Fietsvakantie Basilicata – Carlo Levi, 8 dagen – Zuid Italië

 • Bestemming:
 • Duur: 8 dagen
 • Prijs: € 895

Niveau fietsreis: niveau fietsvakantie

Het land van Carlo Levi

Basilicata is een fascinerende regio dat voor velen nog volstrekt onbekend is. Een gebied met een ogenschijnlijke eenvoud waar de tijd geen greep op lijkt te krijgen. Geniet u tijdens deze fietsvakantie van de overweldigende natuur, de lokale mediterrane keuken, de authentieke sfeer en de enorme gastvrijheid van de mensen. Deze tocht begint en eindigt met een overnachting in de historische wijk van Matera, ‘Citta dei Sassi’.

Ook bij deze fietsvakantie in Basilicata zijn GPS tracks beschikbaar.

Prijzen 2018  Prijzen zijn per persoon
7 nachten o.b.v. 3 x Logies Ontbijt, 4 x Half Pension  € 895,-
Toeslag eenpersoonskamer  € 155,-
Huur hybride fiets € 90,-
Huur elektrische fiets € 160,-
Optie: extra dag met rondrit vanuit Bernalda, o.b.v. Logies Ontbijt € 55,-
Carlo Levi - boek fietsvakantie Basilicata Matera Aliano
ACTIE: Boek cadeau

Wij geven bij elke boeking van deze Basilicata fietsreis het boek van Carlo Levi cadeau! (1 per boeking)

programma

Dag 1

Begin van uw fietsvakantie in Basilicata

Aankomst in Matera. Op het eerste gezicht lijkt het een normale Italiaanse stad, totdat je in het gebied van deze boven elkaar gelegen grotwoningen komt. Deze unieke Sassi-wijk is UNESCO wereldergoed. Vroeger woonden er tot in de jaren dertig van de vorige eeuw zo’n 20.000 mensen. Neemt u ’s avonds in deze oude wijk een heerlijk diner in één van de idyllische restaurantjes.

Tip: Boek de rondleiding door de bijzondere Sassi wijk. Deze wordt verzorgd door een ervaren gids à € 35,- p.p. Bijvoorbeeld op de dag van aankomst of tijdens een verlenging.

Dag 2

Matera – Grottole, 43 of 56 km

U verlaat Matera en volgt de weg richting het Lago di S.Giuliano. Dit is een rustige oase die elk jaar wordt bezocht door vele soorten watervogels uit Afrika. Vervolgens fietst u over een mooie en verlaten weg langs dit meer. Eenmaal over de rivier de Bradano houdt u eerst richting Grassano aan. Na een bezoek aan Grottole slaat u uiteindelijk een steile weg in naar uw panoramisch gelegen agriturismo. Met in de buurt een klooster uit 1371, waar volgens sommigen de ‘blow of God’ voelbaar is. Diner en overnachting.

Dag 3

Grottole – Stigliano, 56 of 72 km

Nadat u door het plaatsje Grassano bent gekomen daalt u af richting het brede dal van de Basento-rivier. Vervolgens omhoog middels een lange klim naar het eenzame dorpje Garaguso. U fietst, langs de Salandrella rivier, door het regionale park van de Kleine Lucanische Dolomieten. Via Accettura en een bosrijk gebied komt u uiteindelijk aan in Stigliano, Il Balcone dello Jonio. Hier overnacht u in een familiair hotel. Inclusief diner.

Dag 4

Stigliano – Tursi, 45 of 56 km

Deze dag begint met een afdaling door een niemandsland met wijdse uitzichten, richting het dal van de Sáuro-rivier. Daarna middels een pittige klim naar Aliano. Over dit dorp heeft Carlo Levi zijn beroemde en verfilmde boek Christus kwam niet verder dan Eboli geschreven. Er volgt een lange klim, om uiteindelijk in het hooggelegen Rabatana aan te komen. Dit oude en deels verlaten gehucht ligt op loopafstand van de stad Tursi. Daar overnacht u in een sfeervol ingerichte palazzo. Inclusief diner.

Dag 5

Rondrit Tursi, 37 of 67 km

De lange route leidt u eerst naar het adelaarsnest Colobraro, een dorp dat uitkijkt over de Sinni-vallei. Daarna daalt u af en komt u aan in Valsinni. In het kasteel aldaar heeft de dichteres Isabella in de 16e eeuw gewoond. Via onder meer de romaanse kerk Santuario di Anglona fietst u ten slotte terug naar Tursi. Inclusief diner.

Dag 6

Tursi – Bernalda, 59 of 73 km

Onderweg kunt u er voor kiezen om het verlaten ‘spookdorp’ Craco te bezoeken. Wegens dreigende aardverschuiving werden in 1963 de ca. 2000 bewoners van deze eeuwenoude plaats geëvacueerd naar lager gelegen gebieden. In 2004 werd Craco evenals Matera gebruikt als filmlocatie voor The Passion of the Christ met acteur Mel Gibson. Vervolgens leidt deze fietstocht u verder door het dal van de Basento rivier. Uiteindelijk komt u aan bij uw tuinhotel aan de rand van Bernalda. Met zwembad.

Dag 7

Bernalda – Matera, 47 km

U begint met een afdaling naar de Bradano vallei. Vervolgens gaat de weg langzaam omhoog naar het levendige plaatsje Montescaglioso. Hier is in het oude centrum een abdij te bewonderen, dat over even zoveel kamers beschikt als het aantal dagen van een jaar. Eenmaal in Matera kunt u nog heerlijk nagenieten van uw fietsvakantie op een terrasje in de oude wijk.

Dag 8

Einde van uw fietsvakantie in Basilicata

Vandaag is de laatste dag van uw fietsvakantie. Na het ontbijt eindigt uw arrangement. Indien u nog vragen heeft over deze fietsreis neemt u dan gerust contact met ons op.

Optie verlenging

Extra rondrit vanuit Bernalda, 30 of 55 km

De grootste rondrit begint met een tocht over een heuvelkam. Na de afdaling en de oversteek van de Fiume Basento volgt er een pittige klim naar de witte stad Pisticci. Deze levendige plaats heeft een mooi oud centrum en is onder meer bekend om zijn Amaro Lucano likeur. Het vervolg van de tocht gaat door een laag heuvelig terrein en is wederom opvallend rustig. De korte route is een eenvoudige tocht, door een natuurrijk en glooiend gebied. Uiteindelijk fietst u weer terug naar uw sfeervolle adres met zwembad.

 

reisinformatie

Deze fietsvakantie in Basilicata kan iedere dag worden gestart. Van maart t/m juni en van september t/m oktober.

Inbegrepen
 • 7 x overnachting op een tweepersoonskamer met eigen douche en toilet
 • 7 x ontbijt
 • 4 x diner
 • Bagagevervoer
 • Evt. transfer naar Grassano op dag 3
 • Nederlandstalige routebeschrijving, kaartmateriaal en achtergrondinformatie

 

Niet inbegrepen
 • Heen- en terugreis
 • Lunches, overige diners en dranken
 • Fietshuur; hybride fiets € 90,-, e-bike € 160,-
  Verlenging hybride fiets: € 15,- per dag, e-bike €25,- per dag
 • Reisverzekering en/of annuleringsverzekering
 • Reserveringskosten € 15,-
 • Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen)
 • Optionele transfer vliegveld Bari – Matera € 40,- p.p. (min. 2 pers.)
 • Optionele transfer Matera – vliegveld Bari € 40,- p.p. (min. 2 pers.)
 • Eventuele toeristenbelasting (ter plekke te betalen)
 • Rondleiding met gids door de Sassi-wijk, op de dag van aankomst (€ 35,- p.p.)

 

Bijzonderheden
 • Minimumdeelname 2 personen.
 • Parkeren: parkeergarage in Matera, ca. € 10,- per dag
 • Verlenging iedere dag mogelijk
 • Verlengingsopties:
  • Bernalda met extra rondrit: € 55,- p.p. op basis van logies ontbijt
  • Matera: € 60,- p.p. op basis van logies ontbijt
 • Comfort: overnachting in prima en sfeervolle accommodaties – agriturismo, hotel. Kamers met eigen douche en toilet.
 • De routes ook zijn beschikbaar op GPS
 • Tevens de mogelijkheid om een reis- en annuleringsverzekering af te sluiten bij Onderweegs in Italië, in samenwerking met Europeesche Verzekeringen

 

kaart

Fietsvakantie Italie - kaart Basilicata
Basilicata fietsvakantie Matera Carlo Levi

 

niveau

U fietst over geasfalteerde wegen door een voornamelijk heuvelachtig, maar ook middelhoog bergachtig gebied. Op de dagen dat u kunt kiezen uit twee afstanden zijn de kortste tochten van lichter niveau, evenals de rit op dag 7. U dient te beschikken over een goede fietsconditie (zie ook Reiservaringen).

korte route lange route
afstand niveau afstand niveau
Dag 2 43 km 2 56 km 3
Dag 3 56 km 3 72 km 3,5
Dag 4 45 km 2  56 km 2,5
Dag 5 37 km 2,5 67 km 3,5
Dag 6 59 km 2,5 73 km 3
Dag 7 47 km 2,5

Klik hier voor meer informatie over het niveau van onze fietsvakanties in Italië.

vervoersopties

Auto

Afstand Utrecht – Matera: 1946 km.
Afstand Brussel – Matera: 1813 km.

Via de Adriatische kust: U verlaat de autobaan A14 t.h.v. Bari, en volgt de SS96 richting Altamura en Matera.Via de Thyreense kust: U verlaat de autobaan A3 t.h.v. de uitrit Sicignano degli Alburni, Potenza. U rijdt richting Potenza, over de Raccordo Autostradale Sicignano-Potenza. Voorbij Potenza gaat de weg over in de SS407 (vanaf hier heet het de Basentana). Deze gaat richting de Ionische Zee. Vervolgens neemt u de afslag richting Matera (SS7racc.)

Trein

www.bahn.de
www.trenitalia.com

Vanaf treinstation Bari Centrale rijdt er regelmatig een trein van de Italiaanse spoorwegonderneming Ferrovie Appulo Lucane naar de Piazza Matteotti in Matera.

Kijk voor meer info op www.fal-srl.it

Er rijden geen treinen op zondag tussen Matera en Bari. Uitsluitend enkele bussen, d.d. maart 2018:
Van Bari naar Matera:
Vertrek om 9,55 – 12,50 – 19,05 (vanaf Via R. Bovio)
Van Matera naar Bari:
Vertrek om 10,25 – 13,00 – 16,15 – 18,40 – 21,00 (vanaf Matera Centrale)

 

Vliegtuig
Rechtstreekse vluchten naar Bari, vanaf o.a.:

Vanaf luchthaven Bari Palese www.aeroportipuglia.it kunt u opgehaald worden. U wordt dan gebracht naar Trani. Dit kunnen wij voor u regelen.

Van Bari Airport naar het treinstation van Bari, Bari Centrale:

Er vertrekt ongeveer om de drie kwartier een bus – lijn 16 – vanaf luchthaven Bari naar Bari Stazione Centrale (centraal station). Duur van de busreis: ongeveer een half uur. Kosten: ca. € 5,- p.p. www.autoservizitempesta.it/orari.php

U kunt ook met de trein van Bari Airport naar Bari Centrale, zie www.ferrovienordbarese.it/times/.

Vanaf Bari Station Centrale neemt u vervolgens de trein naar Trani, zie www.trenitalia.com.

Voor de terugreis neemt u in Matera de trein terug naar Bari Centrale. Er rijdt regelmatig een trein vanaf de Piazza Matteotti in Matera naar Bari, van de Italiaanse spoorwegonderneming Ferrovie Appulo Lucane. Kijk voor meer info op www.fal-srl.it. Of u neemt een transfer; dit kunnen wij voor u regelen. Dan wordt u opgehaald bij uw hotel en terug gebracht naar het vliegveld.

 

huurfietsen

In Basilicata huurt u een van goede kwaliteit trekkingfiets van een fietsverhuurder in Matera. En u kunt hier kiezen uit de maten small, medium en large. Zoals voor alle tochten geldt ook hier dat u simpele reparaties zoals het plakken of het verwisselen van een band zelf kunt oplossen. Daarnaast kunt u voor professionele assistentie bellen met de fietsverhuurder in Matera, waarvan u het telefoonnummer meekrijgt. Aan deze hulp zijn kosten verbonden die voor uw eigen rekening zijn, indien het uw eigen fiets betreft. In het geval dat u een fiets huurt, biedt de fietsverhuurder u in uiterste noodzaak deskundige hulp.

Huurfiets hybride - Puglia Basilicata
Hybride huurfiets

Basisprijs € 90,- per 6 dagen. Verlenging: € 15,- per fiets/per dag.

De verzekering voor diefstal + schade bedraagt € 1,10 per fiets, per dag.

 • Versnellingen: Shimano 27 speed deore
 • Fietscomputer
 • Bandenplaksetje
 • Stuurtas en achtertas
 • Bidonhouder + Bidon
 • Reserve binnenband
 • Licht: LED (voor en achter)
 • Bagagedrager

Elektrische huurfiets - Puglia Basilicata
Elektrische huurfiets

Basisprijs: € 160,- per 6 dagen. Verlenging € 25,- per fiets/per dag.

De verzekering voor diefstal + schade is verplicht. Kosten € 1,40 per fiets, per dag.

 • Versnellingen: Shimano 7 speed Nexus
 • Bosch motor 250 Watt
 • Batterij 36 Volt/ minimaal 400 Wh
 • Fietscomputer
 • Bandenplaksetje
 • Stuurtas en achtertas
 • Reserve binnenband
 • Licht: Axa (voor en achter)
 • Bagagedrager

Huurfiets wielrenfiets - Puglia Basilicata
Wielrenfiets Scott Speedster 60

Basisprijs: € 160,- per 6 dagen. Verlenging € 25,- per fiets/per dag.

De verzekering voor diefstal + schade is verplicht. Kosten € 1,40 per fiets, per dag.

 • Frame maat: 54 cm
 • Frame: 6061 aluminium
 • Voorvork: alloy blades and 11/8in steerer
 • Derailleur voor: Shimano Tourney
 • Derailleur achter: Shimano Tourney
 • Banden: Schwalbe racepac 23 mm
 • Gewicht: 10.36 kg

Huurfiets wielrenfiets - Puglia Basilicata (2)
Wielrenfiets Merida Scultura Lite 900
 • Frame maat: 50 cm – 56 cm
 • Frame: Scultura lite
 • Voorvork: road carbon full
 • Derailleur voor: Shimano Claris D
 • Derailleur achter: Shimano Claris SS
 • Banden: Maxxis Rouler 23 mm
 • Gewicht: 9.71 kg

Huurfiets full carbon wielrenfiets - Puglia Basilicata
Full carbon wielrenfiets BH Fusion Disc 105

Basisprijs: € 210,- per 6 dagen. Verlenging € 45,- per fiets/per dag.

De verzekering voor diefstal + schade is verplicht. Kosten € 1,40 per fiets, per dag.

 • Frame maat: XL (> 182 cm tot 198 cm)
 • Frame: fusion disc full carbon
 • Voorvork: fusion disc full carbon 1.5″
 • Shift levers: Shimano 105
 • Derailleur voor en achter: Shimano 105
 • Crankstel: FSA omega 50/34
 • Casette:Shimano 105 11/32
 • Remmen voor en achter: Shimano Disc Flat Mount
 • Banden: Hutchinson Nitro 2 700×28

Huurfiets full carbon wielrenfiets - Puglia Basilicata (2)
Full carbon wielrenfiets BH Quartz 105

 

 • Frame maat: SM (> 160 cm tot 174 cm)
 • Frame: Quartz Full Carbon
 • Voorvork: Quartz Full Carbon 1.5″
 • Shift levers: Shimano 105
 • Derailleur voor en achter: Shimano 105
 • Crankstel: FSA gossamer 386
 • Cassette: Shimano 105 11/32
 • Remmen voor en achter: Shimano 105
 • Banden: Hutchinson Nitro 2 700×28

Gravel road bike - Puglia Basilicata

Gravel road bike

Basisprijs: € 160,- per 6 dagen. Verlenging € 25,- per fiets/per dag.

De verzekering voor diefstal + schade is verplicht. Kosten € 1,40 per fiets, per dag.

 • Frame: Gravel X Alloy 7005 Hydroforming
 • Voorvork: Gravel X Full Carbon 1.5”
 • Derailleur voor en achter: Shimano 105
 • Crankstel: FSA Omega 50/34
 • Cassette: Shimano 105 11/32
 • Remmen voor en achter: Shimano 105
 • Banden: Hutchinson Black Mamba 700×34

 

video(3-op-reis)

reiservaringen

Een pittige maar prachtige tocht in mooiste tijd van het jaar

We hebben deze vakantie begin mei 2015 gedaan. We hebben al wel vaker in Noord-Italië gefietst maar we kenden dit gebied, Basilicata in Zuid-Italië, totaal niet. En het moet gezegd: we waren blij verrast! Prachtige, soms ruwe en rauwe natuur met flinke toppen en diepe ravijnen maar ook prachtig glooiende landschappen.

Mei moet voor deze vakantie welhaast de beste periode zijn. De eerste twee dagen was het wat fris, met (gelukkig vooral ’s nachts en ’s ochtends) wat regen maar de temperatuur om te fietsen was meestal heerlijk. Wel verstandig om warm jack en evt regenjackje voor de afdalingen mee te nemen. De laatste dagen waren zelfs warm met zon en 25 graden, dus zonnebrand mee.

Door het voorjaar en de regen, hebben we ontzettend veel verschillende mooie, bloeiende bloemen gezien, soms fietsten we door complete hagen van bloemen die soms manshoog stonden. En alles is nog mooi fris groen, ook de weilanden. En ook: opvallend veel hagedisjes in meerdere soorten, kleuren en maten die soms vlak voor je de weg oversteken of al ritselend in de berm laten horen dat ze er zijn. Prachtig.

Foto’s gemaakt tijdens deze fietsvakantie in Basilicata

Het is zeker verstandig om genoeg drinken en wat te eten mee te nemen voor onderweg want, zoals in de beschrijving staat, duurt het soms erg lang eer je ergens komt waar je iets te eten of te drinken kunt aanschaffen.

De accommodaties zijn zeer verschillend van aard maar stuk voor stuk van prima tot uitstekend niveau. De gastheren/vrouwen onveranderd aardig en gastvrij, het eten (waar van toepassing) ook uitstekend, zoals je eigenlijk ook verwacht in Italië.

De gehuurde fietsen waren uitstekend en stabiel. Aangezien wij in het voorjaar waren en we de eerste dagen soms tussen buien door fietsten, waren een paar simpele opzetspatborden echter geen overbodige luxe geweest. Temeer omdat de wegen, zoals in de beschrijving staat, veelal in slechte staat verkeren. Je moet dus wel goed opletten waar je fietst en voor wie het mocht overwegen: het zou kunnen met een racefiets maar het is geen aanrader. Zeker als het nat is, ligt er veel vuil en gruis op de weg. Een stevige hybride met goede, lekvrije banden en voldoende lichte versnellingen is de beste optie.

Het was (zoals aangegeven) een pittige fietsvakantie, er zijn stukken bij waar we regelmatig even moesten pauzeren, maar de natuur was het meer dan waard.

Nog een tip wellicht: wij hebben het boek van Carlo Levi, “Christus kwam niet verder dan Eboli”, gekocht en meegenomen op reis en het geeft een mooi beeld van de geschiedenis van deze streek en de dorpen.

Dorethy en RenéReis naar zuid Italië, Carlo Levi

Onze 8 daagse fietsvakantie in Basilicata begin mei 2012 is prima bevallen. Mooie en rustige fietsroute waarbij je maar een enkele keer op een wat drukkere weg komt. De routes waren goed te doen, zeker als je langer fietservaring hebt en klimmen geen bezwaar vindt. Altijd wat te eten en te drinken mee, want niet alles was zo vroeg in het seizoen open.

Leuke afwisseling van hotels, luxe palazzo’s, een overnachting op het platte land en in wat kleinere stadjes wisselen elkaar af. Het eten is prima, evenals de wijn uit de streek. Zeer voorkomende en behulpzame mensen, zowel in de hotels als op straat. Je hebt wel bekijks als je rondfietst in deze streek.

Foto’s gemaakt tijdens deze fietsreis in Basilicata

Je ziet geen fietstoeristen, dat is me wat voor de locale dorpelingen. Wel handig om wat Italiaanse woorden te spreken, dat breekt het ijs. Er zijn vaak oudere mensen die wat Duits praten (hebben er gewerkt)en die het leuk vinden om een praatje te maken. Maar met de jongeren gaat het in het Engels en Frans ook prima. Een boekje “Italiaans op reis” is makkelijk en mensen vinden het echt leuk als je moeite doet.

De huurfietsen zijn goed afgeleverd en stonden al klaar, dat hebben we wel eens anders meegemaakt. De door ‘Onderweegs in Italië’ geleverde reispapieren zagen er zeer verzorgd uit. Met een zonnetje en circa 25 graden is onze vakantie helemaal geslaagd. Dan is een week wel weer wat kort.

Maar een trip met deze organisatie naar een van hun bestemmingen wordt door ons zeker een keer herhaald.

Nora en Ruud