Fietsvakantie Puglia Basilicata, 8 dagen – Wijn en Kastelen – Zuid Italië

Niveau fietsreis: niveau fietsvakantie tot niveau fietsvakantie

Wijn en Kastelen

Een fietsreis in de stilte, het licht en het verleden van Zuid Italië. Na de oude havenstad Trani, brengt u een bezoek aan het middeleeuwse burcht Castel del Monte. U bezoekt tijdens deze vakantie de Romeinse plaats Venosa en het slot van Melfi. Nadat u de Vulture wijnvelden bent gepasseerd, fietst u zuidwaarts over rustige straten langs de ‘gouden heuvels’. Uiteindelijk komt u aan in de historische Sassi wijk van Matera.

Ook voor deze fietsvakantie in Puglia Basilicata zijn GPS tracks beschikbaar.

Prijzen 2021  Prijzen zijn per persoon
7 nachten o.b.v. 7 x Logies Ontbijt  € 720,-
Toeslag eenpersoonskamer  € 180,-
Huur hybride fiets € 90,-
Huur elektrische fiets € 190,-

 

Wij werken in Puglia samen met een lokale organisatie die deze fietsvakantie ook uitvoert. Bij hulp of problemen onderweg kunt u zich in eerste instantie wenden tot deze organisatie en daarnaast ook tot Onderweegs in Italië. In samenwerking met onze partner streven wij naar kwalitatief goede accommodaties en tevens mooie fietsroutes.

programma

Dag 1

Begin van uw fietsvakantie in Puglia Basilicata

Vandaag komt u allereerst aan in Trani, waar u verblijft in een hotel. Neem ook even de tijd om deze eeuwenoude stad te bezoeken met zijn mooie historische centrum. Daarnaast vindt u hier de, op een unieke locatie en tevens op zee uitkijkende, romaanse kathedraal maar ook imposante Castello Svevo. Bovendien is deze kathedraal in 2002 door UNESCO uitgeroepen tot “Monument boodschapper van cultuur en vrede”. Geniet later op de dag van een diner bij één van de kleine visrestaurants in de oude haven.

Dag 2

Trani – Castel del Monte, 45 km

Deze fietsreis begint ten eerste met een bezoek aan het Alta Murgia Nationaal Park. Niet ver gelegen van Castel del Monte, tevens UNESCO werelderfgoed. U wordt ontvangen op een landgoed dat is gespecialiseerd in de productie van wijn maar ook olijfolie. Voor het einde van het bezoek klimt u vervolgens naar het kasteel van Frederick II, keizer van het Heilige Roomse Rijk. U overnacht ten slotte in een landelijk gelegen tenuta met zwembad.

Dag 3

Castel del Monte – Venosa, 55 km

Vandaag fietst u vanuit Puglia uiteindelijk naar het in Basilicata gelegen Venosa. De stad van Horatius, de Latijnse dichter van Carpe Diem. Breng hier ook een bezoek aan de abdijkerk Trinita met haar waardevolle fresco’s. Tevens zijn er graftombes te bezichtigen van koningen der Noormannen. U vindt hier bijvoorbeeld de graftombe van Robert Guiscard “hertog van Puglia en Calabrië”.

Dag 4

Rustdag of rondrit in het Vulture-gebied, 30 of 45 km

Tijdens de rondrit van vandaag fiets u door het beroemde wijngebied ‘De Vulture’. Hier wordt namelijk de van oorsprong Griekse rode wijn Aglianico geproduceerd. Tevens wordt er uitstekende olijfolie gemaakt. Niet ver van het Vulture-gebied ligt Melfi. Het heeft een prachtig slot uit de Noormannentijd, met zeven grote torens en ook een museum. Daarna door een bosrijk gebied met veel kastanjebomen, fietst u uiteindelijk terug naar Venosa. Onderweg komt u ook langs meerdere wijnkelders met wijnproeverijen zoals in de plaatsten Barile en Ginestra.

Dag 5

Venosa – Grottole, 36 km

Een mooie rit door de Bradano vallei. U bent omgeven door wijngaarden en fietst door dorpjes met een typisch Zuid Italiaanse sfeer zoals Palazzo S. Gervasio en Banzi. Vanaf Genzano di Lucania wordt u vervolgens met een busje naar uw volgende overnachtingsadres gebracht.

Dag 6

Grottole – Matera, 45 km

Vandaag fiets u eerst over een mooie, verlaten weg rondom het meer van San Giuliano. Een rustige oase dat ieder jaar wordt bezocht door vele watervogels uit Afrika. Neem de tijd om de vele vogels te bewonderen zoals de reiger, de aalscholver, de ooievaar en de visvalk. U verblijft ten slotte in de historische Sassi-wijk van Matera (UNESCO Werelderfgoed). Bovendien is Matera uitgeroepen tot culturele hoofdstad van 2019!

Dag 7

Rondrit Matera, 40 km

Deze laatste fietsdag leidt u door de vallei van het Park van de Rotskerken. Stop onderweg ook voor een picknick. U heeft daarnaast de mogelijkheid om een bezoek te brengen aan Montescaglioso. Deze stad word gedomineerd door zijn betoverende 11e eeuwse Benedictijner abdij. Vervolgens fietst u terug richting Matera.

Dag 8

Einde van uw fietsvakantie in Puglia Basilicata

Vandaag is de laatste dag van uw fietsvakantie. Na het ontbijt eindigt uw arrangement dan ook. Indien u nog vragen heeft over deze fietsreis neemt u dan gerust contact met ons op.

 

reisinformatie

Deze fietsvakantie in Puglia Basilicata kan bovendien iedere dag worden gestart in de periode van 1 maart t/m 30 juni en van 1 september t/m 31 oktober. In de periode van 01 juli t/m 31 augustus liggen de prijzen circa 15 – 25% hoger t.o.v. de standaard prijzen. Deze periode behoort namelijk niet tot de reguliere reisperiode wegens de mogelijk hoge temperaturen. Neemt u voor de exacte toeslag contact met ons op.

Inbegrepen
 • 7 x overnachting op een tweepersoonskamer met eigen douche en toilet
 • 7 x ontbijt
 • Bagagevervoer
 • Transfer van Genzano di Lucania naar uw overnachtingsadres in Grottole
 • Technische ondersteuning en ook telefonische hulp
 • Routebeschrijving (Engelstalig), kaartmateriaal en achtergrondinformatie

 

Niet inbegrepen
 • Heen- en terugreis
 • Lunches, overige diners en ook dranken
 • Fietshuur; hybride fiets € 90,-, e-bike en (gravel) wielrenfiets € 190,-, full carbon wielrenfiets € 230,- per 6 fietsdagen.
 • Verlenging fiets; hybride fiets € 15,- per dag, e-bike en wielrenfiets € 30,- per dag en full carbon wielrenfiets € 40,- per dag.
 • Huur fietshelm € 5,-
 • Transfers
  – Luchthaven Bari – Trani € 80,- (2 pers.)
  – Luchthaven Brindisi – Trani € 150,- (2 pers.)
  – Matera – luchthaven Bari € 80,- (2 pers.)
  – Matera – luchthaven Brindisi € 150,- (2 pers.)
 • Rondleiding met gids door de Sassi-wijk in Matera. Duur 2,5 uur en kosten € 40,- p.p. Matera is bovendien culturele hoofdstad van 2019!
 • Eventuele entreegelden
 • Eventuele toeristenbelasting. Van € 0,50 tot € 2,50,- p.p.p.n. Ter plekke te betalen.
 • Reserveringskosten € 20,-
 • Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen)
 • Bijdrage SGR € 5,- p.p. per boeking. Zie ook tabblad ‘algemene info
 • Reisverzekering en/of annuleringsverzekering

 

Bijzonderheden
 • Minimumdeelname 2 personen.
 • Vooraf ontvangt u van ons uw reisbescheiden. Deze bevatten onder andere de lijst met overnachtingsadressen, vouchers en overige aanvullende informatie. De Engelstalige routebeschrijving met kaarten ontvangt u daarnaast van onze lokale partner, ter plaatse.
 • Verlenging iedere dag mogelijk.
 • U kunt bij ons ook een extra overnachting boeken in Trani. Op basis van een tweepersoonskamer inclusief ontbijt € 65,- p.p.
 • U kunt bij ons ook een extra overnachting boeken in Matera. Op basis van een tweepersoonskamer inclusief ontbijt € 65,- p.p.
 • Bij deze fietsvakantie in Puglia en Basilicata zijn de routes bovendien beschikbaar voor uw fietsnavigatie. De fietsroutes worden, op aanvraag, als GPX-track naar u verzonden per e-mail.
 • Tevens de mogelijkheid om een reis- en annuleringsverzekering af te sluiten bij Onderweegs in Italië, in samenwerking met Europeesche Verzekeringen.

 

kaart

Fietsvakantie Apulië - kaart
Puglia basilicata wijn en kastelen fietsreis

 

niveau

Fietsvakantie Puglia - wijn en kastelen niveau

 

Klik hier voor meer informatie over het niveau van onze fietsvakanties in Italië.

 

vervoersopties

Auto

Afstand Utrecht – Trani: 1883 km.
Afstand Brussel – Trani: 1750 km.
Via de Adriatische kust: u volgt de autobaan A14 richting Bari. Zie ook: www.nl.map24.com.

Wij raden u aan om in Bari uw auto te parkeren. Zie ook: www.parcheggi.it/mappe/index.php?citta=bari%2C+BA&indirizzo=piazza+aldo+moro&cerca=cerca.

Vervolgens met de trein naar Trani. Duur treinreis circa 35 minuten. De stad Trani zelf heeft namelijk minder goede parkeermogelijkheden.

https://www.google.nl/maps


Trein

Wanneer u per trein af wilt reizen naar Trani kunt u de actuele reistijden vinden op onderstaande pagina’s:

https://www.nsinternational.nl/

https://www.bahn.de/

https://www.trenitalia.it/


Vliegtuig

https://www.google.com/flights?hl=nl


Rechtstreekse vluchten naar Bari (BRI), vanaf o.a.:

Transfers
 • Luchthaven Bari – Trani € 80,- (2 pers.)
 • Luchthaven Brindisi – Trani € 150,- (2 pers.)
 • Matera – luchthaven Bari € 80,- (2 pers.)
 • Matera – luchthaven Brindisi € 150,- (2 pers.)

Openbaar vervoer

Er vertrekt ongeveer om de drie kwartier een bus – lijn 16 – vanaf luchthaven Bari naar Bari Stazione Centrale (centraal station). Duur circa 30 minuten. Kosten: ca. € 5,- p.p. Zie ook;  www.autoservizitempesta.it/orari.php.

U kunt ook met de trein van luchthaven Bari naar Bari centraal. Duur circa 20 minuten. Zie ook; www.ferrovienordbarese.it/times/.

Vanaf Bari centraal neemt u vervolgens de trein naar Trani. Duur circa 40 minuten. Zie ook; www.trenitalia.com.

Voor de terugreis neemt u uiteindelijk in Matera de trein terug naar Bari Centrale. Er rijdt regelmatig een trein vanaf de Piazza Matteotti in Matera naar Bari, van de Italiaanse spoorwegonderneming Ferrovie Appulo Lucane. Duur circa 2 uur. Zie ook; www.fal-srl.it.

 

huurfietsen

Tijdens de fietsvakantie Puglia Basilicata huurt u een van goede kwaliteit trekking fiets van een fietsverhuurder in Matera. U kunt kiezen uit de maten small, medium en large. Zoals voor alle tochten geld ook hier dat u simpele reparaties zoals het plakken of het verwisselen van een band zelf kunt oplossen. Voor professionele hulp kunt u bellen met de fietsverhuurder in Matera, waarvan u ook het telefoonnummer meekrijgt. Aan deze hulp zijn kosten verbonden die voor uw eigen rekening zijn, indien het uw eigen fiets betreft. In het geval dat u een fiets huurt, biedt de fietsverhuurder u in uiterste noodzaak deskundige hulp.

Huurfiets hybride - Puglia Basilicata
Hybride huurfiets

Basisprijs € 90,- per 6 dagen. Verlenging: € 15,- per fiets/per dag.

Specificaties

 • Versnellingen: Shimano 27 speed deore
 • Fietscomputer
 • Bandenplaksetje
 • Stuurtas en achtertas
 • Bidonhouder + Bidon
 • Reserve binnenband
 • Licht: LED (voor en achter)
 • Bagagedrager

Elektrische huurfiets - Puglia Basilicata
Elektrische huurfiets

Basisprijs: € 190,- per 6 dagen. Verlenging € 30,- per fiets/per dag.

Specificaties

 • Versnellingen: Shimano 7 speed Nexus
 • Bosch motor 250 Watt
 • Batterij 36 Volt/ minimaal 400 Wh
 • Fietscomputer
 • Bandenplaksetje
 • Stuurtas en achtertas
 • Reserve binnenband
 • Licht: Axa (voor en achter)
 • Bagagedrager

Huurfiets wielrenfiets - Puglia Basilicata
Wielrenfiets Scott Speedster 60

Basisprijs: € 190,- per 6 dagen. Verlenging € 30,- per fiets/per dag.

Specificaties

 • Frame maat: 54 cm
 • Frame: 6061 aluminium
 • Voorvork: alloy blades and 11/8in steerer
 • Derailleur voor: Shimano Tourney
 • Derailleur achter: Shimano Tourney
 • Banden: Schwalbe racepac 23 mm
 • Gewicht: 10.36 kg

Huurfiets wielrenfiets - Puglia Basilicata (2)
Wielrenfiets Merida Scultura Lite 900

Specificaties

 • Frame maat: 50 cm – 56 cm
 • Frame: Scultura lite
 • Voorvork: road carbon full
 • Derailleur voor: Shimano Claris D
 • Derailleur achter: Shimano Claris SS
 • Banden: Maxxis Rouler 23 mm
 • Gewicht: 9.71 kg

Huurfiets full carbon wielrenfiets - Puglia Basilicata
Full carbon wielrenfiets BH Fusion Disc 105

Basisprijs: € 230,- per 6 dagen. Verlenging € 40,- per fiets/per dag.

Specificaties

 • Frame maat: XL (> 182 cm tot 198 cm)
 • Frame: fusion disc full carbon
 • Voorvork: fusion disc full carbon 1.5″
 • Shift levers: Shimano 105
 • Derailleur voor en achter: Shimano 105
 • Crankstel: FSA omega 50/34
 • Casette:Shimano 105 11/32
 • Remmen voor en achter: Shimano Disc Flat Mount
 • Banden: Hutchinson Nitro 2 700×28

Huurfiets full carbon wielrenfiets - Puglia Basilicata (2)
Full carbon wielrenfiets BH Quartz 105

Specificaties

 • Frame maat: SM (> 160 cm tot 174 cm)
 • Frame: Quartz Full Carbon
 • Voorvork: Quartz Full Carbon 1.5″
 • Shift levers: Shimano 105
 • Derailleur voor en achter: Shimano 105
 • Crankstel: FSA gossamer 386
 • Cassette: Shimano 105 11/32
 • Remmen voor en achter: Shimano 105
 • Banden: Hutchinson Nitro 2 700×28

Gravel road bike - Puglia Basilicata
Gravel road bike

Basisprijs: € 190,- per 6 dagen. Verlenging € 30,- per fiets/per dag.

Specificaties

 • Frame: Gravel X Alloy 7005 Hydroforming
 • Voorvork: Gravel X Full Carbon 1.5”
 • Derailleur voor en achter: Shimano 105
 • Crankstel: FSA Omega 50/34
 • Cassette: Shimano 105 11/32
 • Remmen voor en achter: Shimano 105
 • Banden: Hutchinson Black Mamba 700×34

video(3-op-reis)

reiservaringen

Fietsvakantie Puglia Basilicata – wijn en kastelen – 4 t/m 11 mei 2018

We hebben genoten van deze vakantie. Mooie routes, Italianen die hun afspraken gewoon nakomen (!), en bovendien uitstekende hotels. Dat laatste vonden we ook belangrijk. Na een fietsrit lekker een biertje drinken en relaxen in een “lekkere” omgeving.

Met vriendelijke groet,

Mike


Fietsvakantie Puglia Basilicata – wijn en kastelen – 5 t/m 12 juni 2014

Beste,

We hebben genoten van een piekfijn georganiseerde vakantie en willen u daarvoor heel hartelijk danken. De reis was perfect. Michele was aan de luchthaven en toen we hem later op de toer vroegen om de trip van Matera naar Alberobello in te korten wegens de warmte heeft hij dat ook zonder verpinken geregeld. Fijn!

De afwisseling was geweldig. Niet enkel in de landschappen (olijfbomen, wijngaarden, graanvelden) maar ook in de overnachtingsplaatsen. Trani is bovendien schitterend wegens de ligging. De masseria in Corato is ook een leuke combinatie van oud en modern in een zeer rustige omgeving. Het hotel in Venosa ademt daarentegen vergane glorie uit. Het agriturismo in Grottole valt daarnaast weer op wegens de gastvrijheid en het zeer lekkere eten. De ontbijtruimte in Matera is onovertroffen en het Trulli arrangement was ook zonder meer uitstekend.

Vul dit aan met ten eerste de lekkere Italiaanse keuken en ten tweede heerlijke regionale wijnen. Overdag overgoten met een zonnetje van zo’n 30 graden en je hebt een vakantie zoals je die elk jaar wel zou willen beleven.

Nogmaals heel hartelijk dank aan het team. Enig minpuntje: de hellingen zijn soms wel pittig wat dan niet altijd tot uiting komt in de routebeschrijving.

Groeten,

Kathleen en Luc