Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
icons
Duur
8 dagen, 7 nachten
icons
Vakantie type
Fietsvakantie
Fietsvakantie Sicilië Lu Mari e La Terra uitgelicht

Fietsvakantie Sicilië – Lu Mari e La Terra, 8 dagen

 

 

Griekse tempels en het ruige binnenland

 

Je maakt kennis met de Tyrreense kust en prachtige binnenlanden. Een landschap met olijfbomen, wijngaarden en geschiedenis in overvloed. Je fietst langs de archeologische parken Segesta en Selinunte, met haar Griekse tempels. Vanaf Trapani volg je de kust, langs zoutpannen en talrijke oude windmolens. Je bezoekt het hooggelegen Erice en de kustplaats Marsala, de stad van de wijn én Garibaldi. Je komt tevens door Marzara del Vallo, een stad met sterke Arabische invloeden. Hierna volgen prachtige fietsroutes door een authentiek en ruig landschap. Je eindigt in Monreale, waar je kunt genieten van één van de mooiste kathedralen van de wereld.

 • Griekse tempels en ruige landschappen
 • Kustlijnen, olijfbomen en wijngaarden
 • Trapani, Corleone en Monreale

fietsvakantie Italië tot fietsvakantie Italië

Boek deze vakantie
Prijzen 2024 – fietsvakantie Sicilië  Prijzen zijn per persoon
7 nachten o.b.v. 7 x Logies Ontbijt  € 895,-
Toeslag hoogseizoen: (voor reisdagen in juli en augustus) € 140,-
Toeslag halfpension (exclusief dranken) € 250,-
Toeslag eenpersoonskamer € 230,-
Huurfiets  € 140,-
Elektrische fiets € 210,-

Wij werken op Sicilië samen met een lokale organisatie die deze fietsvakantie uitvoert. Bij hulp of problemen onderweg kun je je wenden tot deze organisatie of tot Onderweegs in Italië. In samenwerking met onze partner streven wij naar kwalitatief goede accommodaties en mooie fietsroutes.

 

Fietsvakantie Sicilië Castellammare del Golfo Zuid Italië

Begin van de fietsvakantie Sicilië Lu Mari e La Terra

De fietsvakantie begint met aankomst in Castellammare del Golfo. Een pittoreske havenstadje. Hier gaat de geschiedenis al met al terug tot het klassieke antieke tijdperk. Het was bovendien de haven van de steden Segesta en Erice. Één van de belangrijkste monumenten is het Arabisch-Normandische kasteel, waar nu ook het Mediterraans museum in is gehuisvest. Op de dag van aankomst worden ook de huurfietsen en de aanvullende reisinformatie aan je overhandigt door onze lokale partner.

Castellammare - Trapani, 56 km

Je eerste fietsdag begint met een tocht waarbij je meteen het Siciliaanse achterland leert verkennen. Olijfbomen en wijngaarden zijn er in overvloed. Na 20 kilometer door het afwisselende landschap bereik je vervolgens de archeologische vindplaats Segesta. Een oude stad meer dan 2500 jaar geleden gesticht door de Elymiërs. Er is onder andere een Griekse tempel en een Romeins theater te bewonderen. Daarna door een desolaat landschap met verstilde dorpjes. Geniet in een bar bijvoorbeeld van een heerlijke Siciliaanse cannolo, of een rijk gevulde arancino. Je komt ten slotte aan in de levendige havenplaats Trapani, ook wel bekend in Sicilië als de stad van het zout.

Trapani - Marsala, 43 of 62 km

‘s Morgens kun je er voor kiezen om eerst met de kabelbaan naar Enrice te gaan (niet op maandag). Een oud middeleeuws dorp welke is gelegen op de gelijknamige heuvel, 750 meter boven de zeespiegel. Boven kun je genieten van een prachtig uitzicht dat zich uitstrekt tot aan de Egadische eilanden. Nadat je het dorp bezocht hebt, daal je weer af naar Trapani. De route naar Marsala is vervolgens volledig vlak aangezien je langs de prachtige kustlijn fietst. Windmolens, zoutpannen en hopen van vers geëxtraheerd zout vormen daarnaast de achtergrond voor een niet te evenaren landschap.

Je hebt onderweg tevens de mogelijkheid om het eiland Mothia te bezoeken. De oude bakermat van de Fenicisch-Punische beschaving. Deze kun je ook bereiken per motorboot vanaf de lagune. Je eindigt vandaag in Marsala, een stad die bovendien niet alleen beroemd is om zijn wijn. Op 11 mei 1860 landde Giuseppe Garibaldi hier namelijk met zijn Duizend Roodhemden, het meest westelijke puntje van Sicilië. Garibaldi wordt ook wel de Vader des Vaderlands en grondlegger van de Italiaanse eenwording genoemd.

Marsala - Selinunte, 68 km

De fietsreis gaat verder langs de betoverende Tyrreense kustlijn. Je bezoekt eerst Mazara del Vallo, gelegen aan het begin van de rivier Mazaro die de stad in tweeën verdeelt. De Arabische invloeden zijn hier ook nog duidelijk merkbaar. Na het verlaten van Mazara, fiets je daarna over een weg die parallel loopt aan de kust. Vervolgens over een heuvelachtige weg in de richting van Campobello di Mazara. Ook passeer je Cave di Cusa. Hier werden de kalkstenen gehaald om de tempels van Selinunte te bouwen. Slechts 13 kilometer verderop kun je deze archeologische vindplaats ook vinden. Je hebt bovendien de mogelijkheid om de oude Griekse stad te bezoeken. Deze stad brengt je namelijk enkele duizenden jaren terug in de tijd. Of kies voor ontspanning en ga heerlijk zwemmen op de stranden van Selinunte.

Selinunte - Sambuca di Sicilia, 52 km

Vandaag fiets je het binnenland in. Door de Valle del Belice, waar ooit een verwoestende aardbeving heeft plaatsgevonden. De sporen zijn nog steeds zichtbaar: vervallen kerken maar ook verlaten dorpskernen. Verder fietsend door een gebied met prachtige vergezichten, en tevens een bezoek aan San Margherita. Hier vind je een museum gewijd aan Giuseppe Tomasi di Lampedusa. De schrijver van de roman Il Gattopardo (De Tijgerkat). Vervolgens richting Sambuca, één van de Borghi piu belli D’Italia. Een stadje waar de centrale Corso Umberto steeds verder omhoog loopt. Verder langs een typisch Siciliaans theater en prachtige oude kerken. Tot slot kom je aan op de Belvedère, waar je een adembenemend uitzicht hebt over de Valle di Sosio.

Sambuca di Sicilia - Corleone, 47 of 74 km

Vanaf Sambuca daal je tijdens deze tocht eerst de vallei in. Onderweg heb je ook de mogelijkheid om het adelaarsnest Giuliana te bezoeken, met haar 12e eeuwse kasteel. Hierna kun je kiezen tussen een korte en een lange route. De lange route brengt je verder naar Palazzo Adriano. Dit is bovendien hét decor van de winnende Oscar film Cinema Paradiso. De plaats is onveranderd en de sfeer hetzelfde. Het pittoreske museum is ook zeker een bezoek waard, waar de mevrouw je graag het zaaltje laat zien dat gewijd is aan de filmopnames. Om daarna weer verder te fietsen over een heerlijke weg, richting Corleone. Dit stadje is lange tijd in het nieuws geweest omdat hier verscheidene capi van de maffia geboren zijn. In het Museo Civico kun je tevens veel te weten komen over het verleden van deze organisatie.

Corleone - Monreale, 60 km

Breng ‘s ochtends eerst een bezoek aan het gehucht Ficuzza. In het begin van de 19e eeuw liet Ferdinand III van Bourbon hier het Palazzo Reale bouwen. Onderweg naar Piana degli Albanesi heb je vervolgens een mooi uitzicht op deze stad. In Hora e Arbëreshëvet wordt nog veel Albanees dialect gesproken. Vandaar dat de wegwijzers ook in twee namen worden vermeld. Een heerlijke afdaling brengt je uiteindelijk naar Monreale. Dit stadje domineert de Conca d’Oro, het Gouden Bekken. Zo genoemd vanwege de kleur van de sinaasappels en citroenen die hier sinds de oudheid werden verbouwd. De kathedraal met al haar mozaïeken is werkelijk prachtig en wordt bovendien gezien als een van de mooiste van de wereld!

Einde van de fietsvakantie Sicilië Lu Mari e La Terra

Vandaag is de laatste dag van de fietsvakantie Sicilië Lu Mari e La Terra. Na het ontbijt eindigt het arrangement. Indien je nog vragen hebt over deze fietsreis neem dan gerust contact met ons op.

Wij zijn aangesloten bij de ANVRSGR en het Calamiteitenfonds.

De fietsvakantie Sicilië Lu Mari e La Terra kan iedere dag worden gestart in de periode van 1 maart t/m 31 oktober.

 • 7 x overnachting o.b.v. een tweepersoonskamer met eigen douche en toilet
 • 7 x ontbijt
 • Bagagevervoer: Maximaal 1 koffer of reistas (20 kg) per persoon.
 • Nederlandstalige routebeschrijving, kaartmateriaal en achtergrondinformatie
 • Technische ondersteuning en telefonische hulp (Engels, Duits)
 • Heen- en terugreis
 • Lunches, diners en dranken
 • Fietshuur: hybride huurfiets € 140,- of een elektrische fiets € 210,- (exclusief fietsverzekering)
 • Huur fietshelm € 10,- per stuk
 • Eventuele transfers en/of entreegelden
 • Eventuele toeristenbelasting (van € 0,50 tot € 2,50,- p.p.p.n. ter plekke te betalen)
 • Reserveringskosten € 25,-
 • Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen)
 • Bijdrage SGR € 5,- p.p. per boeking
 • Reisverzekering en/of annuleringsverzekering
 • Luchthaven Palermo naar Castellamare del Golfo: € 35,- p.p. o.b.v. 2 personen / per rit. Ter plekke te betalen
 • Monreale naar luchthaven Palermo: € 30,- p.p. o.b.v. 2 personen / per rit. Ter plekke te betalen
 • Luchthaven Trapani naar Castellamare del Golfo: € 45,- p.p. o.b.v. 2 personen / per rit. Ter plekke te betalen
 • Monreale naar luchthaven Trapani: € 75,- p.p. o.b.v. 2 personen / per rit. Ter plekke te betalen
 • Bij aankomst na 22.00 uur geldt een transfer toeslag van € 5,00 per persoon
 • De prijs voor deze fietsvakantie is berekend o.b.v. 2 personen en verblijf op een tweepersoonskamer
 • Vooraf ontvang je van ons de reisbescheiden. Deze bevatten de algemene informatie, lijst met overnachtingsadressen, vouchers, fietsinformatie, Nederlandstalige routebeschrijving met kaarten en overige aanvullende informatie. De originele Engelstalige routebeschrijving met kaarten ontvang van onze agent ter plaatse
 • Comfort: 7 nachten in 3/4* hotels. In Castellamare del Golfo, Trapani, Marsala, Corleone en Monreale overnacht je in de stad. In Selinunte en in Sambuca di Sicilia overnacht je in een landelijk gelegen overnachtingsadres. Wanneer dit overnachtingsadres in Sambuca geen kamer meer vrij heeft, overnacht je in een B&B gelegen in het stadje
 • De landelijk gelegen overnachtingsadressen in Selinunte en Sambuca di Sicilia en het overnachtingsadres in Corleone hebben een zwembad. Strandbezoek is mogelijk in Castellamare del Golfo en Trapani
 • Reis je alleen? Houd er dan rekening mee dat er een toeslag geldt voor zowel de 1-persoonskamer (à € 230,-) als voor het bagagevervoer (à € 210,-)
 • Toeslag hoogseizoen: Aankomst tussen 1 juli en 31 augustus € 140,- p.p. Aankomst in juni: dan is de toeslag afhankelijk van het aantal dagen dat in juli valt. Bij aankomst eind juni is de hoogseizoen toeslag op aanvraag
 • Verlenging in alle plaatsen mogelijk. Tips voor verlenging zijn onder andere:
  – Castellamare del Golfo en Trapani voor een strandbezoek. Vanuit Trapani kun je per boot naar het eiland Favignana. Een extra rit is ook mogelijk vanuit Castellamare del Golfo (heen en terug naar Scopello en het Zingalo-natuurreservaat, 29 km). Vanuit Trapani de rondrit Erice, 27 of 39 km. Dan sla je Erice over op de fietsdag naar Marsala. Zie ook de reis Sicilia Bedda
  – In Selinunte kun je daarnaast verlengen om het Archeologisch park uitgebreid te gaan bezoeken. Sambuca di Sicilia is tevens een interessante oude plaats
  – Verlenging in Palermo – ligt vlak bij Monreale – is eventueel ook mogelijk
 • Wij adviseren om een fietshelm te dragen. Bij enkele reizen is een fietshelm inbegrepen. Dit staat dan vermeld onder het tabblad huurfietsen van de desbetreffende reis. Een eigen fietshelm meebrengen heeft de voorkeur.
 • Ook bij deze fietsvakantie in Sicilië zijn de routes beschikbaar voor de fietsnavigatie. De fietsroutes worden als GPX-tracks naar je verzonden per e-mail. Tip: gebruik je de GPX tracks op je mobiele telefoon? Neem dan een powerbank mee!
 • Het is mogelijk een reis- en/of annuleringsverzekering af te sluiten bij Onderweegs in Italië. Wij werken samen met a.s.r.
Huurfietsen fietsvakantie Sicilië Lu Mari e La Terra

Tijdens de fietsvakantie op Sicilië kun je kiezen tussen een hybride huurfiets en een elektrische huurfiets.

Hybride huurfiets (sportief) – unisex 

Basisprijs: € 140,- per 6 dagen.
Verlenging €25,- per fiets/per dag.

Inclusief:

 

 • 24 of 27 versnellingen Shimano Deore
 • Fietscomputer (1 per stel)
 • Achtertas van Ortlieb
 • Stuurtas van Ortlieb met kaarthouder (1 per stel)
 • Fietspomp (1 per stel)
 • Reparatiesetje
 • Kabelslot


Elektrische huurfiets

Basisprijs: € 210,- per 6 dagen.
Verlenging € 40,- per fiets/per dag.

Inclusief:

 

 • Shimano Steps motor
 • Batterij 418 wh
 • Fietscomputer (1 per stel)
 • Bandenplaksetje
 • Achtertas van Ortlieb
 • Stuurtas van Ortlieb met kaarthouder (1 per stel)
 • Fietspomp (1 per stel)
 • Bagagedrager


De huurfietsen die je via Onderweegs in Italië huurt zijn niet verzekerd tegen schade en/of diefstal. Ook een eigen reisverzekering voorziet vaak niet in de dekking van de huurfietsen. Je bent persoonlijk aansprakelijk voor diefstal en/of beschadigd gehuurd materiaal. 

Wij adviseren om de huurfietsen via Onderweegs in Italië te verzekeren à € 1,77 per fiets, per dag. Daarnaast gelden eenmalige poliskosten à € 3,50. Er wordt dan een reisverzekering afgesloten inclusief basisdekking + extra dekkingen voor bagage en extra sportuitrusting. De fiets is dan tot € 2.500,- gedekt. Er geldt een eigen risico van € 100,-. Wij werken samen met a.s.r. verzekeringen.

Deze reisverzekering t.b.v. de huurfietsen is eenvoudig toe te voegen in het boekingsformulier.

 

Niveau fietsvakantie Sicilië Lu Mari e La Terra

Tijdens deze fietsvakantie op Sicilië fiets je door een heuvel- en soms bergachtig landschap. Langs de kust is het landschap daarentegen overwegend vlak.

 

korte route

lange route

afstand niveau afstand niveau hoogtemeters
Dag 2 57 km 2 630
Dag 3 43 km 1 62 km 1 150 of 190
Dag 4 67 km 1,5 300
Dag 5 55 km 2,5 840
Dag 6 49 km 2,5 77 km 3 990 of 1340
Dag 7 59 km 2,5 1100

Lees meer over het niveau van onze fietsvakanties in Italië.

 

Vliegtuig

www.google.com/flights


Rechtstreekse vluchten naar Palermo (PMO) (= dichtstbijzijnde luchthaven), vanaf o.a.:

 

Vanaf luchthaven Palermo kunnen wij ook een transfer voor je verzorgen. Zie ook:‘reisinformatie > bijzonderheden’.


Openbaar vervoer

Per bus kun je vanaf luchthaven Palermo naar Castellamare del Golfo afreizen.

Vanaf de luchthaven Palermo Punta Raisi – Falcone e Borselino. Duur circa 1.15 uur tot 1.30 uur. Zie ook:

https://www.busradar.it/pullman/aeroporto-di-palermo-falcone-e-borsellino-pmo/castellammare-del-golfo/

Fietsvakantie Sicilië – Eric en Caroline september 2023

Goedemiddag Laurens

Dit weekend teruggekomen van een weekje fietsen volgens “team Onderweegs “ in Sicilië. Ervaringen waren echt prima. GPX bestanden waren allemaal perfect en klopten allemaal (dat heb ik wel eens anders mee gemaakt) en als je een Garmin gebruikt. Vertrouw je daar helemaal op dus het moet kloppen anders loop (fiets) je vast. Taxi stond op vliegveld. Cicliofree was een half uur nadat we in het hotel waren aangekomen aanwezig met de fietsen. Alles goed gemonteerd en uitgelegd.

Hotels waren leuk en divers/niet allemaal hetzelfde en soms moest dat ook wel want was er niet veel anders in de buurt. Beschrijvingen van wat je onderweg tegenkwam waren goed te gebruiken en echt interessant. Routes waren goed qua afstand hoewel Carolien de laatste 3 etappes iets te zwaar vond (volgende keer dan maar voor haar een e-bike). Volgend jaar gaan we zeker weer overwegen om in het najaar een weekje bij jullie te boeken (bijv. in Toscane).

Met vriendelijke fiets groet,

Eric

 


 

Fietsvakantie Sicilië – Peter en Miranda juni 2023

Beste Dyonne,

We hebben een toffe vakantie achter de rug. Sicilië is een mooi eiland met mooie en hele gastvrije mensen. Enige Nederlanders die we gezien hebben zaten in het vliegtuig. Lekker gefietst. We zijn een aantal dagen om 6 uur uit bed gegaan om nog voor 7 uur op de fiets te zitten zodat we vóór het warmst van de dag op het volgend adres aankwamen. Bij nagenoeg alle accommodaties konden we eerder inchecken, zodat we meteen een lekkere afkoelende douche konden nemen. Mooie en afwisselende plaatsen gezien. Jammer van het vele vuil (understatement) met name in de kuststreek, wat blijkbaar afkomstig is van bewoners die uit protest tegen afvalscheiding hun afval overal langs de kant van de weg dumpen en de overheid het weigert op te ruimen omdat het niet gescheiden wordt aangeleverd (…).

Enige tip die we hebben: wij zouden Corleone uit het programma schrappen en vervangen. Behalve de maffia-historie hebben wij niks kunnen ontdekken wat het verblijf daar de moeite waard maakte. Er is echt niks te beleven en zit er zit geen leven in. Wandelend en daarna fietsend door het dorpje op zoek naar enig vertier en iets te drinken of te eten bracht ons echt nergens. Het enige restaurant bleek het restaurant van het hotel waar we verbleven.

Voor de rest wat ons betreft super geregeld en de moeite waard voor een vervolg. Dank daarvoor!

Groeten,
Peter

 


 

Fietsvakantie Sicilië – Tineke en Bart mei/juni 2023

Goedemorgen team Onderweegs,

Het was fantastisch! Hotels, onderkomens allemaal goed en op leuke locaties. Het hotel in Corleone vonden we de minste. Op zich prima maar weinig sfeer. Niet even daar gezellig een biertje doen na het fietsen (bar was dicht). Hebben er s ’avonds wel uitstekend gegeten. Het laatste klimmetje naar de B&B in Monreale was net een beetje teveel van het goede. Erg steil. Misschien een optie om wat verder buitenom te fietsen en dan via de westkant Monreale binnenkomen?
Andere tip is om duidelijk aan te geven dat je altijd, naast drinken, eten mee moet nemen voor onderweg. Wij hebben maar weinig ergens kunnen koffie drinken of lunchen onderweg. Veel was dicht/gesloten. Of je komt aan het eind in de bewoonde wereld en dan fiets je vaak liever door naar je hotel. Route op je telefoon werkt perfect!
Al met al super genoten en Onderweegs voor herhaling vatbaar!

Groetjes, Bart en Tineke

 

 


 

Fietsvakantie Sicilië – Geert en Rika mei 2023

Beste Dyonne

Wij hadden een zeer leuke vakantie. Spijtig genoeg zijn we wel allemaal zonder jullie documenten moeten vertrekken. Ze zaten bij thuiskomst in de bus. Dus je kan de documenten beter vroeger opsturen , zeker als er feestdagen tussen zitten. De hotels waren in orde, met een stip voor ons hotel in Trapani. Het hotel in Marsala was wat minder maar de keuken was top. In Montreale was er zeer veel straatlawaai gedurende heel de nacht rond het hotel. Gezien we al verschillende vakanties met jullie deden moet ik wel melden dat de wegen zelden autoluw waren en dat de Sicilianen niet echt fietsvriendelijk zijn. Ze zijn sowieso niet de hartelijkste Italianen. Bovendien is er echt zoals beschreven een groot probleem met het sluikstorten met als gevolg dat je over een mooi weggetje fietst tussen het gestorte vuil.

Met vriendelijke groeten

Geert

 


 

Fietsvakantie Sicilië – september 2022

Onze derde Onderweegs-reis bracht ons naar Sicilië. We hadden erop gerekend dat de ergste zomerhitte half september wel voorbij zou zijn… maar we kwamen erachter dat het dan nog zinderend heet kan zijn! De temperaturen liepen dagelijks nog op tot 35 graden. De routes zijn op zich prima te doen qua lengte en stijgingspercentage, maar de hitte maakte het pittig.

Castellamare del Golfo, Marsala en Monreale zijn gezellige oude stadjes. De rit langs de zoutpannen bij Trapani was prachtig. De uitgestrekte wijn- en olijfgaarden zijn een lust voor het oog. De lange en hete rit van Sambuca naar Corleone was een uitputtingsslag. We hadden hierna geen puf meer om het stadje nog te bekijken. We hadden natuurlijk ook voor de korte route kunnen kiezen, ja… 🙂  Er is op Sicilië weinig beschutting/schaduw onderweg, dus je hebt de zon de hele dag flink op je bol. O ja, het loont om de routebeschrijving vooraf goed te lezen. De kabelbaan naar Erice GAAT NIET OP MAANDAG. Wil je er dan toch naar toe, dan kost je dat 15 km steil klimmen extra, in de bloedhitte. Wel een geweldig uitzicht!

De accommodaties zijn allemaal dik in orde, we werden overal gastvrij ontvangen. Slechts een enkeling spreekt wat woordjes Engels, we hebben veelvuldig gebruik gemaakt van de vertaal-app. Handig! De agriturismo’s bij Selinunte en Sambuca waren fantastisch, beiden heel sfeervol en met een heerlijk zwembad.

We waren nogal geschokt door de enorme hoeveelheid plastic en ander zwerfvuil langs de weg. Jammer dat de Sicilianen zo slecht voor hun mooie eiland zorgen.

Wat was er wel fijn aan Sicilië: verrassend goed asfalt! En overal verse vis, schelp- en schaaldieren op het menu. Bijzonder goed betaalbaar, ook nog eens.

Hartelijke groeten,

John en Janneke

Galerij niet gevonden.

 


 

Fietsvakantie Sicilië – juni 2021
1e dag

Een perfecte vlucht van Amsterdam naar Palermo. Overstappen in Milaan, zeer goede aansluiting. Vertrek om 11:00 uur en om 15:00 uur in Palermo. Een klein vliegveld dus lekker snel de koffers. Giuseppe wachtte ons op en een half uur later waren we in Castellamare del Golfo. Een leuke kustplaats die tegen de helling aan is gebouwd. Het hotel ligt direct aan de kust, een prachtig uitzicht en prima bed. Goede fietsen en een uitgebreide uitleg door Giuseppe over de routes etc.. ‘s Avonds prima gegeten bij restaurant La Timpa (het hotel uit, linksaf 100m) met een prachtig uitzicht op het slot en over de zee. We hebben er zin in.

2e dag

Castellamare del Golfo – Trapani

Wat later vertrokken dan de bedoeling was. En dat hebben we geweten. Al snel was het 36 graden en dat fietst niet lekker. Een mooie route door typisch Siciliaans landschap. De routebeschrijving is prima en de klimmetjes zijn op zich goed te doen. Op het heetst van de dag in Trapani aangekomen. Een erg leuke stad met een gezellig oud centrum met aan weerskanten water. Talrijke mogelijkheden om te eten. Het hotel in Trapani is uitstekend, o.a. een leuk rooftop terras met een enthousiaste barkeeper. Mocht je echt lekker Italiaans willen eten dan is Osteria La Bettolaccia een aanrader. Je loopt er niet vanzelf tegenaan, maar zeer de moeite waard (5 min. lopen vanaf het hotel).

3e dag

Trapani – Marsala

Gelukkig een beetje bewolkt waardoor het iets minder heet is. Via een wat drukke weg verlaten we Trapani, dat kan nou eenmaal niet anders. Al snel worden we echter via kleine rustige weggetjes langs de kust geleid. Vandaag weinig hoogtemeters. Wel talloze zoutwinnings bassins met schilderachtige molens. Waar we volgens de routebeschrijving op een slechte weg zouden belanden komen we op een schitterend gloednieuw fietspad dat pal langs de kust loopt tot aan Marsala. Het hotel ligt weer in hartje centrum. We zijn er eerder dan de bagage. Eettip voor Marsala: Assud, Morsi & Sorsi in de Porta Nuova waar we ook al onderdoor gefietst zijn (200m van het hotel). Onwaarschijnlijk goed eten voor weinig geld. Wel even langs gaan om te reserveren, telefonisch is dat lastig en de locals vechten om een plek.

4e dag

Marsala – Selinunte

Wederom een wat bewolkt begin van de dag. Heerlijk om te fietsen. Veel langs de kust. Één weg bleek volledig geblokkeerd te zijn en was ook voor fietsers echt niet te passeren. Wanneer je maar je gezonde verstand en Google Maps blijft gebruiken kom je toch weer op het juiste spoor. Een erg fraaie etappe langs de kust (Mazara is een heel leuk kustplaatsje), tussen uitgestrekte wijngaarden en enorme olijf-boomgaarden. Glooiende wegen, nog geen heftig klimwerk. Het hotel bij Selinunte, Agriturismo Latomie (een oude olijf-boerderij), is weer erg goed. Een prachtige tuin en een heerlijk zwembad. Geen straf om hier wat eerder te arriveren. Omdat we morgenochtend ivm de verwachte hitte vroeg willen vertrekken krijgen we ‘s avonds al wat mee voor een geïmproviseerd ontbijt.

5e dag

Selinunte – Sambuca di Sicilia

Vroeg vertrokken. Rode draad voor deze etappe is de SS188, een prachtige weg die je langzaamaan het binnenland in voert. Het landschap verandert heel geleidelijk en doet af en toe haast Toscaans aan. Onwaarschijnlijk veel wijngaarden. Ik had me nooit gerealiseerd dat Sicilië de regio is die in Italië de meeste wijn produceert. Van de vroege start hadden we geen spijt. Agriturismo Don Giovanni heeft een heerlijk zwembad (op zondag komen wel veel ouders met kleine kinderen vanuit Sambuca naar het zwembad). Prima gegeten in het hotel en een uitgebreide hoeveelheid fruit meegekregen voor het ontbijt van de volgende ochtend.

6e dag

Sambuca di Sicilia – Corleone

Hier zagen we een beetje tegenop vanwege de combinatie van aardig wat hoogtemeters en de hoge temperatuur. Om die reden ook gekozen voor de korte variant. Vóór 7uur al op de fietsen en dat was heerlijk. Prachtige vergezichten over het binnenland van Sicilië. Heel anders dan de kuststreek. De klimmetjes zijn goed te doen. Na 30km is Bisacquino een ideale plaats voor een tussenstop. Daarna nog maar beperkt bergop. In vergelijking met enkele jaren geleden zijn de wegen sterk verbeterd.  De naam Corleone blijft toch een magische klank houden. In het hotel weer vriendelijke mensen en een ruime kamer met een goede douche.

7e dag

Corleone – Monreale

Alweer de laatste dag van het fietsgedeelte van onze vakantie. Zo op het eerste gezicht leek het wel mee te gaan vallen. Toch bleek het de dag met de meeste hoogtemeters te zijn, waaronder een paar pittige 10% klimmetjes en een ronduit gemeen slot. En dat allemaal bij 35 graden.

Corleone verlieten we om 7:00 uur. De bedoeling was om vóór het heetst van de dag Degli Piana Albanesi te bereiken. Via mooie ruime wegen is dat ook gelukt. Daar aangekomen bleek de aanbevolen bar gesloten, maar een heerlijke broodjeswinkel aan hetzelfde Piazza Vittorio Emanuele bood uitkomst. Vanaf Altafonte een enorm lange afdaling over mooie, maar matig geasfalteerde wegen naar het dal. Fraai uitzicht op Palermo en Monreale. Maar de eindbestemming Monreale ligt aan de andere kant van het dal. Weer omhoog dus, en hoe! Een weg zonder bochten, dus loeisteil. Maar het is gelukt. Monreale is zo’n Italiaans plaatsje waar je voor op vakantie gaat. Het slaapadres ligt pal achter de imposante kathedraal en is weer prima. Heerlijk eten kun je bij Bricco & Bacco, 50m van het hotel.

Het zit er op en we hebben weer een mooi stuk van Italië gezien op een manier zoals je het anders niet kunt zien. De fietsen, slaapadressen en routebeschrijvingen waren dik in orde. De laatste 3 dagen was de combinatie van het klimmen en de hoge temperaturen pittig, maar goed te doen.

Galerij niet gevonden.

 


 

Fietsvakantie Sicilië – mei 2019

Wij zijn 55+ en fietsen in het weekend 40/60 km. Voor ons was deze tocht goed te doen, intensief maar niet te vermoeiend. De fietstocht ging langs allerlei bezienswaardigheden die je gezien moet hebben als je op Sicilië bent. Je fietst 3 dagen vlak en daarnaast 3 dagen in de bergen. Tijdens het fietsen had ik meer last van de wind dan van het klimmen. Het is wel vaak langs een grote weg fietsen en de wegen zijn soms erg slecht, maar dat is zoals het is op Sicilië.

De hotels zijn eenvoudig maar héél schoon en sfeervol. Behalve in Trapani, van dat hotel was ik daarentegen niet zo’n fan. Vergeet ook niet langs Erice te gaan. We hebben een wijn tour gedaan bij de familie Pellegrino voor slechts € 10,- inclusief 4 drankjes. We kwamen er langs gefietst maar zijn eerst naar ons geweldige hotel gefietst in het centrum van Marsala. Van daaruit was het nog 1 km terug wandelen. Reserveren noodzakelijk maar kon bij ons ook op de dag zelf. In Corleone zijn we naar het anti-maffia museum geweest, dat vind ik ook een aanrader.

Onderweegs in Italië vind ik een hele fijne organisatie. Altijd even vriendelijk en proberen mee te denken om de vakantie voor ons zo aangenaam mogelijk te maken.

Succes er mee!

Groetjes Myriam

 


 

Fietsvakantie Sicilië – foto’s gemaakt in januari door Laurens Onderweegs 
Galerij niet gevonden.

 

  Een vraag over deze vakantie?