm
 • Gewicht: 9.71 kg

Huurfiets full carbon wielrenfiets - Puglia Basilicata
Full carbon wielrenfiets BH Fusion Disc 105

Basisprijs: € 230,- per 6 dagen. Verlenging € 40,- per fiets/per dag.

Specificaties

 • Frame maat: XL (> 182 cm tot 198 cm)
 • Frame: fusion disc full carbon
 • Voorvork: fusion disc full carbon 1.5″
 • Shift levers: Shimano 105
 • Derailleur voor en achter: Shimano 105
 • Crankstel: FSA omega 50/34
 • Casette:Shimano 105 11/32
 • Remmen voor en achter: Shimano Disc Flat Mount
 • Banden: Hutchinson Nitro 2 700×28

Huurfiets full carbon wielrenfiets - Puglia Basilicata (2)
Full carbon wielrenfiets BH Quartz 105

Specificaties

 • Frame maat: SM (> 160 cm tot 174 cm)
 • Frame: Quartz Full Carbon
 • Voorvork: Quartz Full Carbon 1.5″
 • Shift levers: Shimano 105
 • Derailleur voor en achter: Shimano 105
 • Crankstel: FSA gossamer 386
 • Cassette: Shimano 105 11/32
 • Remmen voor en achter: Shimano 105
 • Banden: Hutchinson Nitro 2 700×28

Gravel road bike - Puglia Basilicata
Gravel road bike

Basisprijs: € 190,- per 6 dagen. Verlenging € 30,- per fiets/per dag.

Specificaties

 • Frame: Gravel X Alloy 7005 Hydroforming
 • Voorvork: Gravel X Full Carbon 1.5”
 • Derailleur voor en achter: Shimano 105
 • Crankstel: FSA Omega 50/34
 • Cassette: Shimano 105 11/32
 • Remmen voor en achter: Shimano 105
 • Banden: Hutchinson Black Mamba 700×34

video(3-op-reis)

reiservaringen

Fotoverslag gemaakt door Hein tijdens de fietsvakantie UNESCO in Puglia Basilicata – mei 2015