Fietsvakantie Umbrië, 12 dagen – Grande Umbria – Midden Italië

 • Bestemming:
 • Duur: 12 dagen
 • Prijs: € 1.175

Niveau fietsreis: niveau fietsvakantie

Grande Umbria – DeLuxe

Umbrië wordt ook wel het Groene Hart van Italië genoemd. Tijdens deze trektocht brengt u een bezoek aan de cultuurstad Perugia en maakt u prachtige tochten langs authentieke middeleeuwse heuvelplaatsjes. U maakt uitgebreid kennis met het land van de Etrusken en haar prachtige natuurschoon.

Ook bij deze fietsvakantie in Umbrië zijn GPS bestanden beschikbaar.

Prijzen 2020  Prijzen zijn per persoon
11 nachten o.b.v. 8 x Logies Ontbijt, 3 x Half Pension  € 1.175,-
Toeslag eenpersoonskamer  zie Bijz.
Huurfiets € 160,-
Elektrische fiets € 255,-

programma

Dag 1

Begin van uw fietsvakantie in Umbrië

Aankomst in Perugia waar u overnacht in een kasteel. Het kasteel is gelegen aan de rand van Perugia. Daarnaast beschikt het over onder andere een restaurant, zwembad en een sauna. Kortom een heerlijk begin van uw fietsvakantie!

Dag 2

Bezoek aan Perugia of rondrit van 25 of 37 km

Uw fietsvakantie begint met de rondrit Perugia. Perugia beschikt over een rijke cultuurhistorische erfenis, waardoor het behoort tot de belangrijkste kunststeden van de regio’s Umbrië en Toscane. Het centrum is bovendien prima te bereiken met het openbaar vervoer. Ook heeft het een gezellige binnenstad, waar het middeleeuwse aanzien prima bewaard is gebleven. Wanneer u kiest voor de lange rondrit krijgt u ook te maken met zo nu en dan steile klimmen. Vervolgens leidt deze fietstocht u door het Parco Naturale di Monte Tezio, en u bezoekt het kasteel van Osano.

Dag 3

Perugia – San Luca, 59 of 65 km

Vandaag begint de dag met een tocht langs de sculpturen van Brufa. Vervolgens krijgt u van verre Assisi al in het vizier. Een pittig klimmetje brengt u naar dit belangrijke religieuze plaatsje, waar de nagedachtenis aan de heilige Franciscus dan ook zorgvuldig in ere wordt gehouden. In het bijzonder trekt de Basilica di S.Francesco jaarlijks duizenden pelgrims. De middeleeuwse sfeer in Assisi is bovendien erg goed bewaard gebleven. De smalle hoofdstraten worden met elkaar verbonden door de vele trapsteegjes. Daarna fietst u over een rustige weg, langs vele olijfbomen en een mooi uitzicht op het dal, richting het pittoreske Spello. De laatste 20 km fietst u door een relatief vlak gebied, deels over een fietspad, met daarnaast een mooi zicht op de omringende heuvels. Tot slot fiets u verder richting San Luca, waar u overnacht in een villa met onder andere een eigen restaurant en een zwembad.

Dag 4

Rondrit Trevi, 43 km

Uw derde fietsdag begint met een bezoek aan Foligno, dat als één van de weinige steden in Umbrië in een vlakte ligt. Brede winkelstraten leiden u naar het sfeervolle middelpunt van de stad, de Piazza della Repubblica en de Piazza del Duomo. Vervolgens tussen de olijfgaarden door, om uiteindelijk aan te komen in het heuvelstadje Trevi. Van hieruit heeft u tevens een prachtig uitzicht op de Valle Umbra.

Dag 5

Rondrit Spoleto, 48 km

Vandaag fietst u eerst over vlakke wegen en fietspaden, langs pittoreske en deels ommuurde borghi als Castello San Giovanni en San Giacomo. Vervolgens richting de gezellige stad Spoleto met haar schilderachtige straten en pleinen. Het is één van de oudste nederzettingen van Umbrië, en heeft bovendien een rijke historie. Het stadsbeeld wordt onder andere bepaald door onder andere het domplein maar ook een aantal Romaanse kerken. Indrukwekkend is de Torri, een reusachtige brug/aquaduct van 80 meter hoog en 230 meter breed. Na Spoleto fietst u daarna door een rustig en heuvelachtig gebied waar u een bezoek brengt aan het pittoreske Castel Ritardi.

Dag 6

San Luca – Todi, 52 km

Na eerst een bezoek te hebben gebracht aan de Madonna della Stella, fietst u richting Montefalco. Dit pittoreske plaatsje is hoog gelegen boven de wijngaarden en heeft een authentiek middeleeuws uiterlijk. Ook kunt u hier het Museo Civico di San Francesco bezoeken. Een museum in een voormalige kerk met een schat aan onder andere schilderijen en fresco’s. Vervolgens fietst u door oude gehuchten waar het leven lijkt stil te staan. Een pittige klim brengt u uiteindelijk naar de van oorsprong Etruskische stad Todi. Een prettig bergstadje. Hoog gelegen boven de rivier de Tevere, waar ook de middeleeuwse sfeer nog aanwezig is.

Overnachting in een sfeervol 17e eeuwse Residenza.

Dag 7

Todi – Orvieto, 59 km

Nadat u bent afgedaald uit de hooggelegen stad komt u vandaag al gauw in een rustig gebied. Door eenzame dorpjes en soms bosrijke gebieden met zo nu en dan een pittige klim. Vanaf Civitella heeft u vervolgens een prachtig uitzicht over het meer van Corbara. De laatste klim gaat daarna richting de levendige stad Orvieto, prachtig gelegen op een gigantische blok tufsteen. Beroemd om zijn witte Classico wijn maar ook om de gigantische Dom met zijn rijk bewerkte voorgevel.

Overnachting in een B&B in het oude centrum.

Dag 8

Rondrit Orvieto, 58 km

De rondrit begint allereerst met een bezoek aan Bagnoregio, gelegen in de regio Lazio. Van hieruit heeft u bovendien een prachtig zicht op Civita. Het is tevens gelegen op een plateau van tufsteen, waarvan de buitenste delen op de rand van de afgrond staan. Daarna verder naar het kratermeer van Bolsena. Een heerlijk stadje, met mooie terrassen in het centrum maar ook aan het water. Een mooie route brengt u tot slot terug naar Orvieto. Onderweg werpt u een onvergetelijke blik op deze bijzondere stad.

Dag 9

Orvieto – Faiolo, 60 km

Vandaag fietst u Orvieto uit en fietst u vervolgens over rustige wegen richting het noorden. Omhoog naar Allerona, een mooi eenzaam dorp waar slechts één maal per dag een bus komt. Een bijzondere plek voor een lunch in het lokale restaurantje. Daarnaast heeft u vanaf het terras een prachtig uitzicht op het omringende landschap. Later fietst u verder door een bosrijk gebied met uitgestrekte picknickplekken. Daarna door een open landschap richting Fabro. Hier aangekomen kunt u er uiteindelijk voor kiezen om via een stijl weggetje een bezoek te brengen aan het kasteelplaatsje Canaiolo.

U overnacht in een heerlijk agriturismo met zwembad.

Dag 10

Rondrit Faiolo, 45 of 66 km

Tijdens deze rondrit bezoekt u eerst enkele sfeervolle heuvelplaatsjes als Montegabbione en Piegaro. In Moiano kunt u vervolgens kiezen voor een extra rondrit. Deze leidt u langs twee van de mooiste Borghi van Italië, Paciano en Panicale. Onderweg kunt u bovendien genieten van een mooi zicht op het Lago Trasimeno. Een pittige klim brengt u later naar Città della Pieve. Een stadje van rode baksteen welke gelegen is op een heuvelrug met ook een prachtig weids uitzicht.

Dag 11

Faiolo – Perugia, 46 of 76 km

Tijdens de ochtend fietst u door een bosrijk gebied, soms pittig en dan weer heerlijk afdalend. Onderweg passeert u daarna enkele verstilde gehuchtjes. Een 8 km lange afdaling brengt u vervolgens naar Marsciano. Voor de korte tocht pakt u hier de boemeltrein naar Perugia. De lange route brengt u verder naar Deruta, hét keramiekstadje bij uitstek. Hier vindt u een heerlijk oud centrum waar u ook lekker even tot rust kunt komen. Ten slotte fiets u weer terug richting Perugia waar u weer zult verblijven in het prachtige kasteel.

Dag 12

Einde van uw fietsvakantie in Umbrië

Vandaag is de laatste dag van uw fietsvakantie in Umbrië. Na het ontbijt eindigt uw arrangement. Wanneer u nog vragen heeft over deze fietsreis neemt u dan gerust contact met ons op.

 

reisinformatie

Deze fietsvakantie in Umbrië kan iedere dag worden gestart in de periode van 1 maart t/m 31 oktober.

Inbegrepen
 • 11 x overnachting o.b.v een tweepersoonskamer met eigen douche en toilet
 • 11 x ontbijt
 • 3 x diner in San Luca: primo, secondo, contorno, dessert, acqua
 • Bagagevervoer: 1 grote reistas of koffer per persoon
 • Nederlandstalige routebeschrijving, kaartmateriaal en achtergrondinformatie

 

Niet inbegrepen
 • Heen- en terugreis
 • Lunches, overige diners en dranken
 • Fietshuur: lichtgewicht trekking huurfiets € 160,- of elektrische huurfiets € 255,-. Zie tabblad ‘huurfietsen
 • Reisverzekering en/of annuleringsverzekering
 • Reserveringskosten € 15,-
 • Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen)
 • Eventuele toeristenbelasting (ter plekke te betalen)

 

Bijzonderheden
 • De prijs voor deze fietsvakantie is berekend o.b.v. 2 personen en verblijf op een tweepersoonskamer
 • Gratis parkeren bij het eerste overnachtingsadres
 • Verlenging iedere dag mogelijk
 • Comfort: Kasteelovernachting in Perugia, overnachting in een villa in San Luca, verblijf in B&B’s gelegen in de historische centra van Todi en Orvieto, en tot slot een agriturismo met zwembad.
 • Het zwembad van het overnachtingsadres in Perugia is geopend vanaf 1 – 15 mei afhankelijk van de weersomstandigheden
 • Het zwembad van het overnachtingsadres in San Luca is geopend vanaf 15 – 31 mei afhankelijk van de weersomstandigheden
 • U fietst voornamelijk over asfaltwegen, maar zo nu en dan ook over grindwegen. Wij raden u daarom aan om uw fiets te voorzien van anti-lek banden
 • Toeslag eenpersoonskamer: neemt u hiervoor contact met ons op
 • Ook bij deze fietsvakantie in Umbrië zijn de routes beschikbaar voor uw fietsnavigatie. De fietsroutes worden, op aanvraag, als GPX-track naar u verzonden per e-mail
 • Tevens de mogelijkheid om ook een reis- en annuleringsverzekering af te sluiten bij Onderweegs in Italië, in samenwerking met Europeesche Verzekeringen

 

kaart

Fietsvakantie Umbrië - kaart
Fietsvakantie 12 dagen Umbrië

 

 

niveau

Tijdens de fietsvakantie in Umbrië dient u over een goede fietsconditie te beschikken. Ervaring met klimmen is ook gewenst. U krijgt bovendien iedere dag te maken met pittige stukken. Vanaf dag 6 zult u tijdens de langste routes ook gemiddeld 1000 meter (in totaal) per dag moeten klimmen.

 

korte route lange route
afstand niveau afstand niveau
Dag 2 25 km 2,5 37 km 3
Dag 3 59 km 2 65 km 2
Dag 4 42 km 2
Dag 5 48 km 2
Dag 6 52 km 3
Dag 7 59 km 3
Dag 8 58 km 3
Dag 9 60 km 3
Dag 10 45 km 2,5 66 km 3
Dag 11 46 km 2,5 76 km 3

 

Klik hier voor meer informatie over het niveau van onze fietsvakanties in Italië.

 

vervoersopties

Auto

Afstand Utrecht – Perugia: 1487 km
Afstand Brussel – Perugia: 1336 km
Meer informatie op: www.google.nl/maps


Trein

www.nsinternational.nl
www.bahn.de
www.trenitalia.it


Vliegtuig

www.google.com/flights


Rechtstreekse vluchten naar Perugia (PEG) (= dichtstbijzijnde luchthaven), vanaf:

In 2020 is er elke woensdag en zaterdag een retourvlucht vanaf Rotterdam.

Vanaf de luchthaven kunt u vervolgens per taxi naar het beginadres afreizen. De afstand is circa 9 km.

 

huurfietsen

Lichtgewicht trekking huurfiets heren

Heren huren een lichtgewicht trekking fiets van het merk Bianchi, type Camaleonte (zie foto). Deze unisex fiets is geschikt voor heren met een lichaamslengte tussen de 160 cm en 195 cm.

Basisprijs: € 160,- per fiets/per 10 fietsdagen. Verlenging: € 15,- per fiets/per dag.

Inclusief:

 • Fietscomputer
 • Achtertas
 • Stuurtas met kaarthouder
 • Fietspomp
 • Kabelslot

Lichtgewicht trekking huurfiets dames

Dames huren een lichtgewicht trekking fiets van het merk Bianchi, type Spillo. Deze is geschikt voor dames met een lichaamslengte tussen de 155 cm en 175 cm. Dames met een lengte van boven de 175 cm huren dan ook een herenfiets.

Basisprijs: € 160,- per fiets/per 10 fietsdagen. Verlenging: € 15,- per fiets/per dag.

Inclusief:

 • Fietscomputer
 • Achtertas
 • Stuurtas met kaarthouder
 • Fietspomp
 • Kabelslot

 


Elektrische huurfiets

Basisprijs: € 255,- per fiets/per 10 fietsdagen. Verlenging: € 25,- per fiets/per dag.

De elektrische fiets is van het merk Cannondale type Mavaro Headshok. Maat: 50 cm (Lengte circa 160 cm t/m 185 cm).

Inclusief:

 • Fietscomputer
 • Achtertas
 • Stuurtas met kaarthouder
 • Fietspomp
 • Kabelslot
 • Bosch motor +36V/400wh

 

reiservaringen

Fietsvakantie in Umbrië – Peter en Mieke – augustus 2020

Beste Laurens,

Samengevat in 1 zin, was dit de mooiste reis, die mijn partner en ik samen maakten.

We vertrokken vanuit ons huis in de Franse Argonne. Een beetje het Umbrie van Frankrijk…Onze eerste nacht sliepen we in Riva di Solto aan het Lagi d’Iseo. Prachtige plek en ideale start van onze reis. De volgende 2 nachten sliepen we in Perugia. Als je daar toekomt valt je mond terstond open… niet alleen van de setting maar ook van de knappe dame aan het onthaal. Verdomd mondmasker… (-:)

Tijdens de rondrit op dag 1 (lange versie) vanuit Perugia, bleek al snel dat de fiets van Mieke absoluut niet opgewassen tegen de 15% klimpercentages in en om Perugia. Geluk maar eigenlijk want jullie kwamen terstond met een zeer krachtig alternatief. De “Bottecchia’…

Dag 3 reden we van Perugia naar San Luca. Daar wachtte ons een verblijf van 3 nachten en 3 heerlijke diners. Een plek, waar we zeker nog terugkeren. Uiterst klantvriendelijk familiehotel met een gemeende zorg voor de gasten. Dit hotel deed me denken aan de hotels, die ik in de jaren 70 aandeed met mijn ouders. De zorg voor, de kwaliteit, de grandeur hangt er als parfum in de lucht. En dan de collectie soepterrines en het salon met de tientallen kunstboeken, die je leest bij het nuttigen van een Grappa Barricata of het restje uit de fles Montefalcone Sagrantino. Heeeeerlijk !
Met loden schoenen gingen we er weg.

Niet goed maar… ja hoor, in Todi was het weerom top. Vriendelijke dame met een echtgenoot, die Duits wielersportverslaggever is… stof voor interessante babbel. En, een puur Penthouse gevoel op het dakterras met een adembenemend zicht op de Apenijnen en de vallei maar dichterbij op de zijkant van de Duomo. Die avond aten we op het prachtige middeleeuwse plein van Todi bij Bacio. Toprestaurant, wat ons betreft…Enige minpunt in Todi was het gebrek aan een airco.

Orvieto : prachtige plek en al iets meer toeristisch …Opgelet! Altijd route checken want op een gegeven moment wilden we het stuwmeer oversteken maar ganse weg was geblokkeerd omdat er werken waren aan de brug. Indien we dit correct en braaf hadden geïnterpreteerd had dit een helse moeite gekost en een lange klim terug naar boven om de omweg naar Orvieto te volgen. We waren echter niet braaf en hadden absoluut geen zin om om te draaien en fietsten langs de werken. Gelukkig werd er op dat moment weinig gewerkt (waarschijnlijk siësta …) en konden we stiekem passeren. Aandachtspunt voor jullie. Checken is noodzaak!

Rit naar Lago di Bolsena was alweer pittig maar daar kwamen we nu eenmaal voor. We aten trouwens heerlijk aan het meer en er heerste een gezellige (zaterdag) drukte. Vervolgens de rit van Orvieto naar Faiolo met meer dan 1400 hm… ook voor mij pittig! Vooral de laatste 4 km klimmen… in cauda venenum… (-: Bij Podere le Olle ook ok (airco ook hier gemist…). Zeer vriendelijke gastheer en gastvrouw. Hij is ook een fietsfanaat en heeft een fietsenstalling waar je jaloers op wordt. Prachtige locatie en je kan er heerlijk genieten aan het zwembad met uitzicht.

Ik deed dag 2 de rit naar Citta della Pieve. Op zoek naar Perugino. Heb hem gevonden en at er trouwens overheerlijke pici met tartuffo…En, ik testte eveneens de Bottecchia. Zo’n fiets met een elektromotor maakt net het verschil… zeker in Umbrie.

Uiteindelijk werd onze laatste rit ingezet richting Perugia. We vertrokken vroeg met een lekkere picknick, die door de lieve gastvrouw werd voorbereid en haastten ons om de trein in Masciano te nemen naar Perugia maar er bleek geen treinstation…werd gewerkt en autobus was geen alternatief met onze fietsen. Maar, Laurens, loste het probleem heel galant op. We hebben niet veel van Deruta gezien maar de rit in een mooie Mercedes Vito met airco was welgekomen.

Mits enkele kleine verbeterpunten was het een topper van een reis en er wordt gedacht om eventueel in zomer 2021 (als God belieft) een rit te doen in Piemonte.
Met Onderweegs, want jullie bewezen, dat jullie verstand hebben van fietsreizen. Net dat ietsje beter dan wat we elders 3 maal hebben ervaren.

Inmiddels zijn we thuis en klettert een onweer over ons huis heen. Welgekomen met deze extreme droogte.

Hartelijke groeten,

Peter en Mieke


Fietsvakantie in Umbrië – Daniëlle en Ron

Beste Laurens, Dennis en Lara,

Hierbij zenden wij jullie enkele foto’s welke we gemaakt hebben tijdens onze 12 daagse reis in Umbrië. Het was weer een goed uitgezette trip. Mooie authentiek middeleeuwse dorpjes en prachtige steden. De overnachtingslocaties waren perfect. Sommige heel bijzonder met name in Perugia. Wat ook fijn was waren de rustige wegen. We hebben ook dit jaar er weer van genoten.

Met vriendelijke groeten,

Daniëlle en Ron


Fietsvakantie in Umbrië – mei 2018

Hallo team Onderweegs,

Wij waren van 7 tot 18 mei in Umbrië. We fietsten de Grande Umbria.
We hebben genoten van de reis en de fietstochten, wat een prachtig land. Na een nat voorjaar was alles heel groen, het was vaak bewolkt (heel prettig als je fietst), en soms regen.
Wat een uitzichten en leuke stadjes. Zelf waren we dol op Trevi en Spello, al die cipressen, olijfbomen en wijngaarden. Het was heel mooi. De routes leken ons kort van te voren maar namen door de klimmetjes toch veel tijd in beslag. De routes waren heel duidelijk.

Zelf zijn we dol op het platteland, de steden waren natuurlijk mooi, maar landelijk Italië had onze voorkeur.
We hebben 1 dag overgeslagen, de rondrit Orvieto, het was echt heel slecht die dag.

De rondrit Faiolo hebben we ook korter gemaakt, i.v.m. voorspelde regen die middag.
En wat kun je heerlijk eten in Italië, verrassend vonden we het hotel in San Luca. Je waant je in een ander tijdperk, met alle gemakken van tegenwoordig.
Het agriturismo in Faiolo was ook geweldig, er was een kookgroep aanwezig waardoor we mee konden eten met deze groep.
De laatste rit naar Perugia terug was goed te doen, in het begin zwaar en daarna redelijk vlak, op de laatste km na.

Vriendelijke groeten Johan en Paula


Fietsvakantie in Umbrië – ingezonden foto’s via Whatsapp van Vincent en Judith

Fietsvakantie in Umbrië 12 dagen – ontvangen via Whatsapp

Prachtig weer, geweldige sfeervolle adressen, heerlijke maaltijden en ‘weg van de snelweg’. Kortom ‘Onderwe(e)gs’ in Italië. Hartelijke vakantie groet Pietsje en Martin


Fotoverslag Maartje en Björn – fietsvakantie in Umbrië – Grande Umbrië 

 

Get 30% off your first purchase

X