Fietsvakantie Puglia Basilicata, 8 dagen – Sassi en Trulli

Type vakantie: Fietsvakantie

Niveau fietsreis: niveau fietsvakantie

Sassi en Trulli

Een week fietsen in het gebied van de twee prachtige Unesco steden Alberobello en Matera. Vanaf Matera fiets je naar het ‘dal van de trulli’, met duizenden karakteristieke kalkstenen huisjes met kegelvormige daken. Het gebied is begroeid met oeroude olijfbomen, en fruit- en amandelbomen. In het bijzondere landschap van Basilicata verblijf je twee nachten in een uitstekend agriturismo.

Ook voor deze fietsvakantie in Puglia Basilicata zijn GPX tracks beschikbaar.

Prijzen 2024  Prijzen zijn per persoon
7 nachten o.b.v. Logies Ontbijt  € 925,-
Toeslag eenpersoonskamer  € 250,-
DeLuxe Tour: 7 x overnachting in luxere accommodaties o.b.v. L.O. € 1.145,-
Toeslag eenpersoonskamer DeLuxe Tour € 300,-
Huur hybride fiets € 130,-
Huur elektrische fiets € 230,-

Wij werken in Puglia samen met een lokale organisatie die deze fietsvakantie ook uitvoert. Bij hulp of problemen onderweg kun je in eerste instantie wenden tot deze organisatie en daarnaast ook tot Onderweegs in Italië. In samenwerking met onze partner streven wij naar kwalitatief goede accommodaties en tevens mooie fietsroutes.

programma

Dag 1

Begin van de fietsvakantie in Puglia Basilicata

Allereerst aankomst in Matera. Een oude plaats dat bekend staat om zijn Sassi en bovendien een UNESCO werelderfgoed sinds 1993. Met onder andere zijn smalle straatjes en pleintjes, grotwoningen en over de honderd grotkerken. De Sassi-wijk bestaat uit twee districten en wordt al sinds de prehistorie bewoond. Op de dag van aankomst heb je ook de keuze voor een rondleiding door deze wijk. Waar je tevens overnacht in een hotel.

Dag 2

Matera – Alberobello, 69 km

Na het ontbijt krijg je eerst de huurfietsen en je routemateriaal overhandigd. Vervolgens vertrek je richting de regio Puglia. Je komt onder andere door de plaatsen Gioia del Colle en Noci. Je fietst daarna verder naar de hoofdstad van de ”trulli”, Alberobello. Evenals Matera een UNESCO werelderfgoed. Matera is tevens uitgeroepen tot culturele hoofdstad van 2019. Je overnacht bovendien in het historisch centrum, in een trullo uit 1600.

Dag 3

Rondrit vanuit Alberobello, 40 of 55 km

Vanuit Alberobello heb je ten eerste de keuze uit twee rondritten. Namelijk een route naar van de Itria vallei. Één van de mooiste cultuurlandschappen van Zuid-Italië met daarnaast duizenden eeuwenoude olijfbomen. Je komt vervolgens door Cisternino, één van de typische witte dorpen. Via de Itria vallei bereik je daarna Martina Franca. Deze oude plaats is met zijn Barokke paleizen ook één van de belangrijkste steden van de regio. Tijdens de tweede rondrit breng je een bezoek aan de indrukwekkende ondergrondse grotten van Castellana. Dit is het grootste grottenstelsel in Italië en ligt in het Murgia gebied. Al met al gevormd tijdens de laatste millennia dankzij de constante lekkage van water door de kalksteen bodem. Sinds 1939 zijn ze ook toegankelijk voor toeristen. Je keert ten slotte terug naar Alberobello en overnacht in je trullo.

Dag 4

Alberobello – Valle Rita, 70 km

Vandaag verder zuidwaarts door de provincie van Taranto. Je fietst over verlaten wegen door vele wijngaarden. Daarna kom je door het Land van de Ravijnen. Dit is een gebied met diepe afgronden, vaak meer dan 100 meter, die vergelijkbaar zijn met de Canyon. Vervolgens gaat de tocht verder door dorpen als Mottola en Palagianello. Uiteindelijk aangekomen in Valle Rita overnacht je in een landelijk gelegen agriturismo.

Dag 5

Valle Rita – Valle del Bradano, 35 of 73 km

Vandaag heb je eerst de gelegenheid om Metapontum te bezoeken. Een oude Griekse kolonie uit de 7e eeuw v. Chr. met een oude Griekse tempel. Gelegen tussen wijngaarden en sinaasappelbomen. In deze rijke maar ook belangrijke stad richtte Pythagoras één van zijn scholen op. Na een bezoek aan dit archeologisch gebied fiets je vervolgens naar Montescaglioso. Een levendige plaats, met een hooggelegen en ook mooi oud centrum. Je daalt daarna af naar de vallei van de Bradano rivier, waar je ook overnacht in een agriturismo. Hier heb je tevens de mogelijkheid om even te relaxen bij het zwembad.

Dag 6

Rondrit vanuit de Valle del Bradano, 56 of 71 km

Vandaag brengt de lange tocht je middels de antieke Via Appia naar Miglionico, gelegen op een heuvel. Hiervandaan heb je een mooi uitzicht over de vallei. Voor de kortste rit sla je het extra bezoek aan Miglionico over, en blijf je in het dal fietsen over een mooie verlaten weg rondom het meer van San Giuliano. Een rustige oase dat ieder jaar wordt bezocht door vele watervogels uit Afrika. Neem de tijd om de vele vogels te bewonderen zoals de reiger, de aalscholver, de ooievaar en de visvalk. Ook interessant is een bezoek aan de Cripta del Peccato Originale. Hier vind je zeer oude wandschilderingen. Ten slotte fiets je terug naar het agriturismo.

Dag 7

Valle del Bradano – Matera, 30 km

Deze laatste fietsdag breng je uiteindelijk terug naar Matera via het Park van de Rotskerken. Na 12 km parkeer je, voor even, de fietsen bij een boerderij om deze canyon al wandelend te bezichtigen. Vervolgens kun je kiezen voor bijvoorbeeld een picknick in de grotten van Cristo La Selva. Een dorpje in het hart van het park. Ten slotte kom je weer aan in Matera waar je deze laatste nacht verblijft.

Dag 8

Einde van de fietsvakantie in Puglia Basilicata

Vandaag is de laatste dag van de fietsvakantie. Na het ontbijt eindigt het arrangement dan ook. Indien je nog vragen hebt over deze fietsreis neem dan gerust contact met ons op.

 

reisinformatie

Deze fietsvakantie in Puglia Basilicata kan iedere dag worden gestart in de periode van 1 maart tot 30 juni en van 1 september tot 31 oktober. In de maanden juli en augustus liggen de prijzen circa 15 – 25% hoger t.o.v. de standaardprijzen. Deze periode behoort namelijk niet tot de reguliere reisperiode wegens de mogelijk hoge temperaturen.

Inbegrepen
 • 7 x overnachting op een tweepersoonskamer met eigen douche en toilet
 • 7 x ontbijt
 • Bagagevervoer
 • Technische ondersteuning en ook telefonische hulp
 • Routebeschrijving (Engelstalig), kaartmateriaal en achtergrondinformatie

 

Niet inbegrepen
 • Heen- en terugreis
 • Lunches, diners en ook dranken
 • Fietshuur: hybride huurfiets € 130,-, elektrische huurfiets en (gravel)wielrenfiets € 230,-, full carbon wielrenfiets € 230,- (exclusief fietsverzekering)
 • Huur fietshelm € 10,-
 • Huur bidon € 5,-
 • Transfers
  • Luchthaven Bari – Matera € 100,- voor 1 tot 2 personen en € 140,- voor 3 tot 4 personen
  • Luchthaven Brindisi – Matera € 270,- voor 1 tot 4 personen en € 520,- voor 5 tot 8 personen
  • Matera – luchthaven Bari € 100,- voor 1 tot 2 personen en € 140,- voor 3 tot 4 personen
  • Matera – luchthaven Brindisi € 270,- voor 1 tot 4 personen en € 520,- voor 5 tot 8 personen
 • Rondleiding met gids door de Sassi-wijk, op de dag van aankomst. Duur 2,5 uur kosten € 50,- p.p.
 • Eventuele entreegelden
 • Eventuele toeristenbelasting (van € 0,50 tot € 2,50,- p.p.p.n. ter plekke te betalen)
 • Reserveringskosten € 25,-
 • Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen)
 • Bijdrage SGR € 5,- p.p. per boeking
 • Reisverzekering en/of annuleringsverzekering

 

Bijzonderheden
 • Minimumdeelname 2 personen
 • Vooraf ontvang je van ons de reisbescheiden. Deze bevatten onder andere de lijst met overnachtingsadressen, vouchers en overige aanvullende informatie. De Engelstalige routebeschrijving met kaarten ontvang je daarnaast van onze lokale partner, ter plaatse
 • Je kunt bij ons ook een extra overnachting boeken in Matera. Op basis van een tweepersoonskamer inclusief ontbijt € 75,- p.p. DeLuxe overnachting ook mogelijk op basis van een tweepersoonskamer inclusief ontbijt € 140,- p.p.
 • Bij de DeLuxe tocht overnacht je op dag 2 en 3 buiten de stad Alberobello. Hierdoor zullen de afstanden op de eerste, tweede en derde fietsdag enigszins afwijken
 • Wij adviseren om een fietshelm te dragen. Bij enkele reizen is een fietshelm inbegrepen. Dit staat dan vermeld onder het tabblad huurfietsen van de desbetreffende reis. Een eigen fietshelm meebrengen heeft de voorkeur
 • Ook bij deze fietsvakantie in Puglia en Basilicata zijn de routes beschikbaar voor de fietsnavigatie. De fietsroutes worden, op aanvraag, als GPX-tracks naar je verzonden per e-mail. Gebruik je de GPX tracks op je mobiele telefoon? Neem dan een powerbank mee!
 • Het is mogelijk een reis- en/of annuleringsverzekering af te sluiten bij Onderweegs in Italië. Wij werken samen met a.s.r.

 

kaart

Fietsvakantie Basilicata - kaart
Fietsvakantie Italie Sassi en Trulli Basilicata Puglia

 

niveau

Fietsvakantie Puglia - Sassi en Trulli niveau

Lees meer over het niveau van onze fietsvakanties in Italië.

 

 

 

vervoersopties

Auto

Afstand Utrecht – Matera: 1946 km.
Afstand Brussel – Matera: 1813 km.

Informatie op www.google.nl/maps


Trein

www.nsinternational.nl
www.bahn.de
www.trenitalia.it

Vanaf treinstation Bari Centrale rijdt er regelmatig een trein van de Italiaanse spoorwegonderneming Ferrovie Appulo Lucane naar de Piazza Matteotti in Matera. Zie ook: www.ferrovieappulolucane.it.

Er rijden geen treinen op zondag tussen Matera en Bari. Uitsluitend enkele bussen, d.d. maart 2018:
Van Bari naar Matera:
Vertrek om 09.55 – 12.50 – 19.05 (vanaf Via R. Bovio)
Van Matera naar Bari:

Vertrek om 10.25 – 13.00 – 16.15 – 18.40 – 21.00 (vanaf Matera Centrale)


Vliegtuig

www.google.com/flights


Rechtstreekse vluchten naar Bari (BRI), vanaf o.a.:

Rechtstreekse vluchten vanaf Brindisi (BDS), vanaf o.a.:

Transfers
 • Luchthaven Bari – Matera € 90,- voor 2 personen en € 120,- voor 3 tot 4 personen.
 • Luchthaven Brindisi – Matera € 240,- voor 2 tot 4 personen en € 280,- voor 5 tot 8 personen.

Openbaar vervoer van en naar luchthaven Bari

Optie 1: Er vertrekt ongeveer om de drie kwartier een bus – lijn 16 – vanaf luchthaven Bari naar Bari Stazione Centrale (centraal station). Duur circa 30 minuten. Kosten: ca. € 5,- p.p. Zie ook;  www.autoservizitempesta.it/orari.php.

Je kunt ook met de trein van luchthaven Bari naar Bari centraal. Duur circa 20 minuten. Zie ook; www.ferrovienordbarese.it/times.

Vanaf Bari centraal neem je vervolgens de trein naar Matera. Duur circa 2 uur. Zie ook; www.ferrovieappulolucane.it.

Optie 2: Vanaf Bari Palese rijdt er ook 5 x per dag een shuttle bus naar Matera. Pugliairbus is een shuttle service van de busmaatschappij SITA. Duur circa 2 uur. Zie ook; www.aeroportidipuglia.it/bus-pugliairbus-.

Voor de terugreis neem je uiteindelijk in Matera de trein terug naar Bari Centrale. Er rijdt regelmatig een trein vanaf de Piazza Matteotti in Matera naar Bari. Van de Italiaanse spoorwegonderneming Ferrovie Appulo Lucane. Duur circa 2 uur. Zie ook; www.ferrovieappulolucane.it.

 

huurfietsen

Tijdens deze fietsvakantie in Puglia en Basilicata huur je een van goede kwaliteit trekking fiets van een fietsverhuurder in Matera. Je kunt kiezen uit de maten small, medium en large. Zoals voor alle tochten geldt ook hier dat je simpele reparaties zoals het plakken of het verwisselen van een band zelf kunt oplossen. Voor professionele hulp kun je bellen met de fietsverhuurder in Matera waarvan je ook het telefoonnummer meekrijgt. Aan deze hulp zijn kosten verbonden die voor je eigen rekening zijn, indien het je eigen fiets betreft. In het geval dat je een fiets huurt, biedt de fietsverhuurder je in uiterste noodzaak deskundige hulp.

Helmen en telefoonhouders kunnen op aanvraag worden bijgehuurd. Een helm bedraagt € 10,00 per stuk. De telefoonhouder is kosteloos. 

Huurfiets hybride - Puglia Basilicata
Hybride huurfiets

Basisprijs € 130,- per 6 dagen. Verlenging: € 20,- per fiets/per dag.

Specificaties

 • Versnellingen: Shimano 27 speed deore
 • Fietscomputer
 • Bandenplaksetje
 • Stuurtas en achtertas
 • Bidonhouder + Bidon
 • Reserve binnenband
 • Licht: LED (voor en achter)
 • Bagagedrager

Elektrische huurfiets - Puglia Basilicata
Elektrische huurfiets

Basisprijs: € 230,- per 6 dagen. Verlenging € 35,- per fiets/per dag.

Specificaties

 • Versnellingen: Shimano 7 speed Nexus
 • Bosch motor 250 Watt
 • Batterij 36 Volt/ minimaal 400 Wh
 • Fietscomputer
 • Bandenplaksetje
 • Stuurtas en achtertas
 • Reserve binnenband
 • Licht: Axa (voor en achter)
 • Bagagedrager

Huurfiets wielrenfiets - Puglia Basilicata
Wielrenfiets Scott Speedster 60

Basisprijs: € 190,- per 6 dagen. Verlenging € 40,- per fiets/per dag.

Specificaties

 • Frame maat: 54 cm
 • Frame: 6061 aluminium
 • Voorvork: alloy blades and 11/8in steerer
 • Derailleur voor: Shimano Tourney
 • Derailleur achter: Shimano Tourney
 • Banden: Schwalbe racepac 23 mm
 • Gewicht: 10.36 kg

Huurfiets wielrenfiets - Puglia Basilicata (2)
Wielrenfiets Merida Scultura Lite 900

Specificaties

 • Frame maat: 50 cm – 56 cm
 • Frame: Scultura lite
 • Voorvork: road carbon full
 • Derailleur voor: Shimano Claris D
 • Derailleur achter: Shimano Claris SS
 • Banden: Maxxis Rouler 23 mm
 • Gewicht: 9.71 kg

Huurfiets full carbon wielrenfiets - Puglia Basilicata
Full carbon wielrenfiets BH Fusion Disc 105

Basisprijs: € 230,- per 6 dagen. Verlenging € 40,- per fiets/per dag.

Specificaties

 • Frame maat: XL (> 182 cm tot 198 cm)
 • Frame: fusion disc full carbon
 • Voorvork: fusion disc full carbon 1.5″
 • Shift levers: Shimano 105
 • Derailleur voor en achter: Shimano 105
 • Crankstel: FSA omega 50/34
 • Casette:Shimano 105 11/32
 • Remmen voor en achter: Shimano Disc Flat Mount
 • Banden: Hutchinson Nitro 2 700×28

Huurfiets full carbon wielrenfiets - Puglia Basilicata (2)
Full carbon wielrenfiets BH Quartz 105

Specificaties

 • Frame maat: SM (> 160 cm tot 174 cm)
 • Frame: Quartz Full Carbon
 • Voorvork: Quartz Full Carbon 1.5″
 • Shift levers: Shimano 105
 • Derailleur voor en achter: Shimano 105
 • Crankstel: FSA gossamer 386
 • Cassette: Shimano 105 11/32
 • Remmen voor en achter: Shimano 105
 • Banden: Hutchinson Nitro 2 700×28

Gravel road bike - Puglia Basilicata
Gravel road bike

Basisprijs: € 230,- per 6 dagen. Verlenging € 40,- per fiets/per dag.

Specificaties

 • Frame: Gravel X Alloy 7005 Hydroforming
 • Voorvork: Gravel X Full Carbon 1.5”
 • Derailleur voor en achter: Shimano 105
 • Crankstel: FSA Omega 50/34
 • Cassette: Shimano 105 11/32
 • Remmen voor en achter: Shimano 105
 • Banden: Hutchinson Black Mamba 700×34

De huurfietsen die je via Onderweegs in Italië huurt zijn niet verzekerd tegen schade en/of diefstal. Ook een eigen reisverzekering voorziet vaak niet in de dekking van de huurfietsen. Je bent persoonlijk aansprakelijk voor diefstal en/of beschadigd gehuurd materiaal. 

Wij adviseren om de huurfietsen via Onderweegs in Italië te verzekeren à € 1,77 per fiets, per dag. Daarnaast gelden eenmalige poliskosten à € 3,50. Er wordt dan een reisverzekering afgesloten inclusief basisdekking + extra dekkingen voor bagage en extra sportuitrusting. De fiets is dan tot € 2.500,- gedekt. Er geldt een eigen risico van € 100,-. Wij werken samen met a.s.r. verzekeringen.

Deze reisverzekering t.b.v. de huurfietsen is eenvoudig toe te voegen in het boekingsformulier.

 

reiservaringen

Fietsvakantie Puglia Basilicata Sassi en Trulli – foto’s ingezonden door Vera en Emmanuel – juni 2017

 

Prijzen 2024 online!

X