Fietsvakantie Emilia, 8 dagen – Noord Italië

Niveau fietsreis: niveau fietsvakantie tot niveau fietsvakantie

De kastelen van Piacenza en Parma

Een trektocht door de provincies Piacenza en Parma, twee fascinerende streken met vele prachtige kastelen! U maakt kennis met de cultuur, de wijnen van de Colli Piacentini en de fantastische gastronomie. U fietst over kronkelige wegen langs verstilde gehuchten, door het vlakke Parmezaanse land en valleien met prachtige natuur. Tijdens de laatste fietsdagen kunt u kiezen voor tochten over heuvels met adembenemende uitzichten.

Ook bij fietsvakantie in Emilia zijn GPS bestanden beschikbaar.

Prijzen 2021  Prijzen zijn per persoon
7 nachten o.b.v. Logies Ontbijt  € 725,-
Toeslag eenpersoonskamer  € 175,-
Huurfiets € 80,-
Elektrische fiets € 180,-
Optie: extra dag met rondrit vanuit Rivergaro o.b.v. Logies Ontbijt * € 50,-

programma

Dag 1

Begin van uw fietsvakantie in Emilia

Aankomst bij uw landelijk gelegen agriturismo. Gelegen aan de rand van het sfeervolle plaatsje Rivergaro. Allereerst wordt u hier verwelkomt door de familie Maschi. Deze familie runt samen een biologische boerderij. De verbouwde groenten en fruit worden tevens verkocht in het eigen winkeltje. Bovendien wordt er op vrijdag- en zaterdagavond gekookt door de ‘nonna’ des huizes. Zij bereidt een heerlijk traditioneel Piacentees gerecht voor u. Een echte aanrader! Er zijn ook diverse restaurants op loopafstand te vinden voor op de andere dagen.

Dag 2

Rivergaro – San Pietro in Cerro, 55 of 68 km

Tijdens de eerste route fietst u langs vele en vaak bijzonder gelegen middeleeuwse kastelen. U komt door de pittoreske gehuchten zoals Altoé en Paderna. Verder over vlakke wegen en door verstilde dorpjes. De lange route brengt u tevens naar Cortemaggiore. Deze van oorsprong Romeinse stad werd ooit gebouwd volgens het rechthoekig stratenplan. Ten slotte eindigt uw fietstocht in San Pietro in Cerro.

Hier overnacht u in een authentiek bijgebouw van het kasteel.

Dag 3

San Pietro in Cerro – Polesine Parmense, 49 of 63 km

Allereerst begint de dag met een bezoek aan de kasteelplaatsjes Caorso en Monticelli. U kunt vervolgens kiezen voor een bezoek aan Cremona. Dit is tevens de geboortestad van vioolbouwer Stradivarius en componist Monteverdi. Ook vindt u hier aan het middeleeuws plein de hoogste klokkentoren van Italië, Il Torrazzo. Daarna fietst u via het fruitdorp Villanova richting Sant’Agate. Hier staat de villa van de Italiaanse componist Giuseppe Verdi.

U overnacht aan de oever van de Po, in een prachtig gerestaureerde 14e eeuwse burcht. Hier hangen in de kelder de lekkerste billen van Italië, de wereldberoemde ‘Culatello di Zibello’. Van deze ham kunt u genieten tijdens het avondeten in het eigen bijbehorende restaurant met Michelinster.

Dag 4

Polesine Parmense – Fontevivo, 55 km 

Vandaag brengt u eerst een bezoek brengen aan het gezellige plaatsje Busseto.  Hier kunt u een bezoek brengen aan het bijzondere Teatro Verdi. Tevens kunt u het Museo Nazionale Giuseppe Verdi bezoeken. U fietst vervolgens langs het geboortehuis van Verdi. Daarna fietst u langs het Museo del Parmigiano-Reggiano in Soragna. U komt ook door de sfeervolle kasteelplaatsje San Secondo Parmense. Het volgende kasteel, de Rocca van Fontanellato, is gelegen midden in het historisch centrum met daaromheen een gracht. Verder richting Fontevivo. Hier overnacht u in een gerenoveerd klooster uit de Middeleeuwen.

Dag 5

Fontevivo – Castell’Arquato, 63 km

De fietstocht van vandaag voert u over slingerende wegen langs enkele oude abdijen. U bezoekt onder andere de 12e eeuwse Chiaravalle della Colomba. Na een welverdiende rustpauze in Fiorenzuola komen vervolgens de heuvels in zicht. Daarna fietst u over een golvende heuvelkam met mooie vergezichten. Uiteindelijk komt u aan in het middeleeuwse Castell’Arquato. In dit heuvelplaatsje zijn bovendien vele historische gebouwen te bewonderen. Het plaatsje heeft onder andere een romaanse basiliek en de prachtige Rocca Viscontea. U loopt tenslotte het oude, hoger gelegen centrum in. Hier overnacht u in een fijn bed and breakfast.

Dag 6

Castell’Arquato – Carpaneto Piacentino, 32, 41 of 55 km

’s Morgens fietst u eerst naar het aangename plaatsje Lugagnano. Vervolgens kunt u kiezen voor een makkelijke tocht. Deze leidt u onder andere door de vallei van de Chiavenna rivier en langs gehuchten waar het leven lijkt stil te staan. In Vigolo Marchese is tevens een prachtige romaanse kerk te bewonderen. Voor deelnemers met klimervaring is er daarnaast een mooie heuvel rit. Deze brengt u uiteindelijk naar het oude Valeia Romana, een archeologisch park met de resten van een Romeinse stad.

Dag 7

Carpaneto Piacentino – Rivergaro, 43 of 66 km

Ook vandaag kunt u kiezen voor een makkelijke tocht of een tocht door de heuvels. Onderweg krijgt u meermalen de mogelijkheid om de route langer of korter te maken. De heuveltocht brengt u allereerst naar het kasteelplaatsje Gropparello. Daarna leidt de route u verder door een prachtig natuurgebied. U fietst door een vallei met veel natuurschoon. En u krijgt mooie uitzichten voorgeschoteld. Na een bezoek aan het aangename Ponte dell’Olio fietst u later richting Grazzano Visconti. Dit is een oude interessante borgo en tevens een mooie afsluiting van deze prachtige fietsvakantie.

Dag 8

Einde van uw fietsvakantie in Emilia

Vandaag is de laatste dag van uw fietsvakantie. Na het ontbijt eindigt uw arrangement. Wanneer u nog vragen heeft over deze fietsreis neemt u dan gerust contact met ons op.

* Optie verlenging

Rondrit vanuit Rivergaro, 52 km

U steekt eerst de Trebbia rivier over. Vervolgens komt u door een gebied met vele kastelen en oude villa’s. Vanuit een groen heuvellandschap daalt u daarna af richting Agazzano. Hier kunt u uitrusten op het grootste plein van de provincie Piacenza. Na een bezoek aan de 13e eeuwse Rocca steekt u later de Luretta rivier over.  U komt vervolgens aan bij het rustiek gelegen Castello di Lisignano. Het prachtig gelegen kasteel van Rivalta tenslotte heeft onder andere een uniek middeleeuwse borgo.

Upgrade optie DeLuxe

Wilt u een luxe kasteelovernachting? Op dag 6 overnachting u in het kasteel van Gropparello (in plaats van Carpaneto Piacentino). Hier brengt u de nacht door in een suite in de kasteeltoren. Leuk weetje: De torenkamer is de enige kamer voor gasten. Echte luxe! En het avondeten is hierbij inclusief.

Bij het overnachtingsadres te San Pietro in Cerro krijgt u een upgrade naar een suite, in Polesine Parmense een upgrade naar een superior room.

Benieuwd wat de toeslag voor deze upgrade is? Neemt u dan gerust contact met ons op.

 

reisinformatie

Deze fietsvakantie in Emilia kan iedere dag worden gestart in de periode van 1 maart t/m 31 oktober.

U kunt tevens kiezen voor een DELUXE optie (zie Bijzonderheden)

Inbegrepen
 • 7 x overnachting o.b.v. een tweepersoonskamer met eigen douche en toilet
 • 7 x ontbijt
 • Bagagevervoer: 1 grote reistas of koffer per persoon
 • Nederlandstalige routebeschrijving, kaartmateriaal en achtergrondinformatie

 

Niet inbegrepen
 • Heen- en terugreis
 • Lunches, diners en dranken
 • Fietshuur: lichtgewicht trekking huurfiets € 80,- of elektrische huurfiets € 180,-. Zie tabblad ‘huurfietsen
 • Eventuele transfers
 • Eventuele toeristenbelasting. Van € 0,50 tot € 2,50,- p.p.p.n. Ter plekke te betalen.
 • Reserveringskosten € 20,-
 • Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen)
 • Bijdrage SGR € 5,- p.p. per boeking. Zie ook tabblad ‘algemene info
 • Reisverzekering en/of annuleringsverzekering

 

Bijzonderheden
 • De prijs voor deze fietsvakantie is berekend o.b.v. 2 personen en verblijf op een tweepersoonskamer
 • Gratis parkeren bij het eerste overnachtingsadres.
 • Bij het eerste overnachtingsadres in Rivergaro ligt het gemeentelijk zwembad op loopafstand
 • Comfort: eenvoudige, familiaire overnachting op het begin- en eindadres. Luxere overnachtingen op de overige dagen. Standaard kamers met eigen douche en toilet. De adressen beschikken over draadloos internet
 • Verlenging iedere dag mogelijk
 • Verlenging onder andere mogelijk in Rivergaro met rondrit van 52 km: € 50,- p.p. o.b.v. Logies Ontbijt
 • Verlenging onder andere mogelijk in Fontevivo. Met de bus bent u in circa 35 minuten in de stad Parma. € 50,- p.p. o.b.v. Logies Ontbijt
 • Restaurants zijn maximaal op 1,5 km afstand. Op maandag- en dinsdagavond zijn de restaurants in San Pietro in Cerro gesloten. Op deze dagen is een breng- en ophaalservice naar een pizzeria optioneel
 • U fietst voornamelijk over asfaltwegen, maar zo nu en dan ook over een grindweg. Wij raden u aan om uw fiets te voorzien van anti-lekbanden
 • Ook bij deze fietsvakantie in Emilia zijn de routes beschikbaar voor uw fietsnavigatie. De fietsroutes worden, op aanvraag, als GPX-track naar u verzonden per e-mail
 • Tevens de mogelijkheid om een reis- en annuleringsverzekering af te sluiten bij Onderweegs in Italië. Dit in samenwerking met Europeesche Verzekeringen

 

 • Optie DELUXE Tour:
 • Comfort: eenvoudige, familiaire overnachting op het begin- en eindadres. Luxere overnachtingen op de overige dagen. Bij het overnachtingsadres te San Pietro in Cerro krijgt u een upgrade naar een suite, in Polesine Parmense een upgrade naar een superior room. Op dag 6 overnachting in een suite van een kasteeltoren. De adressen beschikken over draadloos internet
 • Overnachting op dag 6 in het kasteel van Gropparello is incl. diner. Dit diner bestaat uit: antipasti, een primo of een secondo, en een desert (excl. drinken). De dagafstanden zijn: Castell’Arquato – Gropparello: 43,  52 of 66km; Gropparello – Rivergaro: 44 of 70km
 • Prijs bij overnachting in Gropparello op maandag, dinsdag, woensdag of donderdag: 900,- per persoon
 • Prijs bij overnachting in Gropparello op vrijdag, zaterdag of zondag: 975,- per persoon
 • De prijs voor deze DELUXE optie is berekend o.b.v. 2 personen en verblijf op een tweepersoonskamer

 

 

kaart

Fietsvakantie Emilia-Romagna - kaart
Fietsvakantie luxe emilia

 

niveau

Tijdens deze fietsvakantie in Emilia is een goede basisconditie en enige klimervaring gewenst. De heuvelachtige tochten op de dagen 6 en 7 bevatten enkele pittige stukken.

Dag 2 vlak
Dag 3 vlak
Dag 4 vlak
Dag 5 vlak en heuvelachtig
Dag 6 licht heuvelachtig of heuvelachtig (=keuze)
Dag 7 licht heuvelachtig of heuvelachtig (=keuze)
Extra dag licht heuvelachtig

 

korte route

lange route

afstand niveau afstand niveau
Dag 2 55 km 1 68 km 1
Dag 3 49 km 1 63 km 1
Dag 4 55 km 1
Dag 5 63 km 2
Dag 6 32 km 2 41/55 km 2,5
Dag 7 43 km 1,5 66 km 2,5
Extra dag 52 km 1,5

Klik hier voor meer informatie over het niveau van onze fietsvakanties in Italië.

 

vervoersopties

Auto

Afstand Utrecht-Rivergaro: 1137 km
Afstand Brussel-Rivergaro: 1004 km
Informatie op www.google.nl/maps


Trein

www.nsinternational.nl
www.bahn.de
www.trenitalia.it


Vliegtuig

www.google.com/flights


Rechtstreekse vluchten naar Milaan Linate (LIN) (=dichtsbijzijnde luchthaven), vanaf o.a.:
Openbaar vervoer

Vervolgens neemt u de bus naar het centraal treinstation van Milaan. Duur circa 25 minuten. Actuele shuttlebus informatie: www.milanolinate-airport.com/en/directions-and-parking/

Vanuit Milaan neemt u vervolgens de trein naar Piacenza. Duur circa 50 minuten. Actuele treininformatie: www.trenitalia.it.

Vanaf treinstation Piacenza kunt u uiteindelijk een taxi nemen naar het eerste overnachtingsadres.


Rechtstreekse vluchten naar Milaan Malpensa (MXP), vanaf o.a.:
Openbaar vervoer

Allereerst verbindt de Malpensa Express Service luchthaven Malpensa met alle grote treinstations in en rondom Milaan. Vanaf de luchthaven vertrekken er bovendien regelmatig treinen naar het centraal station van Milaan. De reistijd is circa 45 minuten.

Tickets kunnen worden verkregen via het Malpensa Express Ticket Kantoor. Deze is iedere dag geopend van 06.15 uur tot 21.20 uur. Ook kunt u online tickets aanschaffen via www.malpensaexpress.it/en/malpensa-express/tickets/where-to-buy-tickets.aspx

Vervolgens neemt u de trein van het centraal station van Milaan naar Piacenza. Duur circa 45 minuten. Actuele treininformatie: www.trenitalia.it

Vanaf treinstation Piacenza kunt u uiteindelijk een taxi nemen naar het eerste overnachtingsadres.


Rechtstreekse vluchten naar Milaan Bergamo (BGY), vanaf o.a.:

Vervolgens neemt u de bus vanaf luchthaven Bergamo naar het treinstation van Bergamo. Duur circa 15 minuten. Daarna kunt u de trein nemen richting Piacenza. Let op: U dient over te stappen in Milaan Lambrate. Duur circa 2 uur.

Vanaf treinstation Piacenza kunt u uiteindelijk een taxi nemen naar het eerste overnachtingsadres.

U kunt ook per bus afreizen van Piacenza naar Rivergaro. Let op: u dient over te stappen. Op het stationsplein Piazzale Marconi neemt u eerst lijn 16; u stapt uit op de Viale Patrioti 20. Vervolgens neemt u lijn E17 of E21 richting Rivergaro. De E staat voor Extraurbane = buiten de stad. Actuele bus informatie: www.setaweb.it/pc/trova-percorso en op wwwmoovitapp.com

 

huurfietsen

Tijdens deze fietsvakantie in Emilia kunt u kiezen tussen een lichtgewicht trekking huurfiets en een elektrische huurfiets.

De fietsen zijn eigendom van Onderweegs in Italië. De eigenaar van het beginadres heeft geen uitgebreide kennis van fietsen. U dient zelf het stuur en de zadel in de gewenste stand te zetten.

Lichtgewicht trekking huurfiets

Basisprijs: € 80,- per fiets/per 6 fietsdagen. Verlenging: € 15,- per fiets/per dag.

Inclusief:

 • Versnellingen: Shimano 27 speed deore / LX
 • Schwalbe Marathon Plus anti-lek banden
 • Fietscomputer
 • Ortlieb achtertas
 • Stuurtas met kaarthouder
 • Fietspomp
 • Fietssleutelsetje
 • Plaksetje
 • Reserve remblokjes
 • Kabelslot

 

Elektrische huurfiets

Basisprijs: € 180,- per fiets/per 6 fietsdagen. Verlenging: € 30,- per fiets/per dag.

Deze elektrische fiets is van Duitse makelij. Maat: 50 cm (Lengte circa 160 cm tot 185 cm). Er zijn maximaal 2 elektrische fietsen te huur bij deze fietsvakantie.

Inclusief:

 • Fietscomputer
 • Ortlieb achtertas
 • Stuurtas met kaarthouder
 • Fietspomp
 • Fietssleutelsetje
 • Plaksetje
 • Kabelslot
 • Bosch motor +36V/400wh

 

reiservaringen

Fietsvakantie Emilia – augustus 2021

Hallo Laurens,

Dit jaar hebben we de fietsvakantie Emilia (incl. upgrade “de Luxe”) gedaan, deze is prima bevallen en is zeker aan te bevelen. Gedurende de hele vakantie hebben we heerlijk (Italiaans) weer gehad; 30 graden en zon. Gedurende de eerste helft van deze vakantie kun je ontspannen genieten van het mooie authentieke Italiaanse platteland, de routes zijn vlak. In de tweede helft zijn een paar heuvels opgenomen in de routes, het landschap wordt daarentegen ook wat meer afwisselend met mooie vergezichten; mooie combinatie!

De wegen zijn van mindere kwaliteit zoals we dat in Nederland gewend zijn, het asfalt is matig en er zijn regelmatig grindwegen opgenomen in de route. De routebeschrijvingen zijn prima verzorgd. We hebben gekozen voor de “de Luxe”-variant omdat we echt kunnen genieten van goed Italiaans eten en mooie kamers, dat komt in deze vakantie helemaal tot zijn recht. Zeker het restaurant van Antica Corte Pallavicina (3e adres) met zijn Michelinster is super. Echter de restaurants op alle andere adressen zijn ook, zonder uitzondering, van hoog culinair niveau, we hebben iedere dag heerlijk kunnen genieten van de Italiaanse keuken.

De overnachtingsadressen zijn stuk voor stuk origineel en prima verzorgd, we hebben in kastelen, voormalig klooster, mooie burchten, etc. geslapen. Zeker de suite en het ontbijt in het kasteel van Gropparello (6e adres) was alsof je in een sprookje bent beland; echt onvergetelijk.

Emilia was voor ons een onbekend gebied in Italië, het is dan ook minder toeristisch, dat merk je o.a. aan de vriendelijke prijzen. Er zijn in elke plaats meer dan voldoende adresjes waar je iets kunt eten en drinken gedurende de fietstochten, de bestelling is echter wel vaak met handen en voeten (Engels is nog niet overal voorhanden).  Je zit veelal tussen de lokale, vriendelijke bevolking en op deze wijze maak je kennis met de plaatselijke cultuur en gebruiken.

Het landschap in Emilia wordt enerzijds bepaald door de Po-vlakte, anderzijds is dit ook heuvelachtig en afwisselend met mooie panorama’s. We hebben een onvergetelijke vakantie gehad met mooie herinneringen waar we zeker nog lang van kunnen nagenieten!

Met vriendelijke groeten,

Henk en Marga


Fietsvakantie Emilia – juni/juli 2018

Dag Laurens, Dennis en Lara,

Van 24 juni tot 1 juli hebben we de rondreis Emilia de Luxe gefietst. Ook dit keer was alles weer tot in de puntjes geregeld. Wat een fantastische reis hebben we weer gehad! Dit was voor ons namelijk de 3e fietsreis met Onderweegs en steeds worden we weer verrast. Nu weten we pas waarom de reis Emilia de Luxe heet. Wat een bijzondere overnachtingsadressen hebben we gehad. Waaronder een gemoedelijk agriturismo, een kasteel, een gerenoveerd klooster, een B&B en een landhuis. Stuk voor stuk heel apart en overal werden we ook even gastvrij ontvangen.

Bij onze 2e overnachting in San Pietro in Cerro werd ons al verteld dat er die avond een culinair event zou zijn. In het bijzonder precies tegenover ons overnachtingsadres! Bewoners uit de omgeving kwamen daar samen om te genieten van de speciale gerechten, bereidt door diverse (sterren) koks. Een hele aparte, onverwachte ervaring midden tussen alleen maar Italianen. Zie ook de foto met de witte stoeltjes (die tevens gedurende de avond allemaal bezet waren) en de foto met de kraampjes. Na een heerlijk ontbijt op het terras in de mooi aangelegde tuin en wederom een mooie fietstocht kwamen we vervolgens aan bij ons volgende overnachtingsadres. Ditmaal sliepen we in een heus kasteel, een heel bijzondere locatie waar je op eigen gelegenheid nooit terecht zou komen. Hier hebben we ons ’s avonds bovendien heerlijk laten verwennen in het restaurant met Michelin ster dat bij het kasteel hoort.

Wat een luxe!

In Castell’Arquato (al met al wel even een klimmetje om hier te komen) sliepen we in een B&B. We hadden hier een hele lange gang met een aparte slaapkamer en daarnaast een grote badkamer voor ons zelf. De enige andere gast in deze B&B had een oude race auto bij zich. Maar wat bleek? De volgende dag was hier de Silver Flag. Een jaarlijks terugkerend festijn voor mensen met oude race auto’s. ’s Avonds werd het al met al steeds drukker in het dorp en overal stonden oude race auto’s. Zo kwamen we onverwacht dus weer iets aparts tegen op onze route.

Alle fietstochten en overnachtingsadressen waren weer samengevat top! Bovendien veel rustige weggetjes door kleine dorpjes, heerlijk weg van het toerisme. Alles was daarnaast weer prima geregeld. Als we ergens aankwamen stond onze bagage al weer in onze kamer. We hebben weer genoten!

Adri en Petra


Fietsvakantie Emilia – augustus 2017

”Hallo Laurens, hier een paar foto’s van Henk, Margriet, Winni en Siem van de rondrit Emilia Deluxe. Wat hebben we weer genoten. Het weer iedere dag meer als 30 graden, alleen maar 🌞. De overnachtingen waren bovendien geweldige locaties. Ook zijn we 2 x ’s avonds naar een restaurant gebracht. Het was meer als geweldig.”


Fietsvakantie Emilia – juli 2017

Beste Laurens, Dennis en Lara,

Het was al met al een fantastische fietsvakantie. Een dikke merci en dankjewel voor de goed uitgestippelde route. Geen enkele maal verkeerd gereden. En ook weer het geluk gehad van niet lek te rijden. We hebben erg genoten van onder andere het mooie landschap, het lekkere eten en fijne verblijf zelfs in kastelen met zwaluwnest op slaapkamer. Het weer was ons ook goed gezind, temperaturen van nooit onder de 33° op de fiets. Maar ook de rustige omgeving, het was helemaal niet zo toeristisch, we fietsten eerder door uitgestrekte landbouwvelden met geurende tomaten….en vele kastelen…en wat bijgeleerd over de parmaham….

Met andere woorden: een schitterende fietsvakantie!

Groetjes

Jan en Ria


Fietsvakantie Emilia – september 2016 – fotoverslag ingezonden door Krijn en Gerda