Fietsvakantie Puglia Basilicata, 8 dagen – Sassi en Trulli – Zuid Italië

Niveau fietsreis: niveau fietsvakantie

Sassi en Trulli

Een week fietsen in het gebied van de twee prachtige Unesco steden Alberobello en Matera. Vanaf Matera fietst u naar het ‘dal van de trulli’, met duizenden karakteristieke kalkstenen huisjes met kegelvormige daken. Het gebied is begroeid met oeroude olijfbomen, en fruit- en amandelbomen. In het bijzondere landschap van Basilicata verblijft u twee nachten in een uitstekend agriturismo.

Ook voor deze fietsvakantie in Puglia Basilicata zijn GPS tracks beschikbaar.

Prijzen 2021  Prijzen zijn per persoon
7 nachten o.b.v. Logies Ontbijt  € 710,-
Toeslag eenpersoonskamer  € 190,-
DeLuxe Tour: 7 x overnachting in luxere accommodaties o.b.v. L.O. € 900,-
Toeslag eenpersoonskamer DeLuxe Tour € 260,-
Huur hybride fiets € 90,-
Huur elektrische fiets € 190,-

 

Wij werken in Puglia samen met een lokale organisatie die deze fietsvakantie ook uitvoert. Bij hulp of problemen onderweg kunt u zich in eerste instantie wenden tot deze organisatie en daarnaast ook tot Onderweegs in Italië. In samenwerking met onze partner streven wij naar kwalitatief goede accommodaties en tevens mooie fietsroutes.

programma

Dag 1

Begin van uw fietsvakantie in Puglia Basilicata

Allereerst aankomst in Matera. Een oude plaats dat bekend staat om zijn Sassi en bovendien een UNESCO werelderfgoed sinds 1993. Met onder andere zijn smalle straatjes en pleintjes, grotwoningen en over de honderd grotkerken. De Sassi-wijk bestaat uit twee districten en wordt al sinds de prehistorie bewoond. Op de dag van aankomst heeft u ook de keuze voor een rondleiding door deze wijk. Waar u tevens overnacht in een hotel.

Dag 2

Matera – Alberobello, 69 km

Na het ontbijt krijgt u eerst de huurfietsen en uw routemateriaal overhandigd. Vervolgens vertrekt u richting de regio Puglia. U komt onder andere door de plaatsen Gioia del Colle en Noci. U fietst daarna verder naar de hoofdstad van de ”trulli”, Alberobello. Evenals Matera een UNESCO werelderfgoed. Matera is tevens uitgeroepen tot culturele hoofdstad van 2019. U overnacht bovendien in het historisch centrum, in een trullo uit 1600.

Dag 3

Rondrit vanuit Alberobello, 40 of 45 km

Vanuit Alberobello heeft u ten eerste de keuze uit twee rondritten. Namelijk een route naar van de Itria vallei. Één van de mooiste cultuurlandschappen van Zuid-Italië met daarnaast duizenden eeuwenoude olijfbomen. U komt vervolgens door Cisternino, één van de typische witte dorpen. Via de Itria vallei bereikt u daarna Martina Franca. Deze oude plaats is met zijn Barokke paleizen ook één van de belangrijkste steden van de regio. Tijdens de tweede rondrit brengt u tevens een bezoek aan de indrukwekkende ondergrondse grotten van Castellana. Dit is het grootste grottenstelsel in Italië en ligt in het Murgia gebied. Al met al gevormd tijdens de laatste millennia dankzij de constante lekkage van water door de kalksteen bodem. Sinds 1939 zijn ze ook toegankelijk voor toeristen. U keert ten slotte terug naar Alberobello en overnacht in uw trullo.

Dag 4

Alberobello – Valle Rita, 70 km

Vandaag verder zuidwaarts door de provincie van Taranto. U fietst over verlaten wegen door vele wijngaarden. Daarna komt u door het Land van de Ravijnen. Dit is een gebied met diepe afgronden, vaak meer dan 100 meter, die vergelijkbaar zijn met de Canyon. Vervolgens gaat uw tocht verder door dorpen als Mottola en Palagianello. Uiteindelijk aangekomen in Valle Rita overnacht u in een landelijk gelegen agriturismo.

Dag 5

Valle Rita – Valle del Bradano, 35 of 50 km

Vandaag heeft u eerst de gelegenheid om Metapontum te bezoeken. Een oude Griekse kolonie uit de 7e eeuw v. Chr. met een oude Griekse tempel. Gelegen tussen wijngaarden en sinaasappelbomen. In deze rijke maar ook belangrijke stad richtte Pythagoras één van zijn scholen op. Na een bezoek aan dit archeologisch gebied fietst u vervolgens naar Montescaglioso. Een levendige plaats, met een hooggelegen en ook mooi oud centrum. U daalt daarna af naar de vallei van de Bradano rivier, waar u ook overnacht in een agriturismo. Hier heeft u tevens de mogelijkheid om een te relaxen bij het zwembad.

Dag 6

Rondrit vanuit de Valle del Bradano, 42 of 56 km

Vandaag heeft u de keuze uit twee rondritten. Namelijk een rit naar de antieke Via Appia naar Miglionico, gelegen op een heuvel. Hiervandaan heeft u bovendien een mooi uitzicht over de vallei. Tijdens de tweede rit fietst u over een mooie maar ook verlaten weg rondom het meer van San Giuliano. Een rustige oase dat ieder jaar wordt bezocht door vele watervogels uit Afrika. Neem de tijd om de vele vogels te bewonderen zoals de reiger, de aalscholver, de ooievaar en de visvalk. Ook interessant is een bezoek aan de Cripta del Peccato Originale. Hier vindt u zeer oude wandschilderingen. Ten slotte terugkeer naar uw agriturismo.

Dag 7

Valle del Bradano – Matera, 25 km

Deze laatste fietsdag brengt u uiteindelijk terug naar Matera via het Park van de Rotskerken. Na 12 km parkeert u, voor even, de fietsen bij een boerderij om deze canyon al wandelend te bezichtigen. Vervolgens kunt u kiezen voor bijvoorbeeld een picknick in de grotten van Cristo La Selva. Een dorpje in het hart van het park. Ten slotte komt u weer aan in Matera waar u deze laatste nacht verblijft.

Dag 8

Einde van uw fietsvakantie in Puglia Basilicata

Vandaag is de laatste dag van uw fietsvakantie. Na het ontbijt eindigt uw arrangement dan ook. Indien u nog vragen heeft over deze fietsreis neemt u dan gerust contact met ons op.

 

reisinformatie

Deze fietsvakantie in Puglia Basilicata kan bovendien iedere dag worden gestart in de periode van 1 maart t/m 31 oktober. In de periode van 1 juli t/m 31 augustus liggen de prijzen circa 15 – 25% hoger t.o.v. de standaardprijzen. Deze periode behoort namelijk niet tot de reguliere reisperiode wegens de mogelijk hoge temperaturen. Neemt u voor de exacte toeslag contact met ons op.

Inbegrepen
 • 7 x overnachting op een tweepersoonskamer met eigen douche en toilet
 • 7 x ontbijt
 • Bagagevervoer
 • Technische ondersteuning en ook telefonische hulp
 • Routebeschrijving (Engelstalig), kaartmateriaal en achtergrondinformatie

 

Niet inbegrepen
 • Heen- en terugreis
 • Lunches, diners en ook dranken
 • Fietshuur hybride fiets € 90,-, e-bike en (gravel)wielrenfiets € 190,-, full carbon wielrenfiets € 230,- per 6 fietsdagen
 • Verlenging fiets: hybride fiets € 15,- per dag, e-bike en (gravel)wielrenfiets € 30,- per dag en full carbon wielrenfiets € 40,- per dag
 • Huur fietshelm € 5,-
 • Transfers
  – Luchthaven Bari – Matera € 80,- per rit (2 pers.)
  – Luchthaven Brindisi – Matera € 150,- per rit (2 pers.)
 • Rondleiding met gids door de Sassi-wijk, op de dag van aankomst. Duur 2,5 uur kosten € 40,- p.p. Matera is bovendien culturele hoofdstad van 2019!
 • Eventuele entreegelden
 • Eventuele toeristenbelasting. Van € 0,50 tot € 2,50,- p.p.p.n. Ter plekke te betalen.
 • Reserveringskosten € 20,-
 • Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen)
 • Bijdrage SGR € 5,- p.p. per boeking. Zie ook tabblad ‘algemene info
 • Reisverzekering en/of annuleringsverzekering

 

Bijzonderheden
 • Minimumdeelname 2 personen.
 • Vooraf ontvangt u van ons uw reisbescheiden. Deze bevatten onder andere de lijst met overnachtingsadressen, vouchers en overige aanvullende informatie. De Engelstalige routebeschrijving met kaarten ontvangt u daarnaast van onze lokale partner, ter plaatse.
 • U kunt bij ons ook een extra overnachting boeken in Matera. Op basis van een tweepersoonskamer inclusief ontbijt € 55,- p.p (eenpersoonskamer € 80,-). DeLuxe overnachting ook mogelijk op basis van een tweepersoonskamer inclusief ontbijt € 90,- p.p. (eenpersoonskamer € 100,-).
 • Bij de DeLuxe tocht overnacht u op dag 2 en 3 buiten de stad Alberobello. Hierdoor zullen de afstanden op de eerste, tweede en derde fietsdag enigszins afwijken.
 • Ook bij deze fietsvakantie in Puglia en Basilicata zijn de routes beschikbaar voor uw fietsnavigatie. De fietsroutes worden, op aanvraag, als GPX-track naar u verzonden per e-mail.
 • Tevens de mogelijkheid om een reis- en annuleringsverzekering af te sluiten bij Onderweegs in Italië, in samenwerking met Europeesche Verzekeringen.

 

kaart

Fietsvakantie Basilicata - kaart
Fietsvakantie Italie Sassi en Trulli Basilicata Puglia

 

niveau

Fietsvakantie Puglia - Sassi en Trulli niveau

Klik hier voor meer informatie over het niveau van onze fietsvakanties in Italië.

 

 

 

vervoersopties

Auto

Afstand Utrecht – Matera: 1946 km.
Afstand Brussel – Matera: 1813 km.

https://www.google.nl/maps


Trein

https://www.nsinternational.nl/

https://www.bahn.de/

https://www.trenitalia.it/

Vanaf treinstation Bari Centrale rijdt er regelmatig een trein van de Italiaanse spoorwegonderneming Ferrovie Appulo Lucane naar de Piazza Matteotti in Matera. Zie ook: https://ferrovieappulolucane.it/.

Er rijden geen treinen op zondag tussen Matera en Bari. Uitsluitend enkele bussen, d.d. maart 2018:
Van Bari naar Matera:
Vertrek om 09.55 – 12.50 – 19.05 (vanaf Via R. Bovio)
Van Matera naar Bari:

Vertrek om 10.25 – 13.00 – 16.15 – 18.40 – 21.00 (vanaf Matera Centrale)


Vliegtuig

https://www.google.com/flights?hl=nl


Rechtstreekse vluchten naar Bari (BRI), vanaf o.a.:

Transfers
 • Luchthaven Bari – Matera € 80,- per rit (2 pers.)
 • Luchthaven Brindisi – Matera € 150,- per rit (2 pers.)

Openbaar vervoer van en naar luchthaven Bari

Optie 1: Er vertrekt ongeveer om de drie kwartier een bus – lijn 16 – vanaf luchthaven Bari naar Bari Stazione Centrale (centraal station). Duur circa 30 minuten. Kosten: ca. € 5,- p.p. Zie ook;  www.autoservizitempesta.it/orari.php.

U kunt ook met de trein van luchthaven Bari naar Bari centraal. Duur circa 20 minuten. Zie ook; www.ferrovienordbarese.it/times/.

Vanaf Bari centraal neemt u vervolgens de trein naar Matera. Duur circa 2 uur. Zie ook; https://ferrovieappulolucane.it/.

Optie 2: Vanaf Bari Palese rijdt er ook 5 x per dag een shuttle bus naar Matera. Pugliairbus is een shuttle service van de busmaatschappij SITA. Duur circa 2 uur. Zie ook; http://www.aeroportidipuglia.it/bus-pugliairbus-.

Voor de terugreis neemt u uiteindelijk in Matera de trein terug naar Bari Centrale. Er rijdt regelmatig een trein vanaf de Piazza Matteotti in Matera naar Bari. Van de Italiaanse spoorwegonderneming Ferrovie Appulo Lucane. Duur circa 2 uur. Zie ook; https://ferrovieappulolucane.it/.

 

huurfietsen

Tijdens deze fietsvakantie in Puglia en Basilicata huurt u een van goede kwaliteit trekking fiets van een fietsverhuurder in Matera. U kunt kiezen uit de maten small, medium en large. Zoals voor alle tochten geld ook hier dat u simpele reparaties zoals het plakken of het verwisselen van een band zelf kunt oplossen. Voor professionele hulp kunt u bellen met de fietsverhuurder in Matera waarvan u ook het telefoonnummer meekrijgt. Aan deze hulp zijn kosten verbonden die voor uw eigen rekening zijn, indien het uw eigen fiets betreft. In het geval dat u een fiets huurt, biedt de fietsverhuurder u in uiterste noodzaak deskundige hulp.

Huurfiets hybride - Puglia Basilicata
Hybride huurfiets

Basisprijs € 90,- per 6 dagen. Verlenging: € 15,- per fiets/per dag.

Specificaties

 • Versnellingen: Shimano 27 speed deore
 • Fietscomputer
 • Bandenplaksetje
 • Stuurtas en achtertas
 • Bidonhouder + Bidon
 • Reserve binnenband
 • Licht: LED (voor en achter)
 • Bagagedrager

Elektrische huurfiets - Puglia Basilicata
Elektrische huurfiets

Basisprijs: € 190,- per 6 dagen. Verlenging € 30,- per fiets/per dag.

Specificaties

 • Versnellingen: Shimano 7 speed Nexus
 • Bosch motor 250 Watt
 • Batterij 36 Volt/ minimaal 400 Wh
 • Fietscomputer
 • Bandenplaksetje
 • Stuurtas en achtertas
 • Reserve binnenband
 • Licht: Axa (voor en achter)
 • Bagagedrager

Huurfiets wielrenfiets - Puglia Basilicata
Wielrenfiets Scott Speedster 60

Basisprijs: € 190,- per 6 dagen. Verlenging € 30,- per fiets/per dag.

Specificaties

 • Frame maat: 54 cm
 • Frame: 6061 aluminium
 • Voorvork: alloy blades and 11/8in steerer
 • Derailleur voor: Shimano Tourney
 • Derailleur achter: Shimano Tourney
 • Banden: Schwalbe racepac 23 mm
 • Gewicht: 10.36 kg

Huurfiets wielrenfiets - Puglia Basilicata (2)
Wielrenfiets Merida Scultura Lite 900

Specificaties

 • Frame maat: 50 cm – 56 cm
 • Frame: Scultura lite
 • Voorvork: road carbon full
 • Derailleur voor: Shimano Claris D
 • Derailleur achter: Shimano Claris SS
 • Banden: Maxxis Rouler 23 mm
 • Gewicht: 9.71 kg

Huurfiets full carbon wielrenfiets - Puglia Basilicata
Full carbon wielrenfiets BH Fusion Disc 105

Basisprijs: € 230,- per 6 dagen. Verlenging € 40,- per fiets/per dag.

Specificaties

 • Frame maat: XL (> 182 cm tot 198 cm)
 • Frame: fusion disc full carbon
 • Voorvork: fusion disc full carbon 1.5″
 • Shift levers: Shimano 105
 • Derailleur voor en achter: Shimano 105
 • Crankstel: FSA omega 50/34
 • Casette:Shimano 105 11/32
 • Remmen voor en achter: Shimano Disc Flat Mount
 • Banden: Hutchinson Nitro 2 700×28

Huurfiets full carbon wielrenfiets - Puglia Basilicata (2)
Full carbon wielrenfiets BH Quartz 105

Specificaties

 • Frame maat: SM (> 160 cm tot 174 cm)
 • Frame: Quartz Full Carbon
 • Voorvork: Quartz Full Carbon 1.5″
 • Shift levers: Shimano 105
 • Derailleur voor en achter: Shimano 105
 • Crankstel: FSA gossamer 386
 • Cassette: Shimano 105 11/32
 • Remmen voor en achter: Shimano 105
 • Banden: Hutchinson Nitro 2 700×28

Gravel road bike - Puglia Basilicata
Gravel road bike

Basisprijs: € 190,- per 6 dagen. Verlenging € 30,- per fiets/per dag.

Specificaties

 • Frame: Gravel X Alloy 7005 Hydroforming
 • Voorvork: Gravel X Full Carbon 1.5”
 • Derailleur voor en achter: Shimano 105
 • Crankstel: FSA Omega 50/34
 • Cassette: Shimano 105 11/32
 • Remmen voor en achter: Shimano 105
 • Banden: Hutchinson Black Mamba 700×34

video(3-op-reis)

reiservaringen

Fietsvakantie Puglia Basilicata Sassi en Trulli – foto’s ingezonden door Vera en Emmanuel – juni 2017